• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: Myslím si, že na tohle už opravdu ředitelka nemá co říct... hurá...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BEBERA: vyšla jsem od čísla judikátu a podívala se, kdo se na něj odkazuje, to je celý ;)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    a zaujalo tohle
    Školní stravování pro celiaky - platné vyhlášky a připravované změny - Úvodní strana - bezlepkovadieta.cz
    http://www.bezlepkovadieta.cz/.../skolni-stravovani-pro-celiaky-platne-vyhlasky-a-pripravovane-zmeny

V příloze č. II uvedeného nařízení je výčet látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost (obiloviny obsahující lepek a dalších 13), jejichž označení bude každý provozovatel potravinářských podniků (tedy i školní jídelna, viz článek 1 odst. 3 a odst. 2 d) od 13.12.2014 povinen sledovat a předávat dál (prostřednictvím informace v jídelníčku).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: díky, ten dopis vypadá skvěle. Našla jsem jiný, ale ten byl jen zkopírovaný, a ne naskenovaný originál... Člověče, hledala jsem celý páteční večer a půlku neděle a nic lepšího jsem na netu nenašla. Jsi opravdu úžasná, děkuju!
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Já loni první září obrečela a nechtěla jsem tam syna druhý den dát... a bylo to o to bolestnější, že se syn vrátil nadšený a do konce týdne začal chodit na plnou dobu 8 - 17, protože dřív odmítal odcházet. Ale během pár dalších dní mi otrnulo, syna tam očividně nijak netrápěj, jemu se tam líbí... Přelom je to hroznej, ale asi to po tom třetím roce opravdu potřebují, být i s někým jiným než s rodiči. Minimálně někteří. :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BEBERA: a tenhle dopis Varvařovského
    http://www.ochrance.cz/...dmin/user_upload/DISKRIMINACE/Kauzy/zbozi_a_sluzby/197-2012-DIS-JKV-ZZ.pdf

"Se zákazem diskriminace z důvodu zdravotního postižení pak souvisí i speciální povinnost přijímat tzv. přiměřená opatření,1 aby osoba se zdravotním postižením mohla využít služeb určených veřejnosti, ledaže by takové opatření představovalo nepřiměřené zatížení." s odkazem na § 3 odst. 2 zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací
    čili neohřev stravy naráží na antidiskriminační zákon

pokud se ředitelka tváří vstřícně a tváří se, že problémy jsou vně, protože ona "nesmí", tady je argumentace dostačující.
    pokud se ale jen tváří, ale "nechce", bude to horší
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BEBERA: a tohle jsi viděla?
    Školní stravování - Legislativa - Národní sdružení PKU a jiných dědičných metabolických poruch
    http://www.nspku.cz/legislativa/skolni-stravovani.html

v posledním odstavci se odkazují na ten judikát NSS, co jsem měla na mysli. pokud jsi ty našla jiný, tak už máš dva ;)

ale jinak jsou ty dva poslední odstavce dost zajímavé - mj. pochybuju, že by ohledne hygieny dokázala ředitelka vytáhnout z rukávu větší eso než stanovisko hlavního hygienika
    sice mluví o PKU, ale počítám, že pro alergo stravu (tj. ne nějakou kapric, ale jinou zdravotní indikaci) se dá použít obdobně.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: A ten rozsudek ve věci matka-veganka vers. škola jsem našla, dík za tip...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: ředitelka mi pořád opakuje, že "to půjde", ale nic konkrétního neřekla. A když jsem začala o nošení krabiček, zas říkala, že to nejde. A pak musela nutně pryč (dopoledne i odpoledne. Zítra si mám promluvit s paní provozní, tak uvidíme...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: a bylo to v tom původním termínu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZRK: teď jsem si říkala, ale ty jsi se hlásila na ten Dlouhý lán - Čtyřlístek až teď v létě ne? Toníka vzali, ale na starý Dlouhý lán, to jsou dvě školky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BEBERA: ach jo... a s tím jídlem se to teda nijak nerýsuje?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Achjo. Nejdřív jsem přišla ze schůzky rodičů nadšená, jakou máme skvělou školku. Ředitelka úžasně milá, pořád si povídala o tom, jak se děti cítí a jak se je snaží chápat, že hlavní devizou školky je velká zahrada a hodné učitelky a alergie že nejsou problém. V pátek už alergie problém byly, zatím jsme se ještě na synově stravě nijak nedomluvily. Dnes jsem byla syna vyzvednout, chtěl si ještě chvilku pohrát, sedla jsem si teda k dětem a čekala, až si něco dostaví. Byla jsem tam tak 30 minut, děti úplně zlaté, stály u stolečků, matlaly modelínu nebo si stavěly ze stavebnice a učitelka je během té doby stihla min. 10x peskovat, to je nějaká připomínka k chování co 3 minuty! Ty děti nedělaly vůbec nic špatného nebo mimořádného, jeden chlapeček po sobě jako "střílel" s mým mladším, dělali na sebe potichu pif,pif, vynadala mu. Pak mu ještě vynadala, když si postavil letadlo a lítal s ním okolo stolu (krokem, nebylo tam žádné dítě, vůbec jsem to nepochopila). Zbytek připomínek byl k hlasitosti, od naštvaných poznámek typu "Jáchyme, rušíš nás" (když se syn rozbrečel poté, co mu druhý syn rozbil jeho veledílo, které tam celou dobu piloval), přes okřikování nějaké holčičky, která úplně normálním hlasem řekla, že se už nevejde ke stolku s modelínou po všeobecný komentář, aby se všichni koukali ztišit (nikdo rozhodně nebyl nahlas, děti si jen povídaly), že paní učitelku z nich bolí hlava. Jak ředitelka na schůzce ubezpečovala, že nemusíme mít strach, že školka už dávno není taková, jaká bývávala za nás, tak jsem tam seděla a úplně se to ve mně svíralo, jak jsem slyšela učitelky z dětství...

Jsem teď z toho úplně špatná, doufám, že to byla nějaká mimořádná situace, učitelka měla silnou migrénu nebo ji opustil manžel, protože jestli ti chudáci musí při volném hraní co 3 minuty poslouchat nějakou výčitku, pokyn, příkaz nebo vynadání, tak je mi jich fakt líto :((
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Podepisovala jsem to, co učitelka pak má vydat mému dítěti, tedy pyžamo.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MADIETTA: já aktivně podepisovala první rok v první školce a i to dost laxně jen ty dražší věci + jsem byla nucená u některých věcí typu boty nebo nepromokavé kalhoty z tchiba, které měla půlka školky a často se to někde hromadně sušilo....to bych je pak JÁ nepoznala.....co pamatuju, tak se ztratily párkrát nějaké rukavice a jednou (to bylo kuriozní) podprdelník, na kterém děti jezdili venku na zahradě na sněhu....ten fakt podepsaný nebyl a někdo ho sbalil asi spíš omylem....
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    MADIETTA: tak já to podepisuji hlavně proto, že když náhodou jde vyzvednout dítě někdo jinej, tak má tendenci brát oblečení i to co není naše..)) Takhle ví, že to musí zkontrolovat. mý dítě je občas někde jinde a odkývá všechno. I klučičí kšiltovku..)
    ponožky jsem podepisovala jen do jeslí, páč tam byla větší pravděpodobnost ztráty, do školky už ne.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MEDVED007: přiznám se, že za celou školkovou kariéru mých dětí, což už je vlastně 7 let, jsem nepodepsala ani jedinou věc a ani jediná věc se nám neztratila.
    AERIS
    AERIS --- ---
    MEDVED007: já jsem spíš myslela, aby si to dítě poznalo. Případně aby učitelky věděly, že je to jeho. S manželem jsme stejně došli k tomu, že když bude někdo chtít krást, tka ho fakt, že je ta věc podepsaná asi nerozhodí...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDVED007: já jsem ponožky nepodepisovala, dítě si jich většinu poznalo
    ale otázka nezněla, kdo j epodepisoval. otázka zněla, jak je podepsat, tak předávám moudro předků
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BALAENA: no neblázni, kolkikrát si dítě sundavá ve školce ponožky, navíc jaká je jejich cena, pokud dvoje za rok ztratí......na to bych se osobně zcela vykašlala. já podepisovala jen věci typu boty, bundy, mikiny....prostě "dražší" nebo mě nějak drahé věci...ostatní vzal čert
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam