• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: no jo, ja mam podezreni, ze tak dost dobre bude i u nas, ale aspon bude mit par let pekne studentske leta a pak se holt bude muset ohanet jako vsichni :o).
    JAMINA: dostala se na dva obory tam, ale chtela delat hracky. jako kdyz jsme se tam byli podivat na extra prohlidce, kterou nam pan Anlauf udelal, pac jsme prosvihli den otevrenych dveri, tak v ukazkove sekci pro obor hracka jsem mel celou dobu zmeneny stav vedomi a ficel jsem si slusne, to u tech dvou designu - technicky a graficky nebylo, ten hmatatelny genius loci.
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    (...ale abych nešířila jen skepticismus:
    Někteří spolužáci z té umělecké střední se nakonec uplatnili hodně šikovně - vylíhli se tam z našeho ročníku 2 skvělé sochařky, 1 oceňovaný umělecký kovář, jeden designér luxusnějšího nábytku, jeden restaurátor historických knih a rukopisů, jedna úspěšná malířka a jeden scénograf loutkového a alternativního divadla. Pak pár grafických designérů a jeden týpek má svůj vlastní typografický ateliér.

    Zbylá polovina lidí z ročníku si rozebrala rozličné profese od vedoucího v Penny marketu, přes učitelky výtvarky a ajťáky přes trenéra basketu, politika a památkáře, obchodního cestujícího a kamioňáka, až po schizofrenika v invalidním důchodu - ten asi jediný maluje opravdové ryzí umění a má na to čas. Takže jsme šikovní a život je holt umění :)

    Vlastní dřevěné hračky zkoušela vyrábět a prodávat jen jedna holka z mého ročníku, měla i dílnu s frézou, ale po pár letech to vzdala, zisk jen pokryl náklady a úsilí, na důstojnou obživu to ale bohužel nebylo. )
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: a bude tvořit hračky a dekorativní předměty, anebo navrhovat design průmyslových výrobků? Tipuju to na ty hračky, ten obor jsem studovala taky, pilníky a rašple jsme tam používali. (Jedna divoká pubertální spolužačka děsila některé nesmělejší a tehdy zatím nepolíbené spolužáky vyhrožováním, že si bude rašplovat přirození a různými jinými fantaziemi. Pilin tam pravda lítalo hodně, občas i nějakej kus dřeva ulít od pily kam neměl, ale nakonec jsme to studium kupodivu přežili s neuříznutými prsty.)

    Jinak tipuju že tvoje dcerka ještě zažije různé fáze prozření a rozčarování o uměleckém světě, o práci rukama i o možnostech uživení se uměleckým řemeslem v Čechách, navíc v době kompjůtrů a plastových hraček z Číny...

    Ale zatím ji moc nestrašte :)
    Já nakonec po absolvovani dvou vysokých umělecky zaměřených škol rezignovala na snahy o vnucování estetiky klientům nebo na podnikání s malbama. A na to abych umění vyučovala nemám nervy, takže nakonec se skoro už 2 roky živím jako zubní sestřička :-D Tož místo abych vrtala do dřeva teď asistuju u vrtání do zubů. Můzy za mne holt nájem nezaplatí, ale zase si teď můžu malovat o víkendech a nemusím řešit prodejnost a líbivost své tvorby. Každopádně život sám mě naučil nebát se práce (rukama). V patnácti to ale člověk slyšet pravda nechce, to je holt období velkých snů a ideálů, ach :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: minuly tyden jsem kupoval prvni sadu veci do skoly - pilniky na drevo i zelezo, pilka.. Mirjam mela krivou hubu, jakoze si asi neuvedomovala, ze rukodelnost znamena delat rukama :o)). vtipkama, ze kdyby bylo nejhur, muze vyrabet a dodavat do zverimexu hobliny pro zvirata na podestylku, jsme ji naladu moc nepozvedli :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    dite rado obrazky :o)

    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: pocházím z Krnova, do Opavy jsem dojizdela vlakem a lidi z tamní umprumky byli jedni z nejzajimavejsich, co jsem kdy potkala. Tak přeju ať je tam tvoje dcera spokojená :)

    Jinak to mám asi podobně jako tvoje žena - tvořila jsem hodně, ale po vejšce mi kreativita dost usla. Ale taky cejtim, že brzy zas začnu, dostala jsem teď velkou sadu olejovych barev, tak je na čase.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: no podivejme, jsi od Opavy jo?

    moje zena ma tez vystudovane umeni a driv patlala dost, jeste na vysce, ale ted uz moc ne, ale zase chce, takze v ramci jeji sebeterapie to samozrejme podporuju, protoze kdyz neco dela, tak aspon min picuje po nas ostatnich :o). a aspon se bude ve vymenku pres zimu trochu topit :o). vlastne to bude hrozna romantika - topeni ve vincku drevem a hajzl v boude na dvore :o).
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: gratuluji, tam jsem kdysi dávno v pravěku taky studovala :)
    Je skvělý, že jí budujete ateliér, to je muj zatim nesplněný sen (a sen asi každeho čmaralisty patlálisty).
    KUATO
    KUATO --- ---
    SNOP: diky, vyridim :o). letos nas ceka budovani atelieru ve vymenku po babine, co loni umrela, aby mohla velka i mala cmaralistka kde tvorit :o).
    SNOP
    SNOP --- ---
    Najs! Tak ze ji blahopreji :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    dcerecka se dostala na talentovky na Stredni umeleckou v Opave, dneska zverejnili vysledky, tak vecer budem doma slavit :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: tezko rict. kamarad chtel vybrat z toho popela kosticky, aby si z nich udelal nejaky nahrdelnik, kdyz uz teda dela dlouhodobe celkem poctive tu Kali a kdyz uz se nas planovany vylet na jeden stary opusteny hrbitov v sudetach odklada na neurcito, tak jsem to chtel udelat aspon trochu ritualne :o), ale zatimco vetsinu prosince se sralo kde co, tak posledni tyden je trochu klidnejsi, tak snad to vydrzi :o).
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: A stalo se potom něco šťastného? :)

    Děkujeme! Taky!
    KUATO
    KUATO --- ---
    novoroční meditační zátiší se Šivou a popelem z pohřební hranice (původ - Varanasí). nevím, zda se tomu dá říkat PF2020 :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    pred casem jeji male velicenstvo hrabaje v mych vecech opakovane vyhrabla sigilum Lasenicova "patrona", aby si s nim hrala.. s pobavenim jsem zaarchivoval pro budouci generace :o)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Mám radost z toho, co píšeš. A že to moje psaní právě tak působí, nu, i z toho --- však nejprve to vždycky celé posedne mne, to místo, to setkání, aby pak mohlo být něco napsáno. A líbí se mi, jak se vracím, ale hlas místa je pokaždé trochu jiný; a nebo můj pohled. Jak se to všechno různě nastrkuje a ukazuje a propojuje, hmmm!
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Ještě bys mohl dorazit do Košic :)

    kosice
    KUATO
    KUATO --- ---
    nebejt ta Praha takový lán světa, tak bych Tě přišel za tři týdny potahat za cop do Božské lahvice, až budeš křtít ta nová písmenka, co se Ti přihodily. takhle Tě potahám leda na dálku, imaginárně :o). co mě ale pobavilo, že nakladatelství, co Ti písmenka vydalo se jmenuje Dauphin (delfín) - takhle byli označovaní prvorození královští synové, kteří měla později připadnout koruna, a taky se tenhle symbol používá pro filosofického merkura, který bude časem korunován na Kámen :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: no jo, cesty Boží jsou nevyzpytatelné :o). člověk nenechá ve snu čarodějnici vytrhat zuby a hned mu to na nejbližší křižovatce přehodí výhybku :o).

    koukám na ty obrázky a úplně cítím známé vůně s nimi spojené - dopolední těžší pach plný kulatých tónů mladého podrostu a vlhké půdy i ostřejší pach suché trávy a sluncem vypáleného dřeva z pokročilejší fáze dny, kdy se člověku nechce než sednout na takový pařez a zavřít oči a nechat se probodaný Héliovými paprsky rozpustit ve vánku a šustění trávy..svalil bych se pak do ní a válel se k nejbližšímu trsu maliní, která by mě milosrdně přikryla stínem a vyšší vzdušnou vlhkostí, skřítci by mi nosili maliny až do huby a ze všech těch pachů bych měl hlavu úplně vymydlenou.. :o). máš pravdu - příroda, ač se zdánlivě rve a bojuje, je zdrojem spousty krásy. možná i ten boj v ní je spíš extatickým tancem než bojem, jen člověk je moc "chytrý", aby to viděl. možná to chce koukat přes ten správný filtr (což je možná zcela bez-filtří), aby to tak bylo vidět :o).

    rozhodně Tvoje poezie (soudě podle střípků ze sousední hospody, co jsem čet :o) je už v tuhle chvíli opravdu jako ty propletené kořeny stromu, co máš chuť je hladit a očuchávat, dokaď se nevnoří do temné a vlhké půdy (nevědomí) - spousta vjemů, zacuchaných kudrlinek, co snadno obsedají :o).
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Něco málo o letošním Oku jsem už propálila "v sousední hospodě" :)
    Mrzelo mě, že jsme se neviděli... i s vaší malou včelařkou :)

    Dnes se vracím v obrazech, protože jsem si letos (proti očekávání, po pravdě) uložila pod lopatky mnoho dobrého světla. A zeleného chvění a vrzání, vrnění a bublání.

    Možná bys řekl, že příroda se rve o to, kdo bude mít hlavní hlas v novém lese.
    Vedlejším efektem lítého boje druhů je spousta krásy. S Notýskem jsme si to moc užili :)

    Oko-utery3

    Oko-utery1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam