KATUSA: Stát celý den u mašiny je dost stresující. Ideální je místo televize relaxovat (zpočátku třeba vedenou relaxaci, bo masáž spoustu sranečků rozpustí), jenže to by musel dotyčný chtít a mít k tomu vůli. A kvalitní spánek. Zdroj konfliktu často bývá též nesoulad mezi vnějším a vnitřním světem. Pozoruj, poslouchej a sama budeš vědět nejlíp co a jak. To jsou jen typy, těžko tu najdeš řešení...
Mléko je právě urban legend. Sice Ca obsahuje, možná i nějaké Mg, jenže nejde o to co potravina obsahuje, ale co je tělo schopno zpracovat. Třeba mák, mandle, řasy, čokoláda - je toho fůra...
jinak wiki říká
Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním syndromem. Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům.
V kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi. Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu.
Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně.
Globální význam hořčíku je však dán jeho výskytem v molekule chlorofylu. Tato organická sloučenina má jedinečnou schopnost přeměňovat prostřednictvím fotosyntézy sluneční energii na energii chemické vazby sacharidů vytvářených z oxidu uhličitého a vody. Tím je zdrojem energie pro všechny další biochemické a biologické reakce na Zemi. Zelené zbarvení rostlin je způsobeno právě přítomností chlorofylu, který nejsilněji absorbuje červené a modré světlo.