• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VERONIKA22: aby ti pak jezdila na školy v přírodě a lyžáky apod. Já třeba tu školičku jTondovi úplně závidím, paní Irenka jmiluje děti, přitom teda je i velice nadaná a erudovaná, to je pravda. Má podobný styl výchovy jako já. A Tonda, který se mi ještě nedávno rval s dětmi o bábovky a nyní si s nimi hraje, spolupracuje.
    LAURA
    LAURA --- ---
    VERONIKA22: podle toho co tu píšeš tvůj přístup dcerce spíš škodí než že by jí prospíval (nehne se od tebe na krok, pořádně nemluví, neumí hry...). Ale samozřejmě domů ti nevidím a proti domácímu vzdělávání vůbec nic nemám. Nicméně ve školce je opravdu nejdůležitější ta socializace, zvyk na autority mimo rodinu, nabytí určité nezávislosti na rodičích. Jinak se tam hlavně kreslí, zpívá, tancuje, cvičí, děti se učí držet pozornost. Ale to jsou jen vedlejší aktivity, hlavní je holt ta příprava na existenci ve společnosti a na vzdělávání ve škole.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MARKYSHA: taky jsem to chtěla navrhnout. kamarádka co má myslím podobně věkově děti jako veronika má malého tři dny v týdnu. právě aby další dva dny prostě měli ještě tu pohodu, mohli jezdit na výlety a tak...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MARKYSHA: když já ale nemám žádný problém, který chci vyřešit. kdybych chtěla dítě více asociovat se společností tak je ve školce od 2 let. ale dítě je v pohodě a rodič také. jen jsem se dotazovala na znalosti školkových dětí.
    Potomek v 5ti letech půjde určitě do školky takže doma ho zavírat nebudu.

LUCYA: já na to zatím nemám srdce. v tělocvičně kde to natálka výborně zná chodíme tam už 1,5 roku týden co týden tak stále panikaří když má běhat beze mně. (P.S. vlastním děti které nikdy z chodníku nevběhli do silnice neboť všude stojí jako přikované )
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VERONIKA22: co takový ty dopolední školičky, dvakrát týdně do oběda, nebývá to až tak drahé.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Jinak Matyáš po nástupu do velké školky /předtím malá soukromá s menšími dětmi/ začal sekat r/ř jak baťa cvičky. Ono má vliv i jen to, když ty děti spolu "jen" běhají. Od dospělých spoustu věcí prostě neokouká.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    VERONIKA22: já bych teda potomka přihlásila aspoň do nějakých kroužků a to do takových, kde nebudete společně, jen on, děti a paní učitelka/učitel.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    chápu máte asi pravdu :o( pak se asi přiznám, že dítěti jsem na obtíž já. instituce mi nijak zvlášť nevoní a netoužím po tom aby nám zasahovaly do rodiny. ( už nyní kdy ještě trochu máme na výběr )
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: jenže právě pro to, že je třeba introvertní a ten kolektiv jí tolik nebere, by v něm měla - v rozumné míře pro ni - být, aby se potrénovala. protože ono jí pak v životě moc nic jiného nezbyde, jestli nechce někde poustevničit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Já jsem v dětském kolektivu trpěla jako pes z velké části díky tomu, že jsem tam šla ve čtyřech nebo kolika vlastně letech. Proto můj potomek šel do "školky" v šesti měsících a v roce a čtvrt je z něho právoplatný člen smečky v rozmezí 1 - 5 let :o)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: já vím :o/. ale potomek je po tatínkovi, a tak společnost lidí dobrovolně nevyhledává a šťastná se tam vůbec necítí. A já na školce taky nijak nelpím a děti do instituce zatím odložit nepotřebuji. A vyučování doma se mi krapet i zamlouvá a problém by v tom být asi neměl.

ILLUZE: chápu a takovou holčičku bych do školky lifrovala ihned ať má kolektiv a tvůrčí mysl může fungovat. ale natálka je kopie tatínka, ten si oddychl až když opustil střední a do té doby trpěl jako pes a známky tomu odpovídaly. Natálka je na tom společensky o něco lépe ale i tak vykazuje mnoho tatínkových vlastností.

a když vidím nejmladší nellinku tak ta je po mě ( opak té nejstarší ). školka by jí nedělala problém ani v těch 3 letech
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VERONIKA22: co jsme tak vysledovali - obě naše děti vstupem do školky najednou udělaly obří vývojový skok - úmyslně používám to slovo "obří" - protože to byl pokaždé za pár dní velmi velký rozdíl
    dnes si ta malá opět vzala na ranní čištění zoubků nočník - jindy by následoval řev, tady se to učí ve školce, aniž by ji do toho někdo tlačil - odkoukává to od ostatních dětí, trvá na hrníčku s čajem (přestože jí je pohodlnější flaška), začala jíst rohlík s marmeládou (přestože to dříve plivala) a co víc, zjišťujeme, že asi umí mluvit, jen na to prostě doma kašlala a teď se občas zapomene a jen tak vypustí slovo "Ježiši" (když jsem s něčím po dvakráte "otravovala"), "ještě", "dej" - na to, že jsem předminulý týden dumala, jestli se někdy dočkám toho "mama", tak trochu šok

včera mi Elinka večer místo, abych jí četla knížku já, "četla" pohádku, co namalovala - hrají ve školce divadlo, chytlo ji "psaní scénářů", organizuje nás do hereckých rolí
    začíná se orientovat, jak to ve vztazích mezi lidmi, kde ji neochraňujeme, chodí, a že se musí také přizpůsobovat a nevymezovat se tolik

v tak velkém kolektivu a s pedagogickým dohledem to prostě je jiné... od svých rodičů, pokud to člověk nemá zakořeněno v sobě nebo nemá alespoň základní pedagogické vzdělání, se toho tolik nenaučí
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: možná důvod proč by měla být ve školce? "teda ty společenské hry můj potomek zatím nezná a v je tom pozadu" nebo " já mám doma totiž takového natvrdlíka na češtinu, že furt jenom doufám, že jednou bude mluvit v celých větách"...? o tom ta školka právě je...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ILLUZE: jo no jo ty roční období! díky za tip
    Jinak kolektiv nahrazuji tím, že 3-4x v týdnu jsme celé odpoledne mezi dětmi ale fakt v mých očích nedělají nic než běhají a mluví
    ( teda ty společenské hry můj potomek zatím nezná a v je tom pozadu )

básničky a říkanky beru jako samozřejmost - tím se ty školkové děti pyšní kam jen přijdou ale nedokážu vymyslet co vlastně ještě dalšího můžou asi tak umět

SANTAL: no vidíš i směry by mě nenapadlo trénovat. já mám doma totiž takového natvrdlíka na češtinu, že furt jenom doufám, že jednou bude mluvit v celých větách :o(
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: učí se motorickou obratnost, a to jemnou i hrubou motoriku, trénují paměť, pozornost, učí se básničky - nebo u nás angličtinu, učí se samozřejmě tvary, barvy, směry, nějaké povídání o životě - od vaření po ekologii, na úrovni MŠ, samozřejmě, nacvičují divadlo, vždy jsou nějaké akce (dnes to u nás byl výlet do ekokoutku, jindy zoo, divadlo, solní jeskyně).

zatímco tvoření, básničky nebo vaření naučím doma, právě ty sociální aspekty ne - a čím později se to dítě naučí, tím ten rozdíl mezi vrstevníkama více způsobí to, že ho odmítají... jako slabý kus, ten kdo se neumí chovat... a pak se to zase nenaučí - a není to kruh, ale spirála dolů.
    Jak říkám, máš i jiné šance - ale ne co zařídíš ty a doma.
    Já třeba jěště před školkou brávala děti do herních koutků kde je můžu nechat beze mě a tak... nebo organizovala na dvoře hry pro dav děcek ze sousedství... a mé děti se chytli parádně.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VERONIKA22: projdi si webové stránky dětských školek, obzvlášť některé soukromé to mají moc hezky nastíněné
    na naší jsme se mohli dočíst, že třeba aktuálně probírají podzimní počasí, básničky k tomu, barvy - použili na to osnovu točící se kolem Krtečka a jak co poznává a učí se
    v zimě a o Velikonocích se děti seznamovaly s tradicemi... v zimě také probírali zvířecí stopy a péči o zvířátka v lese
    na jaře a v létě květiny a názvy / jména mláďat
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Obávám se, že umění vycházet se skupinou vrstevníků je v tomhle rozhodném věku natolik důležité, že kdo to prošvihne, ten to dohání klidně až do dospělosti.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: Ne, vyjednávat s mámou, babičkou nebo paní učitelkou - to je úplně jiná liga (a liší se i ta máma a babička)...
    O jazyk nejde, jde o sociální dovednosti a ty jinak než praxí a to praxí včas nenaučíš.
    Takže pokud bys říkala : OK, chodíme tady do dětského centra, nebo na cvičení s dětma do Orla, nebo tak - to je jiné. Doma tohle nenahradíš.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SANTAL: jojo to chci zavést: teď se bude dělat tato tématika a žádné odmlouvání
    ale jinak vycházet se skupinou dětí myslím nemá až takový význam: děti tedy používají češtinu, vlastně nějaké hry umí ale jinak furt jen běhají a dovádějí.
    Do poslední mateřské třídy mi pak potomek půjde takže si zažije přípravu na školský systém.
    ale šlo mi o to co se tam ty děti učí? názvy stromů? tvary? a víc mě ani nenapadá
    ( o školství nevím vůbec nic ).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: Osnovy byly zrušeny před léty.
    A to podstatné ho doma nenaučíš - to jest: vycházet se skupinou cizích dětí, poslouchat cizí autoritu, pracovat když je takový program a ne když se mi chce - a ne, nejde to uhádat...
    Pro tohle všechno má pak školkař snazší start ve škole - kde je toho bez tak hodně nového...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam