• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    já se nechci nikoho dotknout, ale vždyť to na sebe hezky navazuje.. spousta rodičů má tady problém s bonbony, šťávami, řeší to dost důsledně a často i emočně.. no a jiní rodiče mají problém s tím aby na dítě někdo sahal (a např sahání na vlasy a hlazení považují za svého druhu intimnost), jiní zase s oblékáním (nikdy mu nepomahejte / proč mu nepomůžete), s utíráním zadku (nesahat na zadek / nenechat nedokonale utřené),.... co mají proboha ty učitelky dělat, individuální přístup je hezká věc, ale aby běda pak když něco popletou! Tak prostě na některé kontroverzní věci zavedou pravidlo a menšina se prostě nějak přizpůsobí / vyřeší. To je vlastnost hromadného vzdělávání. Shora jsou nařízení prakticky jen z hygieny - potraviny podléhající zkáze (existuje přesný seznam ingrediencí) apod., školky (jak je zde vidno) často něco příliš utaženého porušují.. a pak se zjeví rodič, který vyhodnotil, že dítě tutově zvracelo z včerejšího dortu a umíte si představit, co následuje. Je to jako se všemi zákony a pravidly, často jsou přísnější než by musely být, protože se do toho stavu vyvinuly skrze nějaké konkrétní události a často skrze nějakou paranoiu (na obou stranách)
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEBERA: prý ve francii normálně nemocné děti berou. Zajímalo by mě, jak je to prakticky, jestli je někam oddělí a mají k nim sestru nebo jak...
    SARGO
    SARGO --- ---
    EVIANAIVE: Viz níže. Méně exotiky, prosím nudně opakovat, ideálně něco stylově konzistentního :-D

BEBERA: Jasně, a v šatně dolít nurofenem a pak v poledne předstírat upřímný údiv, že má teplotu, když mu ráno nic nebylo. Na ránu.
    SARGO
    SARGO --- ---
    EDERA: Už ani nevidím jako problém cukr, tam stačí trocha příčetnosti, ale spíš pečivo. To je snídaně - chleba, rohlík, cereálie, ovesná kaše... Ke svačině taky něco podobného, oběd je fuj, protože ve škole uvařili zase něco hrozně exotického a zdravého, takže se docpou k odpolední svačině, nad večeří dostane psotník, protože rýže nemá správný tvar, a jde se dorazit chlebem. Ano, mezitím tam zakrouží nějaký ten jogurt, hrst zeleniny, krabička gervais a pár plátků šunky, ale jinak je celý den příliš pečivovitý. Zatím jsem nepřišla na nic lepšího, než je naučit i na jiná než pšeničná pečiva, ale je to teda bída :-/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Já zas zuřím, evergreen, matka odvedla do školky dítě, kterému je špatně, se slovy: "A co mám dělat, musím do práce, paní učitelka tě tam někam uloží." Chápu argumenty ohledně matek makajících v Tescu na pokladně, které na hlídací důchodkyni nemají a když nepřijdou do práce, ohrozí svoji existenci, ale když takhle nakráčí dáma v kostýmku, rozčílí mě to. To je opravdu takový problém sehnat si v srpnu nějakou paní, která bude za úplatu podobné situace řešit? To dítě prostě jednou nemocné bude, s tím se dá u školky a malého děcka počítat.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: to u nás bylo taky, ale jak se pak ukázalo, šlo hlavně o léky na akutní onemocnění. Prostě "sirup na kašel dětem nepodáváme, pokud jsou nemocné, nechte si je doma"
    Syn jako potravinový alergik musel půl hodiny před hlavními jídly dostat prášek (pro znalé - Nalcrom). Ten mu v pohodě dávali, trvalo se jen na tom, aby ho uměl prostě strčit do pusy a spolknout a nevyžadovalo to žádné drcení, půlení, rozpouštění a tak.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nó, dort, to už do soukromé se musel nosit výhradně dort z cukrárny s cenovkou a datem trvanlivosti, nešlo nic doma vyrobeného. To ještě nevím, jak bude ve státní, ale počítám, že se to správně nesmí nikde a různě se to dodržuje.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NEBULA: Tohle je u nás taky, nevím teda jestli až tak do extrému, ale nekompromisně prohlašujou, že nepodávají dětem léky a nehodlají je ve školce ani skladovat, pro případ, aby se k tomu v nestřežené chvíli nedostalo cizí dítě. Vztahovat to i na Indulonu je asi blbost, ale dovedu si představit i takovou "předposranost".
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tak u nás jsme měli ve školce Japonku a měli v rámci toho den o Japonskou včetně sushi od její maminky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SARGO: Nejsou jenom na Nyxu. Nejuvědomělejší bojovnicí proti sladkostem je moje kolegyně z práce - čokoládu se jí povedlo před dcerou utajit skoro pět let (do hospitalizace v nemocnici, která náhodou připadla na Mikuláše, kdy tam rozdíleli nadílku:-), o zmrzlině byla ta holčička přesvědčená, že to je něco stejně škodlivého jako cigarety (a směj to jen dospělí) a teprve po zápisu do školy ji prvně vzali do cukrárny.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    V naší školce je vždycky v červnu závěrečná zahradní slavnost pro předškoláky, jako rozloučení, a rodiče na ni nosí pohoštění. Už je to takový rituál, že paní ředitelka rodičům poděkuje a pak jim důtklivě připomene, že o tom nesmějí nikomu říkat, protože se to vlastně nesmí. :D
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ALDEMIK: slyšela jsem na jedné přednášce, že pokud se ve školce (asi státní) konzumuje hromadně něco nějakým rodičem donesené - jako např. koláč, dort apod., tak je dobré nechat si do druhého dne v krabičce v lednici uschován kousek.

v případě, že vypukne nějaké zvracení atd, dá se pak dokázat, že to z toho není a nebo je, pokud rodiče mají obavu.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LEPEK: neni to dane zakonem, u nas o tom zastupitelstvo nejak jednalo se skolkami a snazili se to vyresit.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    NEBULA: no jasne, typicky to, ze dite nesmi do skoly prinest narozeninovy dort pro vsechny. "podelit se o prestavce o svacinu" jsme samozrejme nezakazovali, plus jsme jim ze sborovny prinesli talire a nakrajeli. samozrejme s vedomim a souhlasem rodicu a podporou vedeni. vyhodnotili jsme dorty jako vychovne vhodny stmelujici prvek, jehoz prinos prevysuje hygienicke riziko. s vedomim, ze by do toho mohl nekdo stourat a mohlo by to byt hodne neprijemne...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: U nás taky... Lence i zapletly super cop... Ale ty učitelky jsou fajn...ale je fakt, že když jsem na téma copu zabrousila, tak byla taková ostražitá a připravená se bránit... Pochvala ji zase "vyfoukla"...

Nevím no... Podle mého to možná ani není dané vyhláškou, jako spíš nějakým doporučením, které vzniká na základě stížností rodičů, co to "ženou vejš" - jako forma prevence...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: u nás učitelky děti normální hladí po hlavě apod.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    TAPINA: ve státní školce nemohou školky mít dopňkové dítě, které doplňuje stav, pokud není plný (nemocné děti, děti docházejí jen určité dny apod.)?
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    NIENNA: No myslela jsem si něco takového, proto ten dotaz. :) Dík.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NEBULA: Nebrala bych si to osobně... Taky jsme byli informováni, že podle všech vyhlášek apod. by na děti neměli vlastně ani šáhnout (snad někde mám napsané i podle čeho), ale že to tedy nedodržují....že se to uplně nedá...Ona z toho ředitelka byla spíš nešťastná než co jiného... mluvila o tom dlouho a docela podrobně... ale zase tak mi to neuvízlo... Jen mi uvíznul v hlavě příklad... Že když se rozšíří vši, tak vlastně nesmí šáhnout na hlavu dítěti a zkontrolovat ho... ale zase nechtějí vzít zavšivené... tak to vymysleli tak, že ve dveřích rodič pod dozorem rozhrne vlásky a podle toho je vpuštěno dítě do třídy...

Na základkách jsem na takový problémy nenarazila...ale v mateřinkách jsem to už slyšela... a ne jednou a ne z jednoho místa...

Ale nezjišťovala jsem si to...
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    ALDEMIK: a jestli takováto spiknutí fungují tak díky za ně, dneska jsou totiž některý nařízení fakt skutečný nesmysly (napříč odvětvími)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam