• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MEDVED007: Tak s tím bych to uplně nespojoval - umění bejt někde včas a umění bejt ready v třičtvrtě na osm nebo v kolik dneska začíná škola jsou dvě rozdílný věci...jediný, co mi to dalo, je jistota, že nemůžu makat nikde, kde po mě chtějí použití mozku před devátou ráno.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Taky máme půl rodiny (muž a syn) noční sovy... ranní vstávání do školky bude asi hustý )
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    OMNIHASH: tak ty to vidíš z pohledu dítěte, OK, máš hroší kůži a je ti jedno, že vyfasuješ naprosto zbytečně dvojku z chování.....já se na to dívám z pohledu rodiče a schopnost chodit včas považuju za poměrně důležitou a byla bych ráda, kdyby si jí moje děti osvojily.....což neudělají, pokud já jim svým osobním příkladem budu říkat, že to je fuk, že holt přijdeme pozdě, no tak co.....

jsem si vědoma toho, že chození včas je uvadající dovednost, nicméně bych byla ráda, kdyby moje děti věděly, že i v době mobilů je krajně neslušné nutit někoho, aby na mě někde/nějak čekal.....mluvíme-li o škole, tak není vhodné minimálně rušit a to jak pozdním příchodem, tak tím, že se sháním po tom, co se děje a nutím učitele/spolužáky, aby mi to vysvětlovali....beru to na úrovni toho, že se zdraví nebo děkuje, ano, někdo to nedělá, ale já si nepřeju, aby to nedělaly moje děti
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MEDVED007: Hele nijak...patnáct let ustavičnýho pruzení a po dvou, třech letech si člověk zvykne. Pár řiditelskejch důtek a dvojek z chování sem za to vyfasoval, ale nějak to po mě steklo bez zanechání viditelnejch stop.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA:
    KATIA: naše soukromá taky pravidla měla a výchovný program tam byl prostě skvělý.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: Teď mi to přijde ještě volnější. Což kolem sebe vidím jako dost průšvih.

Možná jsem jen potreferená, ale zrovna řeším naše "juniory" v týmu. A je to dost síla narovnávat lidi vychovávané v tomhle "nerežimu". Za poslední dva dny jsem už podruhé dotyčné kolegy upozornila, že "mateřskou školku" mám doma, ale od nich očekávám (21 let plus), že to jsou už dospělí lidé a je potřeba, aby se dohodnuté dodrželo. A není na mne, abych je vodila za ručičku - což očekávali, že budu dělat.

Teď to zní tvrdě, promluvili jsme si v dost přátelském duchu, ale přiznávám se, že mne chvílemi tyhle akce ubíjejí. Oni prostě nejsou zvyklí fungovat samostatně a hlavně se jim nechce (a nahlas to přiznávají) převzít odpovědnost.
    A obzvlášť u modrých to je v poslední době velmi výrazný osobnostní rys. Ty holky se dost často ještě zadaptují, ale do prkýnka, kolikrát si říkám, kam daly hlavu matky těhle kluků a jestli si uvědomují, jakou jim udělaly touhle "nevýchovou" psí službu.
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Taky se toho dost bojíme. Obávám se, že to už není jako za mého mládí, kdy jsem v první třídě chodila dost často pozdě (máti mě vykopala včas, ale já se po cestě toulala, lezla na stromy a povídala si se sousedkama), klepla na okno třídy a paní učitelka mi chodila otevřít. :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: zajímalo by mě, jak budeš vysvětlovat škole, že jste rodina vyhraněných sov a prostě nedokážete dítě do školy dopravit načas....v mnoha školách se pozdní příchody bedlivě sledují a silně sankcionují, což chápu.....podotýkám, že jsem taky sova a taky mě ranní vstávání silně prudí....
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: mně zas vyhovoval ten kompromis, dopoledne děti pak stihly mezi svačinkou a obědem i nějaký tvůrčí program a leccos šlo domluvit individuálně.
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Když zaspíme trochu a přijedou pozdě v řádu minut, přijdou jen o ranní rozcvičku. Jak se ukázalo, je v tomto případě celkem jedno, jestli přijedou v 7:55 nebo v 8:05, protože se stejně zašívají v šatně nebo využijí možnosti jít z šatny rovnou na záchod a přečkají rozcvičku tam. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KATIA: Mně zas právě v té soukromé vyhovovalo, že pravidla nemá. Ve věku do tří let mi víc vyhovuje, když můžu dítě přivést a odvést podle svých potřeb, a bude si tam klidně neorganizovaně hrát s kamarády (dneska jdeme od 12:30 do 18:30 :o) ). Od tří let výš už se organizačně podřídím výměnou za to, že se bude s dětma víc pracovat.
    ADD
    ADD --- ---
    Vždyť píšu, že to nemáme jako plán, ale že jsme prostě rodina zcela vyhraněných sov. Co jsem ráda je fakt, že kvůli tomu není ve školce dusno, že se s tím smířili a akceptujou scénář "zaspíme - zavoláme, omluvíme se a zeptáme se, jestli můžeme děti dovézt". Autem je muž doháněl po domluvě. Ideální to není, ale taky jsme to na výpravě s oddílem zažili a program to nijak nenarušilo, prostě jsme dítě místo na Smícháči převzali až na Zbraslavi.
    Zkušenost, že když budou prudit s vypravováním, tak taky mohou vytouženou aktivitu nestihnout, kluci mají. V tomhle věku jsme ale za buzení ještě zodpovědní my, takže pokud my zaspíme, tak to my řešíme.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: naše soukromá ta pravidla normálně má, jenom jsou o něco volnější než v obecní - i v té ale existuje možnost domluvit se individuálně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, já vidím v soukromé školce, jak prakticky nejde s dětma nic organizovaného dělat, protože v kteroukoliv hodinu někdo přichází a odchází, takže chápu, proč to státní školky netolerujou (a jsem ráda, že tam už nějaký solidní výchovný program bude), takže prostě budeme chodit včas, i když by mi taky nejlíp vyhovovalo tak o 15 minut později.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD: ja jsem kdysi, rok 2001 a tak, naučila školku, že není nutné, aby tam děti byly v půl osmé, když dělám od deseti. Nakonec skutečně posunuli možnou dobu příchodu na 8:30 a spokojení byli i další rodiče.
    Nicméně abych nejde dohánela škol ku na vylete? To už je zbytečný stres pro všechny. Včetně dětí. Třeba B chodí pozdě nerad, bojí se, že něco nestihne, tak i kvůli němu stiham.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: Jenže to není jen o školce a učitelkách, ale i o ostatních dětech a rodičích. Už tak musí aktuálně řešit spoustu výjimek - různé alergie = různé typy jídel a způsobu stravování; podávání léčiv; různé vývojové dysfáze = různé přístupy k dětem (ostatní dětí to vnímají a chtějí také). Nemluvě o hysterických matkách, sledujících, zda jejich dítěti se náhodou neubližuje (jasně, jsou případy, které je nutné řešit, ale občas si člověk opravdu říká, kolikrát už dotyčná dostala po čuni za své chování).
    To nejmenší, co pro své děti a učitelky můžu udělat, že se alespoň vynasnažím dodržovat základní pravidla, jako je chození včas, přinesení potřebných pomůcek (když tedy dají včas vědět).

A primárně - dělám to pro děti. Není mi milé je budit a raději sama pak o víkendu vstávám dříve, aby večer šly do postele zavčas a dostatečně unavené. Ale je to lepší, než aby si "zvykly", že se všechno dá nějak občůrat, protože "rodiče to nějak zařídí".
    ADD
    ADD --- ---
    BONEMINA: Problém je v tobě, my donutili školku, aby se přizpůsobila nám. :-) První půlrok se na nás zlobili, že chodíme pozdě. Další půlrok to tolerovali. Teď už se smějou, na kterém výletě je zase bude muž nahánět autem a v jak bláznivých situacích jim bude děti předávat. (Napřed tvrdili, že předání mimo budovou školy není ze zákona možné... naštěstí si to už nepamatujou.:-))) Pyšný na to nejsme, jako skautská vedoucí naprosto chápu, že programu prospívá, když jsou děti na místě včas, ale ranní vstávání je mimo naše reálné možnosti. Kluci samozřejmě klasicky vstávají v sobotu v šest ráno, zbylé dny jsou ochotný spát ještě v devět, když je nikdo nevzbudí.
    ADD
    ADD --- ---
    ELIZHANNAH: Kluci nosí věci z Lidlu, HM, CA, Kappahlu,... Problematické jsou většinou jen věci, které přihodím na mmb k větší objednávce. Pružnost lemu u krku je pro mě rozhodující při výběru.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak dík, začínám propadat depresi, že nejen že nebudu zvládat ve státní školce dítě včas vypravovat a vyzvedávat (natož pak muž), ale ještě mu asi nemám co dát na sebe :D Skoro do každého oblečení se dokáže nějak zamotat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Stresu naprosto rozumím. Já jsem stará šprtka, takže všechny učitelky, byť mateřskoškolkový, jsou pro mě autorita. Teprv se musím naučit tuhle situaci, kdy já už nejsem žačka, ale máma. Muž na formální jednání taky moc není, je na to příliš moc ajťák a občas se prostě se zbytkem světa míjí. Takže je slušná šance, že náš syn bude mít právě to stigma divných rodičů. Na druhou stranu, třeba jsou ostatní rodiče taky divní, jen jinak. Uvidíme. Každý den, kdy se to blíží, jsem nervóznější a nervóznější. Sbohem, rodičovská anarchie, teď se už musíme nějak zapojit do systému.
    Syn tomu kolektivu samostatně taky moc nedal, jen chodí rok do sokola a do loňské zimy jsme chodili každý pátek dopoledne do jednoho dětského klubu. Takže hodlám využít zvykací dobu co jen to půjde.
    S druhým synem se uvidí, je v půlce srpna, takže asi půjde do velké školky rovnou. Ale mezitím taky projde sokolem a nějaké ty společné aktivity pro rodiče s tlupou dětí snad tak půjdou, jestli najdu něco, co nám bude vyhovovat.
    Jinak do které třídy syn půjde, to bohužel netuším, doufám, že zítra už ředitelka napíše, že jsou alespoň telefony v provozu a bude se tam dát dovolat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam