• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Vid? Po x letech jsem dokonce na zlomek vteriny zauvazoval o koupi casopisu :)
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    DOCKINEZ: skvelej rozhovor :))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Labužník Vladimír Poštulka: V českých televizích vaří amatéři | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/clanek/co-vas-zajima/49770/labuznik-vladimir-postulka-v-ceskych-televizich-vari-amateri.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Peklo na talíři: Skryté cukry - Pořad: Peklo na talíři, Video na Stream.cz (ID: 797929)
    http://www.stream.cz/peklonataliri/797929-peklo-na-taliri-skryte-cukry
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    CAPTAIN_TACUD: No a? Já trvanlivé mléko vůbec nepiju/nevyužívám, pročež mi nějak nejde na rozum, proč tenhle test pouze trvanlivých mlék adresuješ právě mně..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAN: MORGAN: ok díky.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    TAPINA: Ha, tohle je stížnost jak z 1984 :) Zatracené krávy, co nedojí tabulkové hodnoty!
    S tímhle vzniknul právě ten název "selské mléko", což je mléko, které je neodstředěné. Homogenizované navrch být může i nemusí. V řetězcích jsem viděla pouze homogenizovaná, na farmách tak i tak.
    Ještě taková zajímavost, v zimě bývá mléko tučnější než v létě.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MORGAN: Homogenizací se obsah tuku nemění, ono jde o to, že mléko jaksi od přírody nemá stálý obsah tuku. Při výrobě se nejdřív všechen tuk odebere a pak se ho tam definované množství vrátí.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: Myslela jsi tukové kapénky a né molekuly předpokládám :) Rozbíjet molekuly tuku není žádoucí, pak by to rychlejc žluklo.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: Ne. Homogenizátor je tryska, odstředivka je buben. Tyhle dvě věci nejdou provádět zároveň, většinou ale v mlékárně jdou hned po sobě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAN: Během procesu homogenizace i odstředí tuk, zmenší se velikost tukových molekul a pak se to tam vrátí zpět- jak jinak by si vyráběl polotučné a odtučněné? Ředěním? A vhodnou smetanu klasicky čekáním, než se usadí tuk a následnou filtrací?
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: ad ehm - nehomogenizované mléko má proměnlivý podíl tuku, takže prodejce moc nemůže deklarovat co v něm je - deklarovat se přece dá celkový podíl tuku ve výrobku, homogenizace obsah tuku nemění
    A jinak je běžně v řetězcích k dizpozici mléko s nestandardizovaným obsahem tuku: jmenuje se to selské mléko a bývá u toho ještě údaj >3.6% tuku nebo tak.

    TAPINA: Na nehomogenizované není zas tak nereálné narazit. Spousta farem ho už nabízí. Mimochodem, já miluju vyjídat tu smetanu nahoře prstem :)
    FOZO
    FOZO --- ---
    STEPNI_VLK: Btw. Vědecký pracovník - nevědecký pracovník, titul - netitul. Ne vždy musí padnout jablko blízko při stromu, ale vlastní matka této vědecké pracovnice to byl výkvět zmatenosti, byť na jiném ústavu jiné fakulty VŠCHT.
    VANEK
    VANEK --- ---
    TAPINA: Za "když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná" dík, rozzářilo mi večer.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: miluju škraloup.
    Moje matička musela živit celou rodinu vč. mé maličkosti, takže jsem asi tak od čtyř měsíců byla svěřena do péče prababičce, která byla z jedenácti sourozenců a z chalupy o jedné místnosti... a nevím, jestli to byla sociální dědičnost nebo metoda, ale babička mě naučila, že škraloup je z mlíka to nejlepší a jiné podobné věci. Mlíko moc neoblibuju a blbě ho trávím, ale škraloup je dobrotka.

    ZUZKAOU: Momofuku mi přišlo, když jsem začínala v hotelu, po večerech jsem si v tom ukazovala a přemýšlela, co si uvařím (ten recept na kvašené šlupky z melounu máš? Jo a ta ubohá kultura je doma v ledničce a asi chcípla....). Akorát se to tu proměnilo v šílenství na kolečkách, takže nejen, že nevařím, ale ani skoro nejím.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: To, jak jsem pochopila, se dá ošetřit nápisem "má nad XY procent tuku".
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZOIDBERG: ale tak ty kozy nezplodil vždy stejný cap, ne? To bude i tím. Nejsem odporník přes zápach kozího mlíka, ale genetika tam bude hrát značnou roli
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MOIRAIN: Těžko říci, jaké plemeno naše kozy byly - asi takové "domácí obyčejná slezská", ale i když měly všechny stejnou péči, ustájení a krmivo, byly tam v zápachu velké rozdíly - i mezi matkou a dcerou, žádoucí vlastnost se prostě vždy nepřenesla na potomstvo. Dlužno podotknout, že kozy dojily mléko primárně pro pašíka, bo pak lépe přibýval na váze :-)

    Jinak jsem se teď bavil s kamarádkou, co dělala veterinu, a ta mi tvrdila, že na hygienu dohlížejí předpisy a mléko z normálního kravína (nevím jak malochovy) jde po trase dojička - mírná pasterizace - chladící tank v kravíně- cisterna v náklaďáku - mlékárna - odstředění - velká pasterizace. Dá se tedy předpokládat, že mléko v mlékomatu vedle kravína sice nebude přímo jak ze struku, ale zato déle vydrží a chuti to neublíží. Do mlíkomatu jde z nějaké extra nádrže, ne z hlavního tanku - tam už se vrátit nemůže, ale to nevadí, co zbude, to dostanou telátka.
    FARIN
    FARIN --- ---
    TAPINA: nehomegenizovane pasterizovane mleko se normalne prodava v ruznych farmarskych prodejnach
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam