• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No ono to přímo od krávy má ještě o něco víc tuku, než deklarované plnotučné, takže citlivý organismus rozdíl vnímat může. Pak je třeba neplést si rozdíl v chuti s rozdílem v konzistenci, ono to v hubě splývá (moučkový cukr taky "chutná" jinak, než krystal, že jo).
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    HYENA:
    tyvle ze skralupu vod malicka bleju jen jsem zahlid. nastesti uz jsem ho dlouho nevidel.
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: A mezi kravským mlékem a plnotučným není rozdíl? Ten rozdíl poznám i v kávě (a kamarád taky, jen má obrácené preference). Od malička jsem byl zvyklý pít kravské mléko a pasterované jsem odmítal pít s tím, že je zkažené. Škraloupy jsou výborné, to jenom dnešní zparchantělé děti nechápou, že je to lahůdka :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MAR_TINA: To je geniální marketér, který dobře ví, že takhle se chová značná část dětí. Otravné to je, ale naprosto normální. (A ta reklama, jakkoliv je blbá stejně jako mnohé otázky malých dětí, je tímto též geniální, protože jen trouba by si nezapamatoval, že Lactel změnil flašku.)


    TAPINA: Jako třeba jihočeský jogurt?:) Mně to chutná - baví mě to promíchávání chuti. A nízkotučná voda u neupraveného mlíka to rozhodně není, nízkotučné mlíko chutná jinak než mlíko, které má navrchu vystouplý tuk, bez toho tuku (respektive s jeho minimem). Kdybych měla po ruce toho pána, co nám za mého mlada vozil mlíko přímo od krávy, tak mu budu ruky bozkávat, bylo fantastické a dodnes se mi o něm zdá. Ta jeho kráva dojila převážně smetanu. Jenomže nemám, takže daleká touha má, marné volání. Nejblíž je tomu, jak jsem zjistila, mlíko tuším od Olmy s neupravovaným tukem, ale to jsem viděla jenom v Makru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: ehm - nehomogenizované mléko má proměnlivý podíl tuku, takže prodejce moc nemůže deklarovat co v něm je.

    A teda zrovna proti mlékomatům byla ta následná negativní mediální kampaň dost efektivní a díky tomu jich je spousta zrušená.

    Nejprve se rozběhla kampaň za to že je super, že všude jsou mlékomaty a ty vznikaly jako houby po dešti. Pár měsíců na to se objevila zpráva o jakési nákaze v jižních čechách (nespecifikované a posléze nijak nedokázané) + série článků v různých médiích o tom, jak je syrové mléko rizikové.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    My krávu docela dlouho měli, a chuť červtého, právě nadojeného mléka je, kulantně řečeno, velice specifická. Nehledě na to, že je i tučné, takže pokud nejsi zvyklý, asi zanedlouho po konzumaci poběžíš na potřebu. Ale je to nic proti kozímu mléku...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: No, asi takhle. Já vlastně nevím, když je na trhu tolik druhů mléka tolika typů úpravy, proč někdo neprodává i nehomogenizované. Vždyť je to otázka jednoho technologického kroku (je to prostě už předpromíchané strojově tak důkladně, že se to znovu nerozvrství) a své kupující by si to našlo. Ale tuším, stejně jako ti výrobci, že by těch zájemců nebylo zdaleka tolik, kolik lidí se k tomu velkohubě hlásí (viz Mar_tiny vzpomínky ze školy v přírodě) :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAPINA: U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. - Buď té lásky, prosím, a nemluv za všechny. Nevadí mi nic vystouplého (ostatně, i u toho mléka si tu smetanu můžeš se zbytkem opětovně promíchat, příp. ji či její část odebrat, pokud nechceš mít mléko až tak tučné). Nevadí mi vystouplá syrovátka u jednoho z nejlepších jogurtů. Nevadí mi ani u pomazánkového másla. Nevadí mi usazeniny v nefiltrovaném olivovém oleji. Nevadí mi vinný kámen na dně flašky vína. Nevadili by mi usazeniny v neupravených minerálních vodách, pokud by je výrobci neodstraňovali a následně minerálky stupidně uměle nesytili CO2, což zapříčiňuje prakticky uniformní chuť všech a hlavně ztrátu přírodní chuti té které minerálky. A tak dále a tak podobně.

    Po pravdě, nejsem nadšený z toho, že většina lidí je při nákupu potravin posedlá "čistotou" vzhledu..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no ne úplně.

    Cokoliv co je zahřáté jinak než na tu nejšetrnější pasteraci (tedy to co se prodává jako čerstvé mléko a umí to zkysnout samo od sebe, když se to nechá v teple), tak má deaktivovaný enzymy které zlepšují stravitelnost toho mléka. Takže to je složitější pro osoby s citlivějším trávením, byť ještě mimo diagnostické hodnoty. Stejně tak je možné, že homogenizace zhoršuje stravitelnost mléka, byť to je výrazně spornější.

    Čím více tuku, tím více v tuku rozpustných vitamínů.

    A to čím je kráva krmená pak hraje roli ve složení a objemu tuků v mléce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    K té toleranci laktózy u lidského druhu by mě zajímalo, jestli nepřijdou následky trendu, který jsem před pár lety zaznamenala, dávat dětem po ukončení kojení do tří let mléka v prášku pro batolata (Hami aspol.) a vůbec nepodávat čisté kravské mléko. Aby náhodou nebyl následek opačný - nepřivyknutí kravskému mléku.

    Celé mi to připadalo jako marketing na dětská krabicové mléko - když už vy drzé matky kojíte a nekupujete sunar, koukejte kupovat aspoň krabice pro starší děti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tigre to dával do klubu o kuchařkách, ale nemělo by to zapadnout, protože to jsou skvělé dokumenty.

    The mind of chef.

    The Mind of a Chef | Shows | PBS Food
    http://www.pbs.org/food/shows/the-mind-of-a-chef/



    Hlavním protagonistou je David Cheng (momofuku), který jezdí po světě a po svých známých ( zatím jsem viděla v jednom dílu Rezdepiho a v jednom Ferrana Adrià ). Je tam pochopitelně hodně Japonska.

    torrenty zde
    http://thepiratebay.se/search/The%20Mind%20of%20a%20Chef/0/99/0
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    STEPNI_VLK: Pokusila sem se zdělit, bohužel ne dost jasně, že složením jsou všechna mléka srovnatelná ve své tukové třídě, nikdo je neočaroval zlou pasterizací a zářením ani z nich nevykradl kasein. Tedy že je na chuti a volbě každého, které mléko si vybere. A není potřeba z lidí dělat blbce, protože si kupují polotučné trvanlivé mléko - asi to tak mají rádi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Asi sem zamlada chodila do školy s úplně jinou sortou lidí. Protože na škole v přírodě sme svorně všichni seděli nad kakaem se škraloupem a bez lžičky a nechtěli to pít, někteří volali "fuj škraloup", jiní ho statečně lovili prstem a utírali do fíkusů.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KUNHUTA: mno, ona právě schopnost trávit mléko v jiném, než kojeneckém věku pomohla přežít hladomory, tomu se říká evoluce v rámci druhu, to není vada
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUNHUTA: Kdesi jsem četl (v Genomu Matta Ridleyho?), že Češi patří mezi národy s největší tolerancí na laktózu vůbec.
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    STEPNI_VLK: už ta první odpověď mi přijde blbá. "Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu."
    není pravda :D jedině evropani a američani mají nižší výskyt, protože se tím cpou od mala, v asii a africe je intolerantní většina populace... a celkově mi to přijde jako drsná propaganda mléka.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Ja to poznam na dalku a z neupravenyho mlika se mi zveda zaludek, protoze mi smrdi a chutove prijde divne. V tomhle smeru zlate pasterizovane...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    PANTAREI: tak asi nekteri lide to neupravene mliko od kravy nikdy neochutnali ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Stejně, ta obsese vystouplou smetanou je zvláštní. U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. Když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná. Ale u mléka ne, tam je to známka "kvality" :D Že je dole pod tím sedimentovaná nízkotučná voda, to už nevadí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PANTAREI: Je nějaký důvod, kromě demagogie, že srovnáváš mléko od krávy s polotučným? Samozřejmě, že je chuťový rozdíl mezi mlékem od krávy a polotučným. Půlka tuku. Kupuju plnotučné.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: Pro mě je důvod kupovat upravené mléko kupříkladu ten, že z vrstvy smetany na povrchu bych se poblila. Každému, co jeho jest, kvalitou jsou ta mléka prakticky stejná.

    Počkat, ono musí být ZMÍNĚNO, že je z nízkotučných mlík odstředěn tuk, aby to bylo věděno? Je to horší, než jsem si myslela.
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    Že se zapojuju... to jsou opravdu lidé, kteří nezaznamenají chuťový rozdíl mezi neupraveným kravským mlékem, běžným polotučným mlékem z obchodu a trvanlivými mléky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam