• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNAWA: Jo. a SPOUSTA věcí, které bych uměla naučit - kdyby mě to napadlo. Takže ne já, školka naučila mé děti jíst s nožem. Školka je naučila skládat si pyžamko. atd... Jsem fakt ráda za tuhle zpětnou vazbu, člověk je miluje - ale stejně podceňuje...

Mladší do 3r - které měl v létě - mluvil 5 slov. Od léta chodíme k logopedce, ale i ta se ptala zda jde do školky... A já málem tenhle týden brečela štěstím, když mi můj nemluvící syn na mé "Ľúbim ťa" řekl "Aj ja teba, ve(ľ)mi".
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SANTAL: já úplně vidím, jak B ve školce popojel ve věcech, v nichž se mu věnovat nedokážu nebo mi to nejde, nebaví. V mém případě například zpěv, kterým bohužel vůbec nevládnu, pak vztahy s vrstevníky, sourozence má mnohem starší, hodně popojela i mluva, donedávna ne moc hovorné batole náhle skloňuje, časuje, to nevím, zda je školkou, ale řekla bych, že i to je.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    SANTAL: kde to jsi, to zní jako ráj :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANTAL: tak to je úžasné.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Týjo - platím 13 euro školné (ve státní), a to jen za mladší, ne za předškoláka. To je cca 325 Kč.

Státní školka, 2 třídy do 20 dětí, 2 učitelky na třídu, angličtina se platí zvlášť (40 euro na půlrok, tedy 1000Kč), celodenní strava na jedno do 25 euro (necelých 650). 5 euro (125Kč) ZRPŠ, které se fakt do mrtě využije (návštěvy divadla, solní jeskyně, zoo... každý měsíc něco).
    Deti tam fakt nejsou jen hlídány, jsou vychovávány, socializovány. O nějaké soukromé fakt není důvod uvažovat...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: hehe :-D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: vida:-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: no ad. finance - je docela rozdíl do školky vybavit děti tepláky (nemluvě o tom, že ze sekáče ideál) a je rozdíl klasické oblečení, navíc, když už i ty děti samy díky ostatním spolužákům začnou vyžadovat lepší oblečení, natož značkové

MARKYSHA: Hele, v tuhle chvíli mi je všechno jedno :-))) Malá si na večerní mytí opět sama vzala nočník a poprvé se do něj vyčůrala :-))
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Aha, tak to pak jo :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ad peníze...můj postřeh je, že čím je dítě starší, tím víc peněz stojí...možná neplatíš školkovné, ale platíš za družinu, za x kroužků, boty na větší dítě už taky člověk za pětikilo nekoupí, o dalším oblečení nemluvě...prostě suma sumárum to má jedinou tendenci a to nahoru...zlatý plíny na mimino :-)
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Takové "polosoukromé", firemní. Tak se tam platí takové "polosoukromé" školné. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ještě k tomu čtení, jak tu padlo ... většina mých známých, vesměs inteligentních lidí, se naučila číst v předškolním věku sama. Nějaká ta jednotlivá písmenka člověk kolem sebe potká, i vyptá se dospělých, co to je, a postupně se mu to spojí. Takže když dítě má zájem o čtení, tak se to prostě naučí, těžko mu budete odpovídat "já ti neřeknu, co to je, na to jsi ještě malej". A nenudil se v první třídě nikdo, ono tam ji i tak těch nových podnětů dost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, to je další věc, že je dobré natrénovat to ranní vstávání a vypravování v instituci, kde nevadí, když někdo přijde o deset minut pozdě :o)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Já myslela, že B. chodí do státní...?
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Ale je fakt, že mi kamarádka poslal odkaz na velmi dobře působící soukromou školu - jenže to bych musela jít do práce a vydělávat na školné a pokud možno šetřit,... a že by mě to nějak lákalo... :-)))
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Na 800 školkovného bych s láskou vzpomínala i teď. :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Řekla bych, že ta finanční zátěž taky bude, to jsou pořád sešity, pera, pastelky, vodovky, ve škole se už nefasuje skoro nic, navíc malý děti to neustále ztrácej, takže kupuješ pořád dokola... Myslím, že budem ještě s láskou vzpomínat na 800 školkovného měsíčně ;-)
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Některé věci mi nedocházejí - třeba, že je třeba dítě vyzvedávat. Mně snad nikdy nikdo nevyzvedával, i v předškolní době jsem až ke škole směla sama (respektive s kamarády).
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: tak nějak... to hlídání domácích úkolů je taky síla... protože dokud se to dítě nenaučí číst, tak pokud popleteš rozvrh a nedáš mu spávné věci do tašky, je na tvoji hlavu, pokud ráno zaspíš a nenachystáš svačinu, tak taky, o tom, že dítě se dá vyzvedávat jen v přesně určených intervalech asi netřeba mluvit... zkrátka zlatá školka, to je totiž naprostá anarchie
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Směješ se mé naivitě ohledně finanční zátěže školní docházky, nebo mé hrůze, že budu muset hlídat domácí úkoly? :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: promiň, ale :-DDDDD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam