• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ANICKAJEDNICKA
    ANICKAJEDNICKA --- ---
    RACHEL: asi ju, je to docela mozny, ze to bude jen mistni zalezitost, nepatrala jsem po tom:)
    ZRK
    ZRK --- ---
    Tak já mám výhodu, že jsou kluci od sebe rok a půl. Z toho starší je prosincový a mladší květnový. Tudíž spolu by mohli být teoreticky ve školce již od příštího září. Do školy určitě pak jednou každý zvlášť, to je jas. Odklad imho u staršího nehrozí (moji sourozenci tak chodili spolu, protože sestra měla odklad a byli od sebe 14m).
    A nebojím se, že by měl být mladší stínem staršího. Aspoň doteď to tak nevypadá. Naopak bych je ráda stmelila.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ANICKAJEDNICKA: to je fajn, ale to je asi nejake mistni rozhodnuti reditelky, ne?
    nam reditelka ve statni skolce tvrdila, ze ze zakona se dite hlasi k celodenni dochazce a jak hodne bude chodit je proste na rodicich...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: ta , co jsem o ní psala, to byla taky státní školka....ale nakonec mi mladší chodila do školky, která taky měla dvě třídy, ale protože byla pobočkou "velké" školky o x třídách, tak se jelo velmi striktně podle principu smíšených tříd....naštěstí to byla nová školka a tudiž tam v prvním roce nastoupila hodně tříleťáků včetně toho našeho čili tam nebylo to smíšení tak brutální, těch stejně starých tam byla převaha....letos ale všichni odešli do školy a teď už to tam namíchané bude.....taky dcery učitelka velmi silně uvažovala o odchodu....chce s dětmi smysluplně pracovat a zjistila, že ve smíšené třídě je to prostě velký problém a je to spíš hlídárna než co jiného....tak asi půjde jinam, kde jsou třídy oddělené....pro školku velká škoda, protože je výborná
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Naše státní školka měla taky jen dvě třídy na stejném principu mladší/starší. Plus dvě mikrotřídy-speciálky pro děti s různými poruchami.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BALAENA: do takové chodila dcera jako do první...malá o dvou třídách - malé děti a velké děti a když někdo měl sourozence, který to v malých nedával, tak nebyl problém, aby do doby než to dá trávil větší část programu s velkýma....pro dvě děti ideální, ale bohužel mi tam vzali jen tu starší, mladší ani omylem, měli jsme špatné bydliště....

ZRK: ono není od věci, když jsou sourozenci od sebe...jasně, starší toho mladšího podpoří, ale tím výhody končí....já úplně viděla jak mi mladší dcera ve školce vyrostla, když šla starší do školy....do té doby byla ocásek, který se jen táhl za ségrou, neměla vlastní kamarády, hry....jak ségra odešla, byla sama za sebe a moc jí to prospělo...mladší jsou často ve stínu starších, zvlášť pokud jsou starší průraznější typy a nemají šanci je v něčem předehnat....u nás naštěstí ten souběh trval jen půl roku...akorát na adaptaci a pak už samostatný školkový život, ideál
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZRK: Ve školce, kam chodil syn, jsou dvě třídy, děti se teď už dělí podle věku na "menší" a "větší", prostě se v půlce seznamu podle data narození udělá čára. Něco takového bys potřebovala, ne? Malou školku, která dělí podle věku.

Ale obávám se, že státní školky budou všechny spíš větší...
    ANICKAJEDNICKA
    ANICKAJEDNICKA --- ---
    RACHEL: hlasim, ze v mistni skolce je zavedeno to, ze deti se ofiko hlasi na dopoledni dochazku anebo celodenni:) zdravi Sazava:)
    ZRK
    ZRK --- ---
    RACHEL: Aha, já jsem koukala do těch bodových hodnocení, na základě kterých pak školka děti přijímá a tam právě mají třeba 10 bodů za to, že je dítě hlášené k celodenní docházce. Nic víc tam nepíší. Tak jsem myslela, že to funguje stejně, jako jsem zvyklá třeba z mateřských center, které taky nabízí "školku".
    Každopádně asi mi spíš vyhovuje nahlásit ho takto celodenně celotýdně, protože pak odpadá závazný výběr doby a dní předem a můžu se rozhodovat prakticky "za pochodu", což já nejradši.
    YENNEFER: To je fakt, že by to asi vypadalo podobně. Teď děti budí mě, ale je mi jasný, že jakmile to bude obráceně, asi nebudou zrovna nejmilejší. Trochu se toho všeho začínám děsit. Jsem si to tak nějak všechno představovala "jak Hurvínek válku"...
    MEDVED007: No... Mě osobně by asi vyhovovalo dělení do dvou kategorií - na děti od 2,5 let a předškolní děti.
    Ale na takové jsem zatím nikde nenarazila, bohužel. Jen na buď třídy smíšené, nebo zbytečně dělena do mnoha věkových kategorií a já bych byla docela ráda, kdyby mohli kluci chodit spolu.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ZRK: Nikde nemusis hlasit, ze tam nebude pet dni v tydnu. Ve statnich skolkach nefunguje system castecny (jen dopoledne/odpoledne, jen nektere dny).
    Proste ho tam prihlas a holt nekdy neprijde, coz nahlasis predem treba kvuli obedum.

Je to skoda, mohly by se deti treba dve delit o jedno misto ve skolce, jeden dopo, druhej odpo.
    Ale ve statnich se proste prihlasujes oficielne na celodenni dochazku, ale v realu to nemusis splnovat.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZRK: školka za bukem je nej volba.. protože jinak vypadá režim s dojížděním do školky na mateřské nějak takto: ráno vypravit a vykopat dvě děti, kdy minimálně jedno se vzteká, narvat je do autobusu společně s davem lidí jedoucích do práce, přežít tam těch (v mém případě) 10 minut a běžet do školky, kde odevzdat to starší dítě, s mladším jet zpátky domů, cestou nakoupit, doma rychle uvařit, něco poklidit, dát mladšímu oběd a rychle stihnout autobus, který jezdí dvakrát do hodiny, takže opozdit se nelze... a tohle každý den, dokud to školkové dítě neonemocní...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDVED007: smíšená třída vyhovuje mrňatům, protože je ti větší táhnou dopředu. nejstarší děti ale ve smíšené třídě tak trochu krní.

syn byl ve smíšené třídě dva roky. první rok před ním byli ještě předškoláci, dotahoval se k nim, super. druhý rok byl on ten předškolák a nebylo to vůbec ono...

ostatně naše školka tehdy začínala, zavedla smíšené třídy, po dvou třech letech začala dělit na menší a větší. věděli proč.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZRK: já jsem zase proti smíšeným třídám, připadá mi to jako kravina....dítě tříleté a šestileté má zcela jiné potřeby a schopnosti a pro učitelky je velmi náročné vyhovět všem....a tím pádem o to víc potřebují děti disciplinované, aby to nějak šlo.....
    ZRK
    ZRK --- ---
    ZRK: Hlavním pozitivem jsou pro mě ty smíšené třídy.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Dobrá tedy, řekla jsem si, že bych mohla zkusit státní školku při dodatečném zápisu již teď. S největší pravděpodobností my syna nevezmou, jelikož ho tam ještě nechci odkládat všech 5 dní v týdnu a splňuje nejnižší možnou věkovou hranici... Ale za zkoušku nic nedám.
    Mohu tedy poprosit o reference na tyto školky? Webovky má pouze Čínská a Sbíhavá, obě vypadají vcelku ok.
    "Dodatečný zápis do Mateřské školy Čínská, Mateřské školy Emy Destinnové při ZŠ Emy Destinnové, Mateřské školy Čtyřlístek při ZŠ Na Dlouhém lánu a Mateřské školy Sbíhavá proběhne v posledním týdnu srpna."
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CATSIAM: no vzhledem k tomu, že je to úplně nová školka, tak ta obava na místě, aby jí ty malé dětičky nebrzdily. Jinak jsem taky zvědavá, příští rok tam zkusím Tondu přihlásit.
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    Honzík bude od září chodit do školy na Dlouhý Lán Praha 6. Teď tam budou otevírat i státní školku (jednu třídu). Přemýšlíme, že bychom tam přihlásili Aničku. Ale máme obavu, aby tam nebyla jediný předškolák.
    Na druhou stranu by to ušetřilo kapku času - mít děti na jednom místě.
    Co si o tom myslíte?

Honzíkovi vyhovuje montessori systém, takže půjde do třídy s touto výukou, školka bude taky montessori.
    Vypadá, že u Aničky je jedno, který systém výuky má. Zatím ji mám ve státní "normální" školce na Praze 5 velmi blízko svého zaměstnání. Od září by šla do třídy, která je ve škole a budou tam děti s odkladem a předškoláci.
    Počítám s tím, že to dopadne jako vždy - v 99% budu obě děti vozit já ...
    ZRK
    ZRK --- ---
    IBERIA: Tam je právě ředitelkou ta kamarádka, mají to nějak rozdělené a mají jak normální, tak montessori. Od montessori mě od začátku odrazuje.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Je tu někdo z Kolína? Jaká je tam situace ve školkách?
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    ZRK: ms palecek zrizuje rc palecek, ktere se hodne specializuje na montessori pedagogiku... Mozna jsi to nekde vycetla, v tom pripade se omlouvam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam