• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TETA_JELENA: U nás jak onemocní jedna, do 2 dnů lehne i ta druhá, takže tenhle problém asi řešit nebudu, nechám je doma obě, aby to neroznášely dál.
    MEDVED007: Když jsme byli v létě na "táboře" (taková rodinná dovolená pod týpkem s dalšíma rodinama a tím pádem hromadou dětí), hrály si holky někdy spolu a někdy každá se svýma vrstevníkama, že by mladší byla nonstop pověšená na ségře a jejích kamarádkách, se nebojím.
    KEBAB: Mně učitelka právě říkala, že mají dobré zkušenosti s obojím a že záleží hlavně na dětech. Že hodně rodičů sourozence odděluje hlavně proto, že se řežou :-)

Díky všem za reakce :-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    TETA_JELENA: MEDVED007: já si tohle zažila sama na sobě - mám o rok staršího bratra a byla jsem na něj fixovaná hodně moc. Zatímco na školku mám vzpomínky pěkné, škola byla od začátku utrpení (jakožto předšklolák jsem sice ve školce nějaké kamarádky měla, ale žádná pak nešla na stejnou ZŠ). Najít si mezi spolužáky nové kamarády mi moc nešlo - po škole jsem si chodila hrát s bratrem a jeho kamarády z jeho třídy. Což samozřejmě šlo jen do určitého věku - pak mě kluci mezi sebe přestali brát - a já se cítila ještě osamělejší. To samé letní tábory atp. - oddělení od bratra pro mě znamenalo do určitého věku více méně samotu. Jsem teda klasickej introvert, extrovertní povaha by si asi nové kamarády našla snadněji.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TETA_JELENA: tak tohle je pravda.....my teda neřešili až tak nemoci....ostatně když je jedno dítě nemocné, tak je snad i lepší mít doma i to druhé, protože je třeba tam zdravé nějak dopravit a s nemocným malým doma je to docela problém....řešíme teď se školní docházkou....nicméně u nás byl jediný problém, že předškoláci měli určité aktivity (kroužky, výlety), které mladší děti neměly resp. se jich neúčastnili....a to ta mladší obvykle obrečela.....ale já si říkala, že to je otužování na to až tam bude úplně sama......mmch, to proběhlo zcela hladce.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    RYBKA: moji nej kamosce ted nastupuje dcera (3roky) k brachovi (4.5 roku) a jediny, ceho se boji, ze az Jonasek onemocni, ona to bude blbe nest a nebude chtit do skolky. pokazdy kdyz je rozdelili, chytla usi a homeopatka ji rikala, ze to s tim urcite souvisi. tak nevim, jestli bude chtit delat jakykoli aktivity bez nej. je na nej dost fixovana.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: Přesně tohle bych si od toho slibovala :-) Díky
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: holky mi chodily poslední rok školky té starší spolu.....můžu to jen chválit....mladší se zcela bezproblémově zapojila ač jí byly čerstvě 3 roky a logisticky je to taky prima :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Máte někdo zkušenost se sourozencema (ne dvojčatama) v jedné třídě?
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    LBW: Haha. Maruška mi hned v šatně vypije skoro na ex půl litr pití-asi tam ani nepije, to musím zítra vyzjistit. Na jídlo se učitelek denně ptám, protože moje dítě je totální nejedlík, tak abych byla v obraze, co pozřela a třeba jednou mohla mít radost, že snědla všechno!! :) Pokaždé je to ale stejné-svačiny ani neochutná, na oběd jen pár lžic polévky a druhé jídlo nikdy ani neochutná a když p. uč. zkouší pobízet, tak sa tam rozbulí :( Zato doma hned hlásí, že má hlad a chce papat tu řízek, tu hranolky, pak čokoládu, čokoládovej jogurt...Na můj dotaz, proč nejí ve školce mi řekne: "Protože je tam paní učitelka." To teda má logiku...:))
    LBW
    LBW --- ---
    ted jsme prisli ze skolky domu a prcek behem 15 minut snedl brumik, 2 kroasany, 2 topinky a blumu - to je u nej nevidane mnozstvi jidla na jedno posezeni...ten kluk ve skolce snad nic neji :-)
    samozrejme me nic o nicem ze skolky nerekne a ucitelky se po obede meni takze od ty odpoledni se taky dovim prd :(
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: tak to u nás je to fuk....naše děti jsou vyspalé po jakémkoliv množství spánku....i velmi malém :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Tak ono taky záleží na tom, jak na tom pak je dítě ráno. Tahle malá je ráno prakticky neprobuditelná a protivná, zatímco v domácím režimu bez odpoledního spánku funguje v pohodě. Z toho to zoufalství - víš, že Tvůj problém má řešení, víš i jaké, ale nemůžeš ho dosáhnout.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ale má to výhodu....běžně vymetáme akce jako muzejní noc nebo noc kostelů a to už několik let :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: tomu říkáš zoufalství ? naše předškolní dítě chodí běžně spát v deset a když ve školce spí a náhodou tam fakt usne, tak je vzhůru ještě o půlnoci :-( když neusne, tak brblá, že se nudila.....
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Tak to je drsny. Ja uz asi vlastni skolkovy zazitky z pameti vytesnila. Ted jsi mi ale pripomnela vanocnu, kterou jsem nesnasela (to drobeni na ni) a schovavala jsem aspon rozzvykane kusy pod hrnek na taliri. A bilou kavu. Bracha stejne tak nesnasi kakao. :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    Shodou okolností jsem školkové spaní po obědě rozebíraly i s kolegyní v práci. Jejich školka taky patří mezi ty, které dávají spát i předškolní ročník. A. prý v pohodě usne, akorát že je pak odpočatá tak, že večer je problém zahnat ji do postele před desátou (resp. i zahnaná stejně neusne). O prázdninách doma spát po o nechodila a večer v klidu zalehla v osm. Zoufalství matky celkem chápu. Od té doby, co se Kebina naučila uléhat v osm a budit se sama v půl sedmé, je můj život mnohem veselejší:-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: Jsem ten nápad nepřičítala Tobě, ale domnívala jsem se, že se bavíme o praktikách, které někde fungují. Protože za nás to takhle fakt fungovalo - nedokážeš si v klidu hrát, tak si běž lehnout, ať poznáš, že to mohlo být ještě horší, bylo ti špatně z chleba z marmeládou při dopolední svačině? dostaneš ještě jeden odpoledne, zatímco ostatní děti mají grep. A bohužel, co tak slýchám, pořád ještě se sem tam najde učitelka, která to takhle praktikuje dál.

VALENTINA: Já ve školce se spaním problém neměla. Jela jsem na pochvalu - kdo první usnul, byl při svačině pochválený. Mou první a poslední životní ambicí bylo být za spaní pochválena každý den:-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ja si pamatuju, jak jsme si ve skolce s kamilkem b. misto spani ukazovali zadky. asi nas nikdo nehlidal :)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Tak mela jsem za to, ze se celou dobu bavime o miste, kde z nejakeho duvodu ucitelky nechteji nechat nespajici deti si hrat, protoze je nema kdo hlidat. Samozrejme, ze idealni situace je nechat spat jen ty, ktere chteji/potrebuji a ostatni si nekde nechat hrat. Ale pokud to neni mozne (nebo nechteji), nejak jinak by to treba resit slo.

Nejak ty neposedny kluky, co nedokazou lezet v klidu, zvladaji doted, akorat nuti, aby v tech postelich lezeli vsichni.
    A samozrejme nemyslim poslat rozdivocele deti za trest zpatky do postele v tu chvili, ale proste, ze kdyby se to neosvedcilo, priste by holt zustaly v te posteli tak, jako tam musi byt uz ted vsichni...

Ja nejsem ucitelka, dvacet pet deti jsem (nastesti) nikdy v klidu drzet nepotrebovala, tak nevim, co funguje/nefunguje...

A EDERA: tohle snad byla zbytecne ostra reakce, znas me dobre, i pres tu ne zrovna stastnou formulaci a nepresne vyjadreni toho, co jsem chtela sdelit, bych doufala, ze vis, ze 'mimorande posahana' snad jeste nejsem, tedy ani neprodukuju (doufam) 'mimoradne posahany' napady...

A o mym 'hodnych holcickach' (BALAENA: ) se nebavim uz vubec - ja problem ve skolce se sanim deti nemela ani vloni v mensi, ani letos. Zuza spat muze/mohla/nemusi, ale zrovna ji ani nejake odpocivani na lehatku nevadi. A s tou mladsi jeste nevim, do skolicky chodi zatim jen na dopoledne a doma spi (jak kdy) vcelku ochotne.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    EDERA: já si pamatuju,že jsme dostávali ve školce ručníčky přes oči, abychom usnuli. Je fakt, že to fungovalo, když ležíte na zádech, máte připaženu a na ksichtu ručník, tak se nedá dělat nic jiného, než usnout:)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: jj, anebo ulovil Péťu a dělali spolu vlak pod postelemi. jako zpestření lechtali Noemku.
    však říkám, Tutik má ty hodný holčičky...
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: No jo - ještě si pamatuju, jak K. štípal holčičky, aby se taky probudily a bavily se s ním, aby se v té postýlce nenudil.

A nápad poslat dítě za trest do postele mi přijde mimořádně pošahaný a doufala bych, že tyhle praktiky jsme opustili někdy před čtvrt stoletím.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: za trest rozvrátit celou tu půlku třídy, co do té doby spala? zřejmě to myslí jako trest pro učitelku :/
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: Za trest zpátky do postele? To si děláš srandu?:-O
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam