• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Aha, tak to pak jo :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ad peníze...můj postřeh je, že čím je dítě starší, tím víc peněz stojí...možná neplatíš školkovné, ale platíš za družinu, za x kroužků, boty na větší dítě už taky člověk za pětikilo nekoupí, o dalším oblečení nemluvě...prostě suma sumárum to má jedinou tendenci a to nahoru...zlatý plíny na mimino :-)
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Takové "polosoukromé", firemní. Tak se tam platí takové "polosoukromé" školné. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ještě k tomu čtení, jak tu padlo ... většina mých známých, vesměs inteligentních lidí, se naučila číst v předškolním věku sama. Nějaká ta jednotlivá písmenka člověk kolem sebe potká, i vyptá se dospělých, co to je, a postupně se mu to spojí. Takže když dítě má zájem o čtení, tak se to prostě naučí, těžko mu budete odpovídat "já ti neřeknu, co to je, na to jsi ještě malej". A nenudil se v první třídě nikdo, ono tam ji i tak těch nových podnětů dost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, to je další věc, že je dobré natrénovat to ranní vstávání a vypravování v instituci, kde nevadí, když někdo přijde o deset minut pozdě :o)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Já myslela, že B. chodí do státní...?
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Ale je fakt, že mi kamarádka poslal odkaz na velmi dobře působící soukromou školu - jenže to bych musela jít do práce a vydělávat na školné a pokud možno šetřit,... a že by mě to nějak lákalo... :-)))
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Na 800 školkovného bych s láskou vzpomínala i teď. :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Řekla bych, že ta finanční zátěž taky bude, to jsou pořád sešity, pera, pastelky, vodovky, ve škole se už nefasuje skoro nic, navíc malý děti to neustále ztrácej, takže kupuješ pořád dokola... Myslím, že budem ještě s láskou vzpomínat na 800 školkovného měsíčně ;-)
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Některé věci mi nedocházejí - třeba, že je třeba dítě vyzvedávat. Mně snad nikdy nikdo nevyzvedával, i v předškolní době jsem až ke škole směla sama (respektive s kamarády).
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: tak nějak... to hlídání domácích úkolů je taky síla... protože dokud se to dítě nenaučí číst, tak pokud popleteš rozvrh a nedáš mu spávné věci do tašky, je na tvoji hlavu, pokud ráno zaspíš a nenachystáš svačinu, tak taky, o tom, že dítě se dá vyzvedávat jen v přesně určených intervalech asi netřeba mluvit... zkrátka zlatá školka, to je totiž naprostá anarchie
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Směješ se mé naivitě ohledně finanční zátěže školní docházky, nebo mé hrůze, že budu muset hlídat domácí úkoly? :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: promiň, ale :-DDDDD
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Zas ta škola neleze tak do peněz, ne? Doufám tedy...
    Ale jo, je to teď pohoda. Režim není můj přítel a se školou budu primárně bojovat já, děti až druhotně, obávám se. :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: a to je docházka do školky proti škole naprosto oddychová :-))) přijít a odejít se dá v podstatě kdykoliv a když se rozhodneš, že pojedeš na dovolenou, tak se to nemusí nijak zvlášť řešit, odhlásíš obědy a hotovo...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: taky na tebe mají kecy? U nás ta moje souseda, šíří se, že ona není líná se o dítě postarat, že proto si je nepořídila. Přitom ona s malou nc nedělá, řve na ni, až je to slyšet k nám do bytu, většinu času prosedí u televize, která je zapnutá imrvére, odpoledne ji vezme před dům, kde ji nepustí z pískoviště a drbe. Supr máma.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: do včerejška jsem měla dost depku z nějakých připomínek, když kdosi zahlédl mezi dětmi ve školce naši mladší... docela mne to vzalo a dumala jsem, jestli dělám dobře...
    včera mne z toho probrala kolegyně (a jsem jí za to strašně vděčná...) - a dnes už mne dokonale probrala malá - od rána tu rve toaletní papír, utírá si tím pusinku a nosík (dokonce zkouší smrkat - před námi doteď s křikem zdrhala a nechápala, co po ní chceme) a pak to poctivě háže na přeskáčku do záchodu a do koše, navíc si chce pořád utírat zadeček - za vlast padly už i poslední vlhčené kapesníky ;-)
    od sestry odkouká spoustu věcí, ale ty tři roky rozdíl je tam prostě znát, ty mezistupně se smáznout nedají - a ty teď právě odkoukává od dětí ve školce
    navíc je na mne opravdu hodně fixovaná, co přišla babička na hlídání, tak ji vyřvala - když se objeví teď, je jí sice jasné, že odcházím, ale je za její společnost vděčná a chce po ní víc, než dříve, aby jí ukazovala další věci a aby si spolu hrály - je vidět, že jí ta postupná socializace prospívá - měla tvrdý náběh na silně introvertní dítě, které jakoukoliv invenci se s ní něco učit (babička je původně paní učitelkou na ZŠ) jako omezování - její sestra ve věku 1,5 roku byla podstatně živější a dychtivější na nové podněty a hlavně doslova nasávala nové informace a dovednosti

V žádném případě neříkám, že školka je spásná pro všechny děti. Je to individuální...
    Jen je škoda dítě omezovat v rozvoji a možnostech, protože to aktuálně vyhovuje jeho rodičům.
    ADD
    ADD --- ---
    ILLUZE: Já jsem protiškolková, celý život jsem byla, synovo docházení do této instituce nám působí jen obtíže, místo klidného placatění doma a na zahradě musí manžel syna ráno vypravit, odvézt ho tam, někdo ho musí vyzvednout a přivézt (nemáme školku u nás, dojíždíme), syn nám nosí domů bacily, takže jsme všichni víc nemocní, a ještě za to musíme platit :-))). Jenže když vidím, jak je tam spokojený, že tam funguje úplně jinak, než doma (poslouchá učitelku, uklízí po sobě, spolupracuje, dělá to, co ostatní...), tak to dává smysl. Nebýt toho letního v podstatě omylu, kdy jsem dítě zapomněla odhlásit a pak mi bylo blbé ho odhlašovat dva dny před začátkem školního roku, nikdy bych na to nepřišla, co všechno už chlapec umí, jen se mu do toho doma nechce. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VERONIKA22: pak si ale uvědom, že pokud by to sama chtěla, uměle ji brzdíš...
    navíc dnes většina dětí obzvláště ve velkých městech umí číst již kolem pěti let
    E. uměla počítat do stovky, sotva jí odbyly čtyři roky (bez propojování dvacet jedna, dvacet dva - už v necelých třech letech) - nikdo ji do toho netlačil, počítala si sama balónky a trénovala s Mickeyho klubíkem
    teď si podepisuje všechny obrázky a vypadá to, že má fotografickou paměť, protože si dokáže zapamatovat a ukázat slovo

není to žádný génius - vytočila jsem ji, když jsem ji podepsala příjmením - je to na ni moc dlouhé slovo a odmítá to... nechávám ji být... když přijde - ukážu a vysvětlím...

na jedné straně říkáš, že jim chceš suplovat školku, na stranu druhou... - školka není jen o řádu, školka, pedagog a dětský kolektiv dětem umožňují jejich rozvoj...

mám z tebe tak trochu pocit, že se toho řádu bojíš především ty - nutnosti vstávat a docházet v určitý čas, organizovat chod domácnosti dle dané instituce...
    jen si uvědom - ve čtyřech letech je to ve školce především o hře...
    v pěti už děti přecházejí povětšinou (když se ví, že by mělo dítě jít následný rok do školy) do tzv. předškoláků - a nevím, jak je to jinde, ale u nás tam už více dbají na režim a děti dokonce domů dostávají i první domácí úkoly

a osobně tedy dávám raději přednost tomu, že se dítě nejdříve naučí (a my se podle toho zařídíme) vstávat v určitou hodinu, jíst v dané hodiny, začne se formou hry učit básničky a písničky... a teprve potom si začne zvykat na určitý zásadnější režim a pak na školu
    chci své děti ušetřit toho šoku skočit do toho po hlavě a automaticky jim to zprotivit
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VERONIKA22: na ukazovani světa predskolnimu diteti dle mého nazoru nepotrebujes ani knihy, ani google. Jak uz psala Edera, staci vzit dite (deti) ven a popisovat jim u toho svet kolem. Pada listi, povite si o podzimu, listy posbirate a doma obtiskate, povite si, z jakeho stromu jsou. Fouka vitr, povite si o počasí, doma můžete foukat brckem na kulicky z papiru a honit je po stole. Prsi, můžete koukat, jak delaji kapky kola na louzich, doma je namalujete. Syna třeba hodne zajimaji duvody, proc lidi venku delaji, co delaji, tak vysvetluju, nebo ho ponoukam, aby se sam ptal a lidi mu odpovidaji. Na tohle clovek nepotrebuje mit vystudovanou skolu, ani knihu ani nic jiného, staci jen popisovat okoli. Pisnicky zpivame v aute, když se kluci nudi.
    Na kolecka a ctverecky, pocitani kachnicek, omalovánky, rébusy apod. koupis v knihkupectvi spoustu pracovnich listu a sesitu.
    Rezim mame zhruba takovy, ze dopoledne jdeme ven, po obede mladsi syn spi a se starsim mame hodinu a pul az dve hodiny na prohlizeni casopisu a reseni rebusu/malovani/modelovani/vyrabeni, pak si kluci zas hrajou.
    Socialni interakce a dovednosti nenahradíš, nenaucis, sama nezastanes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam