• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: to je i náš případ - tak doufám, že tady budou ve školce rozumní - pokud ne, budu řešit...
    v dosavadní soukromé školce to paní učitelky respektovaly - děti si odpočinuly, ale než aby vyrušovaly, tak si s nimi raději vždy jedna hrála potichu vedle
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MEDVED007: u nás předškoláci nechodí spát vůbec, jsou všichni v jedné třídě a jedna s učitelek jim čte nebo s nima dělá něco jiného klidového, a z ostatních kdo neusne a nechce ležet, tak si může třeba prohlížet knížku nebo jít kreslit ke stolečku, ale musí být tichoučko.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: U nás předškoláci odpočívají asi 20 minut, pak jdou dělat nějaké předškolní pracovní listy, učitelka na ně má čas a může se věnovat jen jim, aspoň tak nám to bylo řečeno, osobní zkušenost ještě nemám. A teda nemusej spát ani menší děti, tu půl hodinu si odpočinou, a když neusnou, můžou vstát a potichu si hrát nebo prohlížet knížky v ložnici.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Rozhodně to není běžné. U Kebiny ve školce se dodržoval polední klid - čtení a pak nějaká relaxační hudba. Pokud přitom někdo usnul, tak ho pochopitelně nechali, ale jinak se vstávalo určitě do hodiny. Ani bych neřekla, že na to měli nějaký časový plán, ale prostě když učitelka viděla, že s dětma už šijou všichni čerti, tak zavelela konec.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Já ty adaptační režimy chápu u dětí, co jdou do školky ve třech a míň letech. Ale těch je teď minimum.
    U kámošky ve školce je nově přijatých polovina předškoláků, to jsou děti 5, 5+. Mají adaptační program takový, že vyžadují aby s nově přijatým dítětem byla maminka ve školce první týden dvě hodiny a pak šly domů, první měsíc potom po obědě domů. Předškolák nepředškolák. V anglii by už takto staré dítě mazalo do školy /ne že bych se zastávala tohoto druhého extrému.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VALENTINA: no, to je další věc...když mi holka náhodou usne, tak mi tady v 11 skáče po baráku čilá, protože normálně chodí spát kolem půl desáté, ale takhle se jí to o dvě hodiny posune jen to fikne...jako paráda :-( ale to se nestává moc často :-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: bohužel, u nás taky, řekla bych, že je to taky o pohodlí, píučky mají v té době větší klid, než kdyby děti nespaly a hrály si. přijde mi to taky přiblblé, že dítě, které po O už dávno nespí, musí trávit 2 hodiny na lehátku. A nejhorší je, že syn kolikrát i usne a pak ho večer nemůžu dostat do postele.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    dotaz....je ve školce běžné, že předškolní děti musí povinně spát nebo je to jen úchylka paní ředitelky ? mě teď mladší dcera stávkuje a když má ve školce spát, tak je otrávená jak šváb, protože po O prostě nespí a dvě hodiny se tam nudí....ale s ředitelkou není řeč, všechny děti musí spát a tečka :-( pokud budu potřebovat, aby tam dcera spala častěji, tak asi zahájím razantní odboj a zejména pro předškoláky mi přijde jako normální nenutít je být dvě hodiny na lehátku...OK, půlhodinový odpočinek nikoho nezabije, ale tohle fakt nee
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    VALENTINA: u nás to bylo to samé, takže nakonec, když jsem nastupovala do práce, jsem syna uplatila hračkou, po které toužil... mladší dítě se naštěstí do školky těšilo a spaní neřešilo :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VALENTINA: u nás se starší to samé....dohoda byla, že bude chodit po O, ale pokud chce někdy spát, tak může....spala tam ten první rok tak 5x jestli...ale nebyla v tom žádná aktivita učitelek, ty se v tom naprosto neangažovaly. u druhé dcery už to nešlo jinak než že hned spala a bylo to bez problémů...ze strany dětí i učitelek....a to tam dcera nastupovala v lednu, když jí byly 3 roky....
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: tak já si pamatuju, že dcera chodila po O celý první školkový rok(byla jsem na MD s mladším) a když jsem ji jedenkrát za celý rok chtěla nechat spát, tak na mě velmi nevraživě koukala se slovy: a co od toho jako čekáte? no co asi, prostě si to chtěla dcera vyzkoušet, prosila jsem ji, aby ji dala spát vedle kamarádky, no schválně nedala, takže samozřejmě už tam dcera znova spát nechtěla a chodila po O v podstatě celou docházku
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA:
    LAURA:
    MADIETTA: tak v pravěku jsem naštěstí mohla děti ve školce nechat hned celý den, jinak nevím, co bych dělala. Oni to naštěstí nesli dobře, což vím, že není tak samozřejmé a Bartoloměj to zjevně pojímá jinak.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: To netuším.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: a zradili jen půldny nebo museli platit celé školné?
    EDERA
    EDERA --- ---
    LAURA: No, nechcí Ti brát iluze, ale školková adaptace se počítá spíš na týdny až měsíce než na dny. Některé děti jsou třeba prvni. Dva týdny v pohodě a problémy začnou až po týdnu, dvou, když se školky nabažej, přestane mít kouzlo nového a dojde jim, že to není chvilkové zpestření ale fakt na furt.

MADIETTA: Kolegyně měla děti ve školce taky ve vaší MČ a tamní ředitelka dokonce trvala na tom, že dítě bude chodit po o celý první rok! Kolegyně po stížnostech u zřizovatele dosáhla toho, že tam teda dítě směla nechat i na spaní, ale byla to výsadba jen pro ně, nikoliv systémová změna pro všechny.:-O
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LAURA: záleží na hodně okolnostech - když matka nastupuje do práce, tak ta zvykačka jen po obědě rozhodně nebude trvat měsíc. ;-) Nicméně třeba v naší školce se považuje tak nějak samozřejmé, že dítě bude chodit po obědě prvního PŮL ROKU a na matku, která tam zhůvěřile dítě nechá hned v prvním pololetí spát, je pohlíženo jak na krkavce. Nechápu, jak si to teda všechny ty matky zařídí...

U mladšího syna jsem ho třeba brala po obědě celý první rok, ale to bylo umožněno tím, že jsem na volné noze a on stále ještě po obědě spal a to podstatně déle, než by spal ve školce, takže pro mě bylo výhodnější ho vzít domů. Od té doby, co tohle dlouhé odpolední spaní nepotřebuje, zůstává ve školce i odpoledne.
    LAURA
    LAURA --- ---
    EDERA: nejake obecne info uz mam, spis jestli neni zvykem nejake noseni kytek ci tak.. Dopoledne cely mesic? To ta adaptace trva tak dlouho? Cekala jsem tak tyden dva :) ale asi to musi byt, zadneho prince drsone rozhodne doma nemam, resp. mam, ale ten je na skolku uz par desitek let odrostlej ;) dekuju!
    EDERA
    EDERA --- ---
    LAURA: Dost se to liší školku od školky, doporučuju zjistit si info v té vaší konkrétní. Někde chtějí děti zvykat postupně a dokonce trvají na tom, aby tam maminky první den byly furt, další odešly třeba na hodinu etc. Jinde nic takového nechtěj.
    U nás se nikdy nic zvláštního nedělo. Ledaže bylo všechno trochu zmatenější než v zaběhlém provozu - hledalo se na seznamu, jakou má dítě značku, ukazovalo se, kde co je, seznamovaly se děti s pančelkama (první týden byly obě přítomné furt) a spolu navzájem, spousta dětí brečela (čímž by jakýkoliv pokus o speciální akci stejně vzal za své:-)...
    Po obědě bych (pokud to jen trochu jde) brala dítě minimálně celý první měsíc. Ledaže by to byl nějaký princ Drsoň, co si setrvání na spaní vysloveně vyžádá.
    LAURA
    LAURA --- ---
    muzu se zeptat na prvni den ve skolce? delaji se nejake specialni akce okolo toho jako ve skole? a jak to zhruba probiha, dite asi idealne po obede domu? diky za jakekoli info.
    KANICA
    KANICA --- ---
    Ahoj,
    zakládám školku zaměřenou na rozvíjení kreativity v podobě výtvarky, hudby, divadla atd..
    Přijímáme děti od 1,5 do 4 let. Je to na půvabném místě se zahradou ve Střešovicích pod Petřinama.
    Ráda poskytnu bližší info.
    Více na plakátku.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam