• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Jo a ty špatné hygienické návyky bylo to, že když si Tonda utírá nos, tak si ho neutírá směrem dolů, ale směrem do strany, takže si tam občas tu nudli rozmázne.....no nevím, tak to má říct rovnou nebo mu to říct, jedno odpoledne a už si ho utírá správně...boha jeho
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KATIA: u státních školek je stanovená horní mez polovina neinvestičních výdajů na dítě v předchozím roce (nebo tak nějak)

čili rodiče platí polovinu kostky mýdla, polovinu tuby lepidla a polovinu rozbitého talíře, obec platí druhou polovinu kostky mýdla, druhou polovinu tuby lepidla a druhou polovinu rozbitého talíře, navíc obec platí celou rekonstrukci rozpadajícího se schodiště (u rozbitého okna ale jen polovinu, na druhou polovinu se složili rodiče ve školkovném), mzdy učitelů by snad měly jít nějakým mechanismem za státem (anebo taky část platí obec a část stát), u těch to ale nevím přesně
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: nestanovuji si tu výši náhodou sami?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: anebo prostě neochota, u nás je to zastupitelstvo takové, občas s nimi něco řeším už roky a je to prostě náročné.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAR_TINA: já bych skoro tipla, že u mnoha obcí ani tak není problém s výstavbou, ale s provozem....obecní školka je díra na peníze, školkovné je směšná částka, která nepokryje skoro nic a obcím se prostě ten provoz krýt nechce.....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Každopádně, v písemném odmítnutí je, že mohli vzít jen 20 dětí, z toho 15 předškoláků a 5 dalších dětí podle věku.
    To zní trochu divně v tom, že loni vzali všechny děti a kde se tedy vzalo těch 15 předškoláků, ale holt někteří rodiče to ani u čtyřletých dětí loni nezkusili nebo nevím. Nebo se jich tolik přistěhovalo ;-)

MAR_TINA: můžeš mě trochu nasměrovat na info o těch dotacích? Klidně do pošty.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: jdu na úřad ve středu a nebudu moc milá, ale rozhodně chci být věcná,
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nedávno jsme dělala pár posudků jako součást projektu na výstavbu MŠ v městysu Bezno. Projekt a přípravné práce něco stojí (desítky tisíc, max sto), poté je možné podat žádost o dotace, které každá obec dostane na 95%. Peníze utracené za projekt je možné zpětně vzít z té dotace, je to taky náklad. (Pozemek patří obci).
    Jenže pak se vyměnilo zastupitelstvo a nový starosta řekl, že je to moc drahé a obce nemá na projekt a kdesi cosi a školka se stavět nebude. SPíš je líný a neochotný. Tak kdo jste z Bezna a okolí nebo někoho znáte, zajímejte se na obci a křičte hodně moc nahlas.

A koho trápí málo školek v obci, ptejte se, proč nestaví za dostace, když je lze získat relativně snadno. Mimochodem modulová školka - do 6 měcísů komplet projekt, povolení a přiklepnutí dotací. Od prvního kopnutí do země po předání stavby 4 měsíce! Osobně jsem u toho byla v obci Tuhaň, okres Mělník. Podmínkou je obecní, neproblémový, rovný a nepodmáčený pozemek.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Plus jsme napsala ředitelce ještě, že mi nejde do hlavy jedna věc - loni obecní školka přijala prakticky všechny děti, které se hlásily, včetně dětí tehdy tříletých. Překvapuje mě, že letos je tolik dětí starších než náš čtyřletý syn, které se v pořadí dostaly před něj. Přičemž věk měl být hlavním kritériem. čekám tedy, zda se víc dozvím z odmítacího dopisu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Jinak, náš případ nepřijetí do školky.

Starosta je do půlky června nemocný, místostarosta chodí jen občas... tak jsme mu zavolala na mobil. A mimo jiné mi řekl, že "svět není spravedlivý, paní". Vytočil mě tím dost, tedy, takže s ním chci mluvit osobně, což považuje za zbytečné (a možná to zbytečné bude), ale já se jen tak odbýt nedám. Prý žádali před 6 lety o dotaci na rozšíření školky, tu nedostali a tak s tím nic neudělali a dělat nebudou, přestože počet obyvatel stoupá a nové výstavby přibývá.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNAWA: já fakt u nevím, jak se mám chovat, vždy je to extrém na jednu nebo druhou stranu, proto většinou nechávám jednat muže, když se jedná o tyhle věci, protože já bych jí už poslala někam.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MARKYSHA:
    TAPINA: neřešení blbostí se slušností nevylučuje.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: taky si začínám říkat...vždycky se snaším být slušná a nakonec jsem za blbce.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: Oni asi ostatní rodiče na podobnou připomínku pokývou hlavou a pustí ji druhým uchem ven, načež dítě druhý den normálně přivedou. Neřešit blbosti je jedna z nejužitečnějších schopností, které mi mateřství dalo :o) Mě se zdá, že ty se pořád strašně snažíš mít všechno v pořádku a zbytečně si komplikuješ život.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já už toho mám fakt dost....tak jsem u tý doktorky byla, ta ho prohlídla, výtěry mu nedělala, protože už minule, kdy jsem ho měla chudáka zavřenýho týden doma, vyšly negativní. Ještě k tomu tam měli tu čekárnu pro zdravý zavřenou, že to tam předělávají, takže se můžu těšit, že tam něco chytil, potvrzení jsem od ní dostala a ona: "Výtěry nemáte, no dobře, no, tohle nevím, jestli stačí". Zase jsem na to nestačila nic říct, protože tam mají nějaké soutěže v rámci dětského dne, ale muž už se taky naštval. Zajímalo mě, jestli jsou podobně přísní i na ostatní rodiče, když to v šatně věčně vypadá jako na srazu tuberáků...Já s nimi jednám slušně, když mají nějaké personální problémy, vycházím jim vstříc, nechám Tondu doma nebo pro něj jdu po obědě a oni takhle? Zřejmě je taky z těch co slušné chování považují za měkké chování, a proto si dovoluje. Pokud vím veškeré prázdniny během roku, kdy si doma nechávají děti rodiče matek na mateřský, je pouze gentlmenská dohoda, není to v řádu školky, tak aby se nedivili.....
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    WERKA: ne, není tam nic jiného.....výsledkem je, že milíčovská škola už nebere jiné než spádové děti, protože i těch má až moc....
    WERKA
    WERKA --- ---
    MEDVED007: U nás třeba vyrostlo dost nových baráků v okolí milíčovské školy (staví to tam Skanska) a pokud vím, tak bez jakékoliv občanské vybavenosti. Tuším něco slibovali, ale myslím, že skutek utek, protože tuhle jsem šlo kolem a nevšímla jsem si, že by tam kromě obytných domů něco jiného bylo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ILLUZE: není to tak dlouho, co nějaký politik v brně bránil nedostatek školek s tím, že to přece není nějaká odkládárna a servis rodičům, aby mohli do práce... a že je to kvůli dětem. no tak si naběhl že jo, když je to kvůli dětem, tak by každé dítě mělo mít nezadatelné právo jít do školky, pokud je to pro něj žádoucí. mám v nejbližším okolí několik dětí, které chodí do školky už nějak před druhým rokem (na takový polo-provoz - pár dní v týdnu, ani ne třeba celé dny) a řekla bych, že se tam všem líbí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: u nás to nebylo nějak živelné, momentálně je situace fakt dobrá, poněkud větší výstavba je podle mě otázka tak pěti - deseti let, ale samozřejmě bych si taky myslela, že by třeba měl být základ, že developer prostě rovnou udělá aspoň jednu - dvě třídy. u nás teda docela tohle jde, že se přidávají jedna - dvě třídy tam, kde je zrovna místo a ne že by se nutně budovala celá školka. a ty nové třídy nemají přímo u sebe hřiště - jedna je u parku a menší hřiště kousek v zástavbě a druhá je hned naproti velikému dětskému hřišti, které je veřejné. zjevně to jde nějak právně ošetřit a je to pro město mnohem levnější.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: tak tohle vystihuje moje pocity naprosto přesně včetně toho, že jsem těhotná a na podzim bych teoreticky mohla mít B doma, ale jednak budu taky na home office a pak, jemu by ten kolektiv taky pekelně chyběl. A ekonomicky se nám ta soukromá školka fakt nehodí, ale shodli jsme se hned, že doma zůstat nemůže. Jen tedy B odmítli čiste kvůli věku, moje těhotenství neřešili (ani o něm nevěděli, tak nevím, zda by to to brali v potaz, mám dojem, že ne, v kritériích zaměstnanost matky neměli).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam