• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    PAIKEA
    PAIKEA --- ---
    Já a můj syn máme s lesní školkou velmi špatnou téměř půlroční zkušenost, záměr skvělý, provedení tragické a to za dosti dobrých podmínek oproti podmínkám, které popisuje Blondynka. Byli jsme pak na zkoušku ještě v jedné a po dvou dnech stačilo taky. Mám pocit, že si v dnešní době může asi školku otevřít každý "kdo má rád děti". První měsíc se opravdu snažili, pak to šlo od desíti k pěti, ta první už je zavřená. Po své zkušenosti s LS bohužel nevěřím, že učitelky či asistenti umí odhadnout důsledky všeho, co se tam děje.
    ADD
    ADD --- ---
    BLONDYNKA: Ja mluvila o zodpovednosti tech deti. Nevim jak u tvych deti, ale u mych a deti z meho okoli nejcasteji dochazi k urazum, kdyz je rodic blizko a dite mysli, ze ho zachrani (zrbrzdi odrazedlo, vcas sebere nebezpecny predmet...). Kdyz rodic neni v dohledu, dokazou se o sebe postarat sami. Verim, ze ucitelky LS umi odhadnout, co jeste deti zvladnou a co ne.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    zde článek k tématu lesních školek

Sedmá generace - Vychovat děti v rytmu přírody
    http://sedmagenerace.cz/text/detail/vychovat-deti-v-rytmu-prirody
    EDERA
    EDERA --- ---
    BLONDYNKA: Já bez mučení přiznávám, že lesní školky nejsou nic pro mě. Ale znám dost lidí, jejichž přístupu k životu to vyhovuje, a nevidím důvod, proč jim bránit něco takového praktikovat. Lesní školka, kterou jsem viděla, sice není tak tip ťop čistá a pohodlná jako normální školky, kam chodily moje děti, ale nic nebezpečného na ní nevidím. A přístup, že jsou děti co nejvíc venku, a to i když třeba prší nebo trochu mrzne, je mi rozhodně sympatičtější, než když jim ve vydesinfikované školce pustěj na celé odpoledne televizi, protože trochu krápalo, tak se přece nedalo jít ven.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BLONDYNKA: Jenže to je tvoje jedna jediná zkušenost s jednou lesní školkou, dle které bys zakázala existenci lesních školek všech. Stejně tak bys mohla chtít zakázat porody doma, když bys viděla jeden zpackaný domácí porod. To je ale trochu krátkozraké imho...

BLONDYNKA: Bohudík jsem viděla lesních školek dost na to, abych si mohla udělat názor. Po shlédnutí jedné lesní školky bych se obávala, že můj názor není relevantní. Bylas to ty, kdo mi jednou někde psal, že nemám mluvit o výchově dětí, když mám jen jedno malé? Tak ok, potom uplatni stejnou logiku na tvoje názory o lesních školkách.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BLONDYNKA: má úplně stejnou hodnotu. Tzn. přečtu si zkušenosti určitého vzorku lidí a něco si z nich vyvodím. Na to nemusím mít osobní zkušenosti (to je argument na úrovni "když kritizuješ film, napřed si natoč nějaký sama"). Když je v hromadě pozitivních zkušeností jedna negativní, je jistě sama o sobě validní, ale o celkové kvalitě lesních školek vypovídat nebude.

No a výrok Likvidaci takových lesních školek hlasitě tleskám. Jestli existují i nějaké příčetné, kde se dodržují základní hygienické normy a elementární bezpečnost, tak je to holt smůla, že dojedou na diletanty, se kterými jsem se setkala já je absolutní argumentační fail. Kdyby existovala (jakože jistě existuje) jedna úplně strašlivá obecní školka běžného typu, kde by se nedodržovalo vůbec nic a děti tam trpěly, bylo by snad záhodno na základě toho zakázat obecní školky jako takové?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MADIETTA: Oč je moje zkušenost méně validní nežli zkušenost těch tvých údajných jiných lidí a než tvá žádná zkušenost?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MEDVED007: ne, tento argument není mimo. zjevně tady žádná z vás lesní školku neviděla ani z rychlíku, děti byste tam žádná nedala, ale pindáte a pindáte až do umrtvení.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BLONDYNKA: a proč bych nemohla? Oč je tvoje zkušenost validnější než jiných lidí?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MADIETTA: Mno, odpovědi i na tebe jsou třeba zde [ BLONDYNKA @ mateřské školy ]. Obecně lze říci, že lživě tvrdíš, že bych něco extrapolovala, naopak je v tom kontextu úsměvné, že zrovna ty nemáš zkušenost žádnou, ale přitom klidně soudíš, že moje zkušenost je extrém "na základě zkušenosti jiných lidí". Haha.

RACHEL: taky veselé, každý, kdo se nenechá umlčet klovajícím davem, je trol.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LBW: Dneska je koukám ta neschopnost porozumět psanému textu silně rozšířená.
    Výslovně jsem psala:
    "Za sebe shrnuji, že školka, kde se na písku válí děravé rezavé hrnce, spí se v celtách na špinavé podlaze, je tam jeden záchod, na který se chodí ven, a nelze se tam pořádně umýt, je pro mne nepřijatelná a zcela souhlasím s jejím zákazem."
    "Likvidaci takových lesních školek hlasitě tleskám. Jestli existují i nějaké příčetné, kde se dodržují základní hygienické normy a elementární bezpečnost, tak je to holt smůla, že dojedou na diletanty, se kterými jsem se setkala já"

Najdi mi, kde jsem psala, že bych tleskala zákazu všech. Pokud bude školka dodržovat základní normy a pravidla daná našimi předpisy, tak ať si je klidně v lese v jurtě nebo chatce. Ale pokud je nedodržuje, ano, pak zákazu tleskám.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    damy, pro chvile, kdy je Blondynka obzvlaste pri chuti, tu existuje funkce "ignorovat".
    prosim, nekrmte trolla, ktery se bud potrebuje pohadat anebo se tim kralovsky bavi.
    dekuji za pozornost.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BLONDYNKA: sorry, ale tenhle argument je zcela mimo....není podstatné, kolik z nás tam děti dává, ale že tyhle instituce zjevně životaschopně fungují a je o ně mezi rodiči zájem....že to nejsou rodiče aktuálně přítomní na nyxu na tom nic nemění.....
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BLONDYNKA: problém je, že extrapoluješ zkušenost z jediné lesní školky na všechny. Osobně nemám s lesními školkami zkušenost žádnou - nikdy jsem žádnou ani osobně nenavštívila -, nicméně na základě zkušeností jiných lidí, kteří děti v lesní školce měli, soudím, že cos zažila, není norma, ale extrém.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MEDVED007: Jo, když už o tom tak mluvíš....tak kolik z vás zde mělo děti někdy v lesní školce? Ať máme jasno.
    LBW
    LBW --- ---
    BLONDYNKA: presne, videla jsi jednu lesni skolku a tleskas plosnemu zakazu vsech - to je pitomost podle me, sorry. Zhruba stejna matkovska reakce jako predvadi nektere lesni matky, kdyz prijde rec na bezne skolky.

Ja lesni MS docela sleduju a mit na to prachy tak kluka do jedne hned dam. Treba jen pro tu moznost stravit cely den venku, coz je v dnesni indoorove dobe maly zazrak.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ADD: Poslední příspěvek k tomuto: na tvůj dotaz - ne, není to zakázané, můžeš mít ale potíže se sociálkou, pokud pro děti nezajistíš vhodné podmínky včetně hygienických.
    Děti si smějí hrát u potoka, zajímalo by mě však, zda bys s klidem přijala, že se ti tam utopilo, protože spadlo do hloubky a nikdo si toho nevšiml.
    Stejně jako Edera i ty máš zjevně problém s čtením psaného textu, protože sveřepě plantáš o táborech, zatímco já jasně a výslovně mluvím o školkách, tj. o dětech v rozmezí věku zhruba 3 - 6 let.
    Vzhledem k tomu, jak bys zjevně ráda dávala děti do lesní školky, bych se tě ráda zeptala, jak si představuješ, že by tam tvoje děti obstály? Nedávno jsi tady řešila, že tvůj syn šel do školky s plenami, ty si jako myslíš, že by ho tam někde dokázali přebalit nebo mu umýt zadek? Z toho, co jsem viděla, ti musím říct, že docela určitě ani náhodou. Děti jsou tam výrazně ponechány samy sobě a podobná péče tam skutečně nehrozí.
    Tvoje kecy o zodpovědnosti mně zejména v kontextu toho, co jsem viděla, přijdou vyloženě směšné.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BLONDYNKA: nevšimla jsem si, že by tě někdo označoval za krávu....pokud to tam vidíš, je to čistě tvůj stihomam najít konflikt za každou cenu :-(
    já osobně se snažila sdělit jen to, že i když třeba mně osobně lesní školky nesedí a své dítě bych do ní z různých důvodů nedala, tak nevidím důvod, proč by to lidé nemohli dělat, když to chtějí a zjevně je o to velký zájem. OK, tak si pojďme v zákoně nakázat, že instituce, která se jmenuje školka musí splňovat balík norem a každý rodič, který do takové instituce dá dítě bude vědět, že tam mají jeho děti zajištěno bezpečí a pohodlí dle jeho gusta.....ale proč nenechat i lesní alternativu, které se bude říkat co já vím klub a tam dají rodiče své dítě s tím, že normy dodržovány nejsou a je na jejich zodpovědnosti, jestli tohle pro své dítě chtějí nebo ne....
    ale brát to tak, že stát musí ubohé děti chránit před tupými rodiči a tudíž je nutné tuhle alternativu za každou cenu vymýtit....to mi prostě přijde přes čáru a rozhodně s tím nesouhlasím
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    EDERA: No, pokud tady mluvíš o táborech, tak ti zjevně uniklo, že já jsem celou dobu mluvila o školkách. To je ovšem tvůj problém.

No nic, no, poslední příspěvky celkem jasně dokazují, že tady vysoko stoupá estrogen a vytrácí se příčetnost. Za sebe shrnuji, že školka, kde se na písku válí děravé rezavé hrnce, spí se v celtách na špinavé podlaze, je tam jeden záchod, na který se chodí ven, a nelze se tam pořádně umýt, je pro mne nepřijatelná a zcela souhlasím s jejím zákazem. Hysterické výlevy o velkých bratrech, sbírání a nesbírání hub a borůvek na táborech, porodech, dovolených na chatě atd. atd. s tím nemají co dělat, nebo možná mají jen ve zdejších hlavách. Ale tenhle jev už jsem pozorovala vícekrát - abyste někoho udupaly, jste někdy schopné tvrdit i to, že neznáte větší rozkoš nežli srát v lese a umývat se v lednu v potoce. Je to tím úsměvnější, že tady nebo vedle třeba nedávno zrovna proběhla debata o horkém kafi, ve které se všechny matky mohly přetrhnout, aby dokázaly, která to má vymakanější a která pije to kafe studenější, jen aby s děti k tomu horkému ani nepřiblížily. Když tady teď píšu o tom, jak to vypadalo v lesní školce, kterou jsem na vlastní oči viděla, včetně toho, jak tam mají uprostřed těch malých dětí postavenou varnou konvici a venku nechráněný hluboký potok, nikomu to nevadí a naopak se každá snaží o co nejabsurdnější oslí můstky k tomu, aby mě mohla označit za krávu, která brání dětem ve štěstí v přírodě. No fajn, je to váš boj.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: ve stále svévolněji si počínajícím systému juvenilní justice, který už plíživě proniká i k nám, je to klidně možné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam