• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MEDVED007: pokud je to oddělené, tak to snad nikomu nemůže vadit...

EDERA: to docela závidím, já mám bohužel zcela opačnou zkušenost... i když třeba to není dané ani věkem, ale větším výskytem neukázněných rodičů, těžko říct...

MARKYSHA: přiznám se, že jsem ten článek prolétla jen tak zběžně a měla jsem za to, že se to nelíbilo rodičům... ale fakt těžko soudit, když nevíme, která konkrétní škola to je a jak to tam vypadá a co by se změnilo pro stávající žáky, jestli by třeba přišly o nějakou zásadní část školy, tak se asi nelze divit, že se jim to může nelíbit...
    za neštěstí považuju, že konkrétně na praze 4 bývala vždy spousta školek, ale ve slabých letech se buď prodaly, nebo pronajaly a pozměnily natolik, že udělat z toho školku vyjde pomalu stejně, jako postavit novou, a třeba tam kde jsem chodila kdysi do školky já už školka dávno není, z části je nějaká volnočasová zóna a z části klub pro důchodce, tam kde jsem chodila na základní školu je nějaká speciální škola, a protože škola byla hodně členitá, tak z jednoho traktu, kde dříve bývaly první třídy - téměř zcela oddělené od ostatních - je školka, ale jen z jedné poloviny, z té druhé je sice taky školka, ale soukromá a jak vypadá zbytek školy netuším...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    YENNEFER: jako nevím jak kde, ale mladší dcera mi chodí do školky v budově školy té starší a mají všechno oddělené - vlastní šatny, vlastní hernu, tělocvičnu, vlastní malé jídelny....se starší se maximálně potkají na chodbě jednou za týden a zamávají si....a to cestou na jídlo, protože jejich jídelny jsou u jídelen školních dětí, všechno ostatní je naprosto oddělené včetně vchodu....
    EDERA
    EDERA --- ---
    YENNEFER: Mám dítě ve školce, mám dítě ve škole a zkušenost mám naprosto opačnou. Malé děti často chytnou něco od těch starších, čím už jsou velké promořené a téměř nic jim to neudělá, ale skoro nikdy ne naopak.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MARKYSHA: máš dítě ve školce? :-) ono docela stačí, když se děti potkají v šatně, kde jich polovina prská
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MARKYSHA: asi jak píše yenn...já s tím budu mít osobní zkušenost až od září, syn se dostal do školky, která je součástí základní školy - 3 třídy mš po 28 dětech...plus je tam ještě něco jako placená "přípravka" o patro výše, pro děti, co se nedostaly nebo se do školky chystají...do té začne syn chodit příští týden, tak uvidíme
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YENNEFER: aha, ale to předpokládám, že by tam snad fungovaly odděleně nebo myslíš, že by je spojovali třeba s družinou? Nebo by se nakazili přes jídelnu? Já to právě nechápala,proč by to někomu mělo vadit.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MARKYSHA: mě by to také vadilo, protože školkové děti jsou mnohem víc nemocné.. v naší školce jsou nejstarší děti v jiné budově a když se spojují s těmi menšími, tak se to okamžitě promítne v nemocnosti těch starších...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ORIKA: hele a co mohlo vadit těm rodičům ze základní školy na Praze 4, že by tam byly dvě třídy školky, nějak mě nenapadají důvody?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    Průzkum: Školky letos odmítly až 40 procent rodičů dětí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=776279
    EDERA
    EDERA --- ---
    ORIKA: V Praze se kritéria liší podle zřizovatele, kterými jsou městské části.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ORIKA: Každá městská část si to může stanovit po svém.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ILLUZE: a neexistují v praze nějaká kritéria pro přijetí, společná pro všechny školky, jak tomu bylo v brně?
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    ILLUZE: ta má výdrž
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ILLUZE: Obdivuju tě, žes jí nedala jednu mezi oči :-(
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ZOFI: když jsme teď byli na zápisu, paní ředitelka mne začala nenápadně upozorňovat, že minulý rok se nedostaly i některé pětileté děti... že když jsem na tom rodičáku... ale že nás budou vést v patrnosti...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    no, kdyby nevzali téměř pětiletého, to už by bylo na pováženou... i většina čtyřletáků se dostata,
    jen ti nejmladší ne, ale je jich hodně (v naší MČ přes 400, v Brně asi 2500 dětí )
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    LILY: já jsem přihlašovala 4letáka /ale je pravda, že je říjnovej, tj v říjnu bude mít 5/ jenom do jedné a vzali ho tam.
    LILY
    LILY --- ---
    Už se to tu probíralo několikrát. V Brně letos tříleté neberou vůbec, čtyřleté jen s notnou dávkou štěstí. Proto jsem to nakonec ani nezkoušela. Znám akorát pár čtyřletých, co se s odřenýma ušima někam dostali (a všichni jinam, než by si jejich matky přály). Letos je hot nějaký silný ročník či co, plus ty odklady šestiletých...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: tříleté
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    ILLUZE: no, tak to je asi z té , co já bydlím, zde máme 12 školek a přesto se nedostalo 410 dětí, 40 z nich je čtyřletých, zbytek tříletáků....
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ILLUZE: No, ta kamarádka sehnala vždycky školku u práce, ale je to taky už 14 a 6 let :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam