• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAR_TINA: A ejště bonuz pro kikoti & dmenti:

    Na sérii otázek od reportéra pořadu BBC HARDtalk Stephena Sackura, které se točily kolem toho, zda se dá od vrcholných kuchařů očekávat, že by dnes hráli aktivní roli v koncipování veřejné politiky stravování, totiž [Redzepi] jasně odpověděl, že určitě ne.

    A to už si fakt dovolil hodně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WITTGENSTEIN: díky za shrnutí
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAR_TINA: Bohatým za to, že jsou bohatí a nestydí se své prostředky využít, a kuchařům za to, že vaří bohatým.
    Zvlášť vypečená je tahle pasáž: V případě NOMA (a dalších restaurací, které tento trend následují) už nejde pouze o to nechat se okouzlovat představením, ale také o možnost zažít – a především si užít – vlastní neschopnost. Jedná se o perverzní obrat v rámci vrcholné gastronomie. Lidé s velkým jměním a pozicemi čelí nebezpečí, že ztratí kontakt s „realitou“, že se z repertoáru jejich jednání vytratí nejběžnější úkony, které jsou nutné k přežití. Příprava jídla je nepochybně jedním z nich, takže za možnost vyzkoušet si ji sami rádi obětují obrovské sumy. Za samozřejmé asistence (malé děti se nikdy neponechávají bez dozoru!) s nadšením platí za to, že se mohou při přípravě vlastní krmě (vajíčka smaženého na rozpálené kovové misce) lehce popálit, že se třeba nadechnou páry unikající z hrnce plného autentických mořských kamenů a škeblí, že si dají salát z rostlin, které rostou volně podél cest a jichž si nikdo jako zdroje potravy nevšímá. Chutě jsou takové, jaké skutečně jsou. Jako by se bohatí znovu učili jíst a někteří si i možná poprvé v životě něco uvařili sami. V nabídce jsou přitom také inovativní pokrmy, například s využitím hmyzu, na který se sází mimo jiné i v boji proti hladu.
    Tak... to se mu to teoretizuje, když tam nebyl.

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    WITTGENSTEIN: autor je... aristolog :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WITTGENSTEIN: nedaří se mi to ani přečíst. Motá to tak, že stále netuším, komu to nadává.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    WITTGENSTEIN: ja to nebudu cist :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    WITTGENSTEIN: No ty pičo.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Cynismus elitních kuchařů | A2larm
    http://a2larm.cz/2013/10/cynismus-elitnich-kucharu/

    (Šmarjá, to JE ale dement.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja tu kucharku mam taky, koupila jsem si ji celkem nedavno a beru to spis jako urcitou nostalgii a neco, kdyz budu potrebovat klasiku a budu se potrebovat odpichnout.. z escoffiera a ferrana ji varit asi nebudu :) fotky a recepty me nijak neurazi, zbytek nectu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    toho pořadu Dity P. docela lituji. Knihu Deník mám, je hezky nafocená a spíš inspirativní než jako doslovný návod a příjemně se v ní listuje v posteli s čajem a domácíma sušenkama* . Porcelán mě nadchl a toužím po něm. Ale při koukání na ten pořad pořád cítím křeč a takovou trapnost. Asi jako když jsem v pubertě neco svého předváděla / představoval a anebyla si vůbec jistá ani tou věcé ani sama sebou - bez ohledu na kvalitu obého.
    To, že je Dita malá a nevychrtlá jí bohužel na obrazovce a fotkách přidává kila, ale u mě jí to vůbec nijak neshazuje.

    *dosaď jiné libé místo a jídlo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WITTGENSTEIN: zkontroluju to, až budou u řepy, třeba ji budou kvasit.

    Jinak originál zde

    Herbář — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/213522160050001/
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: Já bezinkové květy nechal louhovat 24 hodin a pak je svařil. Bez svaření bych měl obavy o dlouhodobou stabilitu sirupu.

    Jo, už vím, co se mi nezdálo: u toho marockého kuře dávaly ty dobré ženy do základu spoustu lístků koriandru. Možná jsem škarohlíd, ale nebude z nich po 40 minutých dušení jen zelené bláto bez valného aromatického účinku? Koriandr se snad dává až nakonec, těsně před servírováním, ne?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WITTGENSTEIN: to si nejsem jistá - teda kromě toho, že to nebyl sirup, neboť tam daly málo cukru a nesvařily to. Plus teda to za studena máčely přes noc - neví jestli to není málo, ale já bezinkové květy kvasila na limonádu, takže nemůžu sloužit. (zeptej se ženy ;-) )
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: Tak to jsem pochopil, ale co bylo špatně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WITTGENSTEIN: šťávu a kosmatice.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: Copak dělaly nebohým bezinkám? (Překládal jsem ve vedlejším pokoji, jen na mě manželka křikla, že hérečky macerují za studena.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WITTGENSTEIN: to nevím, vypla jsem to v půlce bezinek. Ale stihla jsem nebohého farmaceuta, co se jmenuje Babice.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: To kuře, co tam dělaly, bylo fakt marocký tajine? Čím se kvalifikovalo? (Plus mi připadalo, že maso na ohlodané kosti bylo ještě nepříjemně růžové.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hebrář Lindy Rybové nezklamal. Je to esence diletantského biomanželkovství.

    Zlatá Dita - po té co jsem slyšela jakousi psycholožku tvrdící, že přechod k zdravému životnímu stylu může mnohým manželstvím pomoci, ačkoliv muži s tím mívají ze začátku problém ráda uvidím i erotické scény.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    VANEK: otevrel sem, zavrel sem... zvedavost mi ale nedala... ten nadpis mi presne pripomina mati a jeji generaci - volne prelozeno, drzim dietu, co je na hovno a neefektivni a druhou pulku zeru po vecerech celou studentskou pecet ke kaficku - ale my to tak s *holkama* mame (takze nikdo jinej nepozna, zda drzi dietu ci se preziraj, nadvahu maj porad)
    dal to radsi cist nebudu, spojeni novinarka a kucharka taky bolelo, resp. jako jo, ale to je proste pro tu dost tupejsi cilovku nebo ja nevim (dal sem jen 3 dily a varit podle toho nebudu nikdy nic a tenhle lifestyle je pro me tak na zvraceni)

    PAN_SPRCHA: ja v tom vidim lasagne, nebo sem chvili meditoval, pak sem sjel niz a precet si, hele voe, treska jak vysita :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam