• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    KEEE
    KEEE --- ---
    GENTIANA: to máš všude stejný. Pracuju jako vedoucí v provozu výroby potravin, dám jim na nástěnku co mají balit a když tam potom přijdu, tak dělají úplně něco jinýho. Říkám, proč balíte něco jinýho? Ona říká, vždyť tu není nic napsanýho! Já, tady. Ona, aha. Tu nástěnku má pět centimetrů od místa, kde tráví celou osmihodinovou směnu.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Esik tu jako někdo má furt problém, že se o ubohých vykořisťovaných podřízených vyjadřuju neuctivě, tak...

    1. Pane údržbář, vyměňte zámek v těchto (držím v ruce) dveřích, děkujivelice. Pane údržbář, ty klíče, co jste mi dal do toho zámku nepasujou. Áha, já je vyměnil ne v zasedačce, ale v malé klubovně na druhém konci baráku. Jejda.

    2. Paní kuchařko, zítra večer přijede to školení, chcou k večeři řízek se salátem, tak nachystejte 33 porcí, děkujivelice, a tady máte rozpis pro obě školení na celý víkend, co, kdy, kolik. O den později přijde ráno kuchařka, že teda jde dělat ty řízky k vobědu.

    3. Pane údržbář, u nás na pokoji je strašná zima, topí vůbec topení? Jejda, netopí, to asi údržbář 2, když šel před třemi dny na dovolenou, zavřel, a von mi řek, že topení je nachystaný, jak má být furt. Podotýkám, že údržbář 2 šacuje popelnice a pak roznáší, kolik šlupek od brambor se vyhodilo a kdyby von velel kuchyni, tak se ušetří spousta brambor, protože kdyby on velel, loupalo by se tenčeji a vůbec má čas na spoustu blbostí.

    A tohle je čiročirá blbost, ignorance a lenost je zbývajících 90 % srážek s podlidmi.
    GIANT
    GIANT --- ---
    PAN_SPRCHA: spis s vecne vozralym majitelem kterymu zdenecek dal hvezdicku misto aby mu rek, ze je debil a kouka se sebou neco delat, nebo ze to pude do kopru, kdyz to nekocireuje ackoliv v tom ma svoje prachy
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    THE_BALROG: to není kamenolom, to si Bolek staví golfové hřiště za dotace z EU
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    THE_BALROG: aha, myslel jsem úvodní fotku u článku na Novinkách

    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    TOOMIX: Mne na tom článku nejvíc zaujalo, že hned přes silnici od farmy je kamenolom :D (viz úvodní fotku a na mapách.cz je to taky pěkně vidět.)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TOOMIX: jo s tim úžasným provozákem a arogantní majitelkou se nedalo nic moc jinýho čekat
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Soud poslal farmu Bolka Polívky kvůli osmimilionovému dluhu do úpadku - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/soud-poslal-farmu-bolka-polivky-do-upadku-fgj-/brno-zpravy.aspx?c=A130308_083948_brno-zpravy_bor
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Vid? Po x letech jsem dokonce na zlomek vteriny zauvazoval o koupi casopisu :)
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    DOCKINEZ: skvelej rozhovor :))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Labužník Vladimír Poštulka: V českých televizích vaří amatéři | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/clanek/co-vas-zajima/49770/labuznik-vladimir-postulka-v-ceskych-televizich-vari-amateri.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Peklo na talíři: Skryté cukry - Pořad: Peklo na talíři, Video na Stream.cz (ID: 797929)
    http://www.stream.cz/peklonataliri/797929-peklo-na-taliri-skryte-cukry
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    CAPTAIN_TACUD: No a? Já trvanlivé mléko vůbec nepiju/nevyužívám, pročež mi nějak nejde na rozum, proč tenhle test pouze trvanlivých mlék adresuješ právě mně..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAN: MORGAN: ok díky.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    TAPINA: Ha, tohle je stížnost jak z 1984 :) Zatracené krávy, co nedojí tabulkové hodnoty!
    S tímhle vzniknul právě ten název "selské mléko", což je mléko, které je neodstředěné. Homogenizované navrch být může i nemusí. V řetězcích jsem viděla pouze homogenizovaná, na farmách tak i tak.
    Ještě taková zajímavost, v zimě bývá mléko tučnější než v létě.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MORGAN: Homogenizací se obsah tuku nemění, ono jde o to, že mléko jaksi od přírody nemá stálý obsah tuku. Při výrobě se nejdřív všechen tuk odebere a pak se ho tam definované množství vrátí.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: Myslela jsi tukové kapénky a né molekuly předpokládám :) Rozbíjet molekuly tuku není žádoucí, pak by to rychlejc žluklo.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: Ne. Homogenizátor je tryska, odstředivka je buben. Tyhle dvě věci nejdou provádět zároveň, většinou ale v mlékárně jdou hned po sobě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAN: Během procesu homogenizace i odstředí tuk, zmenší se velikost tukových molekul a pak se to tam vrátí zpět- jak jinak by si vyráběl polotučné a odtučněné? Ředěním? A vhodnou smetanu klasicky čekáním, než se usadí tuk a následnou filtrací?
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ZUZKAOU: ad ehm - nehomogenizované mléko má proměnlivý podíl tuku, takže prodejce moc nemůže deklarovat co v něm je - deklarovat se přece dá celkový podíl tuku ve výrobku, homogenizace obsah tuku nemění
    A jinak je běžně v řetězcích k dizpozici mléko s nestandardizovaným obsahem tuku: jmenuje se to selské mléko a bývá u toho ještě údaj >3.6% tuku nebo tak.

    TAPINA: Na nehomogenizované není zas tak nereálné narazit. Spousta farem ho už nabízí. Mimochodem, já miluju vyjídat tu smetanu nahoře prstem :)
    FOZO
    FOZO --- ---
    STEPNI_VLK: Btw. Vědecký pracovník - nevědecký pracovník, titul - netitul. Ne vždy musí padnout jablko blízko při stromu, ale vlastní matka této vědecké pracovnice to byl výkvět zmatenosti, byť na jiném ústavu jiné fakulty VŠCHT.
    VANEK
    VANEK --- ---
    TAPINA: Za "když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná" dík, rozzářilo mi večer.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: miluju škraloup.
    Moje matička musela živit celou rodinu vč. mé maličkosti, takže jsem asi tak od čtyř měsíců byla svěřena do péče prababičce, která byla z jedenácti sourozenců a z chalupy o jedné místnosti... a nevím, jestli to byla sociální dědičnost nebo metoda, ale babička mě naučila, že škraloup je z mlíka to nejlepší a jiné podobné věci. Mlíko moc neoblibuju a blbě ho trávím, ale škraloup je dobrotka.

    ZUZKAOU: Momofuku mi přišlo, když jsem začínala v hotelu, po večerech jsem si v tom ukazovala a přemýšlela, co si uvařím (ten recept na kvašené šlupky z melounu máš? Jo a ta ubohá kultura je doma v ledničce a asi chcípla....). Akorát se to tu proměnilo v šílenství na kolečkách, takže nejen, že nevařím, ale ani skoro nejím.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: To, jak jsem pochopila, se dá ošetřit nápisem "má nad XY procent tuku".
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZOIDBERG: ale tak ty kozy nezplodil vždy stejný cap, ne? To bude i tím. Nejsem odporník přes zápach kozího mlíka, ale genetika tam bude hrát značnou roli
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MOIRAIN: Těžko říci, jaké plemeno naše kozy byly - asi takové "domácí obyčejná slezská", ale i když měly všechny stejnou péči, ustájení a krmivo, byly tam v zápachu velké rozdíly - i mezi matkou a dcerou, žádoucí vlastnost se prostě vždy nepřenesla na potomstvo. Dlužno podotknout, že kozy dojily mléko primárně pro pašíka, bo pak lépe přibýval na váze :-)

    Jinak jsem se teď bavil s kamarádkou, co dělala veterinu, a ta mi tvrdila, že na hygienu dohlížejí předpisy a mléko z normálního kravína (nevím jak malochovy) jde po trase dojička - mírná pasterizace - chladící tank v kravíně- cisterna v náklaďáku - mlékárna - odstředění - velká pasterizace. Dá se tedy předpokládat, že mléko v mlékomatu vedle kravína sice nebude přímo jak ze struku, ale zato déle vydrží a chuti to neublíží. Do mlíkomatu jde z nějaké extra nádrže, ne z hlavního tanku - tam už se vrátit nemůže, ale to nevadí, co zbude, to dostanou telátka.
    FARIN
    FARIN --- ---
    TAPINA: nehomegenizovane pasterizovane mleko se normalne prodava v ruznych farmarskych prodejnach
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    HYENA: způsobeno plemenem, stravou, čistotou chovu, atd.
    HYENA
    HYENA --- ---
    ZOIDBERG: A není to způsobený žrádlem? Koza moc netráví a když chceš pít její mlíko tak nesmí žrát jedovatý byliny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam