• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MEDVED007: otázkou je, jestli by se to takhle dalo vůbec udělat, protože něco jiného je složit se na nějaké potřeby nebo chybějící vybavení a něco jiného je složit se na plat pro pedagogický dozor... (když tedy pomineme neochotu složit se na cokoliv, protože vzdělání tu přece máme zdarma)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: mě to silně připomíná pozici otců, kteří odmítají vydat o korunu víc na alimentech pro své děti....tak nějak jim asi připadá, že peníze nejdou jejich dětem, ale že je jejich nezdárná ex rozhazuje za šampaňské....ve škole mají zase všichni rodiče pocit, že peníze v třídním fondu asi učitelka prochlastá nebo co :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Bohužel nefunguje a mně nad tím neustále zůstává rozum stát. Jde o vlastní děti těch lidí, ale nějaká snaha udělat aktivně něco pro to, aby se jim ve škole vedlo líp? I jděte!
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: nemusí, prostě bude dítě v hnusný koncovce....to je celé.....ale fakt je ten, že si to drtivá většina rodičů nějak zařídí....dcera má ve škole jednu jedinou holčičku, která tam chodí pravidelně....a ta teda chodí i do ranní družiny, její maminka je letuška, co dělá táta nevím,ale zjevně taky pracuje....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007: to je výborný...a to mají rodiče nechávat děti jít samotný ze školy, aby naskákaly pod auta nebo do náručí pedofilům, když rodiče musí pracovat?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TUTIK: takhle školství nefunguje :-( a kdybys viděla jak probíhají třídní schůzky, kde se řeší každá desetikačka vydaná na cokoliv, tak by tě to ani nenapadlo....příští týden mě zrovna jedna čeká, psychicky se připravuju už teď, obvykle je to fakt "zážitek"
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MEDVED007: to je ještě pořád dobrý, na škole kde jsem dělala bylo družinových tříd celkem 7, (v každé cca 25-32 dětí), do jedné velké společné se spojovaly úderem 15:30 a to byl tedy opravdu hukot...samozřejmě tam nešly úplně všechny děti, hodně jich odcházelo po vycházce mezi 15-15:30, ale i tak bylo to množství dosti velké
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    MEDVED007: Tak ale kdyby kazdy rodic tech padesati deti dal treba desetikorunu, tak za tu petistovku zaplati hodinu ucitelce i elektrinu, ne?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: rodiče co já vím už sepisovali nějaké petice, lejstra a tak...podepsalo to hafo lidí....ale ředitelka na všechno řekne, že nejsou peníze a tím to hasne....ostatně družina je omezovaná i jinak....ty starší děti jsou velmi drsně slučované, takže jich potom není v družině 25, ale třeba skoro 40 a je to prostě masakr....takový malý velký nátlak, aby tam děti nechodily....že to je potom fakt už jen hlídárna, o tom netřeba ani mluvit
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: A nedalo by se to vyřešit nějakou rodičovskou iniciativou? Nebo teda ty ostatní rodiče sice vnímají, že je to pro děti nekomfortní, ale nebyli by ochotni investovat nic do zlepšení situace?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: no já když vidím, jak se u dcery řeší družina, tak bych i věřila, že někdo řve....tak nějak mi přijde, že družina je pokládaná za obtěžující rozmar pro rodiče....čili aspoň u dcery se omezuje a omezuje, ve čtyři se všechny družiny spojují do jedné jediné....ovšem je tam stále cca 50 dětí, které se mají vejít do jedné jediné třídy...od prvňáků po čtvrťáky....každý si asi umí představit, jak to v narvané třídě je pro ty malé komfortní :-( tzv. koncovka je noční můrou všech dětí a příčetné děti rodiče na kolenou prosí, aby pro ně přišli do čtyř....čili ač je družina reálně do pěti, tak fakticky jí můžu využít jen do čtyř, pokud nechci mít z holky uzlíček nervů :-( ale není to školkou, škola šetří....jednu hodinu jedné družinářky a jednu elektřinu v jedné třídě....tzv. šetření na správném místě :-(
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    EDERA: s tím jak se tady řeší problémy, bych se vůbec nedivila, kdyby to někdo šalamounsky vymyslel tak, že dopoledne školka, odpoledne škola... případně spojené třídy nebo něco podobně vtipného...
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Mně teda přijde jako nepřiměřené i to řvát proti tomu, že by třeba bylo o jednu jazykovou učebnu míň. Protože tak nějak chápu, že školky/školy nejsou nafukovací a dětí opravdu dramaticky přibylo. Už to nikdy nebude taková pohodička, jako když chodil do školky a na první stupeň můj starší syn. Školku jsem si tehdy vybírala podle toho, která se mi líbila víc (!!!), na základce jich ve třídě bylo sedmnáct a měli speciální učebny na chemii, fyziku a zeměpis, které nesloužily jako kmenové třídy.
    Ale uznávám, že jsem ovlivněná svou zkušeností z dětství, kdy u nás zrušili všechny místnosti pro družinu a předělali je na třídy, jako kmenové třídy sloužili všechny bývalé specializované učebny a stejně to nestačilo, stejně jsme museli mít střídavé vyučování. Což je teda stav, kdy bych řvala jak lev a radši dítě neposílala do školy než ho nechala týrat vyučováním od jedné do pěti po celém dopoledni v družině.
    SHEDI
    SHEDI --- ---
    MARKYSHA: V naší škole to takhle funguje už třetí rok a je to bezproblémů. Školkové děti (jsou to ty starší, z 90% předškoláci) mají několik tříd v jiném křídle školy, tedy nepřijdou do kontaktu se školáky ani v šatnách, mohou se potkat maximálně s prvňáčky ve školní jídelně, protože školkové děti obědvají v poledne a prvňáčci mají kromě jednoho dne v týdnu jen 4 vyučovací hodiny tj. do 11:40 a tak jsou v poledne v jídelně taky. Nicméně školkové děti mají vlastní menší stolečky a židle a ty prvňáčky vlastně jen vidí na druhém konci jídelny, nesedí spolu u stolů.
    Starší děti chodí do druhé jídleny (škola má dvě).
    YENNEFER: Syn je teď v první třídě a neřekla bych, že by byla ve škole nějak výrazně vyšší nemocnost proto, že se občas potkají se školkovými dětmi v jídelně:)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: podle mě je za tím tenhle důvod, žádná nemocnost, prostě školka by si zabrala nějaké prostory, které dřív patřily škole. U nás ty kapacity taky nejsou nafukovací a ve škole už dělají novou třídu pro prvňáky z nějakého atria a chodby.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MEDVED007: pokud je to oddělené, tak to snad nikomu nemůže vadit...

EDERA: to docela závidím, já mám bohužel zcela opačnou zkušenost... i když třeba to není dané ani věkem, ale větším výskytem neukázněných rodičů, těžko říct...

MARKYSHA: přiznám se, že jsem ten článek prolétla jen tak zběžně a měla jsem za to, že se to nelíbilo rodičům... ale fakt těžko soudit, když nevíme, která konkrétní škola to je a jak to tam vypadá a co by se změnilo pro stávající žáky, jestli by třeba přišly o nějakou zásadní část školy, tak se asi nelze divit, že se jim to může nelíbit...
    za neštěstí považuju, že konkrétně na praze 4 bývala vždy spousta školek, ale ve slabých letech se buď prodaly, nebo pronajaly a pozměnily natolik, že udělat z toho školku vyjde pomalu stejně, jako postavit novou, a třeba tam kde jsem chodila kdysi do školky já už školka dávno není, z části je nějaká volnočasová zóna a z části klub pro důchodce, tam kde jsem chodila na základní školu je nějaká speciální škola, a protože škola byla hodně členitá, tak z jednoho traktu, kde dříve bývaly první třídy - téměř zcela oddělené od ostatních - je školka, ale jen z jedné poloviny, z té druhé je sice taky školka, ale soukromá a jak vypadá zbytek školy netuším...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: já taky nechápu jak může někdo protestovat proti školce...copak neměli nedávno taky malé děti, které byl problém dostat do školky ? jedině, že by to dělali jak u kámošky ve škole, kde taky chtěli dělat školku ale na úkor školní družiny a jazykových učeben, což rodiče samozřejmě řvali, protože proč by jim měli omezovat družiny....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: myšleno odpor rodičů dětí atd.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YENNEFER: no nevím, já si nemyslím, že by zrovna ve škole měli mít společné šatny, když to bývá po třídách, ne? Hele ale to už se můžou potkat snad kdekoliv, venku na hřišti, v dětským koutku. Ne, nemám dítě ve školce, ale ráda bych ho pak ve školce měla a docela mě děsí, že se tam třeba, až přijde čas, nedostane až do pěti let. A v článku píšou, jak je rok 2011 slabý a přitom třeba u nás v ulici jich znám z hřiště deset vrstevníků a to jsou jenom z okolí a s tou školou mi to přišlo jako dobrý nápad, zvlášť, když píšou dvě třídy, což předpokládám myslí ty nejstarší děti, ne ty morem promořená batolata, že si tam aspoň zvyknou chodit a nebude to pro ně takový přechod. A prostě mě odpor dětí ze základní školy překvapil, spíš bych čekala strach rodičů mladších dětí, že jim ty starší budou ubližovat nebo tak.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    YENNEFER: jako nevím jak kde, ale mladší dcera mi chodí do školky v budově školy té starší a mají všechno oddělené - vlastní šatny, vlastní hernu, tělocvičnu, vlastní malé jídelny....se starší se maximálně potkají na chodbě jednou za týden a zamávají si....a to cestou na jídlo, protože jejich jídelny jsou u jídelen školních dětí, všechno ostatní je naprosto oddělené včetně vchodu....
    EDERA
    EDERA --- ---
    YENNEFER: Mám dítě ve školce, mám dítě ve škole a zkušenost mám naprosto opačnou. Malé děti často chytnou něco od těch starších, čím už jsou velké promořené a téměř nic jim to neudělá, ale skoro nikdy ne naopak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam