• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ZRK
    ZRK --- ---
    RACHEL: Aha, já jsem koukala do těch bodových hodnocení, na základě kterých pak školka děti přijímá a tam právě mají třeba 10 bodů za to, že je dítě hlášené k celodenní docházce. Nic víc tam nepíší. Tak jsem myslela, že to funguje stejně, jako jsem zvyklá třeba z mateřských center, které taky nabízí "školku".
    Každopádně asi mi spíš vyhovuje nahlásit ho takto celodenně celotýdně, protože pak odpadá závazný výběr doby a dní předem a můžu se rozhodovat prakticky "za pochodu", což já nejradši.
    YENNEFER: To je fakt, že by to asi vypadalo podobně. Teď děti budí mě, ale je mi jasný, že jakmile to bude obráceně, asi nebudou zrovna nejmilejší. Trochu se toho všeho začínám děsit. Jsem si to tak nějak všechno představovala "jak Hurvínek válku"...
    MEDVED007: No... Mě osobně by asi vyhovovalo dělení do dvou kategorií - na děti od 2,5 let a předškolní děti.
    Ale na takové jsem zatím nikde nenarazila, bohužel. Jen na buď třídy smíšené, nebo zbytečně dělena do mnoha věkových kategorií a já bych byla docela ráda, kdyby mohli kluci chodit spolu.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ZRK: Nikde nemusis hlasit, ze tam nebude pet dni v tydnu. Ve statnich skolkach nefunguje system castecny (jen dopoledne/odpoledne, jen nektere dny).
    Proste ho tam prihlas a holt nekdy neprijde, coz nahlasis predem treba kvuli obedum.

Je to skoda, mohly by se deti treba dve delit o jedno misto ve skolce, jeden dopo, druhej odpo.
    Ale ve statnich se proste prihlasujes oficielne na celodenni dochazku, ale v realu to nemusis splnovat.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZRK: školka za bukem je nej volba.. protože jinak vypadá režim s dojížděním do školky na mateřské nějak takto: ráno vypravit a vykopat dvě děti, kdy minimálně jedno se vzteká, narvat je do autobusu společně s davem lidí jedoucích do práce, přežít tam těch (v mém případě) 10 minut a běžet do školky, kde odevzdat to starší dítě, s mladším jet zpátky domů, cestou nakoupit, doma rychle uvařit, něco poklidit, dát mladšímu oběd a rychle stihnout autobus, který jezdí dvakrát do hodiny, takže opozdit se nelze... a tohle každý den, dokud to školkové dítě neonemocní...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDVED007: smíšená třída vyhovuje mrňatům, protože je ti větší táhnou dopředu. nejstarší děti ale ve smíšené třídě tak trochu krní.

syn byl ve smíšené třídě dva roky. první rok před ním byli ještě předškoláci, dotahoval se k nim, super. druhý rok byl on ten předškolák a nebylo to vůbec ono...

ostatně naše školka tehdy začínala, zavedla smíšené třídy, po dvou třech letech začala dělit na menší a větší. věděli proč.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZRK: já jsem zase proti smíšeným třídám, připadá mi to jako kravina....dítě tříleté a šestileté má zcela jiné potřeby a schopnosti a pro učitelky je velmi náročné vyhovět všem....a tím pádem o to víc potřebují děti disciplinované, aby to nějak šlo.....
    ZRK
    ZRK --- ---
    ZRK: Hlavním pozitivem jsou pro mě ty smíšené třídy.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Dobrá tedy, řekla jsem si, že bych mohla zkusit státní školku při dodatečném zápisu již teď. S největší pravděpodobností my syna nevezmou, jelikož ho tam ještě nechci odkládat všech 5 dní v týdnu a splňuje nejnižší možnou věkovou hranici... Ale za zkoušku nic nedám.
    Mohu tedy poprosit o reference na tyto školky? Webovky má pouze Čínská a Sbíhavá, obě vypadají vcelku ok.
    "Dodatečný zápis do Mateřské školy Čínská, Mateřské školy Emy Destinnové při ZŠ Emy Destinnové, Mateřské školy Čtyřlístek při ZŠ Na Dlouhém lánu a Mateřské školy Sbíhavá proběhne v posledním týdnu srpna."
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CATSIAM: no vzhledem k tomu, že je to úplně nová školka, tak ta obava na místě, aby jí ty malé dětičky nebrzdily. Jinak jsem taky zvědavá, příští rok tam zkusím Tondu přihlásit.
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    Honzík bude od září chodit do školy na Dlouhý Lán Praha 6. Teď tam budou otevírat i státní školku (jednu třídu). Přemýšlíme, že bychom tam přihlásili Aničku. Ale máme obavu, aby tam nebyla jediný předškolák.
    Na druhou stranu by to ušetřilo kapku času - mít děti na jednom místě.
    Co si o tom myslíte?

Honzíkovi vyhovuje montessori systém, takže půjde do třídy s touto výukou, školka bude taky montessori.
    Vypadá, že u Aničky je jedno, který systém výuky má. Zatím ji mám ve státní "normální" školce na Praze 5 velmi blízko svého zaměstnání. Od září by šla do třídy, která je ve škole a budou tam děti s odkladem a předškoláci.
    Počítám s tím, že to dopadne jako vždy - v 99% budu obě děti vozit já ...
    ZRK
    ZRK --- ---
    IBERIA: Tam je právě ředitelkou ta kamarádka, mají to nějak rozdělené a mají jak normální, tak montessori. Od montessori mě od začátku odrazuje.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Je tu někdo z Kolína? Jaká je tam situace ve školkách?
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    ZRK: ms palecek zrizuje rc palecek, ktere se hodne specializuje na montessori pedagogiku... Mozna jsi to nekde vycetla, v tom pripade se omlouvam...
    ZRK
    ZRK --- ---
    ADD: A která z těch státních školek tu má tu nejlepší pověst? Nechám si poradit, proto jsem tu. Jen, jak jsem psala, děsí mě představa, že by měl být v jedné třídě a jednou kantorkou spolu s dalšími sedmadvaceti dětmi.
    RACHEL: děkuju, z tvého příspěvku žádnou kritiku necítím. Ani jsem ji tu v takové míře nečekala. Prostě jsem chtěla reference a rady, tipy na konkrétní školku. Některé připomínky (odečtu-li fakt, že pobouřil požadavek mladšího kolektivu) jsou velmi k věci a samotnou by mě tak asi nenapadlo přemýšlet. Např. ta doba dojíždění. Říkala jsem si, mám auto, brnkačka dojet kamkoli. Ale máte pravdu, zjevně je opravdu nejlepší cesta volit školku "za bukem" nebo prostě co nejlépe dostupnou (třeba do centra po A trase metrem dvě tři stanice). Počítat dopředu s případnou nemocí ať už dítěte nebo mě samotný mě třeba nenapadlo vůbec. A s tím, máte pravdu, bych počítat měla též. Hlavně v zimě to bude "legrace".
    Já to Montessori tolik zmapovaný nemám, pročítala jsem se pouze diskuzemi, poslouchala právě tu svou kamarádku ředitelku, která má pod sebou jak "obyčejnou", tak právě montessori školku. Plus právě počítala s možným rizikem, že jednou třeba přijde finanční krize a pak by eventuelně museli způsob výuky změnit a bude-li minimálně starší takový cíťa, jak se zatím zdá, bála bych se, aby to s ním nějak znatelně nehnulo. Asi je tohle otázka spíš základní školy hlavně až.
    ADD: Já vím, ale zase je tu riziko, že pokud bude pak taková učitelka na mě házet nelibé pohledy a pronášet nějaké mě nelibé hlášky, tak se brzy neudržím a vznikne konflikt. Nesnáším, když někdo soudí podle vzhledu, orientace nebo životního stylu a dokážu (pokud mě někdo dráždí delší dobu) vylítnout jak čert z krabičky, až se pak zpětně třeba za sebe i stydím. Takovým konfliktům bych se právě ráda vyhnula předem.
    EDERA
    EDERA --- ---
    YENNEFER: Mám žebříček: 1. co nejblíž, pokud možno pěšky, 2. je-li pěší varianta nemožná nebo nepoužitelná, tak autem na cestě do práce, 3. nelze-li ani to, tak dobře, dojedeme, 4. přes Vltavu nikdy.:-)

K bodu 3 mám bohatou praxi - jeden školní rok jsem vozila dítě z Vinohrad do školky na Budějovickou a pak jezdila do práce v centru a jeden školní rok jsem vozila dítě z Hájů do školky na Žižkov a pak jezdila do práce na Pankrác. Přitom varianta Háje-Budějovická-Pankrác by byla příjemná a Vinohrady-Žižkov-centrum ostatně taky.:-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    EDERA: já ti nevím, pokud panuje kalamitní stav, tak je to taky chuťovka :-) cestou tam tři bouračky a cestou zpátky objížďka, protože neprůjezdná silnice, tam samozřejmě šílená zácpa a díky tomu i pozdní příchod do práce... prostě aby to bylo co nejblíž a co nejmíň komplikované
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: V Praze bych to ještě specifikovala - možná jsem i ochotná dítě někam vozit, ale nesmí to být přes Vltavu. Což je poučení, které jsem si vzala z období po povodních v roce 2002. A ačkoliv od té doby už to nikdy nebylo tak strašné, tak i v normálním provozu je překonání řeky bod, na kterém se to pravidelně zadře.
    ADD
    ADD --- ---
    ZRK: A mimo hlavní téma: pokud se někdo chová k někomu, kdo vypadá jako výstřední osmnáctka, jako k výstřední osmnáctce, nevypovídá to nic o jeho pedagogických schopnostech vůči tříletým dětem. ;-)
    Mimochodem, já jsem celkem ráda, že ve školce praktikují jinou výchovu než já doma, protože je tak větší šance, že někdo z nás bude úspěšný. :-) Vzepřela jsem se jejich snaze odnaučovat syna z plen tak, že ho nechají počůrávat před dětmi, a v tom moji vůli respektovali, a ve zbytku to vypadá, že jejich vzdělání a praxe jsou větší zárukou kvality než moje obava "aby moje robátka nestrádala". :-)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Jenom zopakuju, co uz tu zaznelo - do statni u nas se syn nedostal, od 2,5 chodil do soukrome par minut pesky od baraku a hned pred skolkou je zastavka busu, takze muz hned jel po predani ditete do prace.

statni skolka nam nabidla misto jinde, ale to uz je pul hodiny busem jedna cesta a to jsem odmitla a radsi platim za soukromou bliz.
    kdybych musela do prace a nemela penize na soukromoi, tak to vezmu, ale kdyz nemusim, tak si tu druhou materskou chci uzit a nedelat jen sofera a travit cas v mhd.

ted je v soukrome jine, cesta pet minut autem, ale pripocti si oblekani a obouvani sebe a deti, svlekani ve skolce, cesta zpatky, celkem pul hodina.
    to se da a zatim me to nestve a vidim, ze syn je ve skolce spokojeny, ale jsem zvedava na zimu...

plus kdyby mel jit jen na dopoledne, tak si to spocitej. nekritizuju te, jen radim ze sve zkusenosti...

a i tech pet minut je na benzinu znat, nejak to ubyva podezrele rychle nez kdyz chodil do skolky pesky.

kdyby sel na dopoledne, budes doma nejdriv v pul devaty, v devet. a ve dvanact abys uz zase vyrazela do skolky a to nemluvim o ceste pres centrum.

jeste k tomu Montessori - chapu tvuj argument, taky jsme tohle resili, nez sel do montessori skolky. ale jako vzdy, je to o lidech. vim montessori skolkach, kam bych sve dite nedala, ani kdyby to bylo zadarmo, nebot ucitelka je vystresovana nevyrovnana osoba. na druhou stranu, synovi to dost prospelo, je samostatnej, uklizi si po sobe a pokud tedy chces citlivy individualni pristup, tak tady ho najdes. ale tech alternativ vychovnych je dnes hodne.

ano, je to rozhodovani priorit: penize, lokalita (dojizdeni, parkovani), pristup k diteti...

ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Tohle považuju za hodně důležité. Ono i když člověku ze školky zavolají, že dítěti je blbě, ať si ho odvezu, tak jezdit s ním a mladším 45 minut je o nervy a o zdraví - v případě MHD nejen mých dětí, ale všech spolucestujících. Je celkem fajn mít dítě ve školce, kam chodí i děti přátel, kteří bydlí poblíž nás - ony chvíle nouze přicházejí a pak je pomoc k nezaplacení.
    Moc nerozumím snaze shánět soukromou školku daleko od domova, když okolo Kulaťáku je x státních školek, které mají tu nejlepší pověst. Za ušetřené peníze jde mladší dítě v případě potřeby umisťovat do speciálních kroužků pro děti jeho věku.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZRK: pokud to jde, dala bych kritérium lokality hodně vysoko. Vozit pravidelně někam děti je vopruz, ať už autem v zácpě nebo MHD narvanou ve špičce, zvláště pokud se dítě blbe vyspalo nebo mu ve školce někdo šlápl na kuri oko. Přeprava deti do školky či školy je v mem rodičovské top tenu hruz hodně vysoko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam