• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    SHEDI
    SHEDI --- ---
    KEBAB: Na P11 to na přihlášce je, jestli dáváš přihlášku i do jiných školek. Ale letos prvně si ředitelky okolních školek nepředávají seznamy přihlášených dětí, jako to bylo dřív a nevyškrtávají duplicitní. Na přihlášku lze napsat, kterou školku preferuješ.

QASHQAI: U nás dvě nejbližší školky jsou na tom podobně, do 20ti dětí (včetně rezervy neustutečněných odkladů). Jen v té větší, která má celkem 7 tříd a odchází jí 55 předškoláků, mají těch 55 volných míst... ale odhad mají 10-15 na předškoláky a když jsem viděla, že během prvního dne (a to ještě ten den neskončil) vydávání přihlášek se zapsalo 80 lidí... Mohlo jich být celkem včera tak 100 a i kdyby dnes přišlo jen 50 lidí, tak ze 150ti vydaných přihlášek, pokud to všichni podají, vezmou tak třetinu.... a jediné kritérium je věk a P11, nic jiného se nezohledňuje, bodový systém tam není...

Mám depku. A koukám po soukromých školkách.
    LBW
    LBW --- ---
    KEBAB:
    RYBKA:
    napr. na Praze 9 chteji podepsat, ze prihlasujes dite maximalne do dvou skolek; na Praze 6 to nejak neomezujou
    LILY
    LILY --- ---
    KEBAB: jak kde, ale respektovala bych to. Jinde se zase ptají, jestli rodič souhlasí s umístěním do jiné školky, když je dítě nad počet.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KEBAB: V Praze to tak je v některých městských částech.
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    Je na přihlášce do školky běžné prohlášení, že rodič dítě nepřihlašuje do žádné jiné školky?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    LILY: a nebo měli nahlášený odklad šd, který se neuskutečnil... jak se dole psalo...
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: 16 mi přijde jako takový průměrný počet (po tom, co jsem porůznu viděla)

QASHQAI: říkala mi spousta lidí, že i když se děti nedostaly, tak rodiče, kteří jsou aspoň trochu aktivní a obvolají v průběhu září školky, kam přihlášku dali, tak se jim obvykle dítě umístit nakonec podaří. Pár dětí často nakonec nenastoupí a sem tam některé hned na začátku odejdou, protože se ukáže, že nejsou způsobilí ještě do školky chodit. Ale dost často zabírá právě argument matky, že je už zaměstnaná a nemá jak to jinak udělat.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    QASHQAI: v me favoritni berou 6...
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    ZOFI: Ne z Phy. Mně nejde o nic v podstatě, jsem na MD, holka může být dál 2 roky doma, dokud mi neskončí RD na druhé dítě, ale co asi jiné matky, co musejí do práce a nemají hlídání ani na drahé školky a chůvy??? Je to prostě na dvě věci...:(
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    QASHQAI: jsi také z Brna? Tady je na 1 školku až 200 přihlášek, míst 10 -20 uplně běžně...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    V Brně chybí 2 500 míst pro děti veškolkách ... z toho plyne, že rodiče zkouší vše možné, aby dítě do školky dostali a máma nepřišla po 3 letech RD o práci.. Když je matka samoživitelka a má 2 děti na krku, či má rodina hypotéku a sotva z jednoho platu přežívá, tak se není čemu divit, že udělá vše... i že dá z tohoto důvodu dítě o rok později do základní školy.
    Můj syn také má odklad, sice ze zdravotních důvodů, je chytrý, hlavně na matiku, ale dostal se z páté třídy na 8letý gympl a je naprosto spokojený, ten rok nebo půlrok (je konec dubna), co je starší, není vůbec poznat. Tak bude maturovat ve 20 místo 19 - aspon bude zralejší a bude dřív vědět, na jaké vš by ho to bavilo, co chce vlastně v životě dělat...
    Tohle mě netrápí, horší je ta ztráta zaměstnání... a pokud dítě opravdu moc do školy chce, jde to v mš v červnu domluvit a odklad zrušit... aspon za něj mohou přijmout dítě, co se nedostalo
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Ve školce o kterou mám největší zájem-blízkost domu a rozlehlá zahrada, berou prosím pouhých 16 dětí!!! Mají prý hodně dětí s odkladem...Bezva, pomalu ale jistě ztrácím pro letošek se školkama naději...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TORUVIEL: jsem stejného názoru. No poptam se učitelek,jestli jeste bude focení a toto budu bojkotovat. Jinak ja ze školky mám fotky,jsem ročník 80
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZEMINO: 4x za rok je moc podle mého názoru, mně by stačila na památku jedna fotka za rok, A5, takhle to aspoň bylo když jsem chodila do školy já. Ze školky nemám fotky žádné (jsem ročník 88).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    EDERA: no to měli loni,ale malý chodil od ledna. Letos uz měli podzimní motiv,zimní motiv,ted ten hrad a vsadím boty,že na konci roku bude ta klasická na lavičce + portréty. Je to hrůza,každý tyden něco platíme,buď divadlo,maskarak,srps (to je dobrovolne) teď vyvěsili sponzoring nového koberce,který vysel na 6000,-, kdyby radši zvedli školné,než to platit takhle.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZEMINO: 4x za rok?:-O U nás se fotí jednou skupinovka a jednou portrétovky samostatných dětí.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: a tak koukam po netu a ty fotky fakt stojí kilo urcite. Dost mi ale vadi na co tak velke fotky? To uz nestaci ty standartní velikosti. Ve školce se fotí 4x za rok a je pravda,že tohle je ta levnější varianta,ale zase jeden kus. Jinak maji tematické,kterych davaji zase různé velikosti,ale ta sama,takze mi to taky přijde zbytečné. Nevim,jestli změnili fotografa,ale loni se zaplatila ta hlavní fotka a pak každé dite mělo svuj kód a přes net se pak dalo objednat od magnetu přes hrnicky s fotkou ditete,což mi přišlo fajn. Jak často se fotí u vas?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Mám blbý dotaz. Kolik stojí ve vašich skolkach fotky tridy? U nas se fotí zítra na nejakem "hradě" asi kulisa. A za jednu fotku A4 chtějí 150,- což mi přijde sakra hodně.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    FIFI: Ja nerozumim, proc s ditetem? Nevyplnuje se na prihlasce pripadne akorat, zda sourozenec do skolky chodi / nechodi a to ve chvili zapisu i budou ci prvnak chodi. To se k prihlasce mladsiho ditete priklada potvrzeni o tom, zda starsi bude nebo nebude mit odklad?
    A kdyz rodic ve skolce rekne, ze bere predskolaka do poradny, na zaklade toho se pak az rozhoduje... - to jsou bezne zapisy do MS az po zcela uzavreni odchodu stavajicich predskolaku a odkladu/neodkladu?

V mistni skolce to tak je - zapis delaji pozde, pry aby prave uz bylo jasne, kolik predskolaku bude odchazet (vloni byl zapis az nekdy koncem prvniho kvetnoveho tydne, tzn. vysledky rozhodnuti prijeti/neprijeti do skolky az v cervnu). Ale co jsem se rozhlizela po jinych skolkach, je to velka vyjimka, zapisy byvaji brzy na jare.

Jinak tady tedy nehraji sourozenci zadnou roli (ani starsi ve skolce, ani mladsi doma s mamou), berou se deti striktne podle trvaleho bydliste a veku.
    Myslim, ze je to asi jedine 'spravedlive' reseni, kdyz je tech mist tak zalostne malo. To, ze by jich tak malo byt nebylo a ze i tri nebo ctyrlete deti maji mit sanci jit do skolky a mamy po RD do prace... to uz je zas dalsi vec. :-(
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: způsob jednání "protože to dělají všichni" podle mě nikdy nic moc dobrého nepřinesl.
    Navíc tohle odkládání dítěte, které to nepotřebuje (ať už kvůli mladšímu sourozenci nebo jen tak) mi přijde nefér v mnoha ohledech, ale už to tu nedávno bylo probíráno, tak nemá cenu to znovu řešit.
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: no ja si teda nedovedu predstavit, ze zralemu diteti, diteti, ktere se tesi do skoly, diteti, ktere jde k zapisu, ktere napr. cte, ktere resi, s kterym kamosem a s kterou kamaradkou ze skolky bude chodit do prvni tridy, treba si spolu planuji, ze si spolu sednou v lavici, reknu v unoru - budes mit odklad. Dite se s tim treba smiri a pak mu v kvetnu/cervnu/ nekdy reknu - tak a odklad nebude.
    A celou dobu budu vedet, ze tomu diteti lzu, budu vedet od zacatku, ze to dite v zari nastoupi.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    FIFI: myslím trauma, pocit vykořenění ve třídě, že nezapadne, že si nerozumí s vrstevníky. Kluk by mohl mít trauma z toho, že dřív mutuje a děti se mu smějou, holka, že má prsa. Já je teda měla už v deseti, menstruaci chvíli poté. Pokud by to šlo řešit jinak, tak samozřejmě je zbytečné žádat pro dítě o odklad, když ho nepotřebuje, ale ta situace s prací a školkama je fakt děsivá a asi bych taky zkoušela všechno možné.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Jinak já jsem velký odpůrce plošně dávaných odkladů a ještě větší odpůrce legislativní snahy posunout o rok nástup do školy. Z několika důvodů, 1) jdeme úplně proti proudu praxe v ostatních západních zemích, 2) mi to připadá jako pohodlnost a snaha ulehčit co nejvíce škole práci, aby nedejbože nemusela individuálně přistupovat k dětem, které třeba potřebují v tom prvním roce školy větší pozornost a péči, 3) vzhledem k devátým třídám se neúměrně prodlužuje školní docházka dětí na dobu, kdy už by dávno měly nastupovat do samostatného života, ať už po maturitě nebo po vysoké škole. Připadá mi zhůvěřilé, aby skoro dvacetiletý člověk byl ještě na střední škole.

Opakuju, jsem proti plošným odkladům, samozřejmě beru, že jsou děti, které ten odklad opravdu potřebují, ale jsem přesvědčená, že je jich mnohem, mnohem méně než těch, které ten odklad dostanou. Přičítám to jednak pohodlnosti rodičů, kteří (a fakt to zhusta vidím) se prostě nechtějí "crcat" se školákem dřív, než je nutné (protože školka je to nejlepší z obou světů, přiznejme si to), ale právě také, jak jsem psala výše, neochotě škol a učitelů se "patlat" s dětmi, které nesplňují v těch šesti letech až tak úplně ten standard.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: já se přiznám k bohapustému spekulování. :-) Syn je narozený 23. září a i kdyby nakrásně byl zralý na to, abych ho dala (po konzultacích samozřejmě) do školy už v těch necelých šesti, což on stejně nebude, jelikož je furt jak mimino, tak ho nedám, protože takhle to krásně vychází tak, že by mohl mít stejnou učitelku, jakou má teď v 1. a 2. třídě starší syn (od 3. třídy budou mít jinou).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam