• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: No, asi takhle. Já vlastně nevím, když je na trhu tolik druhů mléka tolika typů úpravy, proč někdo neprodává i nehomogenizované. Vždyť je to otázka jednoho technologického kroku (je to prostě už předpromíchané strojově tak důkladně, že se to znovu nerozvrství) a své kupující by si to našlo. Ale tuším, stejně jako ti výrobci, že by těch zájemců nebylo zdaleka tolik, kolik lidí se k tomu velkohubě hlásí (viz Mar_tiny vzpomínky ze školy v přírodě) :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAPINA: U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. - Buď té lásky, prosím, a nemluv za všechny. Nevadí mi nic vystouplého (ostatně, i u toho mléka si tu smetanu můžeš se zbytkem opětovně promíchat, příp. ji či její část odebrat, pokud nechceš mít mléko až tak tučné). Nevadí mi vystouplá syrovátka u jednoho z nejlepších jogurtů. Nevadí mi ani u pomazánkového másla. Nevadí mi usazeniny v nefiltrovaném olivovém oleji. Nevadí mi vinný kámen na dně flašky vína. Nevadili by mi usazeniny v neupravených minerálních vodách, pokud by je výrobci neodstraňovali a následně minerálky stupidně uměle nesytili CO2, což zapříčiňuje prakticky uniformní chuť všech a hlavně ztrátu přírodní chuti té které minerálky. A tak dále a tak podobně.

    Po pravdě, nejsem nadšený z toho, že většina lidí je při nákupu potravin posedlá "čistotou" vzhledu..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no ne úplně.

    Cokoliv co je zahřáté jinak než na tu nejšetrnější pasteraci (tedy to co se prodává jako čerstvé mléko a umí to zkysnout samo od sebe, když se to nechá v teple), tak má deaktivovaný enzymy které zlepšují stravitelnost toho mléka. Takže to je složitější pro osoby s citlivějším trávením, byť ještě mimo diagnostické hodnoty. Stejně tak je možné, že homogenizace zhoršuje stravitelnost mléka, byť to je výrazně spornější.

    Čím více tuku, tím více v tuku rozpustných vitamínů.

    A to čím je kráva krmená pak hraje roli ve složení a objemu tuků v mléce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    K té toleranci laktózy u lidského druhu by mě zajímalo, jestli nepřijdou následky trendu, který jsem před pár lety zaznamenala, dávat dětem po ukončení kojení do tří let mléka v prášku pro batolata (Hami aspol.) a vůbec nepodávat čisté kravské mléko. Aby náhodou nebyl následek opačný - nepřivyknutí kravskému mléku.

    Celé mi to připadalo jako marketing na dětská krabicové mléko - když už vy drzé matky kojíte a nekupujete sunar, koukejte kupovat aspoň krabice pro starší děti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tigre to dával do klubu o kuchařkách, ale nemělo by to zapadnout, protože to jsou skvělé dokumenty.

    The mind of chef.

    The Mind of a Chef | Shows | PBS Food
    http://www.pbs.org/food/shows/the-mind-of-a-chef/



    Hlavním protagonistou je David Cheng (momofuku), který jezdí po světě a po svých známých ( zatím jsem viděla v jednom dílu Rezdepiho a v jednom Ferrana Adrià ). Je tam pochopitelně hodně Japonska.

    torrenty zde
    http://thepiratebay.se/search/The%20Mind%20of%20a%20Chef/0/99/0
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    STEPNI_VLK: Pokusila sem se zdělit, bohužel ne dost jasně, že složením jsou všechna mléka srovnatelná ve své tukové třídě, nikdo je neočaroval zlou pasterizací a zářením ani z nich nevykradl kasein. Tedy že je na chuti a volbě každého, které mléko si vybere. A není potřeba z lidí dělat blbce, protože si kupují polotučné trvanlivé mléko - asi to tak mají rádi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Asi sem zamlada chodila do školy s úplně jinou sortou lidí. Protože na škole v přírodě sme svorně všichni seděli nad kakaem se škraloupem a bez lžičky a nechtěli to pít, někteří volali "fuj škraloup", jiní ho statečně lovili prstem a utírali do fíkusů.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KUNHUTA: mno, ona právě schopnost trávit mléko v jiném, než kojeneckém věku pomohla přežít hladomory, tomu se říká evoluce v rámci druhu, to není vada
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUNHUTA: Kdesi jsem četl (v Genomu Matta Ridleyho?), že Češi patří mezi národy s největší tolerancí na laktózu vůbec.
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    STEPNI_VLK: už ta první odpověď mi přijde blbá. "Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu."
    není pravda :D jedině evropani a američani mají nižší výskyt, protože se tím cpou od mala, v asii a africe je intolerantní většina populace... a celkově mi to přijde jako drsná propaganda mléka.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Ja to poznam na dalku a z neupravenyho mlika se mi zveda zaludek, protoze mi smrdi a chutove prijde divne. V tomhle smeru zlate pasterizovane...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    PANTAREI: tak asi nekteri lide to neupravene mliko od kravy nikdy neochutnali ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Stejně, ta obsese vystouplou smetanou je zvláštní. U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. Když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná. Ale u mléka ne, tam je to známka "kvality" :D Že je dole pod tím sedimentovaná nízkotučná voda, to už nevadí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PANTAREI: Je nějaký důvod, kromě demagogie, že srovnáváš mléko od krávy s polotučným? Samozřejmě, že je chuťový rozdíl mezi mlékem od krávy a polotučným. Půlka tuku. Kupuju plnotučné.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: Pro mě je důvod kupovat upravené mléko kupříkladu ten, že z vrstvy smetany na povrchu bych se poblila. Každému, co jeho jest, kvalitou jsou ta mléka prakticky stejná.

    Počkat, ono musí být ZMÍNĚNO, že je z nízkotučných mlík odstředěn tuk, aby to bylo věděno? Je to horší, než jsem si myslela.
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    Že se zapojuju... to jsou opravdu lidé, kteří nezaznamenají chuťový rozdíl mezi neupraveným kravským mlékem, běžným polotučným mlékem z obchodu a trvanlivými mléky?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, tak z těch informací jsem si vážně sedl na prdel. Celou dobu tu píšu o chuťových vlastnostech. Že se při ultravysokém záhřevu ztratí část pozitivního - byť malá - bylo navíc také přiznáno. Že je z nízkotučných a dalších "obyčejných" mlék odstředěna část materiálu, která je pak výrobně využita, resp. prodána jinak je též nasnadě, byť to zmíněno nebylo.

    Jinými slovy, věda, potažmo vědecká pracovnice mi může tisíckrát vykládat něco o tom, že jsou všechna mléka de facto stejná, mé chuťové pohárky si o tom nicméně budou i nadále myslet své. Jo, a smetanu mi v krabicovém mléku těmi svými kecy také nevyčaruje.

    Ale pokus udělat z vlka vola to byl hezký, to se zase musí nechat.

    Mimochodem, když už boříme ty mýty o mléce, tak krapet podrobnější informace než v bulvárním Pekle na talíři najdete v následujícím článku:

    Nejčastější mýty o mléce | Svět potravin
    http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=1797
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dost bylo konspirací o mléku. http://www.stream.cz/peklonataliri/792963-peklo-na-taliri-mleko a komu to nestačí, bude must na brigádu do mlékárny nebo na VŠCHT
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (materske mleko je vyjimka :o)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nejlepsi mliko je zadny mliko, dobytci. Ze to muzete konzumovat...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAPINA: Tu ironii sis mohla nechat od cesty, potrefená huso. Je-li tu možnost koupit si kvalitní, husté biomléko s vrstvou smetany na povrchu za bratru 30 korun (běžně v Intersparu, Bille atd.), potažmo různá farmářská mléka v krámech jako je Sklizeno, tak opravdu nevidím jediný důvod proč kupovat mléko ošetřené ultravysokým zahřátím, které naprosto mění (minimálně) jeho chuťové vlastnosti.. a jež má dle mého jediné pozitivum, a sice že se nezkazí snad ani po výbuchu atomové bomby..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam