• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ZABITULKA: ale rikam, nikomu svuj nazor nevnucuji, jen se snazim ukazat jiny uhel pohledu
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    BALAENA: tak za prve jsem u te situace nebyla, takze hodnotim jen z psaneho projevu, za druhe ano, radsi bych se s ni zkusila poradit a udelat si z ni spojence a vysvetlit ji nevhodnost jejiho chovani pratelskym zpusobem. jak se asi pak bude chovat k tvemu decku ucitelka, na kterou sis nekde stezovala? a ty nebudes mit sanci ani videt, jak se chova?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZABITULKA: učitelku, která nechá bité dítě veřejně ukazovat, kdo že ji jako má bít (já tomu teda nevěřím, ale když to tvoje maminka tvrdí...)? to jako vážně?
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    tak uz tady 3 dny, nebo jak dlouho tu ta diskuze o sikane je, premyslim, kde jsou jen hranice klasicke socializace a sikany. nijak tim nechci vubec zlehcovat pripad QASHQAI dcery, to ani nahodou, ona sama musi nejlip vedet, jak to s jeji holcickou je. talze toto berte jen jako takove zamysleni.

muj syn pri nastupu do skolky - loni v lednu, nemel zadneho kamarada. kamarada tam nemel skoro nikdo, neb skolka se otevirala nove. v jeho tride najednou byla banda 25 plusminus triletaku. a kristian, ac do te doby vesely kluk, tesici se do skolky, se poprve setkal s tim, ze se musi umet "prat sam za sebe". rozumejte, do detskych kolektivu jsem s nim chodila, ale vetsinou si tam sve misto na svete vydobit nemohl, neb tam vzdy byla podpora/opora rodicu. jeho nebo rodicu ostatnich deti. V dobe, kdy do skolky nastoupil, mel zrovna "agresivnejsi" obdobi. nesel pro ranu daleko. kvuli tomu, ze takhle uhodil i holcicku s poruchou srazlivosti krve, zustal jednou i na samotce. pak do skolky chodit nechtel, obcas si stezoval, ze se tam s nim deti nebavi. (ale vicemene se decka nebavila ani moc mezi sebou, spis vyjimecne) pak byl nemocny a pak prisel i domu s tim, ze on si s nekym hrat chtel, ale ten ho odehnal, ze si s nim hrat nechce. pak jsme zacali po skolce chodit na hriste kousek od ni a atm potkavat deti ze skolky a razem se skamaradil. dnes ma ve skolce par kamaradu, teda spis kamaradek. jeho chovani se hodne zlepsilo. prestal bit. ale i dnes ma chvile, kdy nejdu pro ranu daleko. proste kdyz se mu neco nelibi a druhy to nereflektuje, tak prasti. zacinam mit trochu strach, aby me decko nekdo nenarkl, ze jine sikanuje. nevim. z meho pohledu je to proste decko, ktere se uci, jak se projevovat. ucitelky nam na tridni schuzce rekly, ze od toho jsou deti ve skolce, aby se ucily projevit se, postavit se samy za sebe, ze za sebou nebudou mit vzdycky jen maminku a ze i obcasne porvani k tomu patri.

proste, mozna me ukamenujete, ale ja bych uplne nevidela tu Emmu jako holcicku, co cilene sikanuje. nemyslim, ze ona sama z toho, jak se chova, neco ma. (pocit uspokojeni nebo nevim). asi bych se to osobne snazila resit primarne s tema ucitelkama. trikrat bych to zkusila v klidu probrat s nima, at se na to zameri, jestli uvidi nejake pochybnosti. ja chapu, ze pri 25detech nemaji sanci mit totalni rpehled o vsech. ja ho nemam ani o svych dvou vzdy stoprocentni. spis bych se treba i u ucitelek snazila vzbudit duveru tim, ze bys to s nima rada probrala a spolecne nasly nejake reseni te situace - treba tim, ze tvou dceru zkusi spojit s nekym jinym... zase z me zkusensti, lepsi si udelat v ucitelkach spojence, nez nepratele tim, ze na ne hned budes "zalovat" reditelce. tot muj pohled.
    EDERA
    EDERA --- ---
    YENNEFER: Tak z "mnohou takovou bitvu už jsem svedla" je snad jasné, že couvám málokdy. Ale prostě už jsem v některých případech skeptická.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    EDERA: jenže když si tohle řekneš pokaždé, když narazíš na debila, tak budeš pořád jen couvat, protože přece nemá cenu se s někým takovým dohadovat, protože to přece nic nezmění...

a myslím si,že i kdyby se vůbec nic nezměnilo, tak velké plus bude, že maruška uvidí, že za ní maminka stojí a věří jí a že to nevzdala i když jí ostatní začali házet klacky pod nohy. I kdyby nakonec tu školku změnit musely...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    EDERA: To bohužel souhlasím....označení potížista lze získat tak snadno.... stačí, když chceš dělat věci jinak...

To co pančelka provedla je proti všemu...ale bohužel se to tak dělávalo a má to i své opodstatnění...a hodně lidí tím začíná...takže to nemusí nutně znamenat, že je "uplně sociálně tupá", ale třeba jen "že to nevidí až jako takový problém / považuje ho za nedorozumění / uměle vyrobený matkou a chce děti naučit řešit problémy čelem..."... tj. úmysl dobrý, provedení k ničemu...
    A preventisti i intervenční týmy s pedagogy pracovat umí... Cílem není přijít a říct "milá pančelko děláte to uplně blbě, co jste to vystudovala?!?" a mít hezký pocit z toho že mám pravdu...ale zpracovat ji tak, aby se někam posunula...a byla k užitku dětem...

Což bohužel neznamená, že to nemůže být přesně tak a dotyčná opravdu může být bez špetky empatie a touhy po změně...když to navíc znamená práci navíc....A tím vším jsem jen chtěla říct, že si tento scénář umím představit (snadno), ale nevidím ho jako jediný možný....
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: nechodila jsi náhodou na ZŠ Jeremenkova?
    EDERA
    EDERA --- ---
    NIENNA: Taky si myslím, že nejsme. Jen varuju před tím, v co se to může obrátit, protože už jsem pár takovýhle bitev svedla.

BEBERA: Mně právě přijde to, co pančelka udělala, taky naprosto zvrácené. A mám teda silné pochybnosti, že kráča, která udělá tohle, je schopná takové sebereflexe, aby se změnila po intervenci ředitelky, inspekce nebo přednášce odborníka na šikanu. Tohle může napadnout jen totálního sociálního tupce bez špetky empatie.:-( Asi bych fakt nechtěla nechávat dítě ve spárech někoho takového, i když si samozřejmě jsem vědoma všech nevýhod převedení dítěte jinam, které tu zazněly.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    QASHQAI: na té chronické oběti něco je, takhle mě nenapadlo se tak dívat, já jsem šikanu také zažila, ale jelikož jsem každou ránu vracela dvakrát, také jsem vždy ta špatná byla já. Držím palce a myslím na tebe, dej vědět, jak se to vyvíjí a co na to ředitelka. Já sem byla nakrklá jenom proto, že Tonda nechtěl náplast na obličeji (zaněcovalo se mu to z jídla a slin), že se mu smějí. Řekla jsem mu, že jim má říct, že jsou hloupý, načež si stěžovala učitelka, že dětem nadává do hlupáků. Vysvětlilo se a opravdu jim to řekl kvůli jejich reakci na náplast.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EDERA: myslím, že rozhodně má cenu to nenechat být a v tichosti převést dítě jinam. Už kvůli tomu, aby se ve školce něco změnilo a příští oběť nemusela jako Maruška stát před všemi dětmi na pranýři. Postup učitelek mi přijde opravdu obludný - dozví se, že se nějaká holčička nedokáže o samotě postavit agresorce a pak ji nutí, aby se jí (navíc bez přípravy a bez opory rodičů) postavila přede všemi a byla u toho pozorovaná dalšími dvaceti dětmi!

QASHQAI: držím ti palce, ať to šťastně vyřešíš... A hodně kuráže, ať v tobě má Maruška silný vzor, jak řešit konflikty...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    EDERA: Souhlasím - než nechat dítě trápit, tak lepší vzít ho pryč... Ale nebrala bych to jako první volbu...a fakt bych zkusila zabojovat (jak jsem psala "když s tím nepohneš, tak pryč a jinam"... ). Jen si prostě myslím, že zabojovat má smysl, i když to nedopadne...
    Minimálně si dítě odnese místo "když se něco nedaří, tak zdrhnout" vzorec "zkusíme co to dá a když to nedopadne, tak se dá i zdrhnout"...
    Myslím si, že i pro Marušku bylo cenné vidět, že za ni její maminka bojuje...a že to řeší...a že nevnímá chybu v Marušce... Už to je hrozně moc... :-)

Myslím, že nejsme v rozporu...
    EDERA
    EDERA --- ---
    NIENNA: Zas na druhou stranu - pokud tam nikdo problém nevidí, všichni to takhle sabotují a ani rodiče ostatních bitých dětí to nehodlají řešit, tak je to boj, který zpravidla skončí tak, že za veřejného nepřítele bude všemi považován rodič oběti. A protože rodiče si nedají pozor na pusu před dětma, tak se pozice týraného zase ještě zhorší.
    Jsem kverulant a za svoje děti se biju fakt docela fest. Ale s nulovou podporou to fakt prakticky nemá cenu.
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    YENNEFER: Hele já tam za ni odpoledne zajdu. Máš recht. Pro klid duše a pro to, aby takové postupy nezůstaly hnusně zakořeněné a chudák případné další dítě, které na tom může být i hůř než Máří.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    QASHQAI: já bych jí to řekla stejně, protože ona o tom vůbec nemusí vědět, co tam ty učitelky dělají... pokud je v pohodě, tak by to mohla řešit už po první stížnosti...
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Děkuji všem za podporu. Vaši ráži bych potřebovala mít. Jsem bohužel taky spíš labilní povahy, šikanu jsem zažila až na základce teda, ale taky jsem musela kvůli tomu změnit školu :(
    Noc na dnešek jsem asi do tří nemohla usnout, ta noc je přízračná, úplně mě bolelo u srdce.
    Ráno jsem Mařenku odvedla a byla kupodivu veselá, vůbec nebrečela v šatně, což dělává denně...
    Rozhodli jsme se tak, že jestliže od Marušky uslyším, že ji opět bije, poté jdu ihned za ředitelkou, mám všechny body co mi sdělily ty úči zapsané - takže vše bych jí řekla. Ředitelka je fajn ženská, už jsme s ní byli ve styku x krát kvůli různým organizačním věcem a platbám. Tak by myslím neměl být v pokusu o vyřešení s ní potom problém.
    Odebrání ze školky je na pováženou-v jiné školce se podle mě zas vyskytne vzorec - silný jedinec s radarem na slabšího - a to asi taky není řešení.
    Dostala jsem tip od kamarádky na Hobby centrum na Vyšehradě-nemátě někdo s těmito kroužky zkušenost? Prý je to od 4 let pro zvídavé děti - všelijaké kroužky o přírodovědě, lidském těle, zvěři...Tam by si mohla Maruška zvýšit sebevědomí-setkávat se s dětma, které baví podobná věc jako ji...
    Moc díky za vaši podporu, těch pár dnů bylo psychicky náročnejch...
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    QASHQAI: asi se bojí, aby nebyla za tu problémovou matku, když je teď tolik dětí a tak málo míst ve školkách, asi bude lepší se na žádnou pomoc a podporu z této strany nespoléhat, i když tu matku dost nechápu, kdyby moje dítě mělo kdekoliv takové problémy, že si strachy nedojde na záchod, tak udělám takový bugr, že se tam z toho nevzapamatují...

ředitelce bych rovnou řekla, že pokud s tím okamžitě něco neudělají, tak půjdeš na zřizovatele a že považuješ za naprosto nepřípustné jednání, kterého se dopustily učitelky, které jsou evidentně nepoučené, jak se má postupovat v případě byť jen podezření ze šikany...
    ADD
    ADD --- ---
    TORUVIEL: Taky se mi z té představy udělalo mdlo. :-/
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    QASHQAI: pročítám to už delší dobu... a je mi z toho smutno... Bojuj za tu malou co to jde!

Osobně bych preferovala vyřešení situace před odebráním dítěte ze školky - vím, že je to pracnější, ale do života nosnější... Z dětí odebíraných se stávají chronické oběti a v nepravidelných intervalech mění instituce...nic moc... Na druhou stranu, když s tím nepohneš, tak pryč a jinam - lepší než aby tam tohle snášela...

Ale taky bych to rozvířila a fest... Šla bych nejdřív na ředitelku - žádala nezávislý posudek od někoho, kdo se zabývá šikanou... Klidně ped-psych poradna (dost často mají "své" školky a na požádání přijdou a píučkám pomáhají se situací), jiná instituce... to je fuk... ale chtěla bych názor na situaci někoho k tomu školenýho, kdo s tím dělá... Pokud by odmítli, tak bych si stěžovala výš... (školní inspekce? - už to tu někdo psal, já tu posloupnost tak neumím)... Na šikanu se docela hodně slyší...a proti odborníkovi nemůže nikdo nic mít... V téhle fázi by neměl být až takový problém s tím pracovat (konec konců i bez odborníků, kdyby tu píučky byly co k čemu)...

Bylo by fajn, kdybys napsala, která školka to je...
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    EDERA: asi bych se taky začala porozhlížet po jiné školce, ale tu stížnost bych určitě napsala, protože tohle se jim tam bude dít pořád... to musí být teda extra krávy ty učitelky... s prominutím...

QASHQAI: prosímtě, co je to za školku?
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    QASHQAI: okamžitě piš stížnost a přidej tam i popis toho, co provedly učitelky, protože tohle je fakt strašný... veřejně nutit malé dítě, kterému je ubližováno, aby ukázalo na agresora!!!!!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam