• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    JANZAT
    JANZAT --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Ve všech hospodách, kde se točí z tanku na hladinku (snad až na Lokál) v Praze Tě ojebaj na půllitru minimálně na cenťáku pod míru. Ať už je to Plzeňská na andělu, nebo Pilsner Unique Puby a podobně.

    A Plzeňská zrovna vytočí někde mezi 2-3000 piv denně... To máš centimetr na každým (protože pod míru jsou fakt opakovaně všechny,) takže jednou za dvacet piv maj půllitru plus takže když to spočítáš, tak Ti vyjde 50 piv "k dobru" na tisíc vytočenejch pivek. Při ceně 40,- Kč za velký pivko to máš 4000-6000,- denně.

    A podle mne si to tam rozpočítávají, protože servis říka pořád to samý - my to netočíme, my z toho peníze nemáme, ono se to točí na hladinku a blbě se to trefuje (kecy v klecy - pokud jsem vycepak v takovyhle hospode, kde je pivo jinak perfektni a sklo cisty a nachlazeny, tak proste musim umět natočit 0,5l na hladinku.) Takže podle mne si to rozdělujou a každej za to má třeba 400,- denně.

    Takže dostávaj plat, k tomu maj 12*400 = 4800,- Kč měsíčně + dýška.

    Tohle mi teda příjde naprosto košer - alespoň Ti nelžou. Je to divná míra, ale taky se dneska prodávaj "čtvrtky" másla, co maj 200-225g (a maj to napsaný na obalu) a taky se nad tim nepohoršujem, prostě koukáme na obaly.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CAPTAIN_TACUD: No, oni ale mají sklo na 0,47 (podle toho, co je v tom článku). IMNSHO vychcaný, nemorální, ale legální. Nu, naštěstí v Praze lze snáze hlasovat nohama než támhle v Horní Dolní, kde je hospoda jen jedna, žejo.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    no prijde mi to jako cisty sizeni zakaznika, kdyz mam normovane sklo na 0,5 nechapu ze tohle muzou delat.
    MAKII
    MAKII --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Podobně to už nějakou dobu má Malostranská Beseda a narazila jsem na to i v dalších plzeňských hospodách..
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    čecháček přijde na všechno....

    Ve známé pivnici zkouší nový trik. Místo půllitru nabízí 0,47 litru | Dobrá chuť | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...litru-nabizi-0-47-litru-pyv-/dobra-chut.aspx?c=A130724_143633_dobra-chut_mc
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Dva jazyky jsou povinné tak krátce, že z toho ještě nejsou žádní absolventi pustitelní k alkoholu, ne?
    COUTELAS
    COUTELAS --- ---
    COUTELAS: jinak soudě dle složení sudů a názvů barů bych to viděl tak, že tam někdy v 68 emigrovala partička moraváků, který totálně odrovnali místní finy tím, že s nima vydrželi chlastat...
    COUTELAS
    COUTELAS --- ---
    CHORCHE: No ono to za tak žhavý není. Na jednu stranu je ve finsku poměrně četná československá komunita, takže v helsinkách funguje dost českejch hospod http://goo.gl/GfVczU, taky jsou ve finsku obvyklý bary s 5-10 pípama, kde se dost často vyskytuje minimálně jedno podivný český pivo (holba, litovel, starobrno), většinou stylem tři místní, jedno německý jedno belgický jedno český, na druhou stranu v klasický knajpě se ti vysmějou, asi jako kdybys chtěl v hospodě na Růžku jednu coronu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHORCHE: nebo to bude podelana sarze, jako sem narazil na svijany v lahvi 11, ktery byly v akci asi za petku kus, jenze to penilo jak sano, presyceny.. a rek sem si ze tohle ne-e a pak mi nekdo z rodiny pritah celou basu :))
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    MAR_TINA: jako ja nesrovnavam uroven CR a Finska... (resp. tam sem nebyl), ale ve Finsku, v okresnim meste, na heslo Pilsner dostanu plzen a nabidku dalsich 6 cz piv? ty voe, to je to tam s tim cz pifkem lepsi nez u nas v okresnich putykach teda (kde je standart 2-3 - 10 a 12, v tech pro me prumernych jeste 3. - nejakej special typu ted tak popularni nefiltrovane, ci donedavna psenicne)

    tak bud mluvis o nejakych solidnich pivnicich, nebo to tam maj jak v UK, kde cepujou taky more piv, coz je ale kolikrat na ukor kvality, kdyz nemas vytoc... a to u nas tak bezne je, delnasove ci denni pivari se ladujou 10kou, pripadaj si jako chlapaci, ze jich daj vic a maj pocit, ze je to levnejsi... a stredni trida si da radsi silnejsi 12ku a misto 10ti, jich da 6 - vetsina lidi, vcetne me, tudiz ani moc nedoceni podnik s vic jak trema kohoutama... pokud to tedy nejsou nejake vyhlasene (napr. U Vodoucha atp.)

    jeste se dotknu jedne veci - co je nepochopitelne na tom Kozlu? ja ho mam posledni roky radsi nez Plisen (od te doby, co je prodana) - plzen ma proste pro me divnej marketing, ale zrovna ten Kozel pod ni spada, tak tam maj spolu s Pilsnerem i Kozla - to je velice snadno pochopitelne, navic kozel mi prijde marketingove zajimavej (proti staraci atd. to ma smrnc)

    co ale nechapu ja, kdyz jedu k domorodcum - Klatovy - do pubu kam chodim 15let, vzdalenost od Plzne 45km a od Zelezne/Bavorske Rudy 45km, tak more lidi tam klokta lahvovou plzen - zcela nepochopitelnej marketing je v tom, ze majitel jede radsi pro ty lahvace nekam do Rudy, protoze je to levnejsi - wtf?? (nebo to tam bere z nejakeho velkoskladu, nevim) - takze etiketa atd. je v nemcine (urceno pro nemeckej trh)
    holt nebejt to tam levnejsi, tak tam plzen neprodaj a tady to ma nejakou povest, tak nam to strilej draz, no pecka (mozna se to zmenilo, ale nedavno to tak bylo, nebo to muzou byt nejake dochazejici skladove zasoby s nemeckyma etiketama)
    SKRU
    SKRU --- ---
    EDERA: jedna vec je entuziastickej traveller u tabule, kterymu 20 lidi postupne rika, jak se maj, co meli vcera k veceri a co budou delat odpoledne a druha vec je aspon trochu dokazat fungovat v zemi, kde se tou reci mluvi.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CERNAAMODRA: No, presne tuhle scenku uz jsem parkrat zazil i v cestine, nasledovanou jeste "honem kafe, nebo chcipnu" ;)
    EDERA
    EDERA --- ---
    SKRU: Jak na osmiletém, tak teď na čtyřletém gymplu měli alespoň hodinu konverzace týdně s rodilým mluvčím. To už je na dobrých středních školách celkem standard. Můžeme jim to tak akorát závidět:-)
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    GENTIANA: tak male vysvetleni... Finska vodka byla driv vodka, ktera se opravdu jmenovala Finska. Mela na flasce modrobole pruhy co vypadaly jako slunce jak ho kresli japonci
    Jinak momentalne se finskou vodkou mysli Finlandia, nebo cista Koskenkorva - ne broskvova
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    Není to jenom systémem škol nebo učitelů. Zažila jsem i člověka, co po pěti letech angličtiny 4x týdně (z toho hodinu rodilý mluvčí každý rok jiný) a roku 6xtýdně ti na otázku "How are you?" odpoví "Monday!" a diví se, proč ho sakra nepustíš k maturitě...
    SKRU
    SKRU --- ---
    EDERA: budiz mu prano, ale vetsinou je jedna vec "hovorit" s ucitelem a druha s rodilym mluvcim..jsem se vedom toho, ze AJ je soucasne esperanto, ale zaroven jsem potkal lidi, a to i necechy, co si mysleli, kdovijak ji neovladaj a zaroven hovoril jakousi osobni simplenglish;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHORCHE: Když řekneš Plzeň, tak někde nic a někde pivo. Když Pilsner, dostaneš tam Plzeňský Prazdroj a v okresním městě ti nabídnou dalších 6 českých piv. Oni totiž mají české pivo rádi a docela nepochopitelně (pro mě) tam všude možně točí třeba Velkopopovického kozla.

    Finové jsou hodně vzdělaní obecně a taky si nějak víc uvědomují, že jsou malý národ a hodně se zajímají o ostatní, zejména o stejně nevelké národy.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    MAR_TINA: no to je ok, ale tady si v CR :)
    je uplne jedno jak to maj ve Finsku - povez, chytra horakyne, co dostanu kdyz reknu Plzen? a co dostanu ve Finsku, kdyz reknu Plzen? (tam zas oni nejspis vytresti bulvy)

    nektera tadle prirovnani sou asi jako gravitacni zrychleni na Zemi a na Mesici - jabka a hrusky, ale to mame my cesi radsi jeste vic, nez kdejakou smakuladu ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHORCHE: jeď se kouknout do Finska, (zůstaň aspoň jednu zimu) a pak něco říkej.

    Češi (a Moraváci a Slezani...) si vůbec rádi pojmenovávají jídla a nápoje a věci podle dojmu. Ono je možná dobré, že nám ten rum, marmeládu a pomazánkové máslo zakázali.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SKRU: Takže puberťák, který se mi klátí bytem a hovoří po pěti letech učení anglicky prakticky plynně, ač teď na konci školního roku hodnocen stupněm chvalitebný, se nepočítá?:-)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GENTIANA: hele ty Finsko... pokud reknu Finskou vodku a das mi Koskenkurvu (v CR to vesti standartne peach vodku) - tak te taky pozenu lati - cimz se zastavam toho sveho jmenovce

    ty pijes vino a o pivu rikas sracka az na ovocne (90% pivaru se z tebe obrati v hrobe) - zas neaplikuj moudra chytre horakyne uplne na vsechno, kdyz tomu sama moc nerozumis - a nebo zkus gugl, na slova Finska vodka to ukazuje na Finlandii na cele strance a Koskenkorva nikde - ten pojem je aspon u nas zavedenej majoritne takhle, zeme puvodu je podruzna... - to co ten clovek nabid, je imho spravne, Finskou vodku nema... nabid 2, co ma - rozhodne lepsi, nez nekomu nalejt Peach vodku

    to je jako mi jeden abstinent tvrdil, ze rict Nealko znamena dostat sodovku (nebo nejakou vodu), ale prd velebnosti, opet to drtiva vetsina pochopi tak, ze chces nealkoholicke pivo
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No a k tomu všemu se jazyk musí používat, aby se uměl, takže přestože jsem na gymplu ovládala v míře dostatečné dva cizí jazyky, dneska ovládám tak maximálně pasivně angličtinu, když mám otevřít hubu, je problém (což o to, já mám zpravidla problém, když mám otevřít hubu i česky).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam