• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    Ahoj kdyby měl někdo zájem, tak se můžete zúčastnit Lampionového průvodu. :)

VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MARKYSHA:
    RYBKA: velmi a velmi díky udělám z toho soupis k 4. narozeninám. i já se ráda vzdělávám a říkanky si ze svého dětství vůbec nemapatuju natož cokoliv jiného předškoláckého
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    VERONIKA22: Pokud bys chtěla knihu, můžeš kouknout třeba na tohle http://www.kosmas.cz/knihy/117173/rok-v-materske-skole/
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Jasně, jenže předpokládám, že když Ty jdeš s dětma na podzim po ulici a brodíte se spadaným listím, začneš s nima automaticky probírat, proč ty listy opadávají, z jakých stromů opadávají a z jakých ne etc., etc., etc. Ne všechny matky takhle reagujou a ne všechny děti to z matek dostanou cílenými dotazy. Z mých dětí se Jr. ptal neustále na něco (co to je, jak to funguje, proč to tak funguje, proč to nefunguje jinak...) a rozhodně nehrozilo, že by šel do školky vědomostma zanedbaný. Kebina je pavlačová drbna, kterou zajímají jen lidi a vztahy, ale kdybych jí občas nepodstrčila i nějakou faktografickou informaci, tak dodneška snad nepozná ani trojúhelník.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANTAL: ale to je příliš zjednodušené, navíc náhradou rodiny přece není školka, škola či jesle, ale dětský domov či pěstounská péče.
    funkční rodina a funkční školka se skvěle doplňují, kvalitní rodina zvládne leccos navíc ve stimulaci rozvoje dítěte po všech stránkách i bez školky, problematická rodina (ať už sociálně, psychicky...) zase naopak může být školkou/školou do jisté míry korigována. zázraky na počkání se nekonají na žádné frontě. ale pokud vím, tak jistě existují výzkumy poukazující na to, že například u depresivních matek vede rané využívání instituce k zlepšení situace, a to i ve smyslu zlepšení vztahu matka/dítě. a určitě toho bude víc.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: o suplování rodiny FAKT nejde a žádná školka, byť to opěvovači integrace opakují, rodinu nenahradí.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LENNI: Nemáš-li problém s hlídáním, udělej si slovenské prázdniny (my je máme ode dnes do neděle) a hotovo :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VERONIKA22: Grada má taky spoustu knih na tohle téma.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: se vstupem do školy...!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MADIETTA: ano mám jen zkreslené důvody podle kterých se rozhoduji. Moc školkových dětí neznám. Uchvátilo mě jen jak se hodně učí básničky a říkanky. Ale automaticky jsem si říkala, že to přece asi není všechno a děti si tam určitě rozvíjí i jiné dovednosti. Neboť pí učitelky ví jak je vést. Tak jsem se chtěla něco dozvědět. Toť bylo asi vše co mě původně zajímalo
    KATIA
    KATIA --- ---
    MADIETTA: na druhou stranu určité znalosti se pak asi budou očekávat v souvislosti se vstupem do školky, takže ono to je I o tom. nemluvě o tom, že to je prostě rozvoj kognitivních dovedností, který se tak nějak v životě prostě hodí.
    věřím, že jsou případy, kdy je úplně ok, když dítě do školky nechodí. ale IMHO průměrná rodina by prostě měla do takové instituce směřovat, protože to prostředí, které nabídne doma, není tak podnětné - a to ze všech možných úhlů pohledu.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    VERONIKA22: opravdu potřebuješ nějaké osnovy, abys "učila" předškolní dítě? Šmarjá, v životě jsem svoje děti nic organizovaně neučila ani s nima nedělala nějaké vzdělávajícně cílené aktivity. Přesto v podstatě ještě než šly do školky, uměly znalostně a dovednostně všechno podstatné - ony se to ty děti tak nějak naučí za pochodu během každodenního života. O tom opravdu školka není.

A ne, já si na rozdíl od většiny diskutujících NEMYSLÍM, že by školka byla pro vývoj dítěte až tak zásadní. Já jsem do klasické školky v životě nechodila, dokonce ani ten předškolní rok, a fakt z toho nemám v životě problémy.

Ale ty opravdu význam školky chápeš trochu nesprávně. Na rozdíl od školy to není instituce, kde mají tvým dětem předat nějaké faktografické znalosti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: Se obávám, že jednoduchá odpověď neexistuje.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: ok napsala jsem to svými slovy. školství mi prozatím bylo utajené a tak budu číst abych fakt něco věděla.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: o suplování rodiny opravdu nejde. jde o to poskytnout dítěti prostor rozvíjet sociální i jiné kompetence také mimo rodinu. pokračuj radši v četbě... :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: já původně doufala, že mi tady někdo hodí nějakou jednoduchou odpověď a nestane se z toho diskuze přes 50příspěvků. Je mi už trapný, že jsme to tak rozvedly. Ale i tak díky: rámcový program google našel a fakt zírám, že máte pravdu a jde o suplování rodiny a sociálních dovedností. no z 50stran jsem přečetla zatím asi jen jednu
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: já vím, že ty víš :-) RVP - obecné info, ŠVP - konkrétní náplň přijatá danou institucí. dohledat informací lze podle mě opravdu hodně.
    a osobně musím říct,že moc nechápu ani to domácí vzdělávání. pokud je prostor osvojit si kompetence jinde, pak ano. pokud mám smůlu a bydlím v lokalitě s nějakou opravdu hrůzostrašnou školou promořenou šikanou a drogama, pak taky ano. ale běžný průměr myslím stojí za "přežití".
    EDERA
    EDERA --- ---
    Já vím. A kdybych nevěděla, tak zjistím nahlédnutím na stránky několika MŠ.
    Tahle školka na mě vyběhla hned z první stránky po zadání "mateřské školy" a zrovna má tematické bloky poměrně pěkně popsané. Pro inspiraci stačí:
    Školní vzdělávací program - Mateřská škola Veltruská 560
    http://www.msveltruska.cz/materska-skola/skolni-vzdelavaci-program.html

Chápu, že někdo chce vzdělávat děti doma a nechce je posílat do kolektivního zařízení. Ale domnívám se, že to chce mít celkem promyšlený systém, uvědomovat si nejenom pozitiva, ale i nevýhody a rizika a pokoušet se je eliminovat.
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: rámcový vzdělávací program se tomu říká
    Metodický portál RVP - Modul Články
    http://clanky.rvp.cz/clanky/P/PREDSKOLNI-VZDELAVANI.html/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam