• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    THE_BALROG: aha, myslel jsem úvodní fotku u článku na Novinkách

    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    TOOMIX: Mne na tom článku nejvíc zaujalo, že hned přes silnici od farmy je kamenolom :D (viz úvodní fotku a na mapách.cz je to taky pěkně vidět.)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TOOMIX: jo s tim úžasným provozákem a arogantní majitelkou se nedalo nic moc jinýho čekat
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Soud poslal farmu Bolka Polívky kvůli osmimilionovému dluhu do úpadku - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/soud-poslal-farmu-bolka-polivky-do-upadku-fgj-/brno-zpravy.aspx?c=A130308_083948_brno-zpravy_bor
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Vid? Po x letech jsem dokonce na zlomek vteriny zauvazoval o koupi casopisu :)
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    DOCKINEZ: skvelej rozhovor :))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Labužník Vladimír Poštulka: V českých televizích vaří amatéři | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/clanek/co-vas-zajima/49770/labuznik-vladimir-postulka-v-ceskych-televizich-vari-amateri.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Peklo na talíři: Skryté cukry - Pořad: Peklo na talíři, Video na Stream.cz (ID: 797929)
    http://www.stream.cz/peklonataliri/797929-peklo-na-taliri-skryte-cukry
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    CAPTAIN_TACUD: No a? Já trvanlivé mléko vůbec nepiju/nevyužívám, pročež mi nějak nejde na rozum, proč tenhle test pouze trvanlivých mlék adresuješ právě mně..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAN: MORGAN: ok díky.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    TAPINA: Ha, tohle je stížnost jak z 1984 :) Zatracené krávy, co nedojí tabulkové hodnoty!
    S tímhle vzniknul právě ten název "selské mléko", což je mléko, které je neodstředěné. Homogenizované navrch být může i nemusí. V řetězcích jsem viděla pouze homogenizovaná, na farmách tak i tak.
    Ještě taková zajímavost, v zimě bývá mléko tučnější než v létě.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MORGAN: Homogenizací se obsah tuku nemění, ono jde o to, že mléko jaksi od přírody nemá stálý obsah tuku. Při výrobě se nejdřív všechen tuk odebere a pak se ho tam definované množství vrátí.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: Myslela jsi tukové kapénky a né molekuly předpokládám :) Rozbíjet molekuly tuku není žádoucí, pak by to rychlejc žluklo.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: Ne. Homogenizátor je tryska, odstředivka je buben. Tyhle dvě věci nejdou provádět zároveň, většinou ale v mlékárně jdou hned po sobě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAN: Během procesu homogenizace i odstředí tuk, zmenší se velikost tukových molekul a pak se to tam vrátí zpět- jak jinak by si vyráběl polotučné a odtučněné? Ředěním? A vhodnou smetanu klasicky čekáním, než se usadí tuk a následnou filtrací?
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: ad ehm - nehomogenizované mléko má proměnlivý podíl tuku, takže prodejce moc nemůže deklarovat co v něm je - deklarovat se přece dá celkový podíl tuku ve výrobku, homogenizace obsah tuku nemění
    A jinak je běžně v řetězcích k dizpozici mléko s nestandardizovaným obsahem tuku: jmenuje se to selské mléko a bývá u toho ještě údaj >3.6% tuku nebo tak.

    TAPINA: Na nehomogenizované není zas tak nereálné narazit. Spousta farem ho už nabízí. Mimochodem, já miluju vyjídat tu smetanu nahoře prstem :)
    FOZO
    FOZO --- ---
    STEPNI_VLK: Btw. Vědecký pracovník - nevědecký pracovník, titul - netitul. Ne vždy musí padnout jablko blízko při stromu, ale vlastní matka této vědecké pracovnice to byl výkvět zmatenosti, byť na jiném ústavu jiné fakulty VŠCHT.
    VANEK
    VANEK --- ---
    TAPINA: Za "když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná" dík, rozzářilo mi večer.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam