• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    No já ty zkoušky zkusím a uvidím. Nicméně kámošce ve Francii na to stačil kurs a ty mateřský školky tam jsou na lepší úrovni, protože logicky tam mají na starosti méně dětí, když tady na 30 dětí jsou 1-2 učitelky, tak můžou mít FTVS, konzervatoř a uměleckou školu zároveň a zázraky s nimi dělat nebudou...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: no mámy jsou s dětmi taky celý den, leckdy nuceně do pěti let, neměly by se dělat talentovky na to, abychom mohly mít děti? Navíc já třeba s Tondou výtvarně pracuju, i když je často šikovnější než já, písničky mu pouštím a když jsme přes léto nechodimi na Pohyb dětem, stavěla jsem mu opičí dráhu, leze přes to on ne já.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WERKA: já si teda nevzpomínám, že by v MŠ byly učitelky nějak pohybově nadané, že by se zajímaly co kreslíme a pouštěly nám Dádu Patrasovou. Tyhle ty nároky pak vedou k tomu, že se pak ígí podhodnocené, když dostanou patnáctku hrubýho a některé si to vvylejou na dětech.myslím si, že "talent" by měl spočívat ve vztahu k dětem. A jasně jsou skvělé učitelky a pak jsou fakt hydry, na který si tady zrovna dost lidi stěžujou.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MARKYSHA: s tím talentem bych to nepřeháněla, mám stř.pedag.školu a vš bakaláře-obor mateřské školy a první stupeň zš a těch zvlášť talentovaných tam zas tolik nebylo. Naopak mě překvapilo, jak se holky, co neumí ani čistě zazpívat písničku, na tu školu dostaly...
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Obávám se, že u MŠ opravdu chtějí tu speciální přípravu (na učení na ZŠ a SŚ snad stačí odborná VŠ a pedagogické minimum, což je jen pedagogika a psychologie). Ale jak píše Werka, učitelky MŠ s dětmi celý den zpívají, kreslí a tancují, tak není špatné, že se chce, aby to uměly. :-) Přece nebudu nadávat, že mě nenechají dělat chirurga, že bych byla milá na lidi, když jsem theolog a nechci jít na medicínu... :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARKYSHA: To je trochu divná paušalizace, ne? Jinak myslím, že pedagogické školy asi nevyžadují nějaký extra talent, ale zas na druhou stranu v MŠ se provozování aktivit typu kreslení, hudebka, pohybová výchova asi předpokládá a s dětma by to měl dělat někdo, kdo na to není úplné kopyto.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: :-( takže budou v MŠ nadále talentovaný vyhořelý hydry...
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: O přijímačkách jsem tam nic nenašla, tak se třeba nedělají. :-) Zkus tam zavolat. Ale bála bych se toho, že u učitelek MŠ se předpokládá, že zvládají zpěv, hru na nástroj, tanec, kreslení... a že se tomu nedá vyhnout. :-/
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Tuhle školu si všichni chválej a má dálkové studium pro předškolní pedagogiku: http://www.pedevropska.cz/vos/?id_article=245
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: jo to kombinované v Praze jsem našla, ale tam právě nevím, jestli nemusím dělat talentové zkoušky, co se týče toho nižšího vzdělání, tak většinou požadují ředitelé, aby si tu VŠ dodělali. Ale hlavnemě zajímají ty talentovky, já si kdyžtak napíšu tam, jen mě zajímá současná praxe, ale díky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: nepracuju ve skolstvi, jen jsem googlila:
    zákon o pedagogických pracovnících http://www.msmt.cz/dokumenty/aktualni-zneni-zakona-o-pedagogickych-pracovnicich-k-1-zari :
    Díl 2
    Získávání odborné kvalifikace pedagogických pracovníků
    § 6
    Učitel mateřské školy
    (1) Učitel mateřské školy získává odbornou kvalifikaci
    a) vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v oblasti pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů mateřské školy,
    2) vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v oblasti pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů prvního stupně základní školy nebo vychovatelství nebo pedagogiku volného času nebo studijního oboru pedagogika a vzděláním v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou a zaměřeném na přípravu učitelů mateřské školy,
    c) vyšším odborným vzděláním získaným ukončením akreditovaného vzdělávacího programu vyšší odborné školy1) v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů mateřské školy,
    d) vyšším odborným vzděláním získaným ukončením akreditovaného vzdělávacího programu vyšší odborné školy v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu vychovatelů a vzděláním v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou a zaměřeném na přípravu učitelů mateřské školy,
    e) středním vzděláním s maturitní zkouškou získaným ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání1) v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů mateřské školy,
    f) středním vzděláním s maturitní zkouškou získaným ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu vychovatelů a vykonáním jednotlivé zkoušky8), která svým obsahem a formou odpovídá zkoušce profilové části maturitní zkoušky z předmětu zaměřeného na pedagogiku předškolního věku, nebo
    g) vzděláním podle odstavce 2 písm. a) nebo b).

Mrkla jsem i na Karlovu univerzitu a mají trilety bakalarsky obor Ucitelstvi pro materske skoly, jen se dalkove studium nejmenuje dalkove, ale kombinovane... https://is.cuni.cz/...?do=hledani&fakulta=11410&fst=E&druh=&stupr=&obor=&jazyk=&nazev=&zobraz=Hledat
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: ty nic, to se bohužel u nadprůměrně inteligentních dětí holt stává, že holt ve školských zařízení narazí, tam mají spíš rádi průměry všeho druhy, jakákoli jinakost jim přidělává práce a vadí jim. Spíš se to snaž vysvětlovat synovi, aby z toho ještě neměl nějaký trauma. S tím čtením, aby si to nějaká potrefená husa nevzala za urážku a ještě se na synovi nevyžívala...

Mám dotaz na holky, co pracují v mateřský školkách nebo třeba mají soukromé. Fakt vážně uvažuju, že bych do toho šla, dodělala si kvalifikaci a změnila profesi. Jenže jaké vzdělání vlastně potřebuju? Našla jsem akorát, že bych musela dělat zkoušky z češtiny (není problém) a talentovky z tělocviku, výtvarky a hudební výchovy na peďáku, ve všem jsem podprůměrná, natož abych vykazovala talent a navíc dálkové studium snad ani v Praze není. Nekoukala jsem se špatně? Jestli třeba nejde o učitelku, ale o vychovatelku a na tu nejsou tak náročná kritéria?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: určitě, já taky.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: minimálně bych to zkusila.....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: to bohužel pomáhá jen u části z nich, u těch, které mají hotový obrázek předem jen výjimečně.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BALAENA: jasne. ok, tak v tomdle nekecal:)
    ale stejne, pch
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: myšleno státních jeslí.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EUCHENIE: v celé ČR je 46 jeslí. Jen Praha má 58 městských částí. nějak mi to na jedny jesle na MČ nevychází, ani kdyby ve zbytku republiky nebyly žádné
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    mám dotaz, má každá městská část jesle, nevíte? 6ka nemá, nabízeli podporu, ale teď pyskujou, že žadatel má bejt v hlavním pracovním poměru nebo osvč, já jsem v hlavním pracovním poměru, t.č. na rd, a zároveň osvč, sice formálně vedlejší, ale pracuju taky od nevidim do nevidim. tak se s nima hádám, tak mi asi nic už nikdy nedaj.) ale právě pán uváděl, že kdoví, esi nějaká jiná část se stará bla bla. což je sice krásný, že teoreticky se staraj, ale prakticky.... oporu v zákoníku to nemá, takže je to o lidech... za tyden si tam jdu ještě popovídat..ale už jsem hodila flintu do žita, ale jsem zvědává, co z nich vypadne. Když to nemá oporu v zákoníku, dává smysl, aby to dali někomu, kdo pracuje na plnej byt formálně na vedlejší, o to víc, když se jedná o samoživitelku, že. navíc mi v listopadu přijde už jen 6k rodičák, prosinec nic, nastoupit zpět mám v lednu, ale to se mi nechce, proto dělám byznysy-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    MADIETTA: obrň se trpělivostí. Jestliže chyba není na staně tvého dítěte, ale na straně učitelek, které nejsou ochotné to přiznat, nic jiného ti nezbývá. Já jsem byla dost podobné dítě, u učitelů velmi neoblíbené. Moje máma vedla za mě boj s větrnými mlýny, je mi jí zpětně hrozně líto.. ale jsem jí vděčná. Bez ní nevím, jestli by mě ti učitelé neudolali... Moc ti držím palce, asi to nebude úplně jednoduchý.. (
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam