• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    TERA79: Ahoj, já jsem takhle pořádala už tři oslavy, jakože hromadnější, a každý rok jsem říkala, že už nikdy více. I když to bylo venku (na Letné) a bylo krásně, byla s tím šílená práce, připravit jídlo a všechno kolem a tahat to tam na tu Letnou ... peklo. A to, že bylo dětí hodně, bylo spíš na škodu, různě se kouskovaly, občas hádaly a byly naprosto neuhlídatelné.

Rodičům se to sice moc líbilo, ale já jsem málem padla.) Příští rok tak chci udělat jen pro dva max. tři blízké kamarády a třeba i doma, kde se všechny akce od pečení přes hraní mnohem lépe kontrolují. Pořádání velkých oslav, což znamená i velký počet dospělých, je zkrátka nad moje síly.

Jo a jinak tip na oslavu od mojí kamarádky: Pro dvouletou dceru uspořádala narozeniny v kavárně Divoké matky a bylo to moc fajn. Díky herně a volné místnosti se děti fakt zabavily a pití a jídlo tam bylo zajištěno.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TERA79: Samozřejmě, že nemusíš. Jiná věc je, že děti ty narozeninové oslavy fakt rády, a to nezávisle na tom, jestli jsou oslavencem nebo "jen" hostem. V 2+1 chápu, že je to prakticky nerealizovatelné. Podle mých zkušeností jsou dobrou (a cenově přijatelnou) alternativou mateřská centra, kde se dá ten prostor pronajmout. Některá nabízejí, že dodají i "baviče", ale samozřejmě se inciativě meze nekladou a můžeš si navymýšlet hry sama. Taky záleží na tom, kdy má dítě narozeniny - v měsících příznivějších na počasí se to dá pojmout i jako outdoorová aktivita (zažili jsme oslavu jako piknik ve Stromovce, vstupní náklady minimální, efekt zaručen).
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Mám dotaz ohledně "slavení". U Bobule v MŠ, když má dítě svátek či narozeniny, by dítě mělo dotlačit pozornost v příslušném počtu, protože se mu tam zjevně přede všemi popřeje a dostane malou pozornost. Již minulý rok mi bylo oznámeno, ať nic nepeču, že o to děti nestojí, že lepší jsou lízátka, bonbonky aj. Inu dobrá, byť s tím moc nesouhlasím, tak nějak to z dětského pohledu chápu. B pokud si má vybrat mezi domácím koláčem a lízátkem, vyhraje lízátko. Spíš jsem měla na mysli, takové ty privat párty. Jakože najdu ve skřínce pozvánku, musím potvrdit účast a pod. Bobule jich takhle již pár obrazila, vždy nadšená, ať už byly akce u dětí doma nebo v nějakém koutku. Jde mi to, jestli tohle musím udělat taky? Rodiče oslavence tomu věnují čas a finance, B samozřejmě dotlačí dárek ve výši cca 150 kč + květina mamince oslavence. Upřímně pirátský svět ve Šterboholech není zase taková hitparáda dtto McDonalds, o penězích nemluvě, a u nás doma v 2+1 je dětská oslava pro mne krapet silný šálek kávy. Co si o tom myslíte?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    U nás ve školce taky není jídlo žádné terno, ale aspoň k dopolední svačině mají kousek ovoce nebo zeleniny snad každý den, k tomu většinou chleba s pomazánkou, někdy jogurt, sladkostí typu sušenka jsem si tam zatím nikdy nevšimla. Odpo nevím, dcera chodí po o a za jídlo platíme o tu sváču míň.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LBW: Naše školka vyžaduje, abychom nechávali při špatném počasí ve skříňce ponožky navíc - ty vemou děti na nohy a natáhnou nahoře přes spodek tepláků když jdou ven - aby nebyly konce mokré a umolousané :-) Stejně tak tam musí zůstat pršiplášť.
    Ven - procházka nebo dvůr (v lepším počasí) jdou, pokud neprší (nelije, nejde o pár kapek).
    Nyní navíc 5+ mají dvoutýdenní intenzivní (každý den) nácvik plavání v bazenu.
    Jdou po obědě, zatím co "malí" spí (nemáme třídy dle věku, je to "školka rodinného typu", tedy v jedné skupině jsou od nejmenších po největší - a pomáhají si, mají trošku jiné aktivity třeba u kreslení a tak). Stejně tak je po obědě (půlka doby spánku) angličtina pro největší, předškoláky - tyto 2 týdny je posunuta po bazenu a svačině - zvykáme na dlouhý den .-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    MAKU: teda odpolední svačiny ne snídaně :-D
    MAKU
    MAKU --- ---
    ILLUZE: syn fasuje snídaně denně - chodí domů poO. Včera chleba s taveňákem - ten je každý týden a často ke všemu "šunkový", dneska houska a marmeláda, pak bývá pytlíček s cereáliema, sušenka, koláč, pečivo s máslem nebo ramou. 0voce cca 1x týdně. Děs běs :-/
    LBW
    LBW --- ---
    QUAACA: bylo tam 10 chlapecku ve stejnem kostymu kostry (asi i ze stejneho obchodu), akorat my meli motorkarskou helmu k tomu :D

MEDVED007: me stve, ze prcek prosedi celej den uvnitr :/ zitra se musim zeptat jak to teda je s chozenim ven...tusim, ze malsi ucitelka bude bleptat a ta stara, ze se bude tvarit dotcene
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LBW: u nás se taky "ka" doma (ani se jí nedivím, chce to svůj klídek)
    a jak dopadl karnevalový kostým?

u nás na procházku taky chodí denně, vyjímečně nejdou. a chodí na hřiště.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LBW: naše naopak chodí ven nonstop, letos snad nepamatuju den, že by venku nebyli....nechtějte vidět, jak vypadají ty boty....denně je fakt mýt nebudu :-)
    LBW
    LBW --- ---
    QUAACA: u nas teda "ka" zasadne doma :D

Co me ted zarazi je, ze decka skoro nechodi ven, max na prochazku po okoli - po asfaltu misto aby litali po zahrade. Minuly tyden nebyli 3 dny po sobe venku...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    k těm termínům "po O" a "po spa" jsem se dnes dozvěděla, co ještě ve školce frčí. "ka" a "neka"
    (kamarádím a nekamarádím)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Naše školka (kterou fakt opěvuju) teď dělala týden pomazánek - rodiče se mohli kouknout na všechna jídla co měli děti přes den + ochutnat pomazánku na jednohubce a vzít si recept na papírku - já nevěřila, že špenátová pomazánka je takové labůžo! :-)
    A ještě jsme si mohli koupit sešítek receptů polívek, taky školkových a skvělých...
    gothaj v tříobalu fakt nehrozí :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    JELLYBEAN: tam by byl Bart šťastný, brokolice, špenát a fazole jsou jeho zlatý trojboj :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    JELLYBEAN: do naší školky vozí jídla ze základky :-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    Jinak ja uz tedy deti ve školce davno nemam, dochazim tam jenom na krouzek. Mam deti na ZŠ a kam se hrabou blafy ze školky. Bude hur mile damy :-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    tak u nas boj o jidelniček vyvrcholil dvoucentimetrovym platkem gothaje usmazenym v trojobalu :-) To byla posledni kapka i pro zrizovatele a vedouci stravovani zacal delat nekdo jiny.
    Ted je to jiny extrem. Po prichodu nove pani reditelky, s celkem osvicenym pristupem, se najelo na zdravou vyzivu a nastal problem s tim, ze to deti nechteji jist protoze jim to nechutna (brokolice v páře, čerstvý špenát, luštěniny a tak). Nedavno jsem slysela maminky v šatne : "Proc jim k ty čočce nedaj aspon opečenýho buřta?" :-))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: jenže B je ve školce nejmladší ;-) On tedy běžně chodí domů před obědem, ale mají svačinu, co se jí lžičkou tedy (jogurty, mléko s něčím, taky asi dost hnusy) nebo tedy chleba s něčím. Někdy když se vrátí procházky dříve, dostane i polévku - přítel ho viděl opakovaně, jak tu jí naprosto vzorně.

LUCYA: vepřové mají k obědu skoro pořád, zatím to tedy neřeším, protože B tam na obědy není, ale jinak jídelníček považuju za slabé místo.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ILLUZE: u nás ve školce naštěstí dobrý, neslazené pití celý den /voda s citronem/ nebo ředěný mošt, svačiny chleba s pomazánkou. K svačině teda pití slazené - kakao, čaj. Na můj vkus mají v jídelníčku moc vepřového, snažím se o víkendu připravit nějaké ryby nebo něco hodně zeleninového, jinak se to asi řešit nedá.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: jj, starší, když do soukromé školky nastoupily loni o dost mladší děti, začala neskutečně prasit - a trvalo prakticky až o nástupu do státní školky, než začala jíst zase nějak normálně...
    rostli jsme z toho

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TRISSIE: my se pravidelně dozvídáme, že máme velmi žravé děti, že si jsou schopné i 2 x přidat - pokaždé je ubezpečuji, že doma najíst dostávají - jen holt mají ve školce ty mini dětské porce a navíc asi věci, ke kterým se tak často doma dřív nedostaly (určité druhy pudingů, slazené čokoládové mléko apod.)
    může být, že i vašemu malému to je pak málo...

P.S.
    aktuálně teď zvažujeme, jestli řešit (ale zatím to tedy odkládáme) skladbu jídla - malá teď párkrát vyfasovala při odchodu po obědě svačinu domů - no suchý rohlík a jakási Bébéčka (ochutnala jsem - hnus fialovej, co měl na obalu, že se jedná o krémovou jogurtovou náplň) nebo jiný druh sušenek
    čekala bych nějaké pečivo s pomazánkou, nebo ideálně ovoce či zeleninu...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: B to má naopak. Co chodí do školky, doma u jídla kničí, že chce, aby ho krmila a jí úděsně. Ve školce jí vzorně. Nejspíš jen prevítovina.

EDERA: to taky nechápu.

NIENNA: Já mám s příborem trauma z domova, protože naši používali příbor pouze v neděli... Asi jsem fakt z divných poměrů :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam