• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANNAWA: To jsem zvědavá, jak vám to dopadne. U nás je oficiálně taky jediné kritérium (mimo předškoláky a sourozence) a tím je věk. Poslední roky je standardně slušný převis zájemců nad volnými místy (cca 70:17), loni se syn, kterému mělo být v září 4 roky, v prvním kole nedostal, byl přijatý až v rámci odhlašování některých přijatých dětí, jejichž rodiče nakonec zvolili jinou školku, poté, co jsem ředitelce několikrát telefonovala a psala, jak to vypadá. A včera jsem zjistila, že do školky s ním chodí holčička, které v září byly 3 roky (a nemá tam sourozence). To je mi záhada, jak by se tam takové dítě mohlo dostat..
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: ano, to je totální záhada a v tomto směru čekám na vyjádření ředitelky, protože mě napadlo přesně to samé.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: A kde se najednou vzalo 15 předškoláků, kteří před tím nechodili do školky? To je hodně neobvyklé.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LADAVAZA: to si nějak myslím, že nebere a že problémem je fakt zoufale malé kapacita školky. Ukázalo se, že vzali 15 dětí na poslední rok, které vzít museli, a na ostatních zbylo 5 míst, to je celkem soda, myslím.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADAVAZA: Na druhou stranu tu pozici komunikovat s vynervovanými rodiči nezávidím. Musí to být šílený tlak.
    Nemají šanci se zavděčit všem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Jojo, ten můj malej gentleman jeho sestřičce a mámě vždycky nosí kytičky :)
    Svět prostě je malej :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Filípka znáte jo?:) Ti jsou všichni bezvadní:)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANNAWA: Dobře, ale nedostatek míst přece není důvod pro tak očividně netransparentní systém přijímání dětí, ne? Tím spíš by měli mít jasně daná kritéria a body a tím spíš by to měli zveřejňovat... :-( Pevné nervy!
    MARKYSHA: WTF?! I učitelky zřejmě mají své dny ;-)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ANNAWA: Napadá mě, jestli třeba paní ředitelka nebere úplatky. Kamarádka takhle bydlí v obci hned za Prahou a už takhle přijali v listopadu do úplně přeplněné školky dvě děti fotbalisty a při nynějším zápisu se mladší holčička dostala do školky před jinou, ve zcela totožné situaci (pracující matka, žádní sourozenci) a otec té holčičky se chlubil, že to s paní ředitelkou "holt umí"
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Tu lednovou maminku a jejího syna znám, je kamarád našeho syna. Tak uvidíme, jestli se s touhle učitelkou potkáme a jaké bude, když bude náš syn nastupovat hned na začátku spolu s ostatními dětmi (snad :) )
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: ty učitelky byly celý rok celkem v pohodě, já s nimi problém neměla, osobně si myslím, že ta jedna je jednak těhotná a jednak už je červen, leze jí to na mozek a ještě je čeká ta práce na rekonstrukci. A to jsem ještě takový blbec, že jim tam přijdu pomoct balit :-) Ale připrav se, že oni trochu tlačí na ty přicházející rodiče a vždycky, když tam přijdeš, tak ti poví, co všechno máte ještě v tý samostatnosti doučit. Já žila v domnění ze začátku, že si snad na nás zasedla, ale to bylo tím,že Toník nastoupíl už do rozběhnutého kolektivu, jednu maminku, jejíž kluk tam nastupoval až v lednu to dokonce odradilo. Dělá to všem nováčkům. Mně to většinou až tak nevadí, protože jsem dostávala zpětnou vazbu, na čem s Toníkem pracovat, až na toto vágní "hygienické návyky", z toho jsem nebyla moudrá a přišlo mi to urážlivé. Ale po počátečních sáhodlouhých monolozích zase Toníka chválila a rozhodně není z těch, co by si škatulkovala děti na "hodné" a "zlobivé" podle toho, kolik s nimi má práce, to zase ne. A bůhví, jestli tam vůbec tahle učitelka ještě bude, jestli je fakt těhotná, oficiální to není, to nám s mužem jenom tak připadá.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: WTF. Začínám se bát září.
    KATIA
    KATIA --- ---
    BALAENA: diky za vysvětlení. Vím, ze maji problém třeba se sponzorskými dary a není to úplně jednoduché, na druhou stranu je to podle mě dobrá investice i pro tu obec - atraktivita pro lidi i firmy/pracovní sila. Jsem ráda, že u nás to fakt ma významné místo, několik skolek rekonstruovanych...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Jo a ty špatné hygienické návyky bylo to, že když si Tonda utírá nos, tak si ho neutírá směrem dolů, ale směrem do strany, takže si tam občas tu nudli rozmázne.....no nevím, tak to má říct rovnou nebo mu to říct, jedno odpoledne a už si ho utírá správně...boha jeho
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KATIA: u státních školek je stanovená horní mez polovina neinvestičních výdajů na dítě v předchozím roce (nebo tak nějak)

čili rodiče platí polovinu kostky mýdla, polovinu tuby lepidla a polovinu rozbitého talíře, obec platí druhou polovinu kostky mýdla, druhou polovinu tuby lepidla a druhou polovinu rozbitého talíře, navíc obec platí celou rekonstrukci rozpadajícího se schodiště (u rozbitého okna ale jen polovinu, na druhou polovinu se složili rodiče ve školkovném), mzdy učitelů by snad měly jít nějakým mechanismem za státem (anebo taky část platí obec a část stát), u těch to ale nevím přesně
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: nestanovuji si tu výši náhodou sami?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: anebo prostě neochota, u nás je to zastupitelstvo takové, občas s nimi něco řeším už roky a je to prostě náročné.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAR_TINA: já bych skoro tipla, že u mnoha obcí ani tak není problém s výstavbou, ale s provozem....obecní školka je díra na peníze, školkovné je směšná částka, která nepokryje skoro nic a obcím se prostě ten provoz krýt nechce.....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Každopádně, v písemném odmítnutí je, že mohli vzít jen 20 dětí, z toho 15 předškoláků a 5 dalších dětí podle věku.
    To zní trochu divně v tom, že loni vzali všechny děti a kde se tedy vzalo těch 15 předškoláků, ale holt někteří rodiče to ani u čtyřletých dětí loni nezkusili nebo nevím. Nebo se jich tolik přistěhovalo ;-)

MAR_TINA: můžeš mě trochu nasměrovat na info o těch dotacích? Klidně do pošty.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: jdu na úřad ve středu a nebudu moc milá, ale rozhodně chci být věcná,
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nedávno jsme dělala pár posudků jako součást projektu na výstavbu MŠ v městysu Bezno. Projekt a přípravné práce něco stojí (desítky tisíc, max sto), poté je možné podat žádost o dotace, které každá obec dostane na 95%. Peníze utracené za projekt je možné zpětně vzít z té dotace, je to taky náklad. (Pozemek patří obci).
    Jenže pak se vyměnilo zastupitelstvo a nový starosta řekl, že je to moc drahé a obce nemá na projekt a kdesi cosi a školka se stavět nebude. SPíš je líný a neochotný. Tak kdo jste z Bezna a okolí nebo někoho znáte, zajímejte se na obci a křičte hodně moc nahlas.

A koho trápí málo školek v obci, ptejte se, proč nestaví za dostace, když je lze získat relativně snadno. Mimochodem modulová školka - do 6 měcísů komplet projekt, povolení a přiklepnutí dotací. Od prvního kopnutí do země po předání stavby 4 měsíce! Osobně jsem u toho byla v obci Tuhaň, okres Mělník. Podmínkou je obecní, neproblémový, rovný a nepodmáčený pozemek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam