• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MARKYSHA: tak samozrejme, ze ideal je, aby byly v normalni skole se svym asistentem treba, ale jak je tohle realny?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: Toník chodil do studia s holčičkou, která má těžkou vývojovou dysfázii - nemluví vůbec a vyjadřuje se skřeky jako než naše Alenka, ale jinak je inteligentní, rozumí všemu. Vzali jí do normální školky, protože tam mají vyčleněny asi dvě místa pro děti s lehkým autismem apod. Jinak koukala jsem do řádu u tý naší školky, kam Tondu přijali a tam to mají přímo písemně ošetřený, že píšou, že zvláštní diety nevaří, ale není pro ně problém ohřát přinesené jídlo z domova, což se mi zdá fér.
    RACHEL: no to už tady bylo za komunistů - já byla v takové třídě na ZŠ, byly tam děti s dys - poruchami, kluk s jedním okem, kluk s epilepsí, holka, co nemluvila atd...nepřijde, že to bylo nějak zvláš´t dobrý, zvlášť ten chudák kluk s epilepsií tu první třídu opakoval už podruhé, protože ho všude odmítali, že nebudou riskovat záchvat.
    ZRK: tak to se bavíme o dvou různých školkách :-) Já byla u toho původního zápisu.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KATIA: mne to neprijde desive, asi si kazdy pod pojmem "specialni" predstavujeme neco jineho.
    podle me je specialni pece vhodna jak pro astmatika, autistu, tak pro dite na voziku...

ano, uznavam, ze pokud nekdo je v poradku, jen napriklad nesmi mouku ci mleko, mela by to byt schopna zajistit bezna skolka, ale jak tu vidis, realita je jina.
    proto jsem to tu psala jako dalsi moznost, me by to taky nenapadlo, ale evidentne to tak funguje.
    AERIS
    AERIS --- ---
    KATIA: ve špatné, já do školky nechodila vůbeca jak tak koukám, nic se nezměnilo
    KATIA
    KATIA --- ---
    RACHEL: mně prostě přijde děsivé, že kvůli dietě se zvažuje speciální školka. V jaké situací je pak rodič, který chce dítě integrovat s vážnějším omezením
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ted na to koukam a ta nase specialni skolka ma primo zmineno, ze bere i deti s dietnimi omezenimi...
    LBW
    LBW --- ---
    tak u nas nastup do treti tridy dobry, jen pulka deti z lonska sla rovnou do ctvrty a pribyli deti z lonskych prvnaku (nebo jak to vlastne je, nechapu ten system) takze puvodni klucici gang se rozpadl...ale stavebnice jsou lepsi v novy tride a ta nova Telezka je prej taky moc hezka:)
    ZRK
    ZRK --- ---
    MARKYSHA: No jasně, teď na ten dodatečný zápis až.
    BEBERA: hm, to by se mi taky nelíbilo. O jakou školku se jedná, smím li se zeptat?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    BALAENA: jo, ja to chapu, jen jsem vysvetlovala Katie, ze nektere specialni to delaji a ze to oznaceni muze byt zavadejici.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RACHEL: jenže ve školce pro "...mírně opožděný vývoj dětí v oblasti pohybové, rozumové, nižší úroveň zvládání mluvního projevu či grafomotoriky..." a pak pro děti s očními vadami nebudou děti, které každé jí něco jiného. to by byla speciální školka pro děti s dietním režimem, ale tu asi Bebera při ruce nemá, jinak by to neřešila. ve školce pro děti s očními vadami asi dietní sestru mít nebudou.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KATIA: specialni skolka neznamena, ze tam budou jen vazne postizene deti, ale prave ty, co hur mluvi, vidi, jsou astmatici apod.
    bylo by krasne, kdyby se jim zvladali venovat v normalni skolce, ale jaksi tusime, ze pri poctu 28 deti na jednu ucitelku je to dost sci-fi.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    RACHEL: pardon, pisu na mobilu, pismenka mi litaj
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KATIA: me by to taky nenapadlo, ale chlapecek pak pry trpi ekzemy a tak a pry jim tu specialni ve statni doporucili, ze to bude lepsi. a jak to tady ctu, tak mi to neprojde tak mimo, kdyz tam bude feset deti a kazfej s nejakou dietou, tak budou zvykli, ze kazdej ji neco jineho.

a logopedi tam pry pracuji, cili maji logopedicka cviceni denne.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RACHEL: Speciální školka je náhodou úplně ta nejbližší, kterou v okolí máme. Ale je pro "...mírně opožděný vývoj dětí v oblasti pohybové, rozumové, nižší úroveň zvládání mluvního projevu či grafomotoriky..." a pak pro děti s očními vadami... Nic z toho syn nemá...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KATIA: no jo, ale problém je právě v tom "zajistit". Bebera v tuhle chvíli řeší, že školka odmítá, aby dítě mělo jiný oběd než ostatní, "aby si nezáviděli". Ohřev doneseného jídla odmítá, uvařit mu extra odmítá a vařit všem bez brambor taky odmítá. Ale prý "to SE nějak vyřeší". (A ten pan SE nějak neřeší a neřeší...)
    Divíš se pak, že i řešení "školka, kde jsou na dietní extrabuřty připravení" by působilo jako dar z nebes?
    KATIA
    KATIA --- ---
    BALAENA: u té logo to neřeším, zarazilo mě to právě v situaci, kdy jde "jen" o dietu. proč takové dítě hned poslat na "speciální" péči... přesně je to jenom o tom zajistit, že dítě možná má na talíři něco jiného. kolikrát jsou ochotné to zajistit i ty mámy samy, že jo, takže to fakt není žádný zásadní problém a možná ani není potřeba té dietní sestry, i když chápu, že takové systémové řešení je smysluplné.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KATIA: zrovna u té logopedie to má ale opodstatnění, pokud to není lehká nezralost, která se dá vyřešit "tdpkou tdnkou", kdy vlastně jen počkáš, až dítě dozraje samo, ale mezitím vykazuješ činnost...
    u opravdových logopedických vad potřebuješ foniatra, neurologa a specializovaného logopeda, takže soustředit takové děti na místo, kde takové odborníky budou mít po ruce, se jeví jako logický krok

u té diety... no, v podstatě jde o to, že děti s tímhle typem diet nejsou nemocné. jsou zdravé se speciálními stravovacími potřebami. Dokud jedí, jak mají, jsou to normální zdravé děti (a mimochodem tohle je jediný rozumný způsob, jak se k nim chovat, pokud si z něj nechceš vychovat "ty chudáčku, ty nic nesmíš, máma ti to nedopřeje").
    Kdyby v každé školce mohla (spolu)vařit dietní sestra, která ohlídá nutriční vyváženost a současně i to, aby každé dítě dostávalo jen to, co smí, není potřeba nic řešit. ale jednak nemáme dost dietních sester, jednak by to bylo systémově drahé. Ale pokud by třeba v každé městské části (nebo i třeba ve dvou třech MČ dohromady) byla školka, která tu sestru má, a ta přednostně brala děti, které jsou při správné stravě zdravé, tak by to přece byla normální školka, jen by tam neměly všechny děti na talíři totéž, a učitelky by asi byly víc proškolené v první pomoci při anafylaxi (což by nakonec měla stejně správně umět každá školka, jen by třeba odsud chodily učitelky na školení dvakrát ročně místo jednou).

problém je, že čím míň takových školek je, tím jsou "výběrovější" ve smyslu "tím horší případy se tam soustřeďují" - pak už se musíme bavit o vyčleňování a integraci
    KATIA
    KATIA --- ---
    RACHEL: tos mě teda hodně zarazila, doporučit děcku s dietou speciální školku. já jsem teda spíš zastánkyně integrace, takže vůbec ta představa školky plné dětí se speciálníma potřebama... asi by mě teda nenapadlo tam dítě poslat... i když asi mívají i děti zdravé, stejně jako děti s výraznějšíma speciálníma potřebama...
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    BEBERA: a nemate v okoli nejakou specialni skolku? me ted sokovala jedna maminka u nas na hristi, ze holcicka chodi na.logopedii, proste zavolala di nejblizsi specialni skolky a jo, ze maji misto... a vim, ze tam chodi jeden kluk tady od nas z okoli a ten zas nesmi nic s mlikem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BEBERA: mně sice taky, ale takovejch už jsme viděli...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Snad ne... To by mi přislo ubohý, hojit se na čtyřletém dítěti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam