• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Naše školka měla otevřeno od 7 do 17. Samorodič bez hlídacích babiček to má pak s cestou do práce těžce naknop.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: Naše je od 6:30 do 17:00
    ADD
    ADD --- ---
    A vaše školky začínají od šesti, že můžete být od sedmi v práci?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: má pořád do šesti, v pátek do čtyř
    EDERA
    EDERA --- ---
    WERCA23: První školka, kam chodila moje dcera, měla dokonce do šesti. Ale nejsem si jistá, jestli to pak v dalších letech nezměnili. A po pravdě řečeno - pro dítě mi ta pátá, maximálně půl šestá přijde jako maximum.

A pokud jde o shánění práce končící max. ve čtyři, tak Tě asi nepotěším. Podle mé zkušenosti se dá nakonec skoro všude domluvit na zkráceném úvazku a částečné práci z domova (dokonce i se zaměstnavatelem tak nepružným jako je státní správa), ale musíš napřed už tu práci mít. On pak ledaskterý šéf přijde na to, že se mu i s těma sem tam nemocnejma dětma vyplatíš, protože jsi zaškolená, neplýtváš zbytečně časem (nežvaníš, nedáváš si rauchpauzy apod.), spoustu toho uděláš po večerech a jak jsi vděčná, že to takhle jde, tak jsi loajální a děláš klidně i za míň. Ale shánět něco rovnou s těmahle podmínkama je v podstatě sci-fi.
    GIO
    GIO --- ---
    KEBAB: diky, tak to je presne to, co bych asi taky nechtela, no.. osobne si myslim, ze na tabornictvi a kempovani neni nic spatneho, ale neivm, proc by to v 21. stoleti mel byt pro dite predskolniho veku kazdodenni standard, tim spis v zime..mozna jsem rozmazlena, ale tohle neni muj salek caje. kazdopadne chapu rozhorceni, ze se tohle plosne zakonem potira, to je taky kokotina, kazdemu co jeho jest..
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    dostal se ke mě tip, jak lze také napsat vašim- našim politikům.
    Přeposílám odkaz : www.napistejim.cz
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    GIO: Moje dcera chodila do lesní školky asi tři čtvrtě roku. Co se týče programu a personálu jsem byla spokojená, co se týče provozu a zázemí mělo to své mezery dané tím, že se školka rozjížděla a některé věci prostě neměli dotažené a domyšlené.

Měli základnu u nádraží v Prokopském údolí. Od června až do do zimy byli jen venku. Měli zahrádku s otevřeným altánem, jídlo jim vozili z restaurace až na místo, vodu si nosili v barelech... ráno vzali baťůžky a vyrazili ven, po obědě si roztáhly celty na zem a dali si šlofíka. Provoz školky byl tedy jen dva dny v týdnu, dcera chodila na jeden, takže to mělo samozřejmě ten vzácný dobrodružný nádech. Na zimu si zprovoznili jednu místnost v nádraží, takže odpolední šlofík probíhal tam u kamen, aby si na chvíli usušili věci a udělali teplé kakao, jinak byli prakticky celý den venku.

Skončili jsme tam nakonec právě kvůli tomu, že ty startovací nedotažené komplikace se začaly stávat standardem.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007: přesně a nejhorší, když je šéf v Anglii a má to posunutý, takže to má posunuté.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: imho hraje taky dost roli Praha vs. menší města, protože u nás prostě lidi chodí do práce hrozně brzo a obecní školka s delším provozem je snad jedna, kam se sesypou děti těch, kdo to potřebují (což je zase jiná story, že od nás se hodně dojíždí do prahy a to šíleně pracovní dobu prodlužuje... ).

další praktickou variantou je prostě střídání rodičů - jeden odváží, druhý vyzvedá a mají k tomu přizpůsobenou pracovní dobu. nebo spolupráce více rodičů, kdy prostě občas vyzvednu víc dětí naráz a někdy zase vyzvedne někdo mně...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: tak ono záleží i na oboru, životopise a mnoha dalších věcech, určitě to nejde paušalizovat....nicméně zkušenost, kterou jsem udělala, jsem opakovaně slyšela od x dalších lidí, takže ten problém je napříč obory, i když někde je to možná méně palčivé....
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MEDVED007: Když jsme se s mužem dali dohromady, byla jsem zhýčkaný Pražák, který horko-těžko dorazí ráno do práce na devátou a pak tam sedí až do večera. Ťukala jsem si na čelo, že muž vyráží ráno v šest, aby byl v práci v sedm. Argumentoval tehdy, že pro něj je čas mezi sedmou a osmou kritický, co neudělá tehdy, to už ten den pořádně nezvládne, protože jsou všichni rozlítaní na jednáních a poradách a nikoho už nezastihne...
    GIO
    GIO --- ---
    MEDVED007: to je imho neco trosku jineho, mimojine znam cloveka co tam pracuje a nekolikrat jsem tam byla, to pro me neni lesni skolka, a je to fajn.) a nic pro nas, statek mame doma,)))
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    WERCA23: syn je ve státní školce, školka má do 16:30, druhý půjde do soukromé. Moc nepočítám s tím, že si najdu práci, kde bych to stíhala, a tak počítám s nějakou paní, která je vyzvedne a buď je vezme ven, nebo si s nimi pohraje doma... Říkám si, že pro nějakou důchodkyni nebo studentku by to mohl být příjemný přivýdělek a mně to výrazně pomůže... Omezovat se při hledání práce ještě nějakou konkrétní hodinou mi přijde dost riskantní... Na druhou stranu, pokud s tím zaměstnavatel nebude mít problém, proč ne. U nás ve výrobních podnicích jsou místa, kam zaměstnanci chodí ráno v šest, v sedm a odchází velmi časně. Popř. jak psala Trissie, na některých pozicích můžeš práci dodělat doma po uložení dětí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEDVED007: nikdo negarantuje, že to vyjde... prostě někde s tím budou dělat problémy a nevyjdou vstříc, ani kdyby mohli.
    Ovšem rovnou si říct, že to nejde, tak to pak nepůjde určitě.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: :-))))) rok jsem si o to říkala a myslím, že i dobře....výsledek ? čistá nula !!!
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    GIO: kamarádka měla všechny tři děti ve školce v toulcově dvoře....jinak pro pražáky známý statek, říkají si středisko ekologické výchovy, mají tam hospodářská zvířata i koně, obrovský pozemek, kde se zvířata pasou, sady, louky i políčka a lidi tam chodí na procházky nebo na nějaké akce....ta u toho je školka a ta mi přijde jako prima kombinace přírody a komfortu....školka má vnitřní prostory, ale v létě děti mají na zahradě postavené týpý, venku jsou velmi často až skoro furt, pořád se motají kolem těch zvířat a je to tak jako hodně přírodní, stravu mají jen bio a učitelky jsou taky hodně bio :-) ale když na to dojde, tak mají běžné vnitřní prostory, které při špatném počasí využívají....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEDVED007: no, nejsem jediná v mém okolí, kdo začíná brzo, a ne vždycky šlo o úpravu pracovní doby až po narození dítěte.
    Pokud člověk má co nabídnout nebo se dokáže dobře prodat, tak si může zkusit o takovouhle úpravu pracovní dobu říct i "z ulice", jen musí mít rozmyšlené argumenty, proč je to dobrý nápad.
    Ale když si ani neřekne, tak samozřejmě nedostane nic.
    GIO
    GIO --- ---
    jinak docela by mne zajimala neci osobni zkusenost s lesni skolkou rozvedena vic do detailu. vim ze lenieux deticky tam chodi...?

ne ze bych chtela menit skolku tedy, nase dite je venku docela hodne vzhledem k povaze bydleni, ktere mame a ocenuji, ze v zime venku pres den moc nebude.))
    GIO
    GIO --- ---
    WERCA23: no, 17 hod je jeste fajn, nase skolka je do ctyr, to je fakt sibenicni... ja teda nemam problem kazdy den, protoze jsem osvc a jedu na sebe, ale pokud mam zrovna misto HO praci v praze, nestiham to ani smykem a mam takovy druh prace, ze se nemuzu sbalit driv a vypadnout..
    muz vetsinou nastesti muze upravit pracovni dobu prichodem do prace driv, nebo zmenou programu, ale je to fakt rozne brzy, kdyz clovek normalne pracuje...ale cloveka to nauci silene kombinovat:))
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: tohle je sice fajn idea, ale realita je taková, že i kdybys byla v práci v pět ráno, tak si stejně šéfové nejvíc všimnou, že když oni se ve čtyři vrátí ze schůzek, porad a pracovního oběda, tak ty tam nejsi :-( u nás v práci byl dycky nejvíc šrumec tak od čtyř do šesti.....
    já měla zkrácený úvazek 8-14 a bylo to super, ale to jen díky tomu, že jsem se vracela a vyšli mi vstříc....ženské z ulice se to nenabízí ani náhodou :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERCA23: obě soukromé školky, kam chodil Pavel, měly do 17:30; viděla jsem i školky s delším provozem. Další možnost je najít si školku blíž u práce...

jinak já mám momentálně pracovní dobu 7-15:30; ale vracela jsem se do práce, kde jsem byla už před otěhotněním, plus u nás je tohle víc flexibilní. Kamarádka, která je ranní pták, je už v třetí práci, kam chodí na sedmou, teď je to dokonce manažerská pozice, prostě se s nimi dohodla už při nástupu, že jí to tak víc vyhovuje.

Časová flexibilita se dá uhrát i na to, že nabídneš, že sice budeš odcházet ve čtyři, ale co bude potřeba, když tak dotáhneš večer z domova. A hrát na strunu toho, že po ránu jsou lidi nejproduktivnější a že v tom čase do devíti, než se všichni dovalí, toho v klidu zvládneš nejvíc (což je mimochodem pravda).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam