• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TATULAH:
    EDERA: moje dítě to měla teď. Jsou mu tři, mluví ve větách a vůbec už dávno, ale po nástupu nových dětí do školky (on tam chodil už minulý školní rok), začal zase patlat. Ale už to přešlo.

SANTAL
    SANTAL --- ---
    TATULAH: Ty máš jedno, viď... protože tohle snad vyzkouší každé starší dítě, hrát si na mimino... Nepodporovat, neděsit, až budeš mít druhé, máš to zas - šišlá, chce na ruce... a záchvaty se občas opakují.
    Občas si se starším ještě na to mimino zahraju, vemu do náruče, pomazlím, prstíčky spočítám, šišlání vydržím... a pak se zvedne a jde likvidovat nějaké zombáky na PC :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TATULAH: Podle toho, co líčí moji rodiče z mého dětství, jsem nástupem do školky podobně zblbla. Z dítěte, které mluvilo v souvětích, ovládalo r i ř a čistě zpívalo, se stala ušišlaná falešně skřehotající bestie. Vydrž, přejde to.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TATULAH: syn se začal jednoslovně a hýkavě vyjadřovat ve chvíli, kdy se začala jednoslovně a hýkavě vyjadřovat jeho mladší sestra. za chvíli pochopil, že je doma lepší domluva, když mluví zpátky ve větách:-) zkoušeli jste mu vysvětlit, že hýkání je sice pro vás legrace, ale že on je moc šikovný a ostatní děti se od něj spoustu věcí můžou naučit, když bude mluvit normálně? (odpověď nepotřebuju, to je jen tip... to děcko to po takovém rozhovoru beztak nepřestane dělat ze dne na den, ale neboj, spraví se to)
    TATULAH
    TATULAH --- ---
    dotaz: můj syn mluví ve větách od 22. měsíců. Od září chodí do školky, kam chodí i asi tři děti, které šišlají, žvatlají, mluví v infinitivu, případně ukazují prstem a vydávají divné zvuky. A kluk, nyní tříletý, to začal dělat taky, má dny, kdy jenom takhle kvíká a mě může šlak trefit. Stalo se to někomu? Přešlo to brzo, že jo?
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ECLECTICA: Kamaradky syn tam chodil do skolky a ted do skoly a je spokojena.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost se školkou pod Lauderovými školami, nebo alespoň reference?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Tady je to řešené systémově jinak, kroužky na škole se platí z obecního rozpočtu, ale jen u jednoho poskytovatele. Takže pokud dítě nedám na kroužek jinam, platí město peníze škole - když jsem ho dala na 2 kroužky ve škole (angličtina a zdravý pohyb) - a podepsala papír pro město - mám to jako zdarma. Kdybych ho dala na školu a jinde, na jednom místě budu platit... Vybírala jsem z několika kroužků (v nabídce byly třeba lidové tance nebo mladý záhradkář, ve vyšším ročníku - je prvňáček - bude výběr větší).
    Kdybych dítě nedala na žádný kroužek, peníze propadnou (městu).

Ve školce jsem platila angličtinu od externistu.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ADD: U nás nechodí děti ani dopoledne moc ven.. musí být fakt sucho,a odpoledne opravdu jen tak červen a pak o prázdninách.. taky to nechápu,nutí nás mít v šatně x-hader na převlečení a pak stejně nikam nejdou..a v zimě?to jsou venku minimálně.. beru,že většinu zimy je u nás vyhlášená inverze,tak ven nemůžou,ale když můžou tak taky nejdou.
    Kroužky u nás letos nevypsali ani jeden,aby rodiče zbytečně neutráceli a učitelky,které by mohly nějaké vést,své dovednosti zhodnotí s dětmi během času,kdy jsou ve školce.. což třeba mi vadí,protože já bych si ráda připlatila za nějaké cvičení,takhle musím plánovat vyzvednutí dítěte ze školky a brát ho někam jinam.. ale protože jsou u nás slabé sociální vrstvy,tak máme smůlu.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: u nás chodí děti dopoledne na zahradu skoro vždycky, to už musí být jo hnusně, aby nešly, a odpoledne zase naopak, jen když je jo hezky. Na začátku podzimu, v pozdním jaře a v létě jsou venku skoro každé odpoledne, když neprší, v zimě zase prakticky nikdy.

Kroužky se platí zvlášť, ale není jich mnoho. Máme tu Wattsenglish, flétnu, keramiku a tanečky.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ADD: vaše školka ale není registrovaná podle školského zákona nebo jo? totiž univerzita na ní nemá státní dotaci jako jiné obecní školky, ne? potom bych i chápala, že je tam ta snaha nějak víc zpoplatnit kroužky, bez dotace to finančně vychází dost náročně...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: za poslední rok jsme vyzkoušeli tři soukromé školky a tři modely...
    první, větší soukromá v Praze - odpoledne byl výtvarný blok, kterému se věnovaly všechny děti vevnitř (taky byly tři sazby školného - do 12:30, do 15:00, a do 17:30, kde byl i ten výtvarný blok), pak volná hra a vyzvedávání.
    druhá, malá soukromá za Prahou - podle počasí učitelka čekala s dětmi na vyzvednutí buď vevnitř, nebo na školní zahradě
    třetí, větší soukromá - odpoledne po spaní jsou kroužky (placené, kolem 300/pololetí, vedené externistkou) - děti, které se neúčastní, jsou s učitelkou, asi spíš vevnitř, ale to už je i ve vyzvedávacím čase.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: o družině mi ani nemluv ! u holek ve škole to funguje tak, že na netu je vypsaný mrak kroužků, ale pokud jsou to kroužky vedené družinářkama, tak to funguje tak, že je kroužek a účastní se ho vlastně ať chtějí nebo ne děti, které v dané družině v danou chvíli jsou...nemůžou odejít, ale ani nikdo nemůže přijít....čirý alibismus :-( jsou pak i kroužky v budově školy, které vedou nějací externisté a tam to teda jako skutečný kroužek funguje, ale těch je mnohem míň

kroužky už já osobně neřeším, holky je mají všechny jinde a dlabeme na ně, ale řeším vyzvedávání....děti se nesmějí vyzvedávat mezi 14 - 15 hodinou, kdy jsou venku, teď navíc zahradu zamykají...ovšem družina běžně chodí z oběda tak ve 13.55 ač škola končí ve 12.35....družinářka jim totiž ještě něco čte, povídají a já nevím co a jdou na oběd až po jedné hodině, kdy jsou tam největší fronty....zuza má dva dny v týdnu kroužky od dvou hodin....jeden v protější budově a druhý 5 minut cesty....obvykle na jeden i druhý chodí pozdě :-( varianta B je, že by chodila na obědy s učitelkou, ale to už je zase hotová před jednou hodinou a co bych s ní jako tu hodinu dělala....domů nemá cenu jet a hodinu se courat po okolí je kravina :-( no pakárna, nadáváme tam sr rodičema hromadně, ale je nám to houby platný :-(
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: jak to popisuješ, tak mi to taky přijde jako tahání peněz z rodičů :-( u holek ve školce se platili jen kroužky vedené externisty (keramika, angličtina, plavání) a když byly kroužky vedené učitelkama v době školky (přírodovědný a pohybový), tak se neplatilo nikdy nic.....

a ven teda odpoledne chodily, ale taky mi přišlo, že jak je dopoledne brali ven pokaždé když vyloženě nelilo, tak odpoledne naopak byly venku jen za echt pěkného počasí....
    EDERA
    EDERA --- ---
    A je to teda už trochu mimo téma, protože jde o školu, ale za geniální považuju systém organizace družiny u blondýny ve škole. Děti jsou rozdělené normálně do oddělení, podle tříd. Ale od pondělka do čtvrtka je na každé odpoledne mezi cca půl druhou a půl třetí je vypsanýcn nějakých pět nebo šest kroužků, které vedou vychovatelky ŠD. Na tu dobu se děti přeskupí, podle toho, na jaký kroužek chtějí chodit (zapisuje se v září). Kdo nechce z nabídky nic, má tzv. kroužek rekreační, odpočinkový. Je na výběr např. z keramiky, aerobiku, výtvarky, florbalu, flétny, zpěvu, dramaťáku... něco z toho se v průběhu týdne opakuje, aby se dostalo na všechny (zrovna o keramiku je tradičně zájemců mraky). To vše zahrnuto v ceně družiny 1250,- Kč/pololetí, doplácí se jen materiál na keramiku a výtvarku.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Naše školková paní ředitelka byla zapřísáhlou odpůrkyní kroužků, takže jich ve školce bylo minimum a pro tříleťáky vůbec žádné. Byly placené a chodili je vesměs učit externisti. S výjimkou keramiky, tu teda učila kmenová paní učitelka, ale placené to bylo taky. Na pobyt na zahradě to nemělo vliv, protože kroužky bezprostředně navazovaly na polední klid, netrvaly dýl než 45 minut a po svačině už děti byly za pěkného počasí vždycky na zahradě, odkud jsme si je vyzdvihávali.
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: Vzhledem k tomu, že děti musí mít v tašce minimálně troje náhradní ponožky a spoďáry a dvoje tepláky a trika, tak je tohle trápit nemusí...
    Přijde mi, že na kroužcích dělají to, co by s dětmi mohli dělat i bez vyhlášených kroužků a že je to jen způsob, jak navýšit školné. Na jednu stranu je fajn, že je možnost volby a že do školky může chodit i ten, jehož rodiče tu tisícovku navíc nemají, na druhou stranu mám pocit, že je to trochu nefér jednání... Teď visí ve školce oznámení, že jsou nějaké nové učební plány a děti se musí učit vařit a že se tedy budou vybírat peníze navíc... Je to pořád něco.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ADD: u nás když bylo hezky, tak se šlo ven, pro učitelky to byla naopak úleva děti vypustit. Já jsem proti kroužkům v MŠ, myslím, že školka by měla zastoupit všechny složky/Vv, Hv, Tv/ ve svém normálním programu a tudíž nechápu, proč dětem ještě něco extra platit. U nás bylo takto navíc jen plavání a angličtina. A na angličtinu nakonec chodila celá třída, takže se nestalo, že by nějaké děti byly někde spojené.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ADD: Obvykle děti odpoledne ven chodí, je tam 50 dětí a 4 učitelky. Když kolem 15:30 přicházím, je tam těch dětí tak 15-20 a s nimi venku jedna učitelka.
    Teď měli podstav (1 nemocná, 1 na školení), přibrali nějaký externí supl a ven nechodili, ani když bylo nádherně.
    Kroužku se u nás ve školce letos moc neotevřelo. 2 kroužky vedou učitelky ze školky, zbytek byl nabízen externími firmami. Nakonec se otevřely jen 3 kroužky (zpěv, tancování a joga), o zbytek neměli rodiče zájem. Cenové rozpětí bylo značné - od 250,- za pololetí za kroužky vedené učitelkami přes 590/pol. za dětskou angličtinu, přes cca 1000 za dramaťák a výtvarku po 2950/pol. za angličtinu pro 6-8 dětí... Počítám, že zaměstnankyně školky vedou ty kroužky ve volném čase, ostatní děti si hrají někde jinde a hlídá je jiná učitelka...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: u nás byly kroužky placené zvlášť, docházeli na ně externí lektoři.
    a když bylo pěkně, chodily děti odpoledne ven. je fakt, že na "bylo pěkně" byly učitelky odpoledne náročnější než ráno, v nějakém hraničním pošmournu, kdy by se ráno ven šlo, odpoledne už byli ve třídě, nejspíš nějaký druh organizačních důvodů (možná typu "když si promáčíš ponožky, tak už je na topení neusušíme, než maminka přijde, kdežto ráno by se to stihlo"?)
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ADD: u nas se odpo na zahradu, na kterou se chodi primo ze tridy, taky nechodi. me to entrapi zatim, bo pro syna chodim uz ve tri a bo mam jeste mladsi dceru, vyvencim je hned po skolce na hristi. ale mas pravdu, ze ven by klidne mohli. neni duvod nejit.

a krouzky jsou u nas ve skolce jen 2, keramika se resi uz behem dopoledne, individualne. a plati se zvlast. a pak aerobik, ten je jednou tydne odpoledne. ani na jedno syn nechodi. takze odpo je ve sve tride s ostatnimi spoluzaky.
    AERIS
    AERIS --- ---
    ADD: U nás jsou kroužky jen pro předškolní děti. odpoledne chodí ven, a to se spojují dvě třídy
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ADD: syn chodi do soukrome skolky, vetsinou odpoledne ven nechodi.
    Krouzky ve skolce se plati zvlast a muzou na ne i deti z jinych skolek, kdo nechce krouzek, je tam jedna mistnost, kde si hraji.
    ADD
    ADD --- ---
    Tentokrát mám dotaz víc obecný, tak snad to nebude takové psycho jako minule. :-) Chodí děti ve vaší školce odpoledne ven, zvláště pak, pokud mají hřiště v areálu školky?
    U nás totiž zřejmě došlo k personálním změnám, odpoledne mají děti kroužky a na zbylé děti je tam jen jedna paní učitelka. Tím vysvětlují, proč děti ani v krásné teplé slunečné dny nejsou na zahradě, ale jsou v umělém světle zavřené uvnitř, cca 10 m od pískoviště a prolejzaček. (Také je to důvod, proč když jsem vyzvedávala kluky před pátou, učitelky většinou řekly něco nepříjemného - byly už na konci sil.) Ředitelka tvrdí, že je to tak v pořádku a že navýšení stavu by vedlo z zásadnímu zvýšení školného (nevím, kolik ber učitelka, ale dětí je tam šedesát, takže čtvrtúvazek navíc mi ani v tom případě nepřijde jako ruinující...). Zřejmě ale nejsou domluvené na jednotném vysvětlení, protože jedna učitelka tvrdí, že to je z důvodů bezpečnosti, druhá tvrdí, že ty dny, na které jsem se ptala, byl druhý stupeň zátěže a že jim pobyt venku zakazovala vyhláška...
    A lehce související dotaz: také ve vašich školkách tvoří odpolední program kroužky, které se platí zvlášť? Kroužky vedou zaměstnankyně školky, vesměs na ně nejsou potřeba žádné pomůcky, a když dítě chodí na čtyři kroužky za týden, vyjde to cca na tisícovku měsíčně. Je to běžná praxe?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam