• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: OK. Ale když máš dítě prasátko, tak bys ho stejně často musela převlíkat i doma, ne? Nebo pod přísným dozorem matky se na hřišti nesprasí a doma nepoleje?
    AERIS
    AERIS --- ---
    MADIETTA: Když nemusím měnit tepláky znamená to, že nebyli venku :) Takže soucítím. Nosím pernamentně jeny náhradní sebou
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: jj, šortky a punčocháče to u nás taky řeší. Ovšem i šortky jsou další kus oblečení, které lze komplet zmatlat, že.

Klíč bude v tom tvém "Tepláky na procházku/zahradu jí vydržely ve školce vždycky týden". Když to měním co dva dny, považuju to za úspěch! :-D

Chci čistotnou holčičku, co může chodit v šatičkách a nezmaže si celý týden věci na zahradu...
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Fakt jsem nárůst nezaznamenala. Na pobyt uvnitř školky stačily troje legíny (jedny na sobě, jedny v pytli pro případ nehody jedny doma ve špíně/pračce), dvoje tepláky na ven (jedny ve školce jedny doma na vyprání), nepromokavou sadu bych jí kupovala tak jako tak, totéž oteplováky/kombinézu. Uznávám, že s holčičkama je to jednodušší, protože v zimě se jim daj přes punčocháče šatičky a je oblečení do třídy vyřešeno, převlékání netřeba. Ale u chlapečka jsem to řešila šortkama přes punčocháče a taky to šlo (mám obsesi - dítě v punčocháčích a tričku bych na veřejnosti nenechala běhat ani omylem:-).
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: "Tepláky na procházku/zahradu jí vydržely ve školce vždycky týden." Jo jo, taky si pamatuju doby, kdy mela Zuza tyden ve skolce teplaky a akorat jsem je denne kontrolovala, ze porad jsou relativne ciste.
    Ted prijdu do skolky a Lucinciny teplaky opatrne sroluju, aby z toho to uschle blato padalo co nejmene, narvu do igelitky a pripravim dalsi zalozni. Kdyz je sucho a teoreticky by nemelo byt blato, jsou teplaky oblepene piskem, v kazde mozne kapsicce, kapuci, zahybu jsou naspirane kaminky a tak podobne... :)

A to jeste ma nahradniho obleceni vic, protoze je schopna se kompletne zlit jen pri piti z hrnku, kdyz ma tisic jinych vei na praci.. :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: U nás ve školce se hodně topí, tak tam chodí v kraťasech.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Fakt ne. Na doma měla blondýna zhruba totéž, co pak dostávala do interiéru školky (legíny a tuniku nebo šatičky), na procházku se školkou to měnila za tepláky nebo natahovala tepláky na ty legíny, když už bylo chladněji nebo na ty legíny natáhla pogumované kalhoty, případně oteplovačky, když byla největší zima. Tepláky, pogumované kalhoty a oteplováky měla tak jako tak. Tepláky na procházku/zahradu jí vydržely ve školce vždycky týden. A děti, co se převlékaly na cestu domů, si obvykle braly nějaké normální kalhoty, což je oblečení, které dítě taky doma standardně má.
    AERIS
    AERIS --- ---
    TRISSIE: jo, já si pořád říkám, jaká j eto pohoda, že jsem doma. A prostě odpoledne ty věci navíc hodím do kočáru a nemusím je tahat v tašcě nebo batohu. A předtsva, že takhle budu vyzvedávat dvě cestou z práce je dost...schizofrení :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADIETTA: a teď si ještě vezmi, kdybys měla (jako mám já) dítě ve věku, kdy může mít vyměšovací nehody... takže je potřeba mít dvě sady dovnitř a dvě ven. K tomu, muž vozí (autobusem) Pavla do školky v sedm ráno, to tady bývá těsně nad nulou a mlha jak mlíko, i když odpoledne už je 20... takže ještě počítat s tím, že ráno jede v bundě a odpoledne v kraťasech... peklo.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA:
    TRISSIE: ano, množství oblečení jsem musela znásobit. V teplých měsících to ještě jde a ve třídě dítě zůstane v tom, v čem přišlo. V zimě samozřejmě ne, pokud ho nechci nechávat třeba v punčocháčích a v tričku, tak se musí z teplých věcí převlíknout, tudíž má do třídy jiné oblečení. V kapsáři ovšem musí být dle regulí uložena jedna kompletní sada oblečení, pro případ nějaké nehody. Chápu to, už mnohokrát to přišlo vhod (nejen kvůli nehodám vyměšovacího charakteru). V chladnějším a blátivějším počasí pak oblečení na zahradu, protože v tom, co si na zahradě totálně uprasil, jít domů nemůže.

Suma sumárum, v zimě má dítě ve školce v jakémkoli okamžiku čtyři kompletní outfity plus pyžamo. Ne, já fakt nejsem ta, kdo u nás furt řeší, že nemá co na sebe! :-/
    THERY
    THERY --- ---
    MAKU: Odkazují se tam na RVP, kde je imho zmíněno přímo ležení:
    "V denním programu je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí (např. dětem s nižší potřebou spánku je nabízen jiný klidný program namísto odpočinku na lůžku apod.)."

Ale přesně takto mi také argumentovaly, že děti spát nenutí, že je jen nutí ležet. Nevim, jak jinak by si představovaly nucení k spánku.
    Dej pak prosím vědět, jak jste dopadly :)
    MAKU
    MAKU --- ---
    THERY: Tuhle aféru jsem včera před ředitelkou zmínila. Jedinou reakcí, bylo, že přece děti nikdo spát nenutí - vždyť klidně mohou ležet s otevřenýma očima. Plus teda tvrdí, že budou postupně předškolákům spánek zkracovat, jenže já jí to už moc nevěřím. Její vyjádření k spaní dětí se podivně mění každý týden :(

Snažím se spojit s dalšími maminkami, co tohle téma u nás ve školce aktuálně řeší. Uvidíme, jestli něco zmůžeme.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    EDERA: Aha, tak to mám možná špatné informace, u nás je ředitelka Kateřina Jelínková, už nejmíň 3 roky.
    THERY
    THERY --- ---
    MAKU: Loni z toho dokonce byla i menší aférka v médiích:
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/243333-deti-se-ke-spanku-ve-skolce-nesmi-nutit-rodice-si-muzou-stezovat/
    Evidentně bohužel bez efektu.
    Já to řeším zatím tak, že beru syna po obědě domů. Ale příští rok už se vracím do práce, tak to budeme muset řešit nějak důrazněji.
    AERIS
    AERIS --- ---
    TRISSIE: my to máme taky tak. teda tričko mají celou dobu stejné. V pytli maj dvoje tepláky a mikinu. A je to teda "strašný" Do nástupu do školky měl dvoje džíny od dvou velikostí, troje tepláky a dvě mikiny, víc nepotřeboval...Džíny má stále dvoje od dvou velikostí, ale tepláků podstatně více a 4 mikiny a někdy mám pocit, že je toho fakt málo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: při těchhle rozděleních... musí mít to dítě okamžikem nástupu do školky asi tak třikrát víc oblečení, než mělo do té doby!
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Aha, tak u nás měli v obou školkách v šatně zvlášť oblečení na ven a zvlášť to, v čem je rodiče vypustili ráno do třídy. Plus se ještě jinam dávalo oblečení na odchod domů, pro ty případy, kdy rodiče trvali na převléknutí a neodváželi děti autem v interiérovém oblečení.
    EDERA
    EDERA --- ---
    RYBKA: Ty mě mateš - myslela jsem, že bývalá zástupkyně z naší školky se teď oklikou přes ředitelování v jiné školce vrátila jako ředitelka zase do té naší, když naše ředitelka odešla do důchodu.:-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Matyáš chodí ven v tom, v čem přijde do školky a pak v tom jde domů. Máme to kousek a stejně jdeme někam na hřiště. Pokud chci, aby šel po školce oblečen někam "hodobóžově", nesu si to odpoledne s sebou. Dovnitř má pohodlnější teplákz a ven buď silnější kalhoty nebo třeba kraťasy.
    AERIS
    AERIS --- ---
    Já si tepláky rozdělaila s úpletem na ven, bez úpletu dovnitř. To je snad jedinej způsob, ja se nespletu :D
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAKU: Nebo my naopak štěstí, naše ředitelka je bývalá zástupkyně z Edeřiny školky, takže tu naši vede podobně :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: Pavlova první školka měla převlékání do pyžamek (a děsně teplé peřiny, takže jsem pravidelně brala po každém spaní propocené pyžamo domů) a ven chodili v tom, v čem je tam ráno rodiče nechali (samo když se zabahnili, tak se po návratu převlékli) - v současné školce se převlékají na ven, ale zase spí v tom, co mají na nošení vevnitř.
    Ještě jsem si na to nějak nezvykla, takže furt nemáme jasně rozdělené, co je oblečení na ven a co dovnitř - jako, mladej má samozřejmě pár "nedělních kousků", ale ty nedostane do školky vůbec a u zbytku odmítám řešit, co je víc nebo míň flekatý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam