• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    DAW
    DAW --- ---
    PARAZIT: Vsechno se meni..
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    DAW: Hej ty bys byl, ale špatnej psycholog čoeče. To si jako vážně myslíš, že si na tebe projikuju vlastní posedlost globalizaci? Jo a tradice, že jsou jen prázdná dogmata, co to je za nepromyšlenej nihilismus... to musíš aspoň uvíst důvod, proč by měly být prázdné, víš. Jinak ti na to nemám co říct... Hm zajímavý obraz, ale, aby ty kořeny trochu nezmutovali, pak by zmutovaly i ty stromy...
    Jo a tu globalizaci si klidně miluj, ale já tu šílený post a sun, co se sem ze západu rojej opravdu nemám rád, už jen proto, že se sem hoděj asi jako se hodí tučńák do pralesa... Je to naprosto nepřirozené. A o to tu jde, o přirozenost. Jestliže zahodíme své kořeny, stanou se z nás duté figuríny, bez ducha.
    DAW
    DAW --- ---
    PARAZIT: :-))) No tys me pobavil. Ale neboj se, takhle ja to vubec neberu. To si jenom ty do me projektujes. Jenom globalisaci opravdu mam rad, v tom ses nesplet. Pripada mi dokonce naprosto genialni ale asi ji vnimam jinym zpusobem nez ty..
    Za ceskou kulturu se nestydim a mam ji rad taky. Zaroven se mi libi i spousta jinych kultur a svym zpusobem fascinujici jsou urcite vsechny. Co se tyka myslenky jedotneho evropskeho statu, tak to je mi celkem putna. Stejne se vsichni vezeme na stejnym trakari.
    Tradice samy o sobe jsou jen prazdna dogmata, urcita forma nahlizeni na svet, ktera stejne nema zadny vyznam, pokud koreny neziji uvnitr v nas. To, k cemu dochazi, je prirozeny proces vyvoje, nikdo tady nic nemicha, ale lide proste prichazeji. Svoje koreny si nesou v sobe. Prichazi s nimi do kultury, ktera poskytuje prostor pro zivot i jim a oni je nechavaji vzrust ve stromy.. ktere rostou a rostou, do tvaru a barev ..jsou jako destny prales.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    DAW: Fuj tak tohle mi fakt připomíná dalekou budoucnost, budujte jednotný evropský stát, Spojené státy Evropské vás vítají. Přijďte všichni a hlavně zapomeňte na nějakou tradici, vítejte ve sjednocené evropě, plné krásny západní Subkultury!
    ..... Bez kořenů je všechno na nic, a kořeny samotné jsou mrtvé... Nemůžeš všechno smíchat jen proto, že tě štve pár problémů co tu máme, koukni na rozvojové země... Jo a ty fakt asi miluješ Globalizaci co?
    DAW: To teda gratuluju, asi to bude souviset s nějakou potřebou být ,,nad", no nic tohle pro mě nebude.. českou kulturu mám rád a nestydim se za ní.
    EVA_: Komunisti se kulturu nesnažili formovat. Snažili se ji zlikvidovat! Viz soc. realismus, viz ty krásné panelové lesy okolo Prahy.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Taky se mi taky líbila ta multikulturnost. Z doby pobytu venku mi zůstala nádherná přátelství. Ale my byli multikultura v totální monokultuře. Byla sranda vidět spolu pít pivo Jordánce a holku z Izraele. Jenže nevím, jak by to takhle krásně fungovalo, kdyby nás všechny nestmeloval fakt, že jsme byli všichni na jedné, stejné lodi; cizinci v zemi, která cizince nikdy ráda neměla. Doslova jsme na sobě viseli, protože jsme pro tamní obyvatele byli většinou nepřijatelní. Fyziognomicky i kulturně. Mě se povedlo dostat se u místních na výsluní a docela obtížně jsem zvládala návrat zpátky. Bylo to jako kdyby se rostoucímu stromu rozdvojil kmen. Musela jsem se učit žít mezi svými. Dobrá zkušenost. Doma je doma.
    Svoji kulturu se učím poznávat, ale vím hodně málo. Připadá mi ale docela legrační, jak se ji v minulosti snažili formovat komunisti a dnes ji pro změnu hodně ovlivňují různé finanční zájmy. Sranda to naše záhadné kamvítrtamplášťství.
    Mrzelo mne, když se na Václaváku objevily ty příšerné sochy. A radost mám třeba z toho, že se na základkách mnohde učí estetika.
    DAW
    DAW --- ---
    GRETKA: Mimo CR jsem zil a ziji dohromady ctyry roky :-). Ja asi totiz nejsem ani ten pozemstan. Ja jsem spis mimozemstan :-)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    DAW: zkus se odstehovat a najednou pochopis, ze rad napises Cech ;) taky jsem strasne chtela byt obcankou nasi planety a aby prislo vic cizincu k nam, rozumnej do Cech, zit, ano zit, ne jen jako turisti. A pak jsem se prestehovala sotva 1000 km dal a tedy mam rada zdejsi ceske centrum.. a svoji malou enklavu, tu, kterou tvorim se svym milym.. najednou mi to doslo: i to, ze pochazim z Cech, ze mne dela tu kterou jsem.. a to je ta narodnost :) a to je ten pocit.. protoze vidim, ze jsem jina.
    Sranda je, ze Frantici to nerozlisuji, kdyz mas obcanstvi tak mas nationalite.. proste existuje jedno slovo, ktere pro nas = Cechy ma dva vyznamy.. a popravde, kdyz nekdo chce byt rasista tak si duvod najde.. tudle ukazovali v TV vecernich zpravach, ze jednomu panovi dokonce napsali, jako duvod, ze ho nevemou, ze ma malo francouzsky jmeno :I :(
    Takze v te realite co popisujes ziji a ty idee z ni mizi stejne tak rychle jako z komunismu... a kdyz chces tak ta jinakost muze krasne poslouzit, ale take muze byt velice naobtiz..
    DAW
    DAW --- ---
    NATASHA: Jo. Tak to bych pro tebe mohl bejt pokusnym kralikem :-). Ja totiz absolutne zadnej zajem o ceskou kulturu nemam. To neznamena, ze bych nemel zajem o umeni, nebo o filosofii, vyssi hodnoty, to zase jo, ale nesnasim patriotismus. Do kolonky narodnost vyplnuju "pozemstan". Nelibi se mi, ze v Cechach ziji sami belosi, co se oblekaji, mluvi a premysli vsichni stejne, miluju, kdyz jsou vsechny rasy, narody a kultury promichany. A to bych treba videl jako takovej vrchol ty nasi evropsky kultury, ze jsme dosahli stadia, kdy nesmi byt nikdo rasove, genderove nebo jinak diskriminovan. Ze prestavame vychovavat svoje deti bitim, ale diskusi. Ze s nami prichazeji zit lide ze vsech koutu sveta a my jim poskytujeme prostor nejen v nasich samoobsluhach, ale i na universitach, knihkupectvich, galeriich... Ucime se od nich a oni od nas, protoze kazdy clovek, ktery tady zije ma pravo rikat co chce, vzdelavat se a hledat svoji vlastni seberealizaci...
    SETEC
    SETEC --- ---
    to jo
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC: Tvoření samozřejmě. Ale to je jiná věc. Přijetí a porozumění minulosti neznamená ulpívání na ní.
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: A co tvoreni? nemusi jen vybyrat z toho co bylo, zejmena ty bys mela byt ta co tvori neco noveho vase kreativnosti ... :))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    DAW: Můžeme si samozřejmě vybrat jeden rys kultury a pitvat ho.
    Já vlastně nemám plán trasy, po které "bych vedla turisty".
    Spíš jsem zaznamenala určitou slepotu vůči rámci, ze kterého vyrůstáme - ať už v architektuře, rodině, v osobním životě. A nebo ne slepotu, ale nezájem. A vlastně mě to dost udivuje, protože to není tak, že by se lidé nezajímali - ale nezajímají se o Evropu.
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: to je jen zacatek k tematu, vis ze veci resim hodne ze siroka ... :))
    PARAZIT: No uprimne receno nekdo je obeti sveho prostredi a nekd nekde vyrusta a pak si hleda to svoje vlastni. I nabozenstvi musis nekdy prostudovat abys nakonec zjistil ze je to to tvoje nabozenstvi a n ebo ze budest treba radeji clen bratrstva kocici pracky. NEkteri lide bohuzel neprehlednou onen plot spolecenskych zvyku a nepochopi ze je to neco co by melo byt chapano ale ze se tim musi clovek ridit a) pokud to chce prijimat b) v ramci mravu aby s druhym vychazel.

    CHapej v necem sice vyrustas, ale nikdo ti nebrani abys kouknul jak yijou jini a nerekl si tenhle zivot mi bude milejsi a tamhle to see mi libi a tak bych chtel jednou fungovat.


    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PARAZIT: Pro lidskou bytost je normální žít s rukama od krve, alespoň zvířecí. Je běžné a hlavně lidské, že když dojdou argumenty pokojné, sahá se po zbraních a je iluzorní věřit v to, že absence násilí je bytostnou potřebou. Je to touhla, která vzniká jako následek vystavení násilí, neexistuje an sich.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PARAZIT: To je dobře, nebyl to dotazník, spíš inspirovník :)
    Ale napsal jsi to hezky, zejména: Generacím přikládáme velký význam, neboť sebeurčení může probíhat jen v rámci opozice vůči něčemu- starší generaci, rodičům, státu.. horší je to, jestli že se sebeurčuje vůči sami sobě... Vystihnuto, zejména paradox přerušení návaznosti, osobní egoismus.
    DAW
    DAW --- ---
    PARAZIT: Ale jo. Aspon ve spolecenskych vedach to tak je. IMHO samozrejme :-)
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    DAW: Nestačí chtít hledat a pak skoumat, co jsem to našel?
    DAW
    DAW --- ---
    NATASHA: Ja bych rek, ze se to porad staci k tomu co jsem rikal uz na zacatku. Ze v cloveku (lidech) vzdycky najdes to, co v nich hledas. Myslim, ze se vsechno snazis moc zobecnovat, zkus spis vyjadrit konkretneji o co ti jde. Na jakou vyvojovou linii v kulture se chces zamerit, na jaky aspekt spolecenskeho souziti? Vono i staci rict, k cemu chces dojit a tu cestu k tomu si vzdycky pak uz najdes a zduvodnis v tech prvcich reality, ktery odpovidaji tomu, co chces videt ty.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    NATASHA: Heej já si nemyslím, že všechno co jsem tam vyjádřil je zcela jasné, opravdivé, evidentní a jisté, ale některé věci, jako třeba zhoubný účiněk západního ,,pseudo" a ,,post" je podle mně evidentní. rozhodně jsem to nebral jako dotazník...
    SETEC: Ale ta naše individualita z něčeho roste, nějaké kořeny má, něco, co je nám společného a vlastního.
    GREATDRAKE:Myslím, že touha po míru, je třeba i touha žít ve štěstí jako přirozeném stavu pro bytost lidskou a žít bez krve na rukou. Nemyslíš, že je v tom i něco jiného než jen egoismus. A nějak vůbec se mi ten příklad nezdá. Touha po míru vlastně hlavně asi neni nějaké přesvědčení ani strach, ale touha, bytostná potřeba...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Jsme složití. Nikoli jako jednotlivci, ale v té nádherné evropské kosmopolitní míchanici. Jsme prorostlí odkazem antiky i středověku. Prošli jsme si nejhoršími válkami co za posledních 150 let byly.
    Naše snaha po míru není jen touha mít svůj tlustý zadek v bezpečí, ale i zažrané přesvědčení, že sedět na louce a přemýšlet zda daktyl nebo trochej se prostě jindy nedá.
    Chyběla mi naše kulturní tradice i v relativně kulturně blízkém USA.
    Nebylo to nic velkého, jen tísíckrát nic. Žít jinde, než v Evropě by mne činilo velmi nešťastným.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam