• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    VANEK
    VANEK --- ---
    TAPINA: Za "když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná" dík, rozzářilo mi večer.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: miluju škraloup.
    Moje matička musela živit celou rodinu vč. mé maličkosti, takže jsem asi tak od čtyř měsíců byla svěřena do péče prababičce, která byla z jedenácti sourozenců a z chalupy o jedné místnosti... a nevím, jestli to byla sociální dědičnost nebo metoda, ale babička mě naučila, že škraloup je z mlíka to nejlepší a jiné podobné věci. Mlíko moc neoblibuju a blbě ho trávím, ale škraloup je dobrotka.

    ZUZKAOU: Momofuku mi přišlo, když jsem začínala v hotelu, po večerech jsem si v tom ukazovala a přemýšlela, co si uvařím (ten recept na kvašené šlupky z melounu máš? Jo a ta ubohá kultura je doma v ledničce a asi chcípla....). Akorát se to tu proměnilo v šílenství na kolečkách, takže nejen, že nevařím, ale ani skoro nejím.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: To, jak jsem pochopila, se dá ošetřit nápisem "má nad XY procent tuku".
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZOIDBERG: ale tak ty kozy nezplodil vždy stejný cap, ne? To bude i tím. Nejsem odporník přes zápach kozího mlíka, ale genetika tam bude hrát značnou roli
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MOIRAIN: Těžko říci, jaké plemeno naše kozy byly - asi takové "domácí obyčejná slezská", ale i když měly všechny stejnou péči, ustájení a krmivo, byly tam v zápachu velké rozdíly - i mezi matkou a dcerou, žádoucí vlastnost se prostě vždy nepřenesla na potomstvo. Dlužno podotknout, že kozy dojily mléko primárně pro pašíka, bo pak lépe přibýval na váze :-)

    Jinak jsem se teď bavil s kamarádkou, co dělala veterinu, a ta mi tvrdila, že na hygienu dohlížejí předpisy a mléko z normálního kravína (nevím jak malochovy) jde po trase dojička - mírná pasterizace - chladící tank v kravíně- cisterna v náklaďáku - mlékárna - odstředění - velká pasterizace. Dá se tedy předpokládat, že mléko v mlékomatu vedle kravína sice nebude přímo jak ze struku, ale zato déle vydrží a chuti to neublíží. Do mlíkomatu jde z nějaké extra nádrže, ne z hlavního tanku - tam už se vrátit nemůže, ale to nevadí, co zbude, to dostanou telátka.
    FARIN
    FARIN --- ---
    TAPINA: nehomegenizovane pasterizovane mleko se normalne prodava v ruznych farmarskych prodejnach
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    HYENA: způsobeno plemenem, stravou, čistotou chovu, atd.
    HYENA
    HYENA --- ---
    ZOIDBERG: A není to způsobený žrádlem? Koza moc netráví a když chceš pít její mlíko tak nesmí žrát jedovatý byliny.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já s kozou zkušenost nemá.
    Když jsem třeba koupil kozí žinčicu v marketu na ochutnání, tak jsem nedopil. to kozí aroma je pro mě nekonzumovatelné.
    Nicméně asi to i krom kusu od kusu souvisí i s dobou konzumace. Kamarád pil kozí mléko pár minut po nadojení a dalo se. Stejné mléko po pár hodinách už prý získalo charakteristickou chuť i vůni.

    Nicméně laškuju s myšlenkou, že časem bych si pořídil nějaké ovečky či kozičky mimo jiné na konzumaci mléčných výrobků + nějaký prodej. Tak čím víc bude konzumentů, tím líp:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Na kakao, pudinky a kaše je podle mě nejlepší kozí mléko (je tučnější - čím více tuku, tím více chuti), ale není jedno, z jaké kozy, je to kus od kusu, od některých je kvůli zápachu mléko nepitelné, a od další není cítit skoro vůbev.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: eh, do kafe ho nedává:)


    ZOIDBERG: Kakao z domácího je luxus, ale uberluxus je krupice z domácího kravského mlíka.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Já bych zchlazení a šetrnou pasterizaci nezatracoval, hygienické předpisy nebyly vymyšlené jen tak pro srandu králíkům. A vůbec, v ledničce jsou dvě petky mlíka od nás z mlékomatu, litr za 13 kaček, jdu si udělat kakao :-)
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: Nepasterované. Podle možností každýho... jezdím do vedlejší vesnice pro strojně nadojený do tanku. Ručně dojený do hrnku sem pil snad jenom kozí a to už je řada let :)

    Ale zajímalo by mě, jak jiný jsou proti sobě tyhle mlíka? Teda... kromě teploty.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No a teď ještě čemu říkáš čerstvé kravské. Nadojenému ručně do hrnku a rovnou vypitému, nadojenému ručně do nádoby a zchlazenému, nadojenmu strojně do tanku a zchlazenému? Každé je jiné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: Hlavně když ti začne přecházet tohle mléko, tak po nějaké době ponechání při pokojové teplotě dostaneš poživatelnou kyšku, což je s kusem poctivého kváskového chleba neskutečná delikatesa, zatímco když ti zkysnou ta trvanlivá mléka, tak jen divně smrdí a můžeš je tak maximálně vylít do hajzlu..
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: Ne, bavím se o chuti toho mléka, zkus si někdy připravit jednu sklenici čerstvého kravského a jednu plnotučného a rozdíl poznáš okamžitě.

    Navíc jak píše BRUKEV... tvaroh, máslo, sýr, jogurty - sou nejlepší když si je uděláš sama z čerstvýho mlíka.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No tak by se obsah tuku na krabici nepsal, zavedl by se nějaký název typu "přírodní mléko", to je to, o čem mluvím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak to se mě neptej. Mě se na běžném polotučném dělá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: he, to mi přijde divné. Proč se mi na plnotučném mléku svařeném při přípravě kakaa škraloup pokaždé udělal a na polotučném (čerstvém, mlékárna Čejetičky nebo Moravia) nedělá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: nejse o nakupující, ale o vyhlášky, ne? To co je napsané na krabici musí být uvnitř ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No ono to přímo od krávy má ještě o něco víc tuku, než deklarované plnotučné, takže citlivý organismus rozdíl vnímat může. Pak je třeba neplést si rozdíl v chuti s rozdílem v konzistenci, ono to v hubě splývá (moučkový cukr taky "chutná" jinak, než krystal, že jo).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Když by se to uvedlo nějakýma ekobio kecama, tak by proměnlivý podíl tuku nevadil :o)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mléko přímo od krávy má pro mě výhodu mimo jiné v jedné věci.
    Můžu si z něj udělat vlastní tvaroh, vlastní sýr a oboje je perfektní zpestření jídelníčku.

    Přítelkyni kravské mléko vadí chuťově/vůní, například do mléka ho nedává, bo to zcela změní chuť nápoje.

    A btw, pokud mám dát 15 kč za domácí litr, nebo 17 za kupované, tak je to pro domácí další argument.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Um- škraloup se udělá i na UHT mlíku - to jsou vysrážené bílkoviny, které vzniknou pokaždé při dosažení určité teploty. Ve skutečnosti vzniknou i na sojovém mléce ;-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    HYENA:
    tyvle ze skralupu vod malicka bleju jen jsem zahlid. nastesti uz jsem ho dlouho nevidel.
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: A mezi kravským mlékem a plnotučným není rozdíl? Ten rozdíl poznám i v kávě (a kamarád taky, jen má obrácené preference). Od malička jsem byl zvyklý pít kravské mléko a pasterované jsem odmítal pít s tím, že je zkažené. Škraloupy jsou výborné, to jenom dnešní zparchantělé děti nechápou, že je to lahůdka :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MAR_TINA: To je geniální marketér, který dobře ví, že takhle se chová značná část dětí. Otravné to je, ale naprosto normální. (A ta reklama, jakkoliv je blbá stejně jako mnohé otázky malých dětí, je tímto též geniální, protože jen trouba by si nezapamatoval, že Lactel změnil flašku.)


    TAPINA: Jako třeba jihočeský jogurt?:) Mně to chutná - baví mě to promíchávání chuti. A nízkotučná voda u neupraveného mlíka to rozhodně není, nízkotučné mlíko chutná jinak než mlíko, které má navrchu vystouplý tuk, bez toho tuku (respektive s jeho minimem). Kdybych měla po ruce toho pána, co nám za mého mlada vozil mlíko přímo od krávy, tak mu budu ruky bozkávat, bylo fantastické a dodnes se mi o něm zdá. Ta jeho kráva dojila převážně smetanu. Jenomže nemám, takže daleká touha má, marné volání. Nejblíž je tomu, jak jsem zjistila, mlíko tuším od Olmy s neupravovaným tukem, ale to jsem viděla jenom v Makru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: ehm - nehomogenizované mléko má proměnlivý podíl tuku, takže prodejce moc nemůže deklarovat co v něm je.

    A teda zrovna proti mlékomatům byla ta následná negativní mediální kampaň dost efektivní a díky tomu jich je spousta zrušená.

    Nejprve se rozběhla kampaň za to že je super, že všude jsou mlékomaty a ty vznikaly jako houby po dešti. Pár měsíců na to se objevila zpráva o jakési nákaze v jižních čechách (nespecifikované a posléze nijak nedokázané) + série článků v různých médiích o tom, jak je syrové mléko rizikové.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    My krávu docela dlouho měli, a chuť červtého, právě nadojeného mléka je, kulantně řečeno, velice specifická. Nehledě na to, že je i tučné, takže pokud nejsi zvyklý, asi zanedlouho po konzumaci poběžíš na potřebu. Ale je to nic proti kozímu mléku...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: No, asi takhle. Já vlastně nevím, když je na trhu tolik druhů mléka tolika typů úpravy, proč někdo neprodává i nehomogenizované. Vždyť je to otázka jednoho technologického kroku (je to prostě už předpromíchané strojově tak důkladně, že se to znovu nerozvrství) a své kupující by si to našlo. Ale tuším, stejně jako ti výrobci, že by těch zájemců nebylo zdaleka tolik, kolik lidí se k tomu velkohubě hlásí (viz Mar_tiny vzpomínky ze školy v přírodě) :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam