• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA:
    EDERA: tak jistě, že se nedá generalizovat, u některých učitelek jsem ani nevěděla, kolik dětí mají, ale u téhle s hodnou dcerou bylo zjevné, že absolutně odmítá připustit, že kluci jsou jiní, a nebyl to jen můj dojem.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Mám stejnou zkušenost. Jr. měl ve školce první rok dvě bezdětné učitelky - jednu 19 letou těsně po maturitě, druhou těsně po VŠ. Obě fantastické. Naopak největší kráva, kterou jsem měla ve školce já, byla zasloužilá matka tří dětí. Nevím jak ke svým, ale k nám se chovala s neskrývanou nenávistí:-(

Ale zas na druhou stranu - ve škole jsme v 1.-4. třídě měli učitelku, která měla stejně starou dceru, a to teda se podepsalo velmi pozitivně. I z domova věděla, co je ke stihnutí a neměla přehnané nároky.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MEDVED007: nejlepší učitelka ve školce, kterou jsem zažila a jejíhož odchodu ještě stále želím já i obě moje děti, byla mladá holka - když starší syn nastupoval, bylo jí 19. Nikdo to s mým problémovým mladším synem neuměl tak jako ona. Všechny děti ji zbožňovaly.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: a zjevně to hraje roli i ve škole minimálně v těch prvních ročnících....kde ještě záleži na složení dětí dotyčné :-) čili povinně jen matky párečku :-)))))
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: no já si zrovna tuhle říkala, že do školky by měly povinně brát jen učitelky, které mají už nějaké vlastní děti....viděla jsem to u holek ve školkách...."maminy" mi přišly výrazně chápavější co se týkalo potřeb i chování dětí než jejich bezdětné kolegyně....halt některé věci člověk nepobere jinak než vlastní zkušeností :-))) ale v reálu to je samozřejmě nerealistické, to je mi jasné :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: extrém na druhou stranu, čili taky blbě. Mmch, ta "naše" učitelka měla jednu dceru, co jsem mohla soudit zt oho, jak jsme ji viděla při odjezdu na školu v přírodě, kam jela také, velice hodnou :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: není učitelka jako učitelka...dcera měla teď dva roky matku tří synů a ta na kluky brala ohledy až moc....výsledkem bylo, že jejich rozjívenost, nesoustředěnost a různé půtky se neustále jen omlouvaly okřídleným "to víte, kluci", čímž se to jen prohlubovalo a zhoršovalo místo aby se ti kluci nějak rovnali :-( výsledkem byl na konci třídy totální chaos, kdy kluci byly jak z divokých vajec a učitelka neustále stírala holky i za drobné nedostatky, dalo by se říct, že na některé si vyloženě "zasedla"....v porovnání s tím co procházelo klukům to byla pro ty děti naprosto očividná nespravedlnost a o to hůř to nesly.....jako super situace ve druhé třídě :-( naštěstí od třetí třídy bude mít dcera novou učitelku, která je dle informací z kuloárů metr, ale na všechny, což považuju za správné....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: ono teda v tomhle věku je navíc někdy fest vidět, že kluci jsou pozadu - můj dubnový syn šel do školy v šesti a kousek, ovšem holčičky, co byly třeba i dřív a měly odklad, byly ve třetí třídě vyspělejší a rozumnější zjevně - točilo mě, že jejich schopnost soustředění a kooperace byla učitelkou považována za normu.
    Učitelka se však tvářila, že nepobírá informaci, že nemůže porovnávat kluka, kterému ještě nebylo devět, s holčičkama, co jim bylo už deset. Ale přežili to všichni.

Navíc mám dojem, že se ukazuje, že tahle ne/vyspělost se věkem srovnává a a ve výsledku jsou počínaje pubertou mnohdy kluci na tom lépe včetně studijních výsledků, úspěšnosti u přijímaček a v profesních výsledcích, ale tam těch vlivů asi bude více.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: tak tohle tady ve školách neznám...vezmou kohokoliv kdo přijde a vezmou dítě tehdy, když si to přejí rodiče...druhá stránka toho je, že rostou počty dětí ve třídách a roste i počet tříd, ale škola není nafukovací....ve finále to dopadá tak, že na třídy se ještě nějaké místo najde, ale halt se ruší družiny, protože na ně nejsou lidi ani peníze :-( jak píše annawa...je to taková lavina....čím víc rodičů dává odklad, tím víc rodičů je motivovaných ten odklad dát taky, protože se bojí, že jejich vlastně o rok mladší dítě, neobstojí....a taky je to samozřejmě o pohodlnosti....proč se s dítětem nějak mořit, když za rok mu to (třeba) půjde přirozeně líp.....

starší dcera je narozená na konci května a v životě mi na mysl nepřišlo, že by měla jít později, to spíš s mladší lednovou jsme řešili, jestli nemá jít o rok dřív :-) zjevně jdu proti proudu :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    VERONIKA22: ale ono je to naopak, rodiče mnohdy dávají dítěti odklad proto, že doufají, že coby sedmiletému mu škola půjde od začátku lépe. Uvidíme, co bude čekat B, je v červnu a ještě navíc lehce nedonošenej :-D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: přijde mi to jak návrat k nějakému buďme hloupý a moc nestudujme :o(
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    halt v čechách dycky máme vlastní cestu....většina států jde cestou toho, že děti chodí do školy nebo něčeho jako škola od 3,4,5 let....jen u nás se stává normou, že sedmileté dítě teprve jde do školy.....smutné :-(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: jasně i ANNAWU chápu. lepší kdyby.... jste se odstěhovali a spádově spadali jinam :oD
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: ale dostávají, to je na rozhodnutí rodiče....jen je řada rodičů tlačena do toho, že je lepší když se to ještě odloží....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: ty kráso a kam to jako vede? 4letí se nedostávají do školky, 6 letí se nedostávají do první třídy. a mě se teda moc nechce vyučovat doma. No za chvíli se roztrhne pytel se soukromýma zákl. školama už to vidim.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    VERONIKA22: březnové smějí, přece. A smějí samozřejmě i všechny mladší, ale tlak proti je někdy překvapivě silný.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: mě včera říkala kamarádka, jejíž říjnový kluk jde teď do školy tj. v říjnu mu bude sedm, že si myslela, že bude z nejstarších ve třídě a na nějakém seznamu s daty narození si spočítala, že ve třídě o 29 dětech je jich 20 starších než on :-O
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CATSIAM: ty bláho to slyším poprvé. celou základu jsem pozorovala, že naprosto celá třída měla narozeniny v dubnu a květnu. a teď začíná být pravidlo, že už ani březnové děti nesmí do první třídy? no mě klepne to jsem teda proti!
    LBW
    LBW --- ---
    MEDVED007: EDERA:
    diky moc za odpovedi
    kdyz nad tim zapremyslim tak prcek si vzdycky vyhledne nejake to starsi dite, kdyz jsme nekde venku a pronasleduje ho, dokud si s nim nezacne hrat :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    [ KANICA @ PRAHA 6 (nejlepší místo mezi nebem a zemí) ]
    centrum pro děti od 1,5r na p 6, víc (cenu.) zjišťuju
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    ILLUZE: ano, ale ve spádové školce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam