• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    LALINA
    LALINA --- ---
    NATASHA: ja to tu resit nehodlam, jenom jsem reagovala na jeho otaski :- [
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC:
    Poznám. Poznám to od menších věcí k větším.
    Obecně vzato: Moji důvěru lidé nemají automaticky, získávají si ji. Ten, kdo slíbí, že zavolá, a nezavolá, ten, kdo slíbí, že pomůže, a nepomůže, ten, kdo řekne, že bude pracovat, a nepracuje...Může jít jen o malé věci, drobnost, ale schopnost lidí dodržet závazky se ověřuje poměrně velmi snadno.
    Kdo mě opakovaně zklame, nebude mít mou důvěru. Kdo mě zklame poprvé, musí počítat s tím, že budu ve vztahu k němu nějakou dobu opatrnější. Druhé šance lidem dávám, ale ne deset druhých šancí.
    Já to dělám takhle, a třeba jiní lidi to dělají jinak, co já vím.

    Když sama něco slíbím a nesplním, drží mě pocit viny. Vyčítám si to, cítím nesplněný závazek. Nakonec obvykle závazek splním a hned je mi zase lehce.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    LALINA: Tady už to neřešte, prosím.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SETEC: ztracenej pripad ses ty,! prestan teoretizovat a naval prachy, zvanile!
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: A jak myslis ze by clovek odpovedel na otazku, co obvykle zpusobi, ze je nedodrzis?
    Nebo ma clovek nejakou svoji vlastni prirozenost dodrzovat sliby?
    Nekdo jo, nekdo ne, jak to rozeznas, kdo pred tebou zrovna stoji?
    A ti kdo ne, jsou ztracene pripady nebo maji nejakou cestu ven?
    A co se s vama obvykle stane vevnitr, pokud neco nedodrzite?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    GRETKA: A daří se sliby dodržet? :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    LALINA: Vlastně bych, když nad tím uvažuju, taky neřekla, že je to fixní...naopak, je to dynamické jako život celý :)
    HABIB
    HABIB --- ---
    LALINA: ten posledni odstavec. Vnimam to podobne, je to rozumny postoj, ktery cloveka nekrecuje:-) a pritom poskytuje prostor pro Tao:-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    NATASHA: jo, to souhlasi...sled okamziku, kdy citis blizkost a sounalezitost s onim clovekem/pritelem je proste dlouhej a vazba mezi vami je silna a intenzivni..trva roky...proc ne?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    LALINA: ad pratelstvi jako fixni stav neexistuje...
    To je zajímavý, já to takhle asi nevnímám, protože tam, kde je míra vzájemného přijetí velká a stejně tak i důvěra, vlastně není důvod, aby přátelství skončilo. Jistě, může se zintenzivnit a nebo naopak stát méně intenzivním (rodinné situace, stěhování, kariéra...), ale ta báze podle mě zůstává - pokud se o ni člověk stará.
    LALINA
    LALINA --- ---
    NATASHA: drive pro me pojmy jako cest, pratelstvi, fer play a takova ta samozrejma mezilidska etika mely obrovskej vyznam, da se rict, ze zasadni. Az premrstenej, jak se zda.
    Mela jsem v tom smeru velmi vysoky naroky jak na sebe, tak na druhe a delalo mi potize z tech naroku slevovat. Vlastne mi to cele zpusobovalo daleko vic potizi a problemu, nez nejakej uzitek, coz ukazuje nejen na to, ze napln techto pojmu jde celkove mezi lidmi do hajzlu, ale i na to, ze jsem ty veci prepinala prilis do extremu asi.
    Teprve uplne nedavno me moji blizci (a taky muj zdravotni stav) postupne dovedli k poznani, ze jsem extremista a staromodni puritanka a druhohorni jester (cili klaun:-]]]] a ze je potreba najit nejakou stredni cestu.

    Pratelstvi? Pro me osobne pratelstvi jako fixni stav neexistuje; existujou jenom okamzite momentalni pocity blizkosti, spriznenosti a porozumeni, ktere se meni casem, prostorem a tim, jak se meni lidi... je to jako vlny na vode... proudeni a plynuti....nekdy nahore a nekdy dole, jednou bliz a pak zase dal... nekdy ta blizkost trva tejden, nekdy mnoho let...
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: Sliby a přísahy byly dost časté v době mého dětství až dospívání a jejich obsah býval směšný a jak ty trefně říkáš často nakonec porušený tím, kdo po tobě ten slib/přísahu chtěl. Možná i kvůli tomu, pak člověk tak nějak zahořkl a raději to řeší jinak.

    I když je pravdou, že jsem vlastně poměrně nedávno zrovna jeden slib dávala.

    Řekla bych, že nejlepší by bylo s ebez přísah i slibů obejít. Prostě mít takové přátele, že toho není třeba. Důvěřovat své intuici, která nám napovídá, jak mnoho komu svěřit a kdo je dobrým přítelem.

    Také nemohu říci, že bych byla zklamaná.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN:
    Pro mě je to vážná věc, taky...mám hodně silně zakotveno (nějak, ani nevím jak), že to se prostě porušit nesmí.
    Několikrát jsem v životě slíbila, že budu o něčem mlčet, slíbila tak vážně, že to asi přísaha byla, i když jsem neřekla "Tak přísahám." Ty sliby dodnes držím...a dokonce jsem se několikrát stala svědkem toho, že ten, kdo mě o slib požádal, pak sám tu věc zveřejnil... To je divný pocit.
    Sama jsem ještě po nikom tak vážný slib nežádala, asi nebyl důvod...Maximálně říkám, že "by bylo lépe o něčem (obvykle zatím) nemluvit", ale to je doporučení, ne požadavek.
    Spíš, řekla bych, doufám v určitou...diskrétnost, čestné jednání apod. A dobrá věc: Nejsem vždy zklamaná :)
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: Chápu, jak to myslíš. ... Když nad tím tak přemýšlím, tak přísahu asi dávám nerada, tak nějak mám vnitřní pocit, že bych to pak třeba nějak i nevědomky mohl aporušit nebo by se mohlo ukázat, že to byla přísaha z neznalosti věci. ... Hmm, nezní to moc dobře, co?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN: To ano, román je samozřejmě spíš zdroj pro úvahy a ne důkaz, ale jde mi vlastně o...přísahu jako koncept.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: To máš možná pravdu, ta definitivnost v ni je. Navic, ja ani nedavam moc sliby. Ty pracovni se mi vetsinou vymsti a ty jine tak nejak nepotrebuji davat beru to jako samozrejme.

    I kdyz v romanech taky nemusi byt pravda. :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN: To je právě ono, to mě zajímá.
    Dříve byla přísaha častá, byl to způsob, jak zpečetit slib.
    A nebo možná si to jen myslím, protože se to píše v románech :)
    Každopádně je to zajímavé a ráda bych věděla, zda si přísahu dnes nahrazujeme slibem, zda ji vůbec vidíme jako něco, co má obsah, zda nás neděsí její definitivnost (pokud ji jako definitivní vnímáme)...
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: Ja mam trochu problem s tim, co znamena zradit. ... Hmmm, normalne moc neprisaham, nikdo to nechce a ani ja to nevyzaduji od druhych. Druhym vkladam do rukou duveru a oni tak cini se mnou.
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Tohle jsou husty otazky :)

    Ja mam pocit ze to spis delam. Neslibuju, neprisaham ale beru to spis zeby to mela byt samozrejmost. Jenze jak je videt i na mem prikladu, selhat muze kazdy.

    Neni treba zajimave si ohledne techto otazek popovidat o tom selhavani a o nejakem zpusobu jak to napravit?
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Ja je taky dam doporadku. Ja vim, ze musim. Kez bych to uz mel za sebou, mel bych lepsi spani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam