• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    LEADA
    LEADA --- ---
    "Zaměstnancům přitom vyplácí alespoň minimální mzdu"....a pak se můžeme divit, že ta obsluha vypadá tak jak vypadá....
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Chudinky male ublizene, vzdyt voni jsou to vlastne hotovi samaritani!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Chjo, tady máte tu relevantnější částzbytku článku (moc toho stejně není):

    Postupně skončí dnešní, jinde v Evropě abnormální stav, kdy čeští zákazníci za půllitr zaplatí méně než za většinu nealkoholických nápojů. Tím se urychlí trend přesunu od čepovaného piva k lahvovému, jehož se zdražení nedotkne.
    Ten ostatně probíhá kvůli propasti mezi cenami „lahváčů“ a točeného už dnes: zatímco před šesti lety se v hospodách vypilo 51 procent z celkové spotřeby piva v Česku, dnes je to už jen 41 procent.
    ... Vedle levného piva také zřejmě postupně zmizí z jídelníčků polední nabídka „hotovek“, za něž si lidé zvykli platit často až směšně nízké sumy. „Meníčko“ za 69 nebo 79 korun je totiž také ekonomickým nesmyslem.

    Krademe i pro zákazníky

    Hospodští mají v Česku pověst zlodějů, kteří neplatí daně, zaměstnávají lidi načerno a vozí se v luxusních autech.
    Byť jistě i takové případy existují, realita běžných hospod je podle zjištění týdeníku Ekonom velmi často jiná. Z pohledu do účetnictví restaurací je zjevné, že i přes krácení daní a odvodů za číšníky, servírky či kuchaře se zisky pohybují v řádu desítek tisíc korun měsíčně.
    V porovnání se „zisky“ z krácení daní v jiných oborech tedy nejde o obrovské částky. „Každý, kdo si myslí, že na provozování restaurace v Česku zbohatne, je na omylu,“ upozorňuje šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
    Například podnik zmiňovaný v úvodu, s jehož účetním týdeník Ekonom hovořil, má roční tržby kolem 10 milionů korun a vykazuje měsíční zisk zhruba 90 tisíc. Má však více majitelů, a tak výsledná „výplata“ - pokud vezmeme v úvahu práci, kterou provoz restaurace obnáší - není závratná. Do jaké míry se hospoda pohybuje v „šedé zóně“? „Nepřiznávat tržby z piva je složité - u dodavatelského pivovaru kontroloři mohou snadno odhalit skutečnost. Ale co se tvrdého alkoholu a potravin týče, přiznáváme jen asi třetinu,“ připouští účetní. Zaměstnancům přitom vyplácí alespoň minimální mzdu, která se do skutečného výdělku dorovná prostřednictvím spropitného a z „černých“ fondů.
    Jaký by byl hospodářský výsledek v případě legalizovaného podnikání? „Pokud by zůstaly stejné ceny a my všechno poctivě přiznávali, dostali bychom se každý měsíc do minusu v řádu několika desítek tisíc,“ tvrdí spolumajitel restaurace.
    Největší zátěží by podle něho byly odvody za zaměstnance.
    V Česku totiž daň z příjmu a odvody na zdravotním a sociálním pojištění zaplacené státu činí minimálně polovinu sumy, kterou zaměstnanec vidí na výplatní pásce jako čistou mzdu.
    Tato restaurace patří mezi ty poctivější: alespoň část daní a odvodů platí. Existují ale podniky, které se dokážou odvodům vyhnout úplně. Například tak, že tržby uměle sníží pod zákonnou hranici milionu korun za rok, díky čemuž nemusí odvádět daň z přidané hodnoty. Navíc načerno zaměstnávají celý personál, aniž by mu platily alespoň minimální mzdu. Vedlejší efekty jsou nasnadě: v hospodách roste generace číšníků, kteří v důchodu budou mít nárok jen na minimální penze.
    Týdeník Ekonom hovořil s majitelem takové restaurace.
    Jaké má tržby a jak je zisková? Podle jeho tvrzení roční tržby dosahují přibližně čtyř milionů - v této výši je ale nepřiznává právě kvůli DPH. Přesto je v horších měsících výsledkem „kladná nula“, v lepších zisk zhruba 50 tisíc až 70 tisíc korun.
    „V případě legalizace bychom byli každý měsíc stejnou částku v minusu,“ tvrdí majitel podniku a dodává, že výše uvedené sumy navíc neberou nijak v potaz vstupní, téměř milionovou investici do podniku ani běžnou údržbu nebo nečekané opravy.
    Na svou obhajobu hostinští uvádějí jeden argument: ze současné pokřivené situace těží do značné míry samotní zákazníci v podobě nízkých cen. „Na západě jsou v pohostinství běžné 300- a víceprocentní marže. V Česku jsou především u piva daleko nižší. Rozdíl, který z toho plyne, si ,užije‘ zákazník - má levnější jídlo a pití,“ tvrdí jeden ze zpovídaných majitelů restaurace.

    Může česká hospoda vydělávat?
    ...
    Kolik vlastně nepoctivých hospodských v Česku je? Přesně to nelze spočítat a existují jen odhady. Například náměstkyně ministra financí Simona Hornochová tvrdí, že může jít až o čtyři z pěti hospodských. Odhady asociace naopak hovoří spíše o menšině. Ekonomem oslovený účetní, který prošel řadou běžných restaurací v Praze (tedy ne luxusních), si ovšem nedělá iluze. „Více či méně se šidilo všude,“ konstatuje.
    Nemožnost podnikat v případě některých typů restaurací s naprosto čistým štítem a zároveň za současných podmínek na trhu potvrzují i výpočty Asociace hotelů a restaurací. „Zpracovali jsme si studii, v níž kalkulujeme výsledovky tří typů restaurací: pivnice, běžné restaurace a „lepší“ podniky, do kterých si ale ne každý může dovolit chodit. Výsledek? V plusu jsou dnes při dodržení všech náležitostí jen ty největší s tržbami přes 80 tisíc denně, kde jídlo představuje 60 procent obratu,“ tvrdí Stárek. Pivnice s 19tisícovou denní tržbou a převahou pivařské klientely i „běžné“, tedy ne luxusní restaurace, u nichž poměr tržeb z jídel dosahuje poloviny a denní tržby zhruba 30 tisíc, podle výpočtů za stávající situace musí skončit v minusu.
    Jak je to možné? Podle Stárka hospodský byznys kromě nízkých cen a marží „drtí“ také špatně nastavené podnikatelské prostředí. „Máme jednu z nejvyšších DPH v gastronomii v Evropě i nejvyšší odvody za zaměstnance. Navíc celý obor sužuje řada regulací a neustále se měnící podmínky,“ tvrdí Václav Stárek.
    Přesto je Asociace hotelů a restaurací zastáncem zavedení elektronické evidence.
    Je to pochopitelné: sdružuje totiž především velké hotely a restaurace, které jsou už dnes „příliš vidět“ na to, aby si mohly dovolit podvádět. „Poctivé provozovatele restaurací samozřejmě rozčiluje, když vidí podniky nabízející obědové menu za 69 korun. Vědí, že za takové peníze není možné jídlo poctivě nabízet,“ vysvětluje Václav Stárek.
    ...
    Otázkou také zůstává, jaké dopady bude mít zostřený dohled na restauratéry pro stát. Simona Hornochová z ministerstva financí tvrdí, že hlavním cílem není zvýšení výběru daní, ale spíš narovnání trhu. Na druhou stranu ale odhaduje, že nárůst přiznaných tržeb v sektoru restauračních a stravovacích služeb bude činit celkem 16 miliard korun. „Konzervativně očekáváme nárůst inkasa DPH o 1,1 miliardy ročně,“ tvrdí náměstkyně. Zda ale hospodští začnou platit daně, nebo většina dnešních „neplatičů“ zkrachuje, ukáže až čas.

    ---
    Tu studii AHR jsem nikde nenašel, ale třeba by ji z nich GENTIANA dostala.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ADAMIRA: A nic. Prostě když nemáš ubrusy, ušetříš za praní ubrusů, a ne vždy je pivo nejlevnější z pivovaru.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SALAMAN: Nejspíš žádnej. Ale jako argument proti EET se to hodí.:-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SALAMAN: tak třeba nakupuje zásadně pivní pomocí ve tři ráno :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GENTIANA: A? No tak každej nemá rozvoz a co to na čemkoliv mění? Nikde jsem nepsal že si nemůžeš objednávat jak se ti zachce a jestli ti příjde nákupka nad 18 u Bernarda v pohodě a myslíš si že by s tím průměrná hospoda která ho pojede za 23 uspěje protože místo praní ubrusů plivne na stůl a votře to tak se s tebou hádat nebudu. :-)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    ZUZKAOU: Ha ha, který hostinský je tak hloupý, aby kupoval desítku za 17 korun? Většina nejčastěji čepovaných piv (alespoň v Praze) stojí cca 13 - 15 Kč (včetně jedenáctek).
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    nemáte někdo odkazy na ty díly 6. série? to je fakt katastrofa ta iprima
    EDERA
    EDERA --- ---
    SCHWITA: Jak kdysi říkal v jednom pořadu Vodňanský - básník může nespisovné slovo použít, ale musí vědět, že je to nespisovně!
    A zrovna u Gentiany bych si byla dost jistá, že si pohrála zcela záměrně.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ADAMIRA: Nemáš pravdu. Už proto, že ne každý pivovar má vlastní závoz, a třeba blahé paměti plzeň byla přímo od nich nejdražší široko daleko. Bernarda beru, jak se mi zachce, a skla mi cpou, že málem nevím, co s ním, i když to byla spíš práce pošahaného PR trotla, kterej měl pocit, že musíme mít sto kusů od každého druhu skleniček, který vyrábí.

    No, a když není ubrus, tak stačí utírat stoly.

    SCHWITA: Aha, voni neslyšeli vo tom, že jazyk je flexibilní a nabízí rozličné možnosti používání. Pravda, to se v té třetí třídě neučí, protože pomalejším dětem by to motalo hlavinky.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GENTIANA: sklo a vybavu mas od pivovaru, kdyz od nej beres pivo primo a jeste levneji nez v makru.

    a neprat ubrusy je i na vesnickou ctyrku trosku mocGENTIANA:
    SCHWITA
    SCHWITA --- ---
    GENTIANA: Že se po třídních schůzkách zaměříme na přídavná jména.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SCHWITA: A podstata sdělení je...?
    BAAL: No, nejsem pivní velkoobchod a zas tak intenzivně se mi to nechtělo hledat a počítat, navíc jsem měla zrovna cosi za práci.
    Nicméně jsem si teď vyhodila padesátky sudy v makru a i relativně drahý Bernard je za 1811 s daní (jedenáctka), takže když to budu prodávat za dvacku, nemusím nutně prodělat - počítám, že dostanu sklo a výčepní zařízení a v putyce, kde není režie v podobě praní ubrusů a podobných serepetiček, to může vyjít. A takřka cokoli jiného je levnější, takže dojdu k tomu, co ty.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BAAL: ještě před cca pěti rokama byla v Krkonoších uprostřed ničeho hospoda, kde měli Krakonoše desítku za desetikorunu a jedenáctku za jedenáct.
    SCHWITA
    SCHWITA --- ---
    GENTIANA: Špatnější. Jistě.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    No, špatnější/noname pivo by se dalo i za tu dvacku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://zpravy.aktualne.cz/...u-kdo-prodava-tocene-za-20-korun-mu/r~b79809225d4511e58f1e002590604f2e/

    "...Schůzka s účetním nejmenované pražské restaurace probíhá téměř v konspiračním duchu: na neutrální půdě, bez záznamu na diktafon, hned několikrát zazní požadavek na anonymitu. Jen při dodržení těchto podmínek je nynější spolumajitel hospody, který v minulosti s "kreativním" účetnictvím pomáhal i v několika dalších restauracích, ochoten nechat týdeník Ekonom nahlédnout do střev restauračního byznysu...L
    SCHWITA
    SCHWITA --- ---
    Kolik stojí vršovické buřty na černém pivu? A černé pivo?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Taky právě dosledoval.
    Díl v poho, Zdenda nezvykle milý, klidný, vstřícný.

    Dojmy z podniku rozporuplné. Parta lidí jako taková ok, ale prostě asi jsem na tu vlnu hipsterství, potřeby oživit společnost a dát něco jinýho, nového asi ještě věkově nedozrál.

    Taková ta piana na ulici, zpívání, vše doprovázený úsměvama, tohle na mě není. I Zdenda měl obličej jako trochu WTF?

    A epizoda s tím, jak Zdenda objevil vegakvality ukrajinky? Ta blondýnka i (zpočátku) majitel totální přezírání ve stylu "proč bychom MY, kteří vedem vegarestauraci a jsme teda profíci, měli se potřebu učit něco od ukrajinské pomývačky nádobí"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam