• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: zjevně se takové děti vyskytují relativně casto, tom spis nechápu, jak učitelka může pláč může nesmysl o tom, že by se mela co nejdřív rozmluvit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: S blondýnou chodí na mažoretky holčička, která nikdy nemluví s nikým dospělým nebo před nějakým dospělým. Je jí deset.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: tak nějak, s námi chodila celou základnu holka, která proste ve škole pred ostatními nemluvila. Jen doma nebo s kamarádkou, ostatne máme takovou i neteř, teď je ji 15 a už mluví, ale taky roky před tím z ni člověk slovo nedostal, natoz pod natlakem.

Včera jsem to tady dočetla, je mi z toho smutno a taky bych to nakonec viděla na změnu skolky. Ačkoli s bojem to mam jinak podobně jako třeba ty.
    EDERA
    EDERA --- ---
    QASHQAI: Musí se naučit co nejdřív promluvit? A to řekne pedagog? Jsou děti, které nepromluvěj nikdy, i kdyby je ostatní doslova mučili.

To je fakt spíš na hledání jiné školky.:-(
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    QASHQAI: tvl, už v prváku na vš se učí, že tento postup je neadekvátní, konfrontovat tímto způsobem oběť šikany s viníkem :/
    QASHQAI: tohle je strašný, taková krátkozrakost a neochota...já u syna ve školce řešila pouze slovní napadání (žádný sprosťárny, ale slovní ponižování typu "ty jsi tu zbytečnej, nejzbytečnější v celým vesmíru, úplná nula, vůbec ses neměl narodit apod.) a výhružky (v noci se k vám vloupu a zabiju tvou mámu atd.) a učitelky teda reagovaly hned a řešily to s dotyčným klukem bokem od ostatních dětí...takže když se chce, všechno jde...
    nedejte se, opravdu někam zavolej a "žeň to vejš", jste v právu!
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    QASHQAI: přečetla jsem to i muži, který je v tomhle trochu uvážlivější, nebere to tak srdcem jako my matky a taky řekl, že je to šikana jak vyšitá a on by dokonce šel i na policii, protože nic jiného s nimi neotřese a dají si pozor, jak to řeší - já teda bych spíš volala na to číslo od Euchenie.
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Už se mě ptala Yenn. ale klidně to napíšu - Markušova, Praha 11.
    Školka samotná mi přišla perfektní. Eko školka, třídí se odpad, děti nosí zbytky jídla na kompost, hliníková víčka, papír, použitý olej, víčka od Pet lahví pro nemocné, bylinný domek na zahradě, vítají tam často domácí zvěř...Ale...K čemu to vlastně je, když uvnitř může docházet k takovým věcem :/
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    QUAACA: Já jsem šla díky vám tady! Jste úžasný, jak jste mě tady vyburcovaly, ale obávám se, že v systému této školky se nezmění nic. Nakonec ta Emma je malé dítě a srovnalo by se to správným postupem právě učitelů, ale kde jsou klapky na očích a neochota...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    QASHQAI: Průběžně to tady čtu a ježí se mi chlupy... Moje dítě bylo podobný.
    1) JE to šikana jak z učebnice
    2) zavolej na to číslo, co sem už dřív dávala Euchenie, a poraď se s nima na postupu nejlepším pro Marušku; udělej to pokud možno hned zítra
    3) ať už ti odborníci poradí cokoli, napiš dopis zřizovateli
    4) za Maruškou stůj jako skála
    5) prosím tě, napiš sem, co je to za školku (a jestli to náhodou není Terronská...)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    QASHQAI: seš dobrá, že jsi za ní šla to řešit.
    asi bych se pomalu začala porozhlížet po jiné školce v okolí, jestli by marušku někde nevzali.
    i když to není v dnešní době vůbec jisté, že.
    držím vám palce.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    QASHQAI: tak jestli se to bude opakovat, tak bych to hnala vejš, pokud by se učitelky nějak mstily na malé, další stížnost.
    MAKU
    MAKU --- ---
    QASHQAI: Ble, to zní skoro jako ředitelka v naší školce :-/
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Dnes jsem mluvila s ředitelkou. Stojí za svými lidmi. Z jejích vět vyznělo: Ona nezná Marušku, děti se přeci v kolektivu musí otrkat, poznat, že nejsou jen hodné děti a bezkonfliktní prostředí, Maruška se musí co nejdřív naučit promluvit když se jí bude dít křivda, paní učitelky takové podobné sezení do kruhu co měly s Maruškou dělávají, shledává to navíc přínosné...Prý kdyby to bití Marušce vadilo, určitě by na viníka ukázala, takže asi to prý nemohlo být tak závažné...(Bože před tím jsem jí povahu holky vylíčila do detailů, proč to je tak těžké pochopit, že je prostě jiná než ostatní???) Určitě to prý nemohlo být nijak drastické, má za to, že se k tomu povídalo o tom, že bít se nemá atd atd. Kdykoli prý navštívila naší třídu děti si vždy krásně hrály... (Strašný argument, když se bavíme o šikaně, která přeci na oko není vůbec vidět...Co k tomu říct?).
    V úterý zajde do třídy a prý si s učitelkama promluví, podívá se na dceru, pokusí se s ní udělat v budoucnu několik setkání a podpořit ji slovem...?
    Zdůraznila jsem, že chování Emmy bylo vždy úskočné a zákeřné. Nechtěla to rozebírat, nejsou prý svědci a za paní učitelky by dala ruku do ohně...
    Řekla jsem, že nebudu trpět, aby byla dcera šikanovaná starší holkou a aby se tam neprohlubovala ta krize víc a víc. Bude se to tedy sledovat a šikana je prý moc silné slovo. Konec,
    Celkový pocit - zklamání že nepochopila osobnost Marušky, chování Emmy vidí v podstatě jako normální a vlastně schvaluje postoj, jaký k věci mají učitelky.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: No vidis, u nas je to skoro opacne. :-/
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: Zrovna včera mi líčila kamarádka, jak přistihli mladší dceru, že vykřikuje, ať ji ségra přestane mlátit, ačkoliv ta byla v úplně jiné místnosti. Mladší se prostě vůbec nic nedělo, jen křičela "au, au, nebij mě".:-O
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    k tem skryvanym/otevrenym 'ublizovacum' - ja mam doma dve holky, 6,5let a 4 roky, a vidim to denne. Starsi je ta 'hodna holcicka, ktera by nikdy nikomu neublizila', ale pod stolem segru kope u jidla, provokuje a postuchuje ji, kdyz si mysli, ze ji nikdo nevidi, az do chvile, kdy mladsi ji proste jednu vrazi a je ji jedno, kdo je kolem. Vetsinou (a dokud jsem to neodhalila, i dostala mladsi vynadano casto nepravem) do toho dospelak je vtazen ve chvili, kdy prijde starsi s brekem, ze ji ta mladsi bouchla/kousla/kopla/stipla...

Chvili nam trvalo, nez jsme na to prisli, byla fakt hodne vynalezava. Mladsi je proste jako nize popisovani 'kluci', je ji jedno, kdo se kouka, kdyz se nastve, reaguje utokem.

Nastesti to tedy dela ta starsi jenom doma na mladsi segre. Ve skolce s ni fakt problemy nejsou, naopak, vzdycky byla spis tiche, neprubojne dite mezi stejne starymi detmi.
    Na jine mladsi take nic nezkousi, opecovava je. Ostatne i k segre se jinak chova hezky, ale proste, kdyz jsou konflikty, tak vetsinou zacinaji takhle.

Jinak k te situalci ve skolce, ctu to tu uz tech nekolik dni a uplne se mi svira zaludek. Nechapu, jak mohou byt ty ucitelky tak stracne necitlive, neco takoveho nejen ignorovat/nevidet, ale jeste ji takhle postavit na pranyr. :( Doufam, ze se to brzy vyresi.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    jinak existuje i knížka s radama pro rodiče - vyšla v rámci již zde zmiňovaného projektu Minimalizace šikany http://obchod.portal.cz/minimalizace-sikany--prakticke-rady-pro-rodice/ pojednává hlavně o školních dětech, myslím, že je možné ale některé pasáže aplikovat i na školkové prostředí.

YENNEFER: tak je to i o jednotlivcích. můj synovec je přesně ten typ skrývaného agresora. tzn. je zákeřnej, útočí, když ví, že ho nikdo nevidí. a pak to odnáší ti, co se brání veřejně. ale v kolektivu teda mezi hvězdy nepatří, je spíš introvert. takže jen o genderovém rozdělení to nebude.

je pravda, že teď neznám žádné děcko v předškolním věku. tak se neumím vcítit do pozice té emmy.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZABITULKA: když on je docela zásadní rozdíl mezi holčičkama a mezi klukama... kluk když něco reší pěstí, tak se s tím většinou nemaže a neschovává, sice může ublížit, ale pak to většinou i přizná.. u holek je to o něčem jiném... a pokud je ta emma v kolektivu oblíbená, všechny děti s ní chtějí kamarádit a učitelky jí taky zobou z ruky, tak není důvod, aby na někoho útočila, nemyslíš? podlé této optiky by spíš maruška měla někde za bukem zfackovat emmu...
    tvoje přirovnání oprávněné stížnosti k žalování je naprosto mimo, protože QASHQAI to s učitelkama řešila a co ony udělaly? Děti postavily do kruhu, marušku postavily doprostřed a chtěly po ní, aby ukázala prstem... což jsou metody ani nechci říkat odkud... pokud tohle udělá někdo, kdo má diplom z pedagogické školy, tak trvám na tom, že by ho měl okamžitě vrátit...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RYBKA: taky si myslím, oni ti chlapečci většinou šikanují až později, předtím se prostě perou, někteří jsou agresivní a zbytečně, ale není to takhle "vymakaný".
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MARKYSHA: Navíc když si holčička zvládá vyčíhnout situaci, při které nebudou svědci, není to už klasický "bouchnu, protože mi bere hračku/směje se mi/nechce si se mnou hrát/etc.", to už je prostě záměr, ublížení pro ublížení :-(
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZABITULKA: tady si myslím, že je to opravdu šikana, hlavně proto, že holčičky jsou prostě vyspělejší a zákeřnější a ten postup učitelek je šílenej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam