• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MAKU
    MAKU --- ---
    MEDVED007: Trefa. No - to je i důvod, proč ho tam ráno vodí muž a já ho vyzvedávám. Racionálně máme s mužem naprosto shodu v tom, že to T. potřebuje - a za rok by to bylo totéž. Pocitově mám ovšem sklon podléhat tomu pláči :-(

ADD: no já nevím, to mi zas přijde jako schovávání se před reálným světem... Navíc zakázky doufám neskončí, potřebuji naopak další a další ;-)

Já osobně chodila do jeslí a do školky v pohodě, problém jsem začla mít v ZŠ a pak se to už se mnou vleče celý život (radši zalezlá doma nebo venku sama s rodinou, než kdekoliv mezi lidmi). S ohledem na to, že pro změnu ZŠ v Kunraticích má dobré jméno a je šance, že tam pak bude chodit se známými tvářemi ze školky, mi zas přijde výhodné pro budoucnost setrvat na této školce. (Ač teda tohle ADD: zní zajímavě, kouknu se, děkuji. Ale nejsme věřící, tak pochybuju, že by nás tam chtěli ;).

BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: i adventisti mají školku na čtyřce, konkrétně na Brumlovce :) ale pokud vím, beznadějně plnou
    TIMA
    TIMA --- ---
    ADD: Asi jak které, náš preferoval dětskou smečku už tak od dvou let. A tady je řeč o čtyřletém - ten možná už pochopí, že s lidmi musí vyjít, ale v praxi ještě nedokáže poručit emocím.
    TIMA
    TIMA --- ---
    MAKU: Taková rána mám za sebou taky, odcházela jsem s brekem i já. Zkoušeli jsme všechno možné, jakž takž občas pomohlo slíbit nějaký zajímavý program na odpoledne, ale jak kdy. Nakonec se to srovnalo až časem.
    Rozdíl byl ovšem v tom, že náš byl ve školce spokojený a je dost kolektivní typ, co málokdy stojí v koutě. Takže jesti se tam Tedíkovi navíc moc nelíbí, tak teda nevím :/.
    ADD
    ADD --- ---
    MAKU: Na čtyřce by měla být soukromá církevní školka, myslím, že ji vedou augustiniáni, a moje kamarádky tam vozily děti z celé Prahy. Školné bylo na dohodě s jednotlivými rodiči a všechny děti, co znám, se tam těšily. Zkus to vygooglit, jestli by neměli místo.
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Nepotřebuje. Starší dítě, které už dokáže pochopit, že s lidmi musí vyjít, to udělá. Ale malé dítě si akorát upevní bariéry a získá nedůvěru ke škole, ve které dochází k pro něj nepříjemným situacím.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAKU: hlavní problém vidím v tom, že v tom nemáš jasno ty sama...když to syn bude cítit (a to on bude), tak bude tlačit na pilu tím víc....rozhodni se ty sama tak nebo onak a stůj si za tím....a to nejen vnějškově, ale i vnitřně ! já osobně bych ho tam bez výčitek dala....dítě přes 4 roky, které je navíc jedináček tj. bez valného kontaktu s dětmi to určitě potřebuje.....pokud je introvert, tak to bude stejné i příští nebo přespříští rok, tak nic nezískáš...jen on bude starší, zkušenější a bude ještě líp vědět co na tebe platí :-(
    ADD
    ADD --- ---
    MAKU: Vidíš, já jsem v úplně opačné situaci - syna jsem zapsala do školky na jaře, kdy jsem mlela z posledního a říkala jsem, že jestli umřu, ať muž nemusí shánět školku dodatečně. :-) Přes léto se to zlepšilo, ale pořád jsem čekala, jaká bude situace, a najednou už mi to bylo blbý to odvolávat. Tak jsem doufala, že to syn zkusí, nebude se mu tam líbit (nikdy do školky nechtěl), odškrtneme si pokus a bude. A jemu se tam líbí a dítě, které do neděle vstávalo mezi desátou a jedenáctou, vstává v sedm a nechá se umýt a obléct a odchází. A já si přijdu jak někdo, kdo manželovi dohodil milenku. :-) S nerespektováním jména to máme ale stejné, náš Benedikt je Benýs nebo Benýsek a ve školce mu říkají Bendo. :-) Ale Benýs se, myslím, obhájí sám, on introvert rozhodně není.
    Kdybych měla svou vysněnou introvertní holčičku :-DDD, která by do školky nechtěla, tak bych se s ní asi na tvém místě dohodla na nějaké zkušební době - třeba měsíci (nebo dvou, podle toho, jaké máš nervy a kdy ti končí ty zakázky.) Já sama bych byla vděčná za každý stupeň školy, do kterého bych nemusela, až do gymplu. A čím nižší stupeň, tím pitomější mi to tam přišlo a tím víc lituju, že jsem tam chodila. (Ze školky mě velmi rychle vzali a chodila jsem až ten povinný poslední půlrok.)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MAKU: jestli cítíš, že je to trápení, asi bych to dva měsíce nehrotila, zvlášť jestli tě netrápí docházka do zaměstnání. teď v září se budou všude dít různé přesuny, nechceš vyzkoušet obvolat jiné školky v okolí, jestli se něco někde neuvolnilo? nebo pak od nového roku?
    MAKU
    MAKU --- ---
    Já řeším, jak dlouho to zkoušet ustát, jak poznat nějaký moment, kdy už by to bylo třeba zbytečné hrocení situace co nadělá víc škody než užitku a školku případně odložit? Původě jsem si říkala, že musíme vydržet a zkoušet to aspoň 2 měsíce, jenže teď jsem z toho nešťastná po pár dnech :-( (stále teda věřím, že to půjde, že to postupně bude lepší a lepší, ALE...)
    MAKU
    MAKU --- ---
    YENNEFER: my dostali na tohle téma formulář - napsala jsem jim to tam. Ale máš pravdu, asi je na to ještě upozorním osobně.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MAKU: asi bych být tebou promluvila s učitelkami/ředitelkou a poprosila, aby mu říkali tak, jak je zvyklý z domova a zda by mu nepomohli se začleňováním, že je nesmělý a potřebuje pomoc (u nás jsme tyto věci psali na papír, je to docela šikovný tahák pro učitelky).
    MAKU
    MAKU --- ---
    QUAACA: tahle školka na mne bohužel působí jak relikt minulosti - od toho, co si pamatuju ze svých školkových let, se to prakticky neliší - včetně chování učitelek :-( Vím, že některé školky to postupné zvykání s rodiči i přímo nabízejí - tady ne. Moje teta je učitelkou ve školce - a je velmi akční, empatická, velmi si připravuje dopředu program atp a mít takovou učitelku tak věřím, že by to T. zvládal daleko lépe :-/ Jenže v Kunraticích je jediná školka, do ostatních částí Prahy 4 nás nevezmou (ač třeba daleko sympatičtější školku v Krči máme blíže). Docela mne to sere. Já i muž jsme právě taky dost nespolečenští introverti, tím spíš je mi syna líto. Jenže si nejsem jistá, že za rok by situace byla lepší a aspoň jeden rok před ZŠ by to myslím tu školku chtělo.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MAKU: a není možné, aby jsi tam třeba den zůstala s ním? že by získal jistotu?
    já myslím, že se to poddá, já sama jsem taky introvert, tak se do jeho obav dovedu vcítit. tak hodně štěstí a držím palce!
    MAKU
    MAKU --- ---
    MAKU: Bože, ty hrubky :o)))
    MAKU
    MAKU --- ---
    Haj hou, uklidněte mne prosím, že se to zlepší - syn (v červnu mu byly 4 roky) začal chodit do školky - státní, jej jich tam do třídy hlášených 28 ale zatím bylo vždy tak do 20 ti. A odchody do školky jsou peklo - nechce tam, pláče (včera až od vystupování z autobusu, dnes už při obouvání doma). Vypravují se tam s mužem, já to nedávám - v šatně se chytí jak klíště a pláče, že tam nechce. Jakmile si pro něj ale přijde do šatny učitelka a osloví ho, tak se zklidní a jde s ní, přes den prý nepláče. Domů chodí po obědě, takže je tam asi 4 hodiny. Po návratu říká, že to bylo lepší než předchozí den a vypráví, co všechno dělali, ale ráno je scéna zas o něco silnější (včera škemral i večer, že už do školky nechce, v noci měl neklidný spánek a vlezl si ke mně do postele až do rána). Řekl mi, že se jedné z paní učitelek bojí - že křičí (na něj prý zatím ne, ale zkrátka jí párkrát slyšel, jak okřikuje ostatní.) Druhou má radši, ta je prý hodná. Hlavní problém vydím ale asi v tom, že si nehraje s dětmi, nemá tam zatím žádné kamarády - když jsem se ho ptala, jak se některé děti jmenují, neznal ani jedno jméno. Dětí se asi stydí či bojí - část dětí je tam už z loňska takže už se znají, T. má problém se začlenit (je introvert, jedináček). První den se mu tam moc líbila taková autodráha s dopravními značkami, se kterou si tam kluci hráli, tak jsem se pak doma ptala, jestli si s ní pak taky hrál - prý ne, že se bál, aby to klukům nezkazil, aby jim nepřekážel. Nějak nechápu, že učitelky s dětmi teď v začátku nedají nějaké kolektivní hry - takové ty seznamovací, u kterých se třeba nahlas říká vlastní jméno - nebo zkrátka něco takového... Krom toho učitelky se rozhodly neakceptovat, že syna oslovujeme Téďo/Tedíku a říkají mu Teodorku. To je pro ostatní děti naprosto nezapamatovatelné a nevyslovitelné slovo (vím to z miniškolky v nemocnici, tam měly problém to vyslovit i školní děti). Ach jo. Zlepší se to, že jo? Jak dlouho ty raní pláče můžou trvat? Pracuju z domova, mám teď docela dost zakázek a i ty 4 hodiny jsou někdy málo, ale zároveň T. ví, že jsem doma a já vím, že pracovat se dá i v noci (ač v posledních měsícíh to někdy bylo hodně vyčerpávající) o to je to asi horší, pořádmi šrotuje, jak dlouho to zkoušet, jestli ho tam nedat až za rok atp. :-/
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: mám takovou starší dceru a nepomohlo nic....zkoušela jsem jí dát do školky kolem dvou let, ale skončilo to totálním fiaskem....byla schopná jim tam dělat cirkus po celou dobu pobytu tj. 4-5 hodin v kuse a to ne jednou nebo 2x, ale snad 5x....fakt jsem neměla nervy na to týrat ty ostatní děti a učitelky.....to mi za to nestálo....takže šla do školky až ve 4,5 a to tam nakráčela zcela suverenně....ale i dneska je hrozný mamák, tábory nebo nějaké akce bez maminky ? ani náhodou....vloni byla poprvé na ŠvP, ale vyběhla z busu, vrhla se na mě a pět minut usedavě plakala štěstím, že je zase s maminkou....čili ti asi neporadím....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: tady bude problém v tom, že B je totální závislák a mamánek, takže si sem ještě budu chodit pro rady, co s tím?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: podobnou školku tu taky u baráku máme, sem tam jsem jí využívala pro malou zuzu....a ještě mi proti ceníku dávali slevu, že jsem jako místní :-) ceny byly podobné co píšeš :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Ovšem, asi mám štěstí. 350 metrů od našeho domů otevřeli soukromou školičku pro dtěi od 2,5 let, ovšem berou i dvouleté. Na polodenní či celodenní chození, celý týden nebo jen nějaké dny, nebo na jednotlivé dny nebo půldny. A já se občas mláděte na chvíli zbavit potřebuju, práce s ním za zadkem není nejefektivnější. Jdeme se tam podívat příští týden. Cena dle mého celkem lidová při pomyšlení na jiná zařízení a na to, že bych to využila jen tu a tam - dopoledne 300, celý den 400, náklady na dopravu nula.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam