• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: samozřejmě že nedonutilo - navíc spoustě lidí to opravdu chutná.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: budou mít jeden tlustý katalog někde na pultíku k prolistování.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: a nebo by se naučili používat základní suroviny...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: prodejci nebalených potravin ti na požádání musí předložit patřičné papíry. (funuje, prudila jsem kvůli chlebu). Ostatně v supermarketech to na balené uzeniny tiskne pokladna.

    Hele povinnost uvádět složení mi fakt nevadí, naopak ji oceňuju a hojně využívám. A pokud ji mají výrobci a prodejci potravin, tak proč by se to nemělo vztahovat na hospody? Měli tři roky od té doby, kdy nařízení bylo schváleno do nástupu platnosti.

    A osobně bych uvítala aby přímo v jídelním lístku musely být vyjmenovány všechny suroviny co byly použity, včetně prášků tajemné chuti a bodovaných óbrmňamek.

    Prsa paní nadlesní

    složení: hranolky předsmažené(brambory, rostlinný škrob, rostlinný olej, sůl stabilizátor) kuřecí maso křehčené (voda, sůl, stabilizátory), broskev komotovaná (broskev, cukr, voda benzoan sodný), rostilnný olej, eidam (mléko, sůl, kultury), tatarská omáčka (rostlinný olej; voda;ocet;cukr; okurky; cibule; vejce; E1422 - acetát zesíťovaného adipátu škrobu; hořčičné semínko;jedlá sůl; E412 - guma guar; E415 - xanthan; koření; bylinky; E202 - sorban draselný; E385 - ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    No tak tisknout každej den seznam alergenů je asi blbost, ale personál by měl být schopen říct, co je v jakym jídle (už proto, že bohužel žijeme ve světě ve kterym šunka není maso atp.) - jenomže to by takovejhle náopad nesměl projít rukama českýmu úředníkovi kterej má vždy stoprocentní alibi "to je vole oijrobuzerace - my nic my muzikanti" ....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BALAENA: v KFC nebyli schopni říci složení bramborové kaše!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    87HIGHFLYER: nejsem přímo alergik, ale z různých důvodů potřebuju znát složení i pečiva a uzenin. V obchodech to vítám, v restauraci je mi to jedno, ale nejsem nucena tam jíst a vůbec ne často.
    Přijde mi, že prostému pověšení listů se složením výrobků se bránily velké řetězce supermarketů, malé potraviny, pekárny a řeznictví to buď přímo měly někde vyvěšené nebo poskytly.

    Přijde mi jako naprostá banalita vytisknout složení 60 pekařských výrobků, zalaminovat a karty pověsit na řetěz u košů s pečivem, neudělali to bez nucení nikdy. A moc dobře ví proč, ono to složení je hrůza.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    A co na to řikaj samotný alergici? Je to pro ně dobrý, chtěj to, zbytečný...? Protože já si naivně myslel, že je to kvůli nim a ne kvůli ventilaci politický orientace:)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRUKEV: a zkoušel ses někdy třeba v Globusu nebo v IKEA dopátrat toho, co je ve složení? já jo.

    "jé, to my ale nevíme..."
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WITTGENSTEIN: přijde mi to to samé, jako by jsi říkal: stát se o mě nepostará, nedá mi práci, nedá mi dost dávek, fňuk.
    To, že má někdo alergii není problém restautéra, on se nemá ptát, kdo čím trpí. Pokud někdo se silnou alergií dojde a minulých 20 let došel do restaurace, přesně dle slov majitele má možnost zeptat se obsluhy, upozornit, vybrat jídlo.
    Tyhle alergické tabulky jen mají usnadnit viníka, co kdyby něco. je to stejné, jako když v UK někdo někoho pobodá. Tak zakážem plošně nože. Někdo někoho zastřelí. Tak zakážem plošně kvery. Někdo dostaně šok po cibuli...tak majiteli zavřem restauračku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A není ono to náhodou tak, že když je někdo až takový alergik, že reaguje anafylaktickými šoky, tak je pro něj stejně konzumace v provozovně, kde se byť jenom občas zpracovávají alergeny, tak jako tak rizková? Proto se píšou na obaly ty věty o tom, že produkt může obsahovat stopy arašídů a korýšů, i když je to třeba žitný chleba, ne?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Jsem si říkal :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Vzhledem k jejich vztahu k Rusku s nima mám zásadní problém, ale jinak mi je jejich program extrémně blízký.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Nech mě hádat - volič SSO?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Sám restauratér píše, že pokud mu někdo řekne " mám alergii na...", tak že je naprostio schopen mu vyhovět. Tohle je prostě věc, o kterou by se stát vůbec neměl starat, nejlépe tak, že vůbec nebude existovat úředník, který by to měl v popisu práce.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WITTGENSTEIN: zrovna tady uvažuju nad tím, že nejvíc keců kolem toho nařízení mají ti, kdo to nikdy sami nepotřebovali řešit.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Pan restauratér patrně není alergik. Kdyby aspoň jednou zažil anafylaktický šok, patrně by mluvil a psal jinak.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: S aurorem článku absolutně nesouhlasím, naopak reakce restauratéra z Kolína mi přijde naprosto věcná, koneckonců, stačí citovat z článku "A tak jsem si vyfiltroval podniky a obchody, kam je bezpečné chodit, a když jsem v neznámém prostředí, tak se zeptám, nebo jdu “na jistotu”, no anebo jdu jinam. Já jsem si tedy “svůj” alergický problém vyřešil předtím i bez nařízení a budu si ho řešit i po nařízení úplně stejně." A tomhle to je, o osobní odpovědnosti každého jednoho člověka za jeho život. A to nikoho žádný byrokrat nenaučí, k tomu musí každý dospět sám. Sorry za OT, ale mě takovýhle věci vždycky hrozně naštvou. Sdělovat nečekané pravdy, jako že losos obsahuje rybu, nebo pivo ječmen je typická oirobolševická demence.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WITTGENSTEIN: a kromě toho si myslím, že to stejně nevyřešil, anžto to spíš bude probíhat v tomto smyslu:

    Není ale možné, aby restauratér uvedl někde na tabuli celý seznam 14 alergenů, aby splnil svou povinnost. Údaje musí odpovídat realitě, znamená to, že kuchař musí případné kontrole doložit, z jakých surovin jídla uvařil.
    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/...est_fih#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam