VERONIKA22: pak si ale uvědom, že pokud by to sama chtěla, uměle ji brzdíš...
navíc dnes většina dětí obzvláště ve velkých městech umí číst již kolem pěti let
E. uměla počítat do stovky, sotva jí odbyly čtyři roky (bez propojování dvacet jedna, dvacet dva - už v necelých třech letech) - nikdo ji do toho netlačil, počítala si sama balónky a trénovala s Mickeyho klubíkem
teď si podepisuje všechny obrázky a vypadá to, že má fotografickou paměť, protože si dokáže zapamatovat a ukázat slovo
není to žádný génius - vytočila jsem ji, když jsem ji podepsala příjmením - je to na ni moc dlouhé slovo a odmítá to... nechávám ji být... když přijde - ukážu a vysvětlím...
na jedné straně říkáš, že jim chceš suplovat školku, na stranu druhou... - školka není jen o řádu, školka, pedagog a dětský kolektiv dětem umožňují jejich rozvoj...
mám z tebe tak trochu pocit, že se toho řádu bojíš především ty - nutnosti vstávat a docházet v určitý čas, organizovat chod domácnosti dle dané instituce...
jen si uvědom - ve čtyřech letech je to ve školce především o hře...
v pěti už děti přecházejí povětšinou (když se ví, že by mělo dítě jít následný rok do školy) do tzv. předškoláků - a nevím, jak je to jinde, ale u nás tam už více dbají na režim a děti dokonce domů dostávají i první domácí úkoly
a osobně tedy dávám raději přednost tomu, že se dítě nejdříve naučí (a my se podle toho zařídíme) vstávat v určitou hodinu, jíst v dané hodiny, začne se formou hry učit básničky a písničky... a teprve potom si začne zvykat na určitý zásadnější režim a pak na školu
chci své děti ušetřit toho šoku skočit do toho po hlavě a automaticky jim to zprotivit