• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: dneska jsem si ve školce všimla, že předškoláci už nacvičují písmenka a vlnky, mají to vystavené na nástěnce
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: co vím, tak už ve školce se po dětech běžně chce, aby se uměly podepsat a nepřijde mi to jako nepřiměřený nárok....přeci jen od vlastního jména se obvykle odvíjí zájem o ty ostatní písmena....
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    MARKYSHA: mám na to uplně stejnej názor
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Toník taky počítá, zatím do šesti, pak už to matlá a pozná M jako máma a T jako Toník, ve dvou a tři čtvrtě, ale stejně si myslím, že počítat a psát je na škole a na rodičích trénink udržení pozornosti a schopnosti delší dobu sedět, správné držení tužky, správněho sezení apod.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ILLUZE: já u staršího syna celkem přesně vím, jak se číst naučil, ten se fakt zajímal, cíleně se na písmenka vyptával, naučil se podepsat a napsat máma táta, ale dlouho si nespojoval, až pak mu to jednou seplo. U mladšího nemám tušení, jednoho dne jsem zjistila, že si pro zábavu hláskuje slova a za pár dní přišel a přečetl mi Ferdův slabikář. Ten se to zjevně naučil osmózou. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EVIANAIVE: v pátek jsem zavítala do knihkupectví a náhodou jsem narazila na přihrádku "knížky pro předškoláky" - jsou to regulérní učebnice, na co by se mělo dítě do školy trénovat - přiznám se, že mne po jejich prolistování oblilo... buď je z nich většina přehnaná v nárocích na dětech v tomto věku, nebo my jsme byli mimo - s některými úkoly bych měla sama co dělat tak ve čtvrté třídě

YENNEFER: ano, a i z toho důvodu jsme se nakonec rozhodli nedat E. do školy předčasně (je říjnová) - umí to, co by mělo umět dítě, nastupující do školy - jenže při představě, že se dostane do kolektivu dětí, které jsou ve skutečnosti o rok dva starší, jsme to prostě vzdali - báli jsme se, že to prostě nedá ani fyzicky, ani psychicky

KFF: starší dcerka se to začala učit u sledování pořadů typu "Barny a jeho přátelé" a "Mickeyho klubík"
    v cca třech letech uměla napočítat do dvacíti a do stovky pak šla po desítkách
    je to spíše o hře, do které nás zapojuje sama - počítaly jsme společně třeba míčky, co jsme uklízely do sáčku
    u písmenek se rozvíjí od svého jména, pak chtěla, abych jí napsala jméno sestřičky, nebo jak se píše "máma", ráda si hraje s magnetickou tabulí, kde má písmena

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KFF: vyplyne to naprosto přirozeně, mladší syn se naučil číst, ani nevím jak.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KFF: Naší nejstarší je 4,5 a akorát teď ji písmena začínají zajímat, začíná se na ně ptát, hraje si, že píše apod. Počítání oťukává asi půl roku, mám dojem, že to začalo hrou na schovávanou :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YENNEFER: YENNEFER: MADIETTA: naprostý souhlas...
    starší syn je únorový, takže by měl do školy nastupovat v 6,5 letech a absolutně si neumím představit, že by měl jít o rok později třeba jen proto, že neumí abecedu...teď má 5, čísla ho zajímají a baví a tak je umí, ale písmenka ho naprosto netankují a nutit ho se to učit mi přijde zcestné...jak říkám, má 5, má nárok si hrát a bavit se...
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Sportka je taky synova oblíbená, říká si to s pánem včetně těch frází okolo. :-)
    Mám pocit, že neznám moc rodičů, kteří předškoláky cíleně něco učí - stačí jen děti neposílat do háje při každé otázce. :-) Blbý je, že teď už syna do háje posílat musím, ne, že bych mu nechtěla odpovědět, ale že vůbec neznám věci, na který se ptá. Takže u nás po synově dotazu často následuje moje zuřivé klepání po mobilu a hledání na googlu. :-) Akorát se obávám, že než doroste školního věku, všechno to zapomene a ve škole ho to vůbec bavit nebude. :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KFF: starší dcera uměla půlku abecedy ještě neměla dva roky...čili by bylo hodně divný, kdyby to v šesti neuměla komplet....a ano, zajímala se, ptala....tak je přeci nesmysl, abych jí říkala, že to jsou brouci a ne písmena....ale třeba kolem dvou let jí to hrozně zajímalo a pak dva roky vůbec....přesunula zájmy jinam...čísla se naučila ze sportky, která bývala po večerníčku....já to zjistila až zpětně, jsem si říkala, kde na to došla a tam dycky letí číslo a pán řekne jaké číslo to je a další....a tak se to naučila....
    mladší to samozřejmě odkoukala od starší.....
    ale my máme obecně děsně zvídavé děti, za knížky z úkoly jsme zaplatili asi milion, protože každá dcera měla období, kdy to milovala a chtěla furt vyplňovat, obě milujou encyklopedie a tak....nejsou takové všechny děti
    KFF
    KFF --- ---
    Ad psaní a počítání - Vy (se staršími dětmi) to ty děti nějak cíleně učíte nebo si na to přicházejí samy, ptají se vyplyne to?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    YENNEFER: ano, a to mi právě vadí. Proč by dítě nastupující do školy správně mělo být takhle znevýhodněno? Můj syn to teda nepocítil, protože číst i počítat při nástupu do školy uměl a znal milion věcí navíc, ale kdyby neuměl, což nemusí?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    YENNEFER: ono se to docela zmírnilo....od loňska rodiče za děti, které mají odklad, ve školce platí a jak bych tomu nevěřila, tak to fakt hodně lidí zvažuje a radši dají dítě do školy, která je "zadarmo"
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MEDVED007: protože je fakt strašná spousta dětí, které nastupují později, tudíž spoustu věcí už umí, takže ty mladší a ty co to neumí jsou dost znevýhodněny... osobně si myslím, že je těch odkladů zbytečně moc...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    YENNEFER: starší dcera je narozená na konci května a šla normálně, číst uměla a jak mě dycky všichni strašili, že to bude blbý, že se bude nudit a kdesi cosi....jak jsem byla ráda, že to umí....byl to totiž fakt standard....učili se písmena takovým fofrem, že děti, které je neznaly aspoň v tiskacím tvaru se těžce nechytaly....
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MADIETTA: hlavně dítě, které jde naprosto normálně v těch šesti letech, v současné době bývá poněkud znevýhodněno.. přece jenom mezi spolužáky, kteří jsou vesměs o rok, dva starší se to v tomhle věku docela pozná...

MEDVED007: ano, v osmi letech by už většina dětí číst a psát měla umět .-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Když si vezmete, že v jiných evropských zemích je šk. docházka povinná od 5 let, v Severním Irsku dokonce od čtyř!, tak mi naše odklady, kdy jde dítě klidně taky prakticky v osmi letech, přijdou opravdu scestné. Pomalu abych se styděla, že můj syn, narozený v dubnu, šel skutečně v těch 6 letech a 4 měsících.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    tak když je školka vzdělávací instituce, proč by se neučily počítat a psát už tam?.)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ORIKA: hele, ale tohle fakt umí dneska drtivá většina dětí...a ť se ti to líbí nebo ne...čili pokud to tvé dítě nebude umět, tak bude mít ve škole značný handicap....aspoň na začátku....je to prostě fakt a školy to tak musely začít brát....tvářit se, že všechny děti neumí nic, když půlka z nich čte a většina druhé půlky umí všechna písmena, tak to je prostě nesmysl....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam