• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    BEBERA: určitě neznám všechny možnosti, ale kdybych já pronajímala byt tak nikdy nedovolím nikomu aby tam měl trvalý pobyt. Automaticky by mu přece vznikaly právní nároky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VERONIKA22: Na trvale bydliste nepotrebujes vlastní byt (aka hypotéku), jestli chápu tvůj dotaz spravne. Trvale bydliste muzes mit zapsane i v najemnim byte.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    WERKA: já tuhle logiku chápu, ale kde je logika v tom, že platím daně stejně jako obyvatel dolní lhoty, ale prostě neexistuje služba, kterou nutně potřebuju já i moje dítě a kterou bych za svoje daně mohla využít, prostě mám smolíka....podle mě by stačilo, aby obce měly povinnost na svoje malé občany přispívat a to buď formou vlastní školky nebo příspěvků do cizí školky, kam je dítě přijaté...hlavně že ombudsman řeší to, že školka není hlídárna , ale vzdělávací zařízení a tudíž nelze znevýhodňovat matky, které jsou na mateřské....ale že se znevýhodňují děti, které i třeba mají zaměstnané rodiče, ale jaksi nemají vůbec kde být, tak to nikoho netrápí.....srovnávat školku s osvětlením podle mě není fér....školka je vzdělávací zařízení a upírat to někomu jen proto, že je starosta vůl, to je fakt dost divný.....
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: MEDVED007: No jo, ale pokud budeš obyvatel Horní Lhoty, která vrazí peníze do stavby školky a už jí nezbude na veřejné osvětlení, tak asi nebudeš zas nadšená, když do té školky vezmou čtyřleté děti z Dolní Lhoty, kde si udělali veřejné osvětlení a nemají školku, zatímco tvého tříleťáka nevezmou a nádavkem budeš chodit domů od autobusu potmě ;-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    Btw u nás v Kunraticích je potřeba, aby tu trvalé bydliště mělo nejen dítě, ale i oba rodiče. Přesněji teda rodiče mít nemusí, ale dítě tak za každého z rodičů ztratí nějaké body a v důsledku je pak nepřijato.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: jo, taky jsem řešila předškoláka....na obci se mi vysmáli, prý pokud na tom trvám, tak mi místo seženou, ale někde na druhém konci prahy...bo nikde není psáno, KDE se to místo má sehnat....čili jestli o to stojím, tak to učiní bo ze zákona musí, ale mě to bude k prdu....
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    WERKA: ale je na ní, jak s tím podílem naloží...mohl mě vzít čert, když mi všude říkali, že se musím ptát vlastního starosty a občanským tlakem ho donutit ke stavbě školky....a že by se tu v pohodě uživila...obec má dneska už skoro 1000 obyvatel a drtivá většina nově příchozích jsou samozřejmě mladé rodiny....obec měla před cca 15 lety jen 200 obyvatel....než já se nějakým tlakem dočkám školky, tak moje děti budou maturovat :-(

tfuj, jsem fakt, ráda, že už tohle nemusíme řešit, dycky se u toho akorát rozčílím :-(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LUCYA: ano ale rovnou tam strčím i tu menší. v té době to bude věk 3,5roku. Vrtalo mi to dneska v hlavě tak jsem se chtěla rovnou zeptat.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    VERONIKA22: ale tak ty budeš řešit předškoláka, ne? Toho by ti měli vzít všude, nevím teda jak v Praze, ale v Brně to tak je.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: a co je problém obce? Obec má povinnost zajistit (aka, zaplatit jiné obci, pokud vlastní školku nemá) jen místa pro předškoláky, a když nemáš předškoláka, tak máš holt smůlu. Ty jako rodič, ne obec.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MEDVED007: No jo, ale to je věc té obce, ne? Ona svůj podíl na výnosu daní dostane...
    LILY
    LILY --- ---
    BALAENA: u nás naštěstí stačilo jen bydliště muže.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Díky všem za info. To jsou tedy vyhlídky :o(. Hypotéku neplánujeme a bydlení u rodičů už také ne. Takže z toho vychází = bydlet velmi blízko rodičů aby ta spádová školka byla i nadále ta nejbližší. Achich ale chápu privilegia trvale bydlících
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDVED007: já si kvůli školce měnila po X letech bydliště do Prahy, protože školka kdesi u Přelouče by mi byla vcelku k ničemu...
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    VERONIKA22: na praze 12 chtejí aspon nájemní smlouvu aby bylo patrné, že v té časti prahy bydlíte.
    LILY
    LILY --- ---
    BALAENA: mně to v jedné školce nabízeli, akorát jsem v době podávání přihlášek ještě v onom městě vůbec nebydlela, tak jsem jim neměla co předložit.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BALAENA: což je ovšem pěkná sviňárna vzhledem k lidem, kteří jako my normálně platí daně (samozřejmě) nicméně jako na potvoru obec, ve které mají trvalé bydliště prostě žádnou školku nemá....čili v takovém případě si těžce nahraná :-(
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LILY: hodně výjimka. protože obcím se rozdělují peníze z daňových výnosů podle počtu obyvatel, takže obec nebude jevit moc ochoty dotovat školku pro dítě, na které nedostává z daní peníze... pokud by to místo jinak zůstalo prázdné, je to něco jiného, ale pokud tam má dost dětí hlášených, ergo na které peníze pobírá...
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: buď si musí nahlásit trvalé bydliště do toho pronájmu (aspoň dočasně) nebo na zdejší městský úřad (snad nekecám). Nebo teoreticky v některé mš to jde ukecat na to, že jim ukážeš nájemní smlouvu, ale to je spíš výjimka.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    VERONIKA22: Oni ti dítě můžou vzít teoreticky do kterékoli školky, problém je, že děti s trvalým bydlištěm mají přednost. V situaci, kdy jsou školky narvané, je šance umístit dítě bez trvalého bydliště v místě školky mizivá.
    LBW
    LBW --- ---
    VERONIKA22: jj, trvala adresa je nutna...alespon na praze 6
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam