• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BEBERA: My jsme dávali pusu dcerce, pak plyšové Minnie a pak se "přehazovala" učitelce přes práh do třídy :-)

No uvidíme, co zítra... Dnes byla v pohodě celé ráno než se přijelo ke školce, šprajcla se v autě. A pláč - no pláč, slyšet ji bylo hodně a okolní rodiče to očividně rozhodilo. Akorát, že jaksi nedošlo na slzy. Když jsem ji na to se smíchem upozornila (a tím smíchem pohoršila ty rodiče), naštvala se, semkla silně očka a doslova vytlačila jednu slzičku z levého oka.
    Pak se vyklidnila a nanovo spustila při loučení ve třídě. Když jsem odešla do šatny, bylo slyšet 4 x srdceryvné "mamááá, máááma!" a ticho - paní učitelka na ni vytasila soukromá razítka.
    Uff :)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    BEBERA: dobrý nápady, musím se inspirovat, dneska teda vůbec nechtěla jít, je ten typ, co se tam těší a pak zjistí, že je to jako nafurt, a dnes né maminko...budem radši něco dělat, já dnes chtěla vlastně jít kolem světa.... apod. :D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BEBERA: legrace je, že děti si z raných let nic moc nepamatujou (jako já), ale maminku na prstu ano :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BEBERA: já dětem kreslila na prst takový malý obličejík, jakože maminku, která tam s nimi je :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EVIANAIVE: Nám v tomhle období pomohly rituály - mladšímu jsem ve stejnou dobu vyprávěla pohádku, kterou měli ve školce na zdi na obrázku (každý odchod bráchy ořval), se starším jsme hráli hru na start rakety - nejdřív jsme se před třídou dosyta pomazlili a potom jsem odpočítávala a když jsem se dostala ke startu, vyhodila jsem ho do vzduchu a s příslušným zvukovým doprovodem přehodila přes práh třídy. Kamarádka s podobným úspěchem dává každé ráno synům na ruce svoje gumičky na vlasy, aby měli kousek maminky pořád u sebe...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EVIANAIVE: To může trvat i dlouho, ale v podstatě o nic nejde. Tobě se taky třeba každé ráno nechce do práce :o) Důležité je, že tam jde, nebrečí a pak je tam spokojený.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Tak. Dítě odevzdáno. Žádné srdcervoucí loučení se nekonalo, prostě jsme si zamávaly a nazdar. Tak uvidíme.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA:
    ILLUZE: což je mimochodem u nás velké minus, B do státní teď nechodí, ale soukromá nemá snad ani tříleťáky, což nechápu, ale vyloženě jen dvouleté děti. Nic pro to naše přemoudřelé dítě.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAPINA: Jsme na tom s majitelkou školky domluveni. Ale rádi bychom vytrvali - byl by to krok zpátky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ILLUZE: A bude takový návrat do soukromé reálný? U nás by to asi stejně nebylo jako dřív, všechny starší děti odešly do státních, zůstávají tam dvouletí a mladší.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAPINA: Závist... Kája se naopak stáhla a funguje jen s námi :-/
    No nic. Dáme tomu měsíc a přinejhorším se opět vrátíme do té soukromé.
    Doma je v pohodě, včera byli na městské akci Pohádkový les a parádně se vyřádila.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TAPINA: tohle mi taky nikdy nešlo :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TAPINA: no, já to v tomhle věku uměla, potom to vymizelo :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: Tohle zatím u nás vypadá podobně, ráno se nic nestihne kvůli chaosu a odpoledne je tam učitelka, která tam zrovna jediná zůstává do půl páté, takže málokdy ta, která měla třídu celý den. Ale to mi asi až tak nevadí, počítám, že po týdnu nemůžu soudit, někdy bude snad čas se něco dozvědět.

Jinak teda po týdnu ve státní školce vidím na hřišti skokový vývoj Jirkových komunikačních a seznamovacích schopností s cizími dětmi. Dřív pořád visel na mě a vyžadoval, abych si s ním plácala bábovičky, teď přijde klidně ke skupince o pár let starších dětí, řekne "Já su Jiřík" a jde si s nimi normálně hrát, takovým způsobem, že ho i ti starší berou. Fakt super, tohle mně právě nikdy moc nešlo :o)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Teda to je fakt hustý s tou adaptací, ještě štěstí, že u nás se na něco takovýho nehraje. Zase mi tam vadí jiné věci, např. nemožnost se dozvědět, jak to v té školce doopravdy chodí. Protože při vyzvedávání učitelka vyšoupne dítě ze třídy a zase hned zaleze za ostatníma dětma a při předávání ráno tam zase děti ječí a brečí a řvou, takže taky neslyším nic. Od Bertíka se toho taky moc nedozvím, ze školky bývá naprosto vykecanej nebo unavenej nebo kombinace obojího. A teď navíc je nemocnej, v pátek, po třech dnech školky, totálně odpadl - teplota, kašel, najednou šíleně hodnej, půl dne prospal...
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Teda ja vubec o zadne adaptaci v nasi skolce nic nevim! U mych deti vubec (mladsi mela placici obdobi az pred prazdninami, skoro cely cerven), ale i ostatni deti, pokud vim, tak je tam rano rodice privedou, dite mozna chvilku place, tak muze rodic chvili zustat, ale rozhodne to neni nejak narizene. Deti, ktere v pohode jdou, ucitelky hrozne pochvali a dite spokojene odhopka si hrat. Naopak mi prijde, ze jak se rodice postupne odevzdavaji deti, deti uz uklidnene se znovu rozplacou ve chvili, kdy zas nekdo dalsi prijde. Takze dobre, ze prichody jsou jen do osmi, jinak by resily placici deti cely den.

Musim se zeptat nasi reditelky, jaky je oficialni postup. :-)
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    HABRENKA: no ja sama netusim, jak to bude u nas...Johanka je ohledne adaptace na nove prostredi dost pomala, snasi to blbe.i kdyz je treba na klouzacce vic deti v chumlu, zacne se bat, breci a utika....ale jakmile si zvykne a ma pocit bezpeci a vybuduje si duveru, tak je uplne v klidu a zapadne..ale trva ji to.
    Jsem zvedava, jak bude na skolku a takovy pocet deti najednou reagovat...sama zatim netusim, jakou strategii zvolit. Proste asi uvidim.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    KRISTY: takhle se to dělá u nás v MC, ale to jsou dvouleté děti a celý ten program mi přijde vlastne adaptační, zvykají si na kolektiv, režim bez rodičů a přijde mi to fajn, dělá se to, jak píšeš, na 100% to tedy nefunguje, ale je to běžná praxe a možnost pro všechny... ale ve školce, kde jsou 4leté děti je to už docela masakr, některé děti jsou zvyklé, některé omdlí při představě, že máma není a stejně tak to mají rodiče a je to pak docela bordel. Nastupovat do práce o 14dní později, protože má školka mnohdy úplně debilní adaptační program, který je navíc pro mnohé zbytečný, je docela masakr :-(
    Mne nic nepálí, byla jsem na telefonu a řekla jsem, že první týden bude asi chodit po obědě dom a pak uvidíme, třeba bude chodit jen na tři dny nebo prostě dle potřeby... Byla jsem nervózní, ale dopadlo to dobře, představa, jak tam s ní šaškuju, ať dělá, že tam nejsem nebo přijdu za hodinu, kdy si sotva zvykne, že tam jsou i děti a ne jen kupa nových hraček, mi přijde jako oboustranné týrání...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    KRISTY: Jo, to je standardni pristup v Nemecku (pokud mohu soudit). Prijde mi ale, ze to, ze je to takhle v klidu vetsinou, souvisi i s tim, ze deti zacinaji do skolky chodit takhle brzo. Ve trech a vic letech uz podle me vic chapou, ze jsou bez mamy zase cely den a ze by to mohlo byt jinak. Ve dvou to (moji kluci) brali jako takovou samozrejmost, vubec nad tim nespekulovali, protoze takove slozite pochody jeste zpracovat ani neumeli. A i proto myslim neplakali. I co jsem tak sledovala, tak kdyz nektere dite zaclo chodit do skolky na nemecke pomery pozde - ve trech letech - tak to navykani bylo problematictejsi, ackoli postup stejny.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    Zajmavá diuskuze o adaptaci! taky nás to v pondělí čeká..
    Zajímal by mě váš názor na tento postup:
    Moje ségra žije v Německu a když dávala syna ve dvou a něco letech do školky (státní), adaptace probíhala úplně opačně. Napřed (asi tak první týden) byla ve tříde s ním v postupně se prodlužujících intervalech (napřed půl hoďky, pak hoďku, pak dvě, ale vždy jen do oběda), ale jen seděla tiše v koutku, nezasahovala, když syn přišel za ní, vysvětlila mu, že musí za za učitelkou. Další týden začala vždy na delší časové úseky odcházet (napřed na 5 min, pak 15min, půl hodinky atd...), s tím, že to synovi před tím vždy oznámila a pokud s tím byl v pohodě, což pak už byl, odešla. Postupně se tyto úseky prodlužovaly tak, že ho tam prostě jen přivedla, a poté zase vyzvedla. Celý proces se obešel bez jediné slzičky a s naprostým klidem jak u matky, tak u syna.
    Mě osobně to přijde jako dobrý model, zvlášť u "náročnějších" dětí, které nikdy předtím do žádné jiné školky nechodili a netuší, do čeho jdou...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    Ono to navykani mozna do Cech prislo z Nemecka/Rakouska. Tady je to bezne, ale je to imho i tim, ze zde deti casto zacinaji chodit nekam do skolky / k "Tagesmutter" od roka. A tam to podle me docela smysl ma, rocni dite vetsinou jeste nemluvi a ja treba byla rada, ze jsem prvni tyden trochu mohla sledovat provoz ve skolce a u hlidaciho pana. Ale u ctyrletych je to spis kontraproduktivni. Zas je fakt, ze ceska zvyklost vyzvedavat deti po obede tady nejak neni, decka jsou ve skolce do tri minimalne, at matka pracuje nebo ne. Pro me je vyzvedavani po obede skoro totozne s navykanim - do prace clovek muze jit jen tezko.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    tyjo díky za naši školku, tam prvňákům doporučují chodit prvních 14 dní po-o a tím to hasne. Když je problém, řeší se individuálně..
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Školka to má ošetřené ve smlouvě - je tam odstavec, že rodiče s adaptačním procesem souhlasí. Takže ten první týden jsem se snažila být pokud možno korektní a vyjednávat z pozice selského rozumu. U Ríši a v soukromé školce to šlo, tady jsem narazila. Příští týden dám zvykání jeden den, kdy půjde po obědě a dál už bude spát. Jsem zvědavá, jestli se budu muset pohádat, nebo to půjde nějakou mírumilovnější cestou.

Je to paradoxní - Ríša chodil první rok do školky, kde na začátku absolvoval adaptaci a pak během prázdnin vystřídal pět školek podle rozpisu zřizovatele, v každé strávil jeden nebo dva týdny a zvykání nikdo neřešil. A to byl jen o půl roku starší než Pája.
    EDERA
    EDERA --- ---
    IORETH: A to se fakt nejde vzepřít a říct "sorry, musím do práce"? Mně to přijde úplně absurdní tyhle zvykací procedury.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam