• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CHORCHE: do pošty to klidně hoď... a já jsem přístupná kritice i poučení, pokud je to aspoň trochu konstruktivní. Pošklebky a kecy typu Vedete to tam jako panoptikum do téhle kategorie vážně nepatří.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GENTIANA: vidis, jak to de s tou travou... nekde sem tu mel asi dalsi A4ku textu, chces to hodit do posty, ci sem? tady uz to muze byt OT a chapu, ze ti to tu nemusi byt tolik prijemne a ostatni to pravdepodobne vubec nezajima ;)
    (i kdyz ze zacatku si mi tu prisla jako reality show obdoba Ano, sefe... vetsina tech situaci uz byla asi zaznamenana i tam)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    LOPIK: souhlas, ale reditel ma znat Ucty, ne ucto... to je ten sum, co tu asi vznik
    neni nutne umet dan. optimalizaci, ci resit vyplaty, ale je treba mit paru o tech Uctech/Nakladech
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    RESTINPEACE: Ředitel není účetní, zrovna tohle je jedna z mála věci v kterých bych se zdejší ředitelky zastal..
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RESTINPEACE: Posluž si. Ale obávám se, že nějaké zkreslené představy máš ty, protože znám nějakého toho auditora, daňového poradce nebo účetního, kteřížto všichni účtujou na sto způsobů, ale jaksi neřídí žádný podnik. Zato znám spoustu doktorů lecjakých věd, inžinýrů, magistrů umění a podobné havěti, kteří řídí ty podničky a podniky rozličné a když potřebujou někoho, kdo se vyzná v účetnictví, tak si ho prostě najmou. Myslím, že se tomu říká dělba práce a objevili to už v paleolitu.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    GENTIANA: Jo tak ty jses chytrejsi a vzdelanejsi reditelka, ktera nerozumi ucetnictvi? Tak to uz muze byt opravdu kozel zahradnikem :D Diky, ted jsi tomu dala korunu. Reknu ti jedno: nejsi blba na sloh, ale to na vedeni podniku nestaci. Tim bych ukoncil tuto debatu.
    Fakt diky, rozesmala si me na cely kolo :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CHORCHE: však na trávu a spol. tu mám dvě nadšené studentky, které za týden nastupujou i s vlastníma montérkama. Celý okres Bruntál je prdel světa a Bruntálci... no nic. Zasklít = zapomenout, že něco takového vůbec kdy existovalo.

    Provozák dělal dlouhá léta šéfkuchaře, takže existoval důvodný předpoklad, že umí najít vlastní zadek bez mapy a i něco poorganizovat. Ano, vypadá to, že v některých věcech byl přeceněn, na druhé straně, obávám se, že jsem podstatně chytřejší a vzdělanější, takže proč bych na něho měla navalit všecko možný a pak se koukat, jak se v tom plácá a řešit problémy, které nemusely vůbec nastat, když je rozumnější nechat ho dělat, co umí a mezitím si ho postupně učit, co je třeba. Já jsem tady ředitelka a o víno se starám, protože mě to baví... no a občas dělám něco, co je potřeba, i když mě to nebaví.

    RESTINPEACE: Přístup do účetnictví samozřejmě mám, jde o to, že zaprvé účetnictví rozumím jak koza náklaďáku, zadruhé jsou ty šanony a podobné věci na centrále 70 km odsud. Takže když něco konkrétního potřebuju, řeknu si o to, ale že bych trávila volný čas, ať už je to cokoli, hrabáním se v čemsi, to fakt ne.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GENTIANA: to neni axiom, to je situace na trhu prace... zvlast je zarazejici, ze je potiz najit nekoho na sekani travy (protoze to muze delat uplne kazdej s 2ma dolnima a 1horni koncetinou)
    zvlast s blizicima se prazdninama, je opravdu takovej problem na to sehnat nejakeho VS/SS studentika, co si trosku a rad privydela? kdyz mistni makat nechtej?

    bud na to budu reagovat jako Sef, VYMLUVY (to je navic v Cesku hodne rozsirenej mor, alibismus atd., jeste pozustatek od komancu) a nebo provozujete neco opravdu v prdeli (polohove a bez urazky, ale jinak si to nedovedu vysvetlit)

    zasklit raut znamena co? byla bourka a neco se vysklilo, nebo to je to ceske Zazdit=podelat to? (neni podstatne) - ulohou managmentu je tydle lidi motivovat (to maji byt ty premie) nebo nahradit lepsima (kdyz to nefunguje ani tak, ani onak)

    ja na jednu stranu obdivuju, jak s tim bojujes, na druhou stranu mi tam prijde spatnej management - a to je o tom pristupu, pokud mas blbej management, tak to de do kopru. pokud mas spatne zamestnance a si dobrej manager, tak za to mas zodpovednost a je tvou ulohou s tim neco udelat (nez te to samotnou ukope)

    z vlastni zkusenosti jako produkcni/crew chief atd. treba nadavam, mracim se (neco jako Polhreich, nadava), ale proste tu vec vidim jasne a jedu az do konce, vidim priority, kdyz se neco neosvedci, tak to pro priste zmenim, zavolam nekomu jinemu nebo pro nekoho prestanu makat, kdyz je to magor
    se soucasnou ekonomikou, ci konkurenci, neni proste mozne se porad na neco vymlouvat, to ve finalu nebude fungovat... stejne jako je jasne z Ano, sefe... ze ne kazdy majitel hospody, je dobrej majitel hospody

    ja vlastne moc ani nechapu toho tveho provozaka, chvili vari (pokud sem cet dobre), chvili dela todle, chvili onohle, co to kurva je? ma mit preci na starost Provoz daneho objektu, ma to brat komplexne, ne byt osel cekajici na pokyny jak v pomocne skole a rozsirovat to podle nejake chodby
    a nebo ma teda varit, ne oboji (pokud ste neco vetsiho, coz mi tak prijde) - navic jestli tam lita jak hadr na holi a ma delat naraz 2 veci, z toho jednu na pytel, tak se to ve finale projevi na cem? na zisku...

    prave sem se chtel zeptat jeste na todle RESTINPEACE, me tam prestava byt tva role taky jasna... nejak se to tam krizi
    takze ty mas na starost vinny sklipek a si polo-provozak + soubezne vedle je sefkuchar a taky polo-provozak (coz jeho ocividne jebe)
    takze v ramci managementu, nebylo by lepsi, kdybys ty byla provozni, s tim, ze se tam muzes spolehnout na nejakeho chlapa, na tezsi praci, ci kdyz tam nejsi... (tzn. pro nej premie) a ten tvuj pseudo-provozak by se staral o kuchyn se svou chodbou a byl teda jen sefkuchar? asi by ti tim ubylo more problemu a more pravomoci by se tim vyjasnilo, takhle to jede asi ve stylu kocko-psa

    RESTINPEACE: tak ono to ocividne nefunguje a hazi to dost vln - taky sem o tom ted premyslel
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    GENTIANA: a jen tak pro upresneni, jaka je teda tvoje funkce v tomhle Kocourkove? Me prijde, ze servat kuchtiky a pokojsky, stejne jako starat se o zasobovani by mohl provozni (to ocividne nejsi). Provozni, jak jsem pochopil, zastava funkci sefkuchare a pravdepodobne i sam vari. O personal se staras ty, ale zase nemas pristup do ucetnictvi.. Jako citim tam nejaky prolinani zodpovednosti nizsiho a stredniho managementu, ale nejak si to nedokazu predstavit jak to funguje.
    Dodavam, ze nemam zkusenosti s vedenim stravovaciho/ubytovaciho zarizeni (coz ale neznamena, ze bych tam nikdy nepracoval).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CHORCHE: Axiom Lidí je dost tady prostě neplatí. Nechápu, jak je to možný, ale najít sekače trávy a natírače plotů mezi místními se prostě nezdařilo, každý tu má nějakého nezaměsttnaného synovce nebo bráchu, ale dělat se nikomu nechce nebo co. Takže tady budou dvě holky z Hradce Králové, které jsou už natěšené, jak si zazahradničí.

    Provozák umí zorganizovat kuchyň, a to velmi dobře, takže ho zatím nezatracuju, ale snažím se ho domanévrovat k tomu, aby organizoval pro začátek i chodbu za kuchyní. Zasklil raut, takže jsem bleskově nakoupila, bleskově jsme se pohádali a od včerejška všichni běhají jak čečetky. Hosti se uvedli tím, že okamžitě sežrali zákusečky a objednali si další a další a ještě nějaké navíc, takže kuchtíkovi se dnes asi bude zdát o listovém i jiném těstě. Trouba ovšem jede nonstop a hosti se šťastně cpou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RESTINPEACE: to je ale všude. V redakci jsem řešila, že autoři něco slíbí, podepíšou smlouvu, ale pak aby to z nich někdo páčil heverem, že někdo zapomněl objednat toner/papír/tiskárnu... prostě, všude je něco. Až na to, že v tý redakci byli samí velmi vzdělaní lidé, takže byli schopní vnímat i věty rozvité na první pokus podstatně častěji. Ale jo, speciálně pro tebe dodávám, že z kuchyně to voní, personál svižně roznáší minerálky a zcela výjimečně nedržkuje, pivo dovezli včas, víno nedovezli ani po dvou urgencích, ale to byly stejně vzorky pro mě, štrůdl je křupavý a rostbíf vláčný, elektřina proudí a dataprojektor svítí. Lepší?
    VORTAVOR: no právě.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    VORTAVOR: to preci neni o dokopavani, to je o pristupu k praci... (bavim se o tom provozakovi)

    bud si provozak (v jine praci projektak/produkcni, nejaky managersky post) a mas tah na branku, mas nahled na veci komplexne (viz. nejaky zajezd nejake party, obed, vecere... HARMONOGRAM) - tva prace nekonci po 8hod, ale po konci Akce/Harmonogramu

    a nebo si kastan, v tom pripade bys mel radsi makat nekde u linky, 8ky, ranni/odpoledni/nocni... krabice jezdi po pasu porad dokola, nepotrebujes u toho myslet na nic vic, mit nejake zajmy o to, co bude s krabici dal - obcas te serve nejakej Manager/Obchodak/Projektak, kdyz makas pomalu

    dát lidem papír s daty, seznamem věcí co se mají udělat a dotazem "rozumíte tomu?" to nekončí, neznamená to, že všechno bude ready - pokud je todle problem i toho rekneme delnickeho kolektivu na nizsich postech, tak viz. RESTINPEACE
    reseni:
    1) lidi je dost, ty lidi by si meli sve prace vazit - uplny kopyta nahradis
    2) spatna organizace (tady ten provozak) - to se da docela nakopnout motivacne pres prachy, premie apod. - to byva dost jasna motivace - pokud ne, je cas opet na zmenu, dneska neni preci nikdo nenahraditelnej a stezovat si porad na to same utaha i vola

    problem je mozna v managmentu uplne az nahore, u Nejvyssiho, ale v tom pripade si slape on sam po stesti - final efektivita atd. - ale tak to je zrovna u Ano, sefe dost casto videt
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    GENTIANA: me prijde, ze resis porad to samy: neschopny lidi, spatna organizace, bordel v zasobach a papirech... a ty nad tim vsim, jako stredobod bruntalskeho mikrokosmu :)
    VORTAVOR
    VORTAVOR --- ---
    GENTIANA: analýzou problému, úplně v jiném oboru, docházím ke stejnému závěru, že dát lidem papír s daty, seznamem věcí co se mají udělat a dotazem "rozumíte tomu?" to nekončí, neznamená to, že všechno bude ready ....ovšem nesmíme na ně být zlí, jenom tak trošku bububu jako ve školce
    a za rohem zjišťuji, že já sama potřebuju takovýhle dokopávání občas taky :/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Slavný kuchař Jamie Oliver přečetl ve 38 letech svou první knihu - iDNES.cz
    http://revue.idnes.cz/jamie-oliver-trpi-dyslexii-ddm-/lidicky.aspx?c=A130626_105000_lidicky_nh
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RESTINPEACE: právě že to od desíti k pěti nejde, uvědom si, že sem píšu drobné historky, a to ještě výběrově, protože zaprvé nemám náladu na to, aby na mě někdo řval, že si leštím ego kvandáním o tom, jaká jsem spasitelka, zadruhé sem patlat každý den hlášení na téma Dneska se nic nestalo, údržbář natřel lavičku, vytočila se bečka piva, prodalo 50 obědů a hosti si pochvalovali, za týden mě lidi ukamenujou za nudu na pokračování.

    Konkrétní čísla neznám, nemám přístup do kompletního účetnictví. Teda, teoreticky bych měla, kdybych si řekla a zaajela si na centrálu do města, ale stejně bych do toho čuměla jak husa do flašky.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    RESTINPEACE: podnikatelskej plan je jasnej, byt na startu dalsi serie Ano, sefe!

    tech serii je dost, doporucuju to Nejvyssimu nastelovat v utube misto vecernicku, pres leto se tim prokouse a treba prozri
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    GENTIANA: Me by zajimalo, jestli ten podnik ma nejakej skutecnej podnikatelskej plan. Podle toho co pises, tak to tam jde od desiti k peti, nehlede na tvoje mezirocni narusty trzeb. Predpokladam, ze majitel/provozovatel to nedela jako nejakou charitu, ale aby poradne vydelal. Nechces hodit nejaky konkretni cisla, at si udelam predstavu jak vydelecnej podnik je ten vas gesthaus?
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    GENTIANA: k cemu ze mas toho provozaka?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CLUBEER: mě by to taky zajímalo. Jistá část úspěchu spočívá ve vytrvalém otravování, ale zbytek je někde mezi nebem a zemí.
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    GENTIANA: praci mam dobrou ale zajimalo by me i prakticky jak to s tema lidma zvladas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam