• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    VERONIKA22: Pokud bys chtěla knihu, můžeš kouknout třeba na tohle http://www.kosmas.cz/knihy/117173/rok-v-materske-skole/
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VERONIKA22: Grada má taky spoustu knih na tohle téma.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Já už mám z tebe zase pocit, že se ptáš složitě na věci, které lidi tak nějak normálně dělají a neřeší, kdy a jak. A že by ona "institucionalizovaná výchova" byla pro tvoje dítě ideální šance, jak nesklouznout do stejné ztracenosti ve světě, v jaké se nacházíš ty.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    VERONIKA22: když si do googlu zadaš rámcový program předskolniho vzdelavani, tak ti to urcite vyplivne nejaky konkretni navod. Nebo si zadej rámcový program mateřská škola a najde ti to uz konkretni programy konkretnich školek, kde se urcite muzes inspirovat.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: existují, jak ti bylo doporučeno. portál toho má celý regály.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: myslím, že co je pro předškoláka a co pro prvňáka se vlastně ani neví....krom psaní a čtení (a to se písmena aspoň tiskací probírají už ve školce) je to hrozně propletené...já osobně měla pocit, že dcera se v první třídě krom psacího písma nenaučila lautr nic....ve druhé ten pocit do značné míry přetrvával...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: říkadla máme, zpěvník máme, výtvarné umění zvládám docela dobře a toto vše máme doma už nyní jako samozřejmé vyučování. Ale takové ty samozřejmé dovednosti neumím rozlišit: co je pro prvňáčky a co je už pro mateřský školy. směry a roční období jsem fakt nevěděla kam zařadit. i tvary nevím jak brzy to děti umí pochopit a pojmenovat. Proto se tu vyptávám. a štve mě, že neexistují nějaké materiály pro učitele či zvídavé rodiče. Já bych jinak četla "stanovy" a nevyptávala se tady tak hloupě :o)
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: tak samozřejmě. jenom si myslím, že je prostě dneska jistá pravděpodobnost, že narazí na pokrokové pedagogy. dcera kamarádky například chodí do obyč základky na malém městě a učí se motorickou metodu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: No, jestli Tě jako první pro tenhle účel napadne slabikář a ne knížka říkadel, zpěvník, kniha o výtvarném tvoření apod., tak mám o úspěchu vaší domácí předškolky lehkou pochybnost.

KATIA: No, jak kde - u Kebiny ve škole se učí úplně stejnou analyticko-syntaktickou metodou jako v pravěku, kdy jsem do školy chodila já. I ta nablblá papírová písmenka vystřiháváme a Kebinka je ztrácí.
    Obě naše holky se naučily číst samy od sebe dávno před začátkem školy - jedna půl roku, druhá zhruba rok a půl. Jedna svou učitelku nesnáší natolik, že jí zatím neprozradila, že umí číst, druhá si nosí v aktovce vlastní knihu a při hodinách češtiny si v klidu čte:-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: čtení vynechám. jsem proti aby se v první třídě nudila
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: dneska už se třeba děti učí číst jinak než za nás, moc bych se tímto směrem nepouštěla...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: ale né jí - mě. školské dovednosti nemám tak se prostě potřebuju inspirovat. ok vyhledám si to nakladatelství portál
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: portál vydává celou řadu knih pro předškoláky, pracovní listy. není důvod dávat jí školní knihy.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: chápu ale já prostě nechci aby už dítě bylo každý den pryč a řešili jsme den co den docházku do nějaké školky. Zatím ho prostě hlídat nepotřebuju ale na soukromé hlídání finančně nedosáhnu. Tak aspoň mám cíl co musím pro dcerku zajistit. ještě zbývá spousta času ( neměla ani ty 4té narozeniny ) takže lépe určitě může ještě být.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: jojo vlastnosti to nejsou praktické ale zavedli jsme teď styl manželství, že se navzájem do ničeho nenutíme a konečně je doma enormní klid, který šlape jako hodinky.

EDERA: děkuji že píšeš o tom kalendáři. mám v plánu si koupit nějakou knihu třeba pro školní děti ( slabikář nebo něco podobného ). Potřebuji se alespoň inspirovat
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: pak je otázka proč není v obecní školce, která je cenově velmi příznivá. hlavu ti určitě nikdo neutrhne, když tam bude chodit jenom dopoledne...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: asi bych vlastně ještě mohla dodat, že je to i u nás o penězích. také chci aby děti měli spoustu zážitků, které já nemohla zažít. ale ty peníze. kdybych měla hodně nazbyt tak na ten 1-2dny v týdnu dám dcerku do školky to je asi fakt. ale pro nás je to skoro nemožné zaplatit. takže zatím je tu i tento důvod
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: Já bych souhlasila s Laurou - dítě je samotářské a nesamostatné, tak ho v tom ještě podpoříme?:-O Vymlouváš se na to, že to má po tatínkovi, ale z jiných Tvých příspěvků celkem vyplývá, že si uvědomuješ, že tyhle vlastnosti manželovi v praktickém životě nejsou zrovna k užitku. Ale jsou to Tvoje děti, tak dělej, jak myslíš.

K tomu, na co ses ptala - program ve školce se často hodně odvíjí od kalendáře, inspiruje se jím prakticky ve všech činnostech. V září se mluví o sklizni ovoce, říkají se básničky typu Foukej, foukej, větříčku, zpívá se nějaká odpovídající písnička, maluje se strom etc. V říjnu třeba přijde na řadu drak, tvoření z podzimního listí, zvířátka z kaštanů, v listopadu se dělaji dýně, ke konci se zpívá Bude zima, bude mráz... A takhle to pokračuje k Mikuláši, adventu, přípravě na Vánoce, přijde na řadu sněhulák (ve zpěvu, básničkách, malování i modelování), masopust (u nás se třeba tradičně o masopustu mluví o řemeslech a povoláních), no, a už tu máme pomalu jaro, Velikonoce... Jestli chceš s dětma dělat aspoň zlomek toho, co v dobré školce, tak si dost mákneš.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    VERONIKA22: já vím, že ti odpovídám na něco jiného, než se ptáš, ale snažíme se ti všechny naznačit, že ve školce nejde o ty faktické znalosti, které doženeš doma, ale právě o dovednosti, které se dítě samo doma bez kolektivu nenaučí.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: já jsem se cítila blbě, když jsem dítko do školky dávala, ale po dvou měsících mám naopak pocit, že mu to v mnoha ohledech ppospívá. A to patří mezi děti, které jiné děti vůbec nazajímaly a kterého do té doby, než byl zanechán ve školce, víceméně nikdo nehlídal, tudíž ze začátku dost plakal.
    Ale teď vidím velké pokroky a to i v oblastech, které by mě nenapadly.
    Navíc, jak říká kamarádka, dítě potřebuje, aby mu někdo udržoval přísnější hranice a dělá mu to dobře, což ne vždy (spíš málokdy) v domácím prostředí jde.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: z tvojí zkušenosti něco vyplynulo, ale svým dětem nedáváš moc šanci si na to přijít, už je dopředu ovlivňuješ tím, co si zažila ty. jako my to samozřejmě v životě takhle děláme běžně, ale fakt stojí za to zamyslet se nad tím, jestli to třeba není zbytečné...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VERONIKA22:podle mě třeba v nakladatelství Grada budou nějaký inspirativní knihy, co s dětmi cvičit.
    LENNI
    LENNI --- ---
    Teď jsem byla vyzvednout syna ve školce a mají tam ceduli, že se ve třídě vyskytla rotavirová infekce, tak tu bloumám, jestli ho radši nechat do konce týdne doma nebo to risknout a nechat ho tam. Samozřejmě mě až cestou domu došlo, že jsem se alespoň měla zeptat učitelky, kdy dotyčné dítě lehlo... Jaký máte názor?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MARKYSHA: nevím a nikoho tam nutit nebudu. já byla na škole v přírodě jen jednou a ač se tam nic špatného nedělo tak tohle teda není moje krevní skupina a už jsem tam nikdy nechtěla. Lyžák je mi taky jedno. Beru to jako osobní rozhodnutí.
    Já jsem prostě velmi ráda se svými dětmi a vadí mi, když mi je budou hlídat instituce a né já. Jsem s tím smířená a upnula jsem se na věk 5let.
    do té doby si to chci vést domácky a už mě prostě jen přestalo bavit skládání kostiček a ráda bych tomu doma zavedla nějaký řád a byla bych velmi ráda kdyby se to podobalo školce.....tak tu vyzvídám :oD. Neboť vím, že asi všichni už potomky ve školce máte.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    VERONIKA22: mno nevím, srdce... Nepředstavuj si kroužek jako hlídání, že by si ty děti dělaly, co uznají za vhodné a dospělý dozor seděl na židličce a hlídal, aby se nepovraždily. Matyáš takto chodil a stále chodí do DDM do výtvarky a ten kroužek má program, ty děti si organizuje pan učitel. Takže to není o tom, že by dítě sedělo v koutku.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VERONIKA22: aby ti pak jezdila na školy v přírodě a lyžáky apod. Já třeba tu školičku jTondovi úplně závidím, paní Irenka jmiluje děti, přitom teda je i velice nadaná a erudovaná, to je pravda. Má podobný styl výchovy jako já. A Tonda, který se mi ještě nedávno rval s dětmi o bábovky a nyní si s nimi hraje, spolupracuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam