MEDVED007: Bože, já šla do ZŠ před 35 lety a do 20 napočítat uměli všichni - neb všichni byli ve školce a tam nás to naučili (no a pak byly ještě zvláštní školy...)
Sčítat do 5 byl taky standardní požadavek testující školní zralost. Kua, 6r dítě si snad má umět koupit to lízátko samo, a použít u něho peníze - a taky je znát. Uměli jsme to my, umí to moje děti, žádná vysoká matika to není.
Syn uměl písmena, používal to třeba u PC aby naťukal dle diktátu do vyhledávání co chtěl (nespojoval to). Předevčírem přišel za mnou, ať ho naučím číst (v září jde do školy). Tak jsme si sedli, ukázala jsem mu jak se spojují písmena do slov, za hodinu slabikoval své knížky. Nepošlu ho někam, že ho to budou učit za půl roku, když CHCE. No a teď chce "číst" několikrát za den (ještě to dělá se mnou, pod dozorem)
MARKYSHA: Připravovala třeba s tou výslovností - šel v 5r k logopedovi a cvičili jsme dle příkazů (pomohlo). Nešla bych, neuměl by, BYLA BY TO MOJE VINA. Že ovšem patlá tvůj ani 3r - že? - si neber, ono se kdeco musí dovyvinout.
A jinak jsem kupovala takové ty knížky pro předškoláky - protože je to ZÁBAVA, taky - no a tam jsou ty věci co musí umět, jako říci co je větší/menší, co je hladké, drsné, co má tvar kruhu a že střecha je jako trojuhelník. Nic, co je nějak náročné - a dá to i IQ 85, mezi náma.
Dále se oplatí malovat s dětma - to aby se cvičila jemná motorika rukou - to jim pomůže správně psát. Ideální jsou velké papíry přilepené na dveře, po kterých maluje a pracuje celou rukou - a hlavne rozpohybuje zápěstí. Toto se samozřejmě hodí i mimo školu a psaní, cvičit jemnou motoriku :-)
ZEMINO: Zajímavé, já necvičila s dětma před zrcadlem... ale dostali třeba úkol dělat pohyby jazykem (cvičit sval, příliš líně ležel na dně pusy...)