• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SPOBY: Blahé paměti v Itálii jsem si vařila z dost normálních surovin - zelenina, ovoce, sýry obyčejného typu a tak. Utratila jsem za jídlo tak 50 eur týdně, když jsem se krotila. 4 eura jsou fakt tak na suroviny na jednu porci, a to ještě když je to spíš venkovská strava typu fazole, cibule, olej, než za bifteček.
    CHORCHE: no.... vem si, že párek a chleba jsou hotovky, takže už někomu platíš za to, že to 'uvařil', když si koupíš kus masa, pomeleš, přidáš nějaké ty matrace a zrno, uválíš šišky a tepelně upravíš, uchopíš jiné zrno a tepelně upravíš... tak to stojí míň, ale je to patlačka a zabere to čas (pomíjím detaily technologických úprav).
    ANABEL_LEE: Tak.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CHORCHE: nekupuj parky, kup si cely kure, to stoji stovku a mas v nem minimalne 4 porce v mase. Potom vezmes kostru a co zbyde a mas z toho polivku, opet ctyri porce. K tomu brambory a naka zeleninka a vlezes se do pade za porci. Nebo jiny priklad, koupis hovezi klizku za 120 korun, k tomu kopec cibule, koreni, vyvar z drivejska, sups, mas sest porci gulase, nebo ho udelas s mrkvi, k tomu testoviny, brambory neb knedliky, to je tak za 10 kc na porci. Nebo koupis za 200 ohromnej hovezi jazyk (cca 2 kg), uvaris, oloupes, mas masa pro cloveka na tyden, muzes ho jist nastudeno jako narez nebo zatepla s prilohama. Veprovy jazyk stoji jeden asi 20 korun a mas to porci masa pro jednoho cloveka. Atd apod. Cim vice zprocesovane jidlo budes kupovat, tim vice utratis, nejlevnejsi je varit ze zakladnich surovin.
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    CHORCHE: Řákal tu někdo "vegetariáni"? Vege jídla mi obecně přijdou o dost levnější na výrobu než masová, ale když už bych se chtěla vejít do 50kč za dvě porce, tak kvalitní párky jsou imho dost drahá záležitost. Ale taková čočka s okurkou a vařeným vejcem v pohodě.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CHORCHE: Kde kupuješ párky s masem do pade? :))
    Dala bych si říct :))
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    PISKVOR: to mi pripomina, je letos mleko zdrave nebo zas ne?
    a vegetariani neprispejou svou kapkou do mlynku?

    dneska je to tady svezi, i kdyz dost kruta (od slova krůta) diskuze

    na zitra si pripravime cenu kaiserky v zapadni EU a jak vlastne jime levne - jinak to porovnani se zemi, kde sou vyssi prijmy naproti slichte z menzy (navic dotovane), to je epic... stejne jako varit pro 2 za pade - ja mam docela problem koupit 3 pary parku (s masem) a 1/4 chleba za 50 - jedine, co by mohlo vyjit, je varit vajcka... nebo neco jako cocku, bez okurek, parku - tak to ale pak zas Goooood smack :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUNDA: jasně - ale pořád nechápu, jak se jim tam ten cholesterol objevil.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DOCKINEZ: A když už jsem tu kozu úplně odnaučil žrát, tak mi, potvora, chcípla. ;)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZUZKAOU: nejsem výrobce jen jsem čerpal zde: http://www.kaloricketabulky.cz/chleb-konzumni/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nejlip nezrat pecivo vubec.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Tak pochybuji, že si někdo s takovým přístupem peče třeba domácí chleba a složení pečiva ze supermarketů tu myslím proběhlo nedávno :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUNDA: wtf? jak se do konzumního chleba dostane cholesterol?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: ale no tak - vono jaksi záleží na tom co to je za chleba, co je okolo toho chleba a co jíš mimo ten chleba, že.

    Něco jiného je jíst celý den běžné rohlíky se salámem a něco jiného je dát si normální snídani a večeři, k obědu si přichystat třeba poctivej reuben sendvič, abych tam měla bílkoviny, tuky a dokonce i kysanou, syrovou zeleninu.

    A to že medici a doktoři nevěří, že pravidla co chtějí po ostatní opravdu platí i pro ně, byť krátkodobě se zdá, že voni to mají pod kontrolou, je běžná součást osobnosti, která si takové povolání vybere ;-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BUNDA: Pardon, jsem to chtěla akorát trošku upravit, akorát nevhodný okamžik :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak on každej jednou pochopí, že chleba je akorát tak na zaplácnutí žaludku, ale opravdu z něj žádné živiny nejsou a tělo strádá.
    I já jsem to pochopila.
    A kdyby mi před třemi lety někdo tvrdil, že to pochopím, asi bych se mu taky vysmála.
    (A vlastně to tak bylo, podobných diskuzí na téma "nikdy nebudu jíst pořádně, je to zbytečné" jsem tu taky několik vedla:)

    Stačí si začít vážit sebe sama, pobrat nějaký rozum a ono to přijde :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ALONSY: tak v každém jídle nějaké živiny jsou :-)
    viz např. cca 100g konzumního chleba:

    Bílkoviny: 6,58 g
    Sacharidy: 45,144 g
    Tuky: 1,1 g
    Cholesterol: 60 mg
    Vláknina: 4 g
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    PAN_SPRCHA: Dám ti vědět za pár let :).
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SPOBY: však uvidíš
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    BRUKEV: Tady se nemůže ani říct názor, aniž by byl člověk za trolla?
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    PAN_SPRCHA: Si myslim, že spíš ne.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SPOBY: až budeš chodit do práce, pochopíš proč dávat denně 100+ za oběd.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Help, trollslayer needed!
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    GEISHA: A jako jo, já ty lidi nesoudím, však ať si za to utrácejí. Na zbytek odpovím v poště.
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    TAPINA: Tak já budu oklamávat a počkám, co to udělá, zatím nic moc :).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SPOBY: No to je právě ten omyl. Chlebem a jenom chlebem potřebu nenaplníš, jenom na chvíli oklameš tělo, aby si myslelo, že ano. Jenže ono na to přijde a vrátí to i s úrokama.
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    Ale hlavně mě nechcte proboha bejt, je to moje věc za co si JÁ utrácím!

    Můj názor byl jedinej, že 4e podle mě není symbolickej poplatek a to je vše.

    MALKE: No jako ve výsledku ne a proto bych tý debaty nechala, protože se to zázrakem zvrtlo v to, že mi někdo vysvětluje, jak mám zorganizovat svůj život, ale já to ani nepotřebuju a nechci :).

    Byznys to není, ale symbolický mi to taky nepřišlo. Jako nápad je to ale teoreticky pěkný, to jsem řekla už na začátku a jelikož třeba s přítelem nemáme psa, tak by se nám to taky občas hodilo to jídlo někomu podrtrčit, protože jsem zjistila, že neumím vařit pro dva.
    MALKE
    MALKE --- ---
    SPOBY: Nenech hněv cloumat svým majestátem, sprostá slova nic nevyřeší. Kdyby sis spočítala, kolik by to jídlo stálo čistě na surovinách, tak ti dojde, že to žádný byznys není (možná pár drobných, které kuchař propálí v elektrice). Ostatně v tom článku (původním) se i píše, že ony dvě vydělané stovky paní zase vrazí do surovin.

    Je mi jasné, že to počítat nebudeš, stejně jako to, že taky moc nechápu, proč to tady vůbec řešíš. Padesát korun, když použiju tvůj převod, jsou náklady. Někdo je ochotný to za to dát, čemuž se nedivím. Ty to za to ochotná dát nejsi, tvůj boj. Opravdu jsme to potřebovali vědět?
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    MUTHA: Jak marný? Jsme se na tom usnesli a hotovo, ne? Někdo prostě 4e za jídlo dá, někdo ne.

    TAPINA: Můžeš jíst celej měsíc chleba a splníš tím základní potřebu, stejně jako můžeš chodit do hospody a utratíš desetkrát víc. Není nutná podmínka k životu jíst po hospodách nebo dát celou výplatu jen za jídlo. Nicméně ti gratuluju, že neplatíš bydlení, cestovný, oblečení a ani nic jinýho.

    MICKK: Tak jako jo, ale já ne, tak to neutratím za to, z čeho je nakonec exkrement, ne? Nebudu celej měsíc pracovat na ... hovno :D.
    MICKK
    MICKK --- ---
    SPOBY: představ si, že většina pracujících vydělá za měsíc víc jak 2000 korun
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SPOBY: Divný, že? Utratit všechny prachy za jednu z nejzákladnějších potřeb :o)
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    MUTHA: Tak jako jasný, ale to je jako tady, kde někdo nemá problém dát dejme tomu kilo za oběd a někdo jo. Asi jsou v Řecku samý lidi, co radši rozfofrujou celou vejplatu za žrádlo :)).
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    MUTHA: Ale já to nepřepočítám přesně, vždyť jsem to přepočítala dejme tomu na pade, což je půlka ze 4e.

    PAN_SPRCHA: No já to nechápu, proč by tam měli chodit nestudenti, když je to jídlo pak pro ně celkem drahý. A nevím, kdo teda chodí každej den na oběd do hospody, dyť si můžeš nosit jídlo s sebou atd? Ale tak to jsem já, přijde mi šílený dávat kilo denně za oběd, to bych do toho vrazila všechno, co za měsíc vydělám, a to se mi nechce. Ale to jsme zas u toho, že každej to má jinak.

    MUTHA: No a mně nepřišlo 4e jako pár drobnejch, myslela jsem, že třeba 1e :). Jen symbolický poplatek, tzn i třeba míň než náklady, protože prostě je lepší, když někdo jídlo sní než když se vyhodí (co by řekly děti v Africe a tak, žejo...)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SPOBY: otázka je, co pak děláš v klubu o jídle. já se taky na vejšce živil čímkoliv do čeho se dalo kousnout, ale teď už mám trochu jiný priority.

    SPOBY: proč by měli do menzy chodit nestudenti? proč ne? v podolí je tak 80% nestudentů. máme tu u firmy dvě kantýny a menzu kvalita jídla je ve všech +- stejná a menza je jediná, kde se člověk vejde jídlo+pití pod kilo.
    SPOBY
    SPOBY --- ---
    TAPINA: Bych sem celkem asi netahala OT témata jako je moje životospráva, která BTW nemá na mě žádný negativní následky a nevadí mi.

    MUTHA: OK, tak jasně, já jsem ale právě myslela, že to má bejt právě ono "pokrytí nákladů" nebo zkrátka jen takovej "manipulační poplatek", aby se nevyhazovaly zbytky, chápeš.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SPOBY: Tvoje věc by to byla, kdybys pak nechodila po všech nyxích klubech a nestěžovala si na následky své špatné životosprávy. Ono už je to trošku únavné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam