• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: Vzhledem k tomu, že děti musí mít v tašce minimálně troje náhradní ponožky a spoďáry a dvoje tepláky a trika, tak je tohle trápit nemusí...
    Přijde mi, že na kroužcích dělají to, co by s dětmi mohli dělat i bez vyhlášených kroužků a že je to jen způsob, jak navýšit školné. Na jednu stranu je fajn, že je možnost volby a že do školky může chodit i ten, jehož rodiče tu tisícovku navíc nemají, na druhou stranu mám pocit, že je to trochu nefér jednání... Teď visí ve školce oznámení, že jsou nějaké nové učební plány a děti se musí učit vařit a že se tedy budou vybírat peníze navíc... Je to pořád něco.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: u nás byly kroužky placené zvlášť, docházeli na ně externí lektoři.
    a když bylo pěkně, chodily děti odpoledne ven. je fakt, že na "bylo pěkně" byly učitelky odpoledne náročnější než ráno, v nějakém hraničním pošmournu, kdy by se ráno ven šlo, odpoledne už byli ve třídě, nejspíš nějaký druh organizačních důvodů (možná typu "když si promáčíš ponožky, tak už je na topení neusušíme, než maminka přijde, kdežto ráno by se to stihlo"?)
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ADD: u nas se odpo na zahradu, na kterou se chodi primo ze tridy, taky nechodi. me to entrapi zatim, bo pro syna chodim uz ve tri a bo mam jeste mladsi dceru, vyvencim je hned po skolce na hristi. ale mas pravdu, ze ven by klidne mohli. neni duvod nejit.

a krouzky jsou u nas ve skolce jen 2, keramika se resi uz behem dopoledne, individualne. a plati se zvlast. a pak aerobik, ten je jednou tydne odpoledne. ani na jedno syn nechodi. takze odpo je ve sve tride s ostatnimi spoluzaky.
    AERIS
    AERIS --- ---
    ADD: U nás jsou kroužky jen pro předškolní děti. odpoledne chodí ven, a to se spojují dvě třídy
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ADD: syn chodi do soukrome skolky, vetsinou odpoledne ven nechodi.
    Krouzky ve skolce se plati zvlast a muzou na ne i deti z jinych skolek, kdo nechce krouzek, je tam jedna mistnost, kde si hraji.
    ADD
    ADD --- ---
    Tentokrát mám dotaz víc obecný, tak snad to nebude takové psycho jako minule. :-) Chodí děti ve vaší školce odpoledne ven, zvláště pak, pokud mají hřiště v areálu školky?
    U nás totiž zřejmě došlo k personálním změnám, odpoledne mají děti kroužky a na zbylé děti je tam jen jedna paní učitelka. Tím vysvětlují, proč děti ani v krásné teplé slunečné dny nejsou na zahradě, ale jsou v umělém světle zavřené uvnitř, cca 10 m od pískoviště a prolejzaček. (Také je to důvod, proč když jsem vyzvedávala kluky před pátou, učitelky většinou řekly něco nepříjemného - byly už na konci sil.) Ředitelka tvrdí, že je to tak v pořádku a že navýšení stavu by vedlo z zásadnímu zvýšení školného (nevím, kolik ber učitelka, ale dětí je tam šedesát, takže čtvrtúvazek navíc mi ani v tom případě nepřijde jako ruinující...). Zřejmě ale nejsou domluvené na jednotném vysvětlení, protože jedna učitelka tvrdí, že to je z důvodů bezpečnosti, druhá tvrdí, že ty dny, na které jsem se ptala, byl druhý stupeň zátěže a že jim pobyt venku zakazovala vyhláška...
    A lehce související dotaz: také ve vašich školkách tvoří odpolední program kroužky, které se platí zvlášť? Kroužky vedou zaměstnankyně školky, vesměs na ně nejsou potřeba žádné pomůcky, a když dítě chodí na čtyři kroužky za týden, vyjde to cca na tisícovku měsíčně. Je to běžná praxe?
    ZRK
    ZRK --- ---
    V Terronské na Praze 6 je místo v soukromé školce Kostičce pod RC Kostka (malá skupinka max. 10 dětí) pro děti od 2 do 6ti let. Děti mají program jako v klasických školkách, mají pohyb, výtvarné činnosti, hrají si, chodí ven. Doporučuju.
    https://www.facebook.com/...16303415.1073741827.1439161576304079/1575937235959845/?type=1&permPage=1
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: a zase si šplhli :-) Včera, když jsem Toníka vyzvedávala, tak měl postavený autíčko z Dupla a učitelka mu říkala, ať si ho tam schová, že ho zítra ráno zase dostane, že mu to bourat nebudou. A hned ráno letěl ke krabici ..a bylo :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: tak ono to až tak hrozný není, hlavně to ten měsíc trvat nebude, on mě muž trochu dezinoformoval, oni řekl: "některým dětem to trvá i měsíc, než začnou spát po obědě" , což je trochu něco jiného. A dneska si u mě šplhli, přišli tam ekologové se živým jezečkem, Tonda byl zas blahem bez sebe a koukala jsem na jídelníček a přijde mi dobrý http://www.naseskolka.cz/jidelnicek.html , i když upřímně hrách nejedl, že je ble, brambory nejedl, maso nejedl...tak je živ o polívkách, jsem zvědavá, co řekne na těstoviny, ty rád.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: nechci říkat, že jsem ti to říkala, ale já ti to říkala :-D

Jako když (vás všechny) tak čtu, tak mi stále vychází naše školka jako nejlepší ve střední Evropě a přilehlém okolí. :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RACHEL: On kvůli stesku neolakal, plakal, že ho kopnul nějaký kluk ve sporu o mašinku, což mi i potvrdily s tím, že špatně zvládá konflikty, což je pravda. On byl v Jáje nejstarší kápo a mazák a teď je nejmladší bažant, což nejdřív zkouší silou a pak podle mých zkušeností se podřídí. Často na hřiště chodí družiny ze ZŠ a tenhle problém mívá.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ZEMINO: jasně, to je zase úhel pohledu jiný, z druhé strany. Tak ale Markysha bude na telefonu a kdyby malej brečel, tak pro něj zajde. A pozná na něm, jestli je ubrečenej opravdu nebo jestli si to učitelky vymyslely.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RYBKA: Maty začínal tenhle rok s každodenním brekem,že nechce do školky,a to tam chodí už 2,5roku a mladšího sourozence doma nemá,odpoledne samozřejmě vynadáno,že jdu moc brzo.. tak mi došla trpělivost a řekla jsem fakt dost!,něčím pohrozila a po breku není ani památky.. a když jde s tatínkem na 6 ráno do školky,tak je z toho naprosto nadšený,protože je ve školce první a má paní učitelku pro sebe-sedne si s nimi,dá si snídani,ony kafíčko.Fakt to nechápu
    MEDVED007: bohužel ani s brečícím dítětem učitelky nic nezmůžou,že by si ho matka vzala po O.. když Maty nastupoval do školky,měli tam takového kluka,který opravdu celou dobu až do 3 odpoledne brečel,že chce maminku.. učitelka tam tenkrát byla sama na všechny děti a říkala,že nemá páku na maminku,která jje přitom doma,aby si ho brala po O.. kluk brečel i na lehátku
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    MARKYSHA: tak rekni, ze do rpace potrebujes. prd je jim po tom, jestli treba doma nemas nejakej e-shop, nebo jiny podnikani z domu, nebo chodis odpoledne po doktorech, coz se rozhdodne lip resi s jednim deckem, nez se dvema, po uradech.. fakt je po tom ucitelkam kulovy, chteji si to jen ulehcit.. a teda nevim, jak u vas se spanim s miminem, ale Natalka ted spi jednou denne, coz je presne ve chvili, kdy bych mela Tiana vyzvedavat ze skolky po o. takze pak janervozni z nevyspaleho decka, Nat nervozni z nevyspani, Tian nervozni, ze doma nespi, narozdil od skolky.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MARKYSHA: vydrz, dej tomu cas.
    a kdyz reknou, abys byla na telefonu, tak bud a je to.
    neber si to osobne jako vyhruzku, proste ti to jen rekly, kdyby plakal. ja jsem na telefonu porad, kdyz je syn ve skolce.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A na mě: Na co na to tak pospícháte, vy snad potřebujete do práce...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RACHEL: Ach jo:( zase špatný rozhodnutí :( jsem ho měla dát radši do tý Velvarské.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Mne taky kolikrat reditelka rika: A dnes tu nebude spat? Nechte ho tady.
    Vidi, jak je s detma stastnej a naopak jeste rika, ze zatimco on uz potrebuje kolektiv, tak ja potrebuju cas na miminko.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: Tak ony to jen občas nadhodily, jestli to nechcem zkusit, ne že by do člověka vandrovaly systematicky :-) Napsala jsem to špatně.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TUTIK: taky školku vnímám spíš jako sociální prostor než jako hlídárnu....

RYBKA: já osobně si teda myslím, že učitelky nemají co přesvědčovat....ani o tom, že tam mají rodiče dítě nechávat spát ani o tom, že ho tam nemají rodiče nechávat spát.....po tom je jim houby !

viděla bych to jako relevantní jen v případě, že jim tam dítě nonstop brečí nebo něco podobného.....
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    RYBKA: Jo, takhle presne je to u nas!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam